Kristeller - tlačenie na brucho počas pôrodu

mia_z
4. nov 2021

Dobrý deň, milé ženy,

som Michaela Žureková, novinárka z denníka SME. Venujem sa okrem iného aj témam spojeným s pôrodníctvom. Mám v pláne napísať článok o tom, ako sa v slovenských pôrodniciach stále vykonávajú nevhodné či škodlivé praktiky, v tomto prípadne konkrétne Kristellerova expresia, teda tlačenie na brucho počas pôrodu. Hľadám ženy, ktoré by sa chceli do článku podeliť o takúto skúsenosť, ak majú. (Preferujem ženy, ktoré sa odhodlajú hovoriť neanonymne, ale podľa prípadu sa vieme dohodnúť). Samozrejme, malo by ísť o skúsenosť z posledných rokov, nie neaktuálnu. Ak by sa tu niekto taký našiel, pošlite mi prosím správu alebo sa mi ozvite na e-mail michaela.zurekova@sme.sk a povieme si k tomu viac.
Ďakujem! 🙂

zelva123
4. nov 2021

@mia_z pre niekoho je to hrozne, nevhodne a zle. Mojej malej prave tlacenie na brucho zachranilo zivot. Vela som si nacitala o porode a "pripravovala sa". Ale zivot si to aj tak zariadi sam. Ja som nedokazala tlacit, mala stracala ozvy, bola som mimo, rodila som 24hodin. Malinku tahali vexom a plus tlacenie na brucho. Po narodeni nedychala, lebo bola vo mne zaseknuta. Nastastie vsetko dobre dopadlo. Ja ani ona nemame ziadne nasledky po tlaceni na brucho, ja som vdacna doktorom ze to spravili a zachranili moju dceru!

autumm
4. nov 2021

Ja som rodila 37 hodin. Tlačenie na brucho bolo najhoršie chvíle môjho života. Aj keď to trvalo len pár sekúnd. Kričala som od bolesti a upadla do šoku a prestala som reagovat. Ako keby som bola nadrogovana. Lekari mi hovorili ako sa a ukludnit ale neovladala som sa . Zvyšok porodu, šitie aj následne ubytovanie na izbe som preplakala a prevracala. Príchod svojej dceri som si neuzila. Tahali ju takisto vexom Nastasie je v poriadku. Ďalší porod radšej sekciou, nech to boli ako boli.

nika23t
4. nov 2021

@mia_z mne pri pôrode na brucho zatlačili vtedy, keď som si myslela, že už nemám sily ani na posledný nádych. A asi to urobili správnym sposobom, lebo mi to pomohlo porodiť. Neviem, možno som mala šťastie, a možno by som v tom momente porodila aj bez toho, ale ja by som túto "pomoc" nenazvala nevhodnou ani skodlivou, skôr by som sa pozastavila nad tým, či to vie zdr.personal vykonať správnym sposobom a v správnej chvíli.

ja_mama
4. nov 2021

Kazda mame urcite rozne skusenosti...mne tiez sestricka na brucho zatlacila na poslednu kontrakciu. Dcerka mala pri hlavicke zaseknuty pupocnik, takze isla tazsie a bola cela modro-fialova, okvecnuta ked sa narodila, nastastie za chvilku prisla k sebe a nebolo treba nic riesit akurat mi ju kvoli tomu hned neprilozili ale sli ju hned kontrolovat (v nasej porodnici davaju hned babo mamke na brusko ked je vsetko v poriadku). Bolest ani nic zle som pri tomto zakroku ani po nom necitila a naozaj boh vie ako by to dopadlo bez tejto pomoci - aj pre mna to pomoc v tej chvili naozaj bola. Nehadzme preto vsetkych do 1 vreca, niekedy je to asi naozaj potrebne a aj spravne vykonane.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monicka976
4. nov 2021

@mia_z mne tiez pri porode asistentka tlacila na brucho a dost mi to pomohlo, ako prvorodicke sa mi spustil porod z minuty na minutu a bol ihned velmi bolestivy a intenzivny, maly mal 4640g a 56 cm takze pre mna to bola pomoc nakolko ma sialena bolest bez prestavky vycerpala velmi rychlo a uz som vobec nevladala, takto som maleho porodila rychlo a s minimom poraneni. Je pravda ze nikto sa ma na nic nepytal ale nebol ani cas ani priestor, a v tej chvili by som suhlasila s cimkolvek aby som neohrozila dieta.

mia_z
autor
4. nov 2021

Prosím, než sa to tu zvrhne do debát áno verzus nie - Kristellerova expresia je postup non lege artis, teda nie v súlade s vedeckými postupmi. Neodporúčajú ju medzinárodné gynekologické a pôrodnícke organizácie. Hovoríme o ľudovo povedané "skákaní na brucho", ktoré môže mať rôzne neblahé následky ako na telo ženy, tak aj na dieťa. Navyše sa deje často preto, že žena rodí v najnevhodnejšej polohe na vypudzovanie dieťaťa, teda na chrbte. Samozrejme, článok bude písaný aj z hľadiska odboru a nebudú v ňom chýbať vyjadrenia lekárov, no mne ide v prvom rade o skúsenosti žien, ktorým sa také niečo stalo napríklad bez ich súhlasu, v nevhodnej polohe, prípadne mali z toho ony alebo ich dieťa negatívne dôsledky, zranenia, bolesti a podobne. Ďakujem za pochopenie 🙂

lienka.7
4. nov 2021

@mia_z mne keby nepomohli tlacenim na brucho, tak sama neorodim, kedze mala bola vysoko. Vdaka tomu som sa vyhla sekcii i inym "chutovkam".
Cize za mna ziadna trauma a v clanku treba byt rozhodne objektivna!!!

nika23t
4. nov 2021

@mia_z preto som toho názoru, že táto otázka by mala smerovať lekárom a sestrám, ktorí vedia posúdiť tento postup vykonaný pri pôrode. Pre niektorú z nás to môže byť vykúpenie, pre inú najhorší moment počas pôrodu. To, čo tu píšeme, je ťažko posuditelne, keďže sa to vykonáva vo chvíli, keď mnoho rodiciek ani nevie, čo sa okolo nej deje. A vo vašom článku bude chýbať objektivita, keďže vopred je jasne, ze potrebujete negatívne názory.

basska_b
4. nov 2021

Aha, čiže do článku treba napísať len negatíva a horory... super... mne na brucho zatlačili, ale robili to maximálne jemne, akoby len pôrodná asistentka hmatom hľadala, kde je zadoček. Malá zakopala nohami, otočila sa správne a vyšla von do pár sekúnd. Za mňa perfektne, keďže som už tlačila hodinu a pol.

zelenalienka
4. nov 2021

@mia_z Dobry den, ano suhlasim s tym, ze mnoho zien rodi v nevhodnej polohe a to je dovod komplikovanych porodov. Clovek si mysli, ze porodili ine, porodim aj ja... co je tam co riesit. Niekedy zeny rodili same v trave na poli a teraz tu robime z toho vedu. Ale..Rozbehol sa mi prirodzeny porod, odmietla som vyvolavacku. Po tom, co mi pichli - asi oxytocin {nikto mi nic nepovedal, len sestricka nieco pichla a v tych bolestiach clovek neriesi a je rad, ze sa mu vobec niekto venuje} sa mi kontrakcie zacali zlievat do jednej velkej bolesti..Isli sme na stol, nohy hore a tu som citila, ze tato poloha mi nie je vobec prijemna, ze cele zle. Ale v tom frmole nie je cas na diskusie a zelania, ved rodime...Tlacit mi samozrejme neslo, vraj tlacim zle...Aj ked som tlacila odusu, vsetci po mne kricali, ze malo tlacim, zle tlacim...Dieta neslo von, nestacila som uz s dychom, takze nastupili sestricky..vystriedali sa asi styri statne zenske a zviezli sa mi na brucho...{mam 1,60, pred porodom som vazila 48 kil}. ...Nepomolo to vobec, akurat som mala pocit, ze sa uz neviem ani nadychnut. Chceli robit urgentny cisarky, menili sa sluzby, nikto z lekarov nebol este pripraveny...Takze syn isiel pumpou..Dieta modre a pridusene... A v sprave mam "nespolupracujuca rodicka"... O mnohych veciach, ktore sa udiali ci uz pred alebo po ani nehovorim...A hlavne, ze sa nemocnica hrdi titulom "Baby friendly"...V kazdom pripade, sestry na novorodeneckom boli uzasne a mile...a som im za mnohe vdacna.

lucka114
4. nov 2021

Na brucho mi zatlačili celkom na konci pôrodu, keďže už som nemala silu, ale pred tým sa má opýtali, či s tým súