Cisársky rez a dni po

07022007
11. apr 2015

ahoj baby, zaujímalo by ma ako prebieha cisársky rez z pohľadu matky a ako prebieha šestonedelie.... a čo ma najviac zaujíma ako prebieha vizita ? Mám panický strach z nemocníc a lekárov :( Ako dlho ste boli v nemocnici ? vyhoveli vám v anestézií akú ste chceli ?

dankaa78
11. apr 2015

Ja som absolvovala cisarsky rez.5 Dni som bola hospitalizovana.Mala som spinal.Je mozna aj uplna narkoza.Mala som vtedy infekt v dychacich cestach a brala ATB takze volili spinal.Pri uplnej narkoze sa zavadza trubica do pusy takze to bolo preventivne. Vizita prebieha v pohode.Zavisi mozno aj kde budes rodit..A sekcia je potrebna?

evuliceeek
11. apr 2015

@07022007 .......ja som mala pôvodne rodiť prirodzene, ale malý bol v zlej polohe a nechceli mu zlomiť nožičku, tak ma dali na cisársky, pýtali sa ma či chcem úplnú alebo lokálnu anestézu, vybrala som si lokálnu lebo som chcela malého hneď vidieť a dotknúť sa ho a mala som aj strach nechať sa úplne uspať, samotný priebeh na sále bol v pohode, lekári boli milí a aj vtipkovali, hovorili mi čo sa bude diať a čo nebolo pre moje uši, to nehovorili.......v nemocnici som bola 5 dní, nemala som žiadne bolesti po zákroku, rana sa hojila výborne, šestonedelie bez problémov......... je to individuálne, sú baby, ktoré majú bolesti, ťažkosti vstať z postele, iné nie, takže toto tu ber len ako ilustráciu toho, ako to môže prebiehať, zákrok je asi rovnaký v každej nemocnici (samozrejme ak nevybehne niečo nečakané), ale zotavenie sa je individuálne, mne sestrička na sále povedala, že ak ma dajú na izbu a začnem jemne cítiť palec na nohe, mám si hneď pýtať do infúzky niečo od bolesti a ak mi to pichnú hneď, nebudem mať potom žiadne bolesti a naozaj tomu tak bolo, bola som prekvapená, že sa to zvládlo tak dobre..........strach má asi každá pre pôrodom, ja som mala šťastie na super lekárov a robili čo mali a sú tam napokon aj od toho, držím palce

evuliceeek
11. apr 2015

@evuliceeek a čo sa týka vizity - tiež v pohode, boli sme na izbe 3 baby a tiež sme mali obavy, že ako to pôjde, ale bralo sa to normálne, prišla sestra a lekár pozreli ranu, opýtali sa ako sa máme, ako bábätko a odišli, žiadne trápne situácie alebo otázky, je iné keď tam už si a ležíš a si súčasťou nemocničného režimu, nerieši sa tam či sa bojíš lekárov, či sa hanbíš, ide to tam samo, veľa záleží aj od nálady napr. sestričiek, ale to všetko patrí k tomu, vizity sa obávať nemusíš

nice202
11. apr 2015

@07022007 bola som iba 4 dni /3 noci/ aj pri prvej dcere a aj pri druhej dcere v Kosiciach... No a vizita prebiehala tak, ze som mala ukazat jazvu. Tu mi nasledne prehmatali a aj brucho samozrejme, ci je vsetko v poriadku. Vlozky som ukazovat nemusela. Opytali sa, ci krvacam, ako sa citim a to bolo vsetko. Este nam merali kazdy den teplotu. Pri prepustani som isla najprv na ultrazvuk, tam pozreli zavinovanie maternice.

nice202
11. apr 2015

@07022007 a ano pri prvej som mala spinal a pri druhej som chcela po zlych skusenostiach so spinalom celkovu narkozu. Vyhoveli mi a bolo mi po nej ovela lepsie 🙂

siska53
11. apr 2015

@07022007 mala dom dva cisarske. O type anestezie rozhoduju odbornici-anesteziologovia. V nemocke som bola 1.x 5dni,2.x 6 dni. Prva sekcia bola tazsia,trapila ma zimnica,tazsie som sa rozchodila a kvoli nedostarku miesta na novorodeneckom mnohe z nas museli byt na gynekologii daleko od babatiek. Ale ppstupne som sa spamatala a do tyzdna po navrate z porodnice zacala uplne normalne fungovat.
Druha sekcia bola skvela,super atmosfera,s malou sme boli omnoho skor,aj mi ju nosili, ochotne odpovedali na otazky,ak nejake som dala...omnoho rychlejsie som sa spamatala,uz na druhy den som chodila tak,ako po prvej po 4-5dnoch.aj doma som fungovala normalne. Skor som si musela davat pozor aby som nezabudla,ze som po cisarskom a setrila sa trochu.

