Zamestnávateľ za mňa nepodal daňové priznanie

8. feb 2022

Ahojte, dozvedela som sa, ze zamestnavatel za mna nepodal danove priznanie za rok 2020 a 2019. Vraj kvoli nedodaniu potvrdenia o prijme. Ako v tomto pripade postupovat? Treba kontaktovat financnu spravu a podat ich dodatocne? Hrozi mi pokuta? Dakujem za pomoc.

21oktober
8. feb 2022

Zamestnávateľ za teba nemohol podať daňové priznanie, to si si mala urobiť ty sama. Mal ti vykonať ročné zúčtovanie, ak si o neho požiadala. Musíš teraz podať za rok 2019 a 2020, minimálna pokuta ja 30 eur za jedno , môžeš požiadať o súhrnu pokutu .

autor
8. feb 2022

@21oktober ano, myslela som rocne zuctovanie. Velmi sa v terminolgii nevyznam. Takze teraz co? Ako si mam sama spravit rocne zuctovanie? Dakujem

21oktober
8. feb 2022

musíš podať daňové priznanie za rok 2019 a 2020. Požiadala si ho o ročné zúčtovanie ?

irusa
8. feb 2022

aj o ročné zúčtovanie musíš požiadať...nie je to jeho povinnosť

autor
8. feb 2022

@21oktober zatial som neziadala. Spravi mi to teda aj za minule obdobia?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katica06
8. feb 2022

Za rok 2021 treba požiadať do 15.februára . Za tie staré roky sa už ročné zúčtovanie zamestnávateľ nespraví.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaron
8. feb 2022

Je to zvláštne, pretože bežne zvykne zamestnávateľ na to zamestnancov upozorniť, dokonca už dať tlačivo, aby si o ročné zúčtovanie požiadali do 15. 2. Potom už zamestnávateľ urobí všetko a nie je potrebné, aby zamestnanec ešte robil nejaké daňové priznanie.

Pre dodatočne daňové priznanie však budeš aj tak potrebovať nejaký doklad od zamestnávateľa, asi sa to volá Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch za tie roky.
Daňové môžeš urobiť aj cez portál daňovej správy, potom vytlačiť a zaniesť. Nie je to síce až tak zložité, ale samozrejme, ak s tým nemáš žiadne skúsenosti, budeš zrejme potrebovať pomoc. Buď známeho, alebo za poplatok účtovníčku. Poplatok však pri tomto by nemal byť nejako veľký. Po vysvetlení by snáď pokuta nemala byť veľká. Tak či tak je potrebné to dať do poriadku.

Ešte možno nejaký odkaz:
https://www.money.sk/dane-a-uctovnictvo/kto-ma-...

ibrunova
8. feb 2022

a pracuješ? nie si náhodou na materskej?

21oktober
8. feb 2022

nepodáva sa žiadne dodatočné daňové priznanie, podáva sa riadne daňové priznanie, len nebude podané v zákonnej lehote. Bude podané po termíne a za to bude udelená pokuta v najnižšej výške 30 eur za jedno , je však možné aby bola udelená súhrnná pokuta za jeden správny delikt.