Ako mám zrušiť životné poistenie?

chanell211
29. apr 2013

Existuje nejaky vzor na zrušenie, ktorý by som vyplnilaa odoslala, ci to musím ist osobne o to požiadat? Chcem zrušiť zivotnu, len neviem ako. Viete mi poradit?

saska.t
29. apr 2013

@chanell211 staci poslat list s vypovedou,ze vypovedas zmluvu tu a tu,ale pocitaj s tym ze dostanes spät velmi malo penazi,tie ludri si vypytaju take penale,ze mozno nedostanes ani to,co si tam vlozila 😠

asfodelka
29. apr 2013

@chanell211 ked som rusila ja tak osobne. je lepsie ist osobne a rovno sa aj dozvies ake su podmienky zrusenia. ak rusis pred ukoncenim dohodnutej doby mozu Ti tam vybehnut nejake penale ci ako sa to vola a ak mas so sporenim rovno Ti aj povedia kolko Ti zostane.

edita84
29. apr 2013

jasne dá sa my sme nedávno rušili manželove, napíšeš jednoduchú žiadosť o zrušenie, dáš tam meno na koho je poistenie číslo poistnej zmluvy a číslo účtu kde chceš dať zaslať peniaze

mummy01
29. apr 2013

@chanell211 ja aj manzel sme boli osobne takze neviem ako napisat vypoved...ale spat sme dostali vacsiu cast penazi,nebolo to take strasne.

andreah25
29. apr 2013

@chanell211 Stačí poslať obyčajnú doma napísanú žiadosť o zrušenie poistenia. Môže to znieť trebárs takto:

Žiadam o okamžité zrušenie životného poistenia číslo ....., zo dňa ....., uzatvoreného na meno ....., rodné číslo ....... Dôvodom zrušenia je .... (napr. nepotrebnosť poistenia, zníženie si mesačných nákladov a pod.). Hodnotu osobného účtu žiadam vyplatiť na účet číslo ....... (teda ak si mala poistenie so šetrením).

Vopred si ale pozri v zmluve, či môžeš poistku zrušiť s okamžitou platnosťou, alebo až pri výročí šesť týždňov pred, alebo je iná podmienka. Prípadne môžeš takto požiadať o okamžité zrušenie a pošlú Ti odpoveď ak by bol určený nejaký termín.
Taktiež ale treba myslieť na to, že pokiaľ poisťovňa nepošle akceptáciu zrušenia k určitému dátumu, tak dovtedy treba poistku platiť, pretože si môžu poistné potom od Teba vymáhať, alebo Ti ho stiahnu z ušetrených peňazí na poistke.
Tiež pozor na to, ak si si na túto životku v minulosti uplatňovala daňovú úľavu, treba jej zrušenie uviesť budúci rok v daňovom priznaní, kde budeš musieť vrátiť vyplatené dane z minulosti.

minnie30
29. apr 2013

ja som sa bola pýtať, výpovednú lehotu mám do 65 rokov, chcela som ju zrušiť, mám tam cca 1700€ a chceli mi dať len úbohých 370€ , ale chcel ma namotať, aby som prerobila zmluvu a navýšila o raz toľko s tým, že každé dva roky môžem vyberať určitú sumu, ale som ho poslala a peniaze som nevybrala ani nenavýšila 😠 tiež by som najradšej vypovedala zmluvu , ale za týchto podmienok radšej budem splácať ďalej 🤐

cmulinko
29. apr 2013

@chanell211 my sme mali s manzelom investicne zivotne poistenie v ING a isli sme ho zrusit osobne na jednu pobocku.mali tam formular na zrusenie poistenia a stacilo iba ten formular vyplnit.dali nam aj ''vyuctovanie'' koloko nam maju vratit.peniaze nam prisli 6 tyzdnov po podpisani toho formulara na zrusenie.platili sme toto poistenie 7 rokov a za toto obdobie nam vratili kazdemu o 500 eur menej ako sme tam za tu dobu dali.ja som bola spokojna s tym co som dostala nazad,lebo uprimne povedane cakala som naozaj omnoho menej....a este k tomu mam poucenie na cely zivot.

sympa1
29. apr 2013

@chanell211 da sa zrusit ale je velmi nevyhodne...clovek si to zaklada s tym ze bude šetrit aspon 30 rokov a preto su aj podmienky take ake su a tie podpisujeme ....ja som chcela zrusit svoju ked sme kupovali byt a kazda koruna nam bola dobra...ale ked mi povedali ze po 3 rokoch co som tam zatial mala nasetrene nedostanem skoro nic tak som to radsej nechala tak

chanell211
autor
29. apr 2013

@andreah25 dakujem za radu- take niečo som hladala 🙂

chanell211
autor
29. apr 2013

Jedna známa mi poradila, nech ziadam- ODKUPENIE, lebo vraj je to rozdiel a mala by som dostat o niečo viac. Viem, ze nechcem prerobit, presunut peniaze a nic podobne- absolutne sa to neoplatí- min. roku som si urobila stavebko a tam som uz po roku milo prekvapena.
To musím ist za tým človekom, čo to urobil, ci hoc kým z tej spoločnosti?

andreah25
29. apr 2013

@chanell211 Nie je za čo.
A k tomu odkúpeniu - je jedno, či žiadaš o zrušenie poistky, alebo o odkup podielových jednotiek (asi máš teda investičné poistenie) - aj pri zrušení dochádza k odkupu, pretože Tvoje investované peniaze do životky sa používajú na nákup podielov vo fondoch.
Čistý odkup by si mohla využiť iba v prípade, že napr. chceš odkúpiť aktuálnu hodnotu kapitálového účtu s tým, že poistku ponechávať i naďalej bežať. Ak ju chceš však zrušiť, tak žiadaj zrušenie, aby si to zle nevysvetlili, že iba odkupuješ časť a budú i naďalej očakávať platby poistného.
A čo koľko dostaneš zo zrušenej poistky, tak poplatky a podmienky by si mala mať tiež uvedené v obchodných podmienkach, ktoré si dostala k poistnej zmluve.

cinkasmailing
29. apr 2013

@saska.t Ahojte, nevypýtajú.. my sme teraz rušili aj s manželom poistky a šli sme do Amlisca, a mne len akceptovali v Kooperatíve vypoved, len rátaj s tým, že to trvá ca 2x6 týždnov, takze musíš zaplatiť ešte zhruba za 2 mesiace dopredu mesacný poplatok. a môjmu mužovi z Alliazne tiež akceptovali a vrátli našetrenú sumu. všetko záleží na tom, ako máš poistku definovanú...

mawka
29. apr 2013

najlepsie najskor poziadat o ciastocny odkup, vytiahnut si penaize nasetrene a az budu vytiahnute, potom zrusit. lebo pri zruseni dostanete vacsinou menej, ak rusite poistku dost zavcasu.
ale naozaj zalezi aku ste mali spravenu, lebo niekedy byvaju ludia rozacarovani a niekedy velmi poteseni 🙂
@chanell211

odbornyporadca
30. apr 2013

Spôsobov, ako zrušiť životné poistenie je niekoľko a v prvom rade to závisí od dĺžky trvania životného poistenia. Niekoľko rád ako na to nájdete na adrese http://www.odbornyporadca.sk/2013/ako-zrusit-zi....

Životné poistenie je potrebné vždy ukončiť písomné a nie je nutné uvádzať dôvod.

diana70
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tilly
6. máj 2013

a kolko z toho dostanem spat? mam to tri roky (teraz v auguste boli tri roky, cize skoro 4), platim minimum, cca. 36€/mesacne... oplati sa mi to vobec rusit? dik

odbornyporadca
8. máj 2013

@tilly Súčasťou každej poistnej zmluvy je aj informácia o odkupnej hodnote. Jednoducho povedané o sume, ktorú dostanete pri predčasnom zrušení zmluvy. Z tejto sumy si poisťovňa môže zraziť ešte svoje poplatky, ale navyše sa k nej môžu pripočítať podiely na výnosoch. Aktuálnu hodnotu "odkupu" vám povedia pracovníci poisťovne.
Osobne by som poistenie nerušil, pretože platí, že zrušením poistnej zmluvy len stratíte. Viac sa môžete dočítať tu: http://www.odbornyporadca.sk/2013/preco-nerusit...

luk25
4. sep 2014

@andreah25 ahoj chcela by som sa spytat ohladom toho odkupenia, nakolko chcela som zrusit investicne životne poistenie v axa, ale po3,5roku mi prisiel papier že ak ukoncim zmluvu tak mi vyplatia iba 300e 😠 a pritom je tam cca 1600e, ale v mojom konte mam napisane že mam tam investicie vo vyske cca 1000e-ciže nemožem poziadat aspon o odkup týchto 1000e? a potom zrusit zmluvu uplne?dakujem

beamrazekova
4. sep 2014

ano stačí napísať žiadosť o zušenie poistnej zmluvy, je potrebné dodržať min. 6 týždňov pred koncom poistného obdobia, neviem ako dlho máš poistnú zmluvu a ako je postavená, ale je potrebné si uvedomiť, že poistné sa neskladá len zo šetriacej zložky, tým že máš poistené aj určité životné riziká, tak časť poistného sa samozrejme spotrebováva a ak je poistenie krátko uzatvorené tak sú tam samozrejme poplatky spojené s investovaním šetriacej zložky, takže nemôžeš očakávať, že dostaneš to, čo si tam vložila.

frapper
9. sep 2014

@luk25 Podľa mňa by bolo dobre,ak je to investičné,požiadať o čiastočný odkup a ak nevieš koľko je tam presne,napísať to takto:žiadam o čiastočný odkup do maximálne možnej výšky,prosím peniaze zaslať na č.u.........Keď peniaze prídu,požiadať o úplný odkup a týmto poistenie ukončíš,keď to memôžeš ďalej ťahať.Skús to týmto postupom.Poisťovňa ti vždy zašle k tomu stanovisko.

majka1888
30. dec 2016

ahojte ....nájde sa nejaká dobrá dušička ktorá mi poradí...v novembri som uzavrela dochodkové životne poistenie v kooperative....prvú splátku mi zaplatila sprostredkovatelka pošt preukazom ....a teraz v decembri by som mala zaplatiť dalšiu splátku...ale nejako sa mi tá poistka nepáci a chcela by som ju vypovedať......čo mám urobiť ? napíšem vypoved ..a nebude problem, že tú vypoved pošlem v januári ....a v decembri im nepošlem splátku na poistenie.....je to moja prvá skusenosť s takýmto niečim a nerada by som bola keby o niekolko rokov mi na dvere zaklopal exekutor.....dakujem eľmi pekne za rady a pomoc

martin_horvath
30. dec 2016

@majka1888 Pokiaľ by ste stihli doručiť výpoveď do dvoch mesiacov od uzavretia zmluvy, platila by kratšia (8-dňová) výpovedná lehota, pokiaľ to pošlete až po dvoch mesiacoch, bude výpovedná lehota pravdepodobne dlhšia. Poisťovňa má vždy právo na zaplatenie poistného za obdobie, kedy zmluva platila, teda až do termínu skutočného skončenia zmluvy. Neodporúčam len prestať platiť a čakať až na vypovedanie zmluvy poisťovňou.
Podrobnejšie som to popísal v tomto článku http://www.zivotvistote.sk/clanky/velka-tema-zr...