Výpoveď zo zdravotných dôvodov - papiere

7. júl 2021

Ahojte, potrebujem poradiť riešili ste prosím Vás už niektorá výpoveď v práci zo zdravotných dôvod? Potrebovala by som vedieť aké papiere boli k tomu potrebné. Kto Vám vystavil lekársky posudok? A ci je k tomu nejaké konkrétne tlačivo ktoré treba dat vypísať ďakujem

makova333
7. júl 2021

Lekar "s peciatkou" pracovneho lekarstva na zaklade nalezov od inych lekarov resp. posudkoveho lekara. Citaj tu: https://ozdlv.sk/pravne/Vypoved_zo_zdravotnych_...

nafka0483
7. júl 2021

Vypoved si vies sformulovat aj sama, s odkazom na prislusny zakon, nie je na to jednotne tlacivo. Lekarsky posudok potrebujes od odborneho lekara, posudkoveho a zaver musi byt taky, ze nie si dalej schopna vykonavat danu pracu.

Nemusis dat vypoved ty, mozes len zamestnavatelovi predlozit posudok a on bude povinny preradit ta na inu vhodnu pracu a ak taku nema, tak on ti bude musiet dat vypoved.

makova333
7. júl 2021

@nafka0483 moze byt aj pracovne lekarstvo resp. posudkovy plus teda odborne nalezy.

autor
7. júl 2021

Takže nemôže mi to vypísať moja obvodná lekárka ale musí to byť teda nejaký špecialista napríklad neurológ ak tomu správne rozumiem áno? A na ten posudok je nejaký špeciálny papier ktorý mu mam doniesť?

nafka0483
7. júl 2021

Vseobecny lekar urcite nie. A ten posudok je vlastne akoby dlha lekarska sprava, kde bude zhodnotene ze zdravotny stav je taky, ze danu pracu vykonavat nemozes.

Podla toho co viem, tak to malokedy funguje tak, ze pridem za neurologom a po prvej navsteve mam posudok. Vacsinou su to veci, ktore sa tahaju dlhsie, absolvuje sa plno vysetreni, diagnostika, liecba az to vyusti do takeho stavu, ze lekar vie dat odborny posudok. Ale nevylucujem, ze sa to mohlo stat aj nahle, ze sa tak prudko zrazu zmeni zdravotny stav.

Ked sa pytas na vseobecneho lekara - tak naozaj mas zdravotny dovod pre ktory danu pracu nemozes robit, ci sa snazis najst nejaku cesticku?

ivkazba
7. júl 2021

Nestačí, aby to bol odborný lekár (napr. neurológ). Musí to byť lekár ako ti napísala @makova333 hneď v prvej odpovedi. Bežný neurológ či bežný odborný lekár ti posudok nenapíše, lebo na to nemá kompetenciu.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sarinka2012
7. júl 2021

@viestta možete mi tuto povinnosť doložiť nejakou konkretnou vyhlaškou? pretože podľa mňa nemáte v tomto pravdu, zamestnávatel može mat vlastného lekára alebo mu musí pri nástupe stačiť potvrdenie od obvodného lekára daného zamestnanca. My ani ako velka medzinárodná spoločnosť nemáme firemného lekára a zamestnanci pri nástupe ( alebo opakovaných lekárskych prehliadkach) donesu potvrdene naše tlačivo ( ktoré vopred obdržia) od ich obvodného lekára, ktorého navštívia a zákonne s tým nie je absolutne žiaden problém. Taktiež ak zamestnanec nemože prácu zo zdravotných dovodov vykonávať tak si papiere vybavuje sám a nám donesie už len potvrdenie od špecialistu na základe ktorého ho bud presunieme na inu volnu pozíciu alebo sa s nim dohodneme na ukončení pracovného pomeru.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. júl 2021

@sarinka2012 ahoj presne toto je to co som sa pýtala lebo my nemáme konkrétne lekára, ktorý robí prehliadky zamestnancom každý si chodí ku svojmu obvodné mu a ten nám napíše papier ci sme na prácu spôsobili preto som sa aj pýtala ci tento istý papier kde lekár obvodný píše ci som spôsobila na tu prácu lebo tam je aj kolóna že nie je spôsobili, že či je to ten istý papier alebo to treba nejaké iné špeciálne tlačivo

autor
7. júl 2021

@viestta takže môj obvodný?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. júl 2021

@viestta chodím k obvodnému v práci mi dajú papier a ten mi potvrdí moja obvodná lekárka my nemáme žiadneho firemného lekára

sarinka2012
7. júl 2021

@viestta ale tam su rozne kategorie práce na stupnici od 1-3 tj. ak je kategoria práce na stupnici 1 až 2 stači ti pracovná zdravotná služba ktorá dohliada na pracovné zaradenia a charakter jednotlivých pozícii a až pri 3 stupni je potrebný firmený podnikový lekár - čo maju maloktoré firmy pretože aj my máme na niektorých pozíciciach prácu v noci, v chlade, psychickú a fyzicku zaťaž a stále patríme do druhého stupna a nepotrebujeme firemného lekára. Všetci naši zamestnanci chodia na nastupne aj opakované preventivne zdravotné prehliadky svojmu obvodnemu lekárovi a je to tak zákonne v poriadku. Koniec koncou to by sme za posledné roky neprešli všetkými kontrolami.

makova333
7. júl 2021

Je uplne jedno kam chodis a nechodis, na to, aby si dostala odstupne na zaklade vypovede zo zdravotnych dovodov musis mat posudok od lekara na pracovne lekarstvo (nie bezny obvodak) prip. posudkovy lekar.

sarinka2012
7. júl 2021

Takto - ak chceš odstupné musiš mať papiere od špecializovaneho posudkoveho lekára, ak chceš len preradiť na inú pozíciu alebo proste dosiahnuť výpoveď dohodou tak by ti mal stačiť posudok od obvodného lekára. Ak niektorému z našich zamestnancov napiše obvodný lekár že nemožu robiť v chlade ( mame sklady kde su aj 4 stupne) tak aj ked to nie je špecialista nemožeme ho tam predsa pustiť, že nam to nestačí chod makať, ak by z toho mal nejaky zdravotný problem vysudi z nas aj dušu. V tomto prípade sa snažime dohodnuť na inej pozícii alebo podpíšeme dohodu ( bez odstupneho)

autor
7. júl 2021

@sarinka2012 práveže nechcem žiadne odstupné toto nie je pre mňa dôležité bohužiaľ u nás v práci nie je možné ma preradiť na inú pozíciu a nechcem robiť zamestnávateľovi žiadne problémy môj problém je chrbtica a moje zamestnanie je celý deň sedieť a už aj obvodná aj primárka z rehabilitácii aj neurológ odporúčajú zmenu práce

ivkazba
7. júl 2021

Ak nechceš odstupné, tak na výpoveď nepotrebuješ žiadny dôvod. Výpoveď je jednostranný krok, zamestnanec k tomu dôvod nepotrebuje. Na druhej strane, pri ukončení z dôvodu zdravotných dôvodov, ak ochorenie súvisí aj s prácou, je odstupné vo výške 10 mesačných platov, čo asi nie sú zanedbateľné peniaze.

sarinka2012
7. júl 2021

Tak v tom prípade prines papier od obvodného lekára, nie je na to žiadne špecialny vzor, kludne aj ten istý kde lekár zdorazní že nie si sposobilá na danu prácu a požiadaj zastnávatela o ukončenie pracovného pomeru dohodou, určite ti v tomto vyhovie.

autor
7. júl 2021

@sarinka2012 ďakujem za radu 😊 a za cenné informácie, že môže mi to teda vystaviť aj obvodný lekár pokiaľ nechcem odstupné.

autor
7. júl 2021

@sarinka2012 a hlavne chcem odísť v dobrom

makova333
7. júl 2021

Ale nezabudaj, ze zamestnavatel ti to nemusi akceptovat...

makova333
7. júl 2021

@sarinka2012 mas vestecku gulu, ze vies, ze jej urcite vyhovie?

ivkazba
7. júl 2021

@sarinka2012 papier od obvodného je úplne ale že úplne bezpredmetný. A tvrdiť, že zamestnávateľ jej určite vyhovie je dosť odvážne.

katulienka223
23. aug 2021

Ahoj, tak ako si dopadla? Vystavil ti to aj obvodny? Ja som momentalne v situacii ako ty.

nafka0483
24. aug 2021

@katulienka223 Obvodny jej mohol vystavit cokolvek, v pripade, ze chce ukoncit PP zo zdravotnych dovodov, tak je taky papier od obvodneho na nic.
Ved len precitaj vyssie odpovede co je na to potrebne.

ivkazba
24. aug 2021

@katulienka223 potvrdenie od obvodného je úplne irelevantné. Ak chceš ukončiť PP zo zdravotných dôvodov a napr. chceš odstupné, tak potrebuješ potvrdenie od posudkového lekára. Obvodný lekár je pre tieto potreby nepotrebný a neakceptovateľný. Ak nie si liečená u odborníkov a posudkového lekára nebudeš riešiť, môžeš dať "klasickú" výpoveď a hotovo.