Napriek tomu som aj tak skor za prirodzeny porod,ak to je mozne.. U mna mozny nebol.

maslenka47
11. apr 2015

@07022007 Ak je to planovana sekcia kvoli nejakej zavaznej (ale nie akutnej) indikacii, tak ta den predtym hospitalizuju, vecer dostanes cipok, rano nejaky oblbovak na naladu. Na salu zvladnes odist aj po vlastnych, tam ti pichnu anestezu, rozrezu brucho, vyberu dieta a zasiju.

O sposobe anesteze ty nemas co rozhodovat, ani "chciet". Od toho je lekar anesteziolog, aby zvolil vhodnu formu na zaklade tvojho zdravotneho stavu a dovodu, pre ktory je sekcia indikovana.

Samozrejme ak ide o sekciu "z pohodlnosti", tak potom zrejme ochota vyhoviet tvojim poziadavkam bude priamo umerna tvojej ochote otvorit penazenku, ale to je trosku iny pripad.

Pokial to zdravotny stav dovoluje, tak cca 12 hodin po sekcii ta postavia na nohy a pomozu ti do sprchy. Potom uz fungujes viac menej normalne, ale musis si davat pozor pri vstavani z postele, aby si velmi nenamahala operacnu ranu (ktora ti to patricnym sposobom zakazdym pripomenie).

Vizita funguje ako vizita. V urcenej hodine sa nahrnie zopar lekarov do izby, spytaju sa kazdej tie iste sablonove otazky, na ktorych ich odpoved mozno ani nezaujima, pozru ranu a ak nemas nejake poziadavky ty na lekarov, tak idu o izbu dalej...

Ja som bola v nemocnici od pondelka do soboty, sekciu robili v utorok.

nice202
11. apr 2015

@maslenka47 to vobec nie je pravda co pises. Ja som prisla v den sekcie do porodnice, spravili klistir, ziadne den pred. ziadne oblbovaky a ano vybrala som si celkovu anestezu bez toho, aby som otvarala penazenku. Po spinali mi bolo ohavne a tak sme sa s anesteziologom o tom porozpravali co a ako, a dosli sme k zaveru, ze najlepsia bude celkova....postavili ma na nohy po 8 hodinach, dosla som sama do sprchy, tam mi pomohla sestricka

maslenka47
11. apr 2015

@nice202 aha, vobec to nie je pravda, takze moj syn sa narodil asi teleportom 😎

A ak ti bolo "po spinale ohavne", tak to je celkom padny dovod pre anesteziologa, aby ten spinal znovu nerobil. Pretoze to, ze ti bolo ohavne, tak to muselo mat nejaku pricinu. Preto sa oni na tieto veci zvycajne pytaju dopredu a beru ich v uvahu.

mkmimka
11. apr 2015

ahoj. ja som bola rozhodnuta pre celkovu anesteziu. na preporodnom kurze nám sestrička odporúčila celkovú keďže po lokálnej môžeš dostať neskutočné migrény - lebo sa ti nemusí uzavrieť kanálik. lenže pár dní pred pôrodom som dostala silnú nádchu a nebolo na výber. báli sa, že sa im tam budem dusiť. musela som mať lokálku. z môjho pohľadu ako prvorodenej mamičky to bolo super. všetko som vnímala a všetko mi hovorili, komunikovali so mnou a malého mi ukázali. nádhera. lenže potom nastal obrat. začala som im počas zašívania vracať, tŕpla mi ruka a celá pravá strana. museli mi rýchlo pichnúť injekcie a odvtedy to bolo peklo pre mňa. nastali komplikácie. všetko by bolo v poho keby 2 dni po pôrode mi nezačali tie neskutočne migrény. najprv som nechápala ale potom som si spomenula čo nám odporúčala sestrička na prepôrodnej príprave. že z pohľadu matky je krajšia lokálka ale ak nechce mať komplikácie lepšia je celková narkóza. hmm, ja som nemala na výber. niekoľko dní v pôrodnici som ležala ako lazar. mallého mi museli vziať, nedokázala som prejsť ani na záchod - tak ukrutne ma bolela hlava. len studené obklady, dali ma do samostatnej izby zeby som mala klud. trvalo to 4 a pol dňa. samozrejme robili všetko čo sa dalo dostala som veľa infuziek aj všetko čo sa dalo. postupne sa to zlepšilo a presne po 7 dňoch ma pustili domov. no migrény trvaly v slabšej forme ešte 2 týždne po návrate s nemocnice. teraz čakám druhé a som rozhodnutá pre celkovú narkózu. ale neboj. nemusí to takto u teba dopadnúť len ak môžeš daj si celkovú. to že malá uvidíš neskôr nevadí. radšej dieťatko vidieť neskôr ako sa trápiť s neskutočnými bolesťami hlavy:( a nebola som jediná. čo sme boli baby na pôrodnici tak veru mali s tým aj oni problém ktoré takto rodili len nie natoľko ako ja... ale lekári aj sestričky urobili maximum a fakt sa nemusíš báť nemocnice. mne tam bolo super a cítila som sa tam ako v bavlnke🙂 keby som nemala tie migrény tak poviem že úžasne🙂takže odhoď za hlavu predsudky a bude fain🙂 prajem ti krásny pôrod🙂

jojake
11. apr 2015

@07022007
Ahoj, ja som rodila 2x sekciou. Anestezu zvolil lekar - prvykrat spinal, druhykrat celkova (najprv spinal, ale potom ma dali na celkovu) a vsetko bolo OK oba razy. Ako pisu baby - bolesti po operacii, sestonedelie a zotavenie je individualne, kazdy sme iny clovek, hlavne sa snaz nebat dopredu zbytocne. Prepustali ma na 6. den, druhykrat na 5. den. Vizita - okrem jednej primarskej (kde prisli vsetci, VSETCI lekari - sa nezmestili do izby a my sme museli vsetko upratat - na stoliku mohol ostat pohar a voda!) bola vzdy kratka - ako sa citite, mali ste stolicu, kojite, prehmatali ti brucho, ci sa stahuje maternica, pozreli rez - cca 1 min. Pri prvom dietati som nevedela kde je sever - bolesti, maly sa nechcel prisat, HORMONY a HORMONY ☹ , som pri druhom uz neriesila nic - pol nemocnice vidi vsetko (tvoj zadok, podvozok, VSETKOO 😉, hlavne nech som uz doma pri starsom synovi. Vtedy sa muz smial, ze uz beham ako srnka, ja vysmiata (pri prvom som potichu revala, bolo mi smutno, maleho brali pod lampu, tak som sa na neho tesila a potom som nevedela, co s nim 😉

piacere
11. apr 2015

Mne sa rozbiehal pôrod prirodzene, ale nakoniec som skončila na akútnej sekcii v celkovej narkóze kvôli abrupcii placenty.
Čo sa týka anestézy, tak si môžeš vybrať zrejme len v tom prípade, že napr. mi navrhujú spinál a ja mám strach, tak chcem celkovú a oni mi vyhovejú. Ale pokiaľ lekár a anesteziológ rozhodne, že celková, tak tam na výber nemáš (hlavne vtedy, ak nie je čas čakať, kým zaberie spinál, pri celkovej spíš hneď.).
Ja osobne som sa prvýkrát postavila takmer až po 24 hodinách nie kvôli jazve, ale mala som strašne nízky tlak a pri postavení som hneď letela k zemi, takže mi to trvalo dlhšie, ale potom som odkráčala z pooperačky na svoju izbu po vlastných a každá ďalšia hodina (doslova) bola lepšia a lepšie, len nesmieš ostať ležať, musíš sa hýbať, rozchodiť to. Mňa osobne jazva nebolela, sestričky mi stále núkali injekciu od bolesti, ale ja som ju proste nepotrebovala. Ako jasné, že to trochu bolí, je to citlivé, veď je to operačná jazva, ťažšie sa vstáva (vďaka bohu za tie "chápadlá" nad posteľami, bez toho by som prvé dni nevedela vstať, ale ináč to bola "pohoda". Doma som už napr. vstávala z postele úplne v pohode.
Prvé dni ťa bude trochu ťahať jazva "do zeme", nebudeš sa vedieť úplne vystrieť pri chôdzi, ale to sa poddá 🙂
A na vizite kontrolovali jazvu.

lienka959
11. apr 2015

ja som mala akútnu sekciu, spinál. Všetko prebehlo ako malo , nič som necítila a hneď som videla malého keď sa narodil 🙂 Na nohy ma postavili až ráno, čo bolo zhruba 18 hodín po sekcii. Stále sa sestričky pýtali či chceme nejaké lieky od bolesti. Ja som si ich dávala až vtedy, keď to bolo už naozaj potrebné, nechcela som do seba pchať moc liekov. Rana sa hojila v pohode a veľa som chodila, vstávanie bolo niekedy dosť bolestivé. vizity boli rýchle, len kukni ranu, prehmatali ranu, opýtali sa pár otázok a už aj šli ďalej. Sekcia bola v nedeľu a domov nás pustili v sobotu .

nice202
11. apr 2015

@maslenka47 no neviem, asi je to vsade inak. nemusis hned vyskakovat, ze teleportom a podobne 😀 ...u nas sa nechodi den pred a nedavaju sa oblbovaky. Ja som ani nemala vybaveneho doktora a isla som na sekciu s tym, ze jednoducho budem a chcem rodit v celkovej a tak som aj rodila...

07022007
autor
11. apr 2015

Ďakujem za odpovede, aspoň mám predstavu o tom ako to prebieha, lebo všade sa píše len o normálnom pôrode a o takomto nič :D Sekciu mám plánovanú zo zdravotných dôvodov, vlastne ešte pred tým než som otehotnela som bola oboznámená do budúcnosti, že inak to nepôjde..... ale ak mám pravdu povedať asi som aj šťastná 🙂 ďakujem vám ešte raz 🙂

piacere
11. apr 2015

@maslenka47 nesúhlasím, že o spôsobe anestézy nemám čo rozhodovať. Pravdaže nebudem trvať na spinály, keď mi rupla placenta a išlo o sekundy, ale u mňa sa takmer celý druhý a tretí trimester (odkedy sa objavili problémy) hovorilo o plánovanej sekcii a ja som bola rozhodnutá celý čas pre celkovú narkózu, keďže viem, ako reagujem na stres (odpadnutím, zvracaním atď.) a zažila som si jednu operáciu v lokálnom umrtvení, kde som im skoro skolabovala na stole, takže som vedela, že spinál nie je pre mňa a určite by mi anesteziológ (normálny) vyhovel....

dankaa78
11. apr 2015

@07022007 Drz sa daj potom vediet 🙂

nice202
11. apr 2015

@piacere podobne

evittam
11. apr 2015

@maslenka47 Tak každá máme svoju skúsenosť. Ja som prišla do pôrodnice po odtečení plod.vody. Musela som ísť rodiť CR, nakoľko bola malá dole zadočkom a ešte bol prepadnutý pupočník. Lekár sa ma normálne spýtal či chcem rodiť spinalom alebo celkovou. Ale nakoniec som rodila pod celkovou anestézou nakoľko to bol akútny CR, inak si u nás môžeš v pohode vybrať aj bez otvárania peňaženky. Brucho mi nikto nerozrezával, mám peknú jazvu pod bruchom - kľudne môžem nosiť bikiny. Na nohy ma stavali cca 24 hod po sekcii. Čo sa týka vizít žiadni lekári s do izby nenahrnuli, vždy prišiel len jeden so sestričkou, obzrel jazvu, popýtal sa na stav, ja som položila svoje otázky a odišiel. Pre mňa bol CR v pohode a aj zotavovanie aj keď prirodzený pôrod je to najlepšie 🙂 .
@07022007 Pre mňa bol CR v pohode a aj zotavovanie aj keď prirodzený pôrod je to najlepšie 🙂 . Najhoršie pri CR bolo len keď mi chodili sanitárne sestričky vytláčať krv, inak fakt všetko ok. Čo sa týka dĺžky pobytu v pôrodnici - rodila som v noci z nedele na pondelok a domov sme išli v sobotu doobeda. Záleží aj od stavu dieťatka ak bude všetko v poriadku, tak zvyčajne po CR si v pôrodnici 5 dní po normálnom pôrode 4. Ale ak si môžeš vybrať tak určite radšej prirozdený pôrod. Držím pršteky. 🙂

helenanovakova
15. apr 2015

cisársky v pohode, po ňom som 3 dni ležala na RES kvôli hypertenzii a dalšie 3 dni na šestonedelí. vizity v pohode, opýtali sa, či som ok a išli preč

luta13
22. apr 2015

...ja som bola prijata v piatok o 7.30h do porodnice...po pozreti oziev dietatka a mna zo spodu, mi lekar dal nocnu koselu, odviedol ma na vzdycharen, kde som vyse 2 hodiny lezala na izbe s mamickou, ktora mala silne kontrakcie...mne dali potom oblbovaciu injekciu, po nej okolo 11-tej ma prisla sestricka vziat na operacnu salu - to som isla po svojich, no ako opita som sa citila...mala som indikovanu spinalnu anestezu, ktoru som si vybrala...(2 dni pred SC som podstupila vysetrenia, aku anestezu mozem podstupit - hodnotia to podla nejakych kriterii)...po zavedeni spinalky mi zacali trpnut nohy, najprv 1 potom2...ked som mala nohy umrtvene, polahli ma na operacny stol, dali predo mna plachtu, aby som nevidela, ako ma rezu...prisli doktori - dvaja...rozrezali brusko, babo vybrali a zasivali...najhorsie bolo, ked mi setricky chodili menit vlozky davali ma vycikat pomocou hadicky- ten pocit bezmocnosti a necitenia vlastneho tela bol hrozny...ked som si postupne zacala citit nohy, bolo uz lepsie...po 10 hodinach som musela ist cikat a chcela som ist na WC, co som mala po 10 hod. aj dovolene...zavolala som si sestricku, ktora ma podopierala...prve cikanie s rezom, hroza...bolest rany velka, no dalo sa vydrzat...treba zatat zuby..potom po dalsich 2 hodinach som sa rozhodla ist si pozriet dieta na 600-nedelie ( v izbe bolo horuco ako v pekle a nedalo sa spat)...tak pomaly, drziac si ranu som popri stene isla...sestricky sa ma pytali, ci som sa zblaznila, ze kam idem?!...ja ze pozriet si dieta...krasne spinkal moj syncek...bola to nadhera...doplazit sa tam, kedze na izbu mi ho mali dat az v nedelu...taktiez v sobotu som si isla pre neho a prilozila k prsniku, vybalila z plienky, popozerala, ci ma vsetko...mal...a bola som stastna...na vizite lekari ranu len pohmatom skontrolovali...Leukoplast neodlepovali...az ked sa mi isli stehy vyberat, som 1x videla sitie...mam nakrivo zasitu ranu a navyse 12 kg a robi mi to dvojite brusko, no nevadi mi to, clovek si casom zvykne...syn bude mat v juli 7 rokov...teraz cakame druhe babo, tak nabalim este kila navyse...chcem ist rodit do vody a bez epi, oxy...a inych somarin...dufam, ze to zvladneme...a SC bola z dovodu, ze syn mal mat podla Dr. 4kg, ja uzku panvu...nakoniec mal 3470g...som to tu rozpisala, co uz...clovek sa potrebuje trosku vykecat...a ak nie tu, kde potom...
@07022007 toto bol odkaz pre Teba...neboj SC bude v pohode...drzim palceky...🙂

luta13
22. apr 2015

@07022007 akurat som si to svoje citala este raz...pomylila som sa vo vete, ze isla som si maleho pozriet na "600-nedelie"...ja som lezala na 600-nedeli a isla maleho pozriet na novorodenecke oddelenie...tak je to spravne teraz...🙂

07022007
autor
22. apr 2015

@luta13 pochopila som :D Ďakujem veľmi pekne, lebo naozaj mám strach :D a to mám mamu zdravotáčku 😀

luta13
22. apr 2015

@07022007 nemas sa naozaj coho bat, ja som sa SC vobec nebala...skor by som sa asi bala prirodzeneho porodu, co sa teda aj bojim, ak tak pojdem rodit...uvidim, co bude...mam 35 rokov a ako prvorodicka, no neviem...budem to mat urcite tazsie ako Ty... 😖

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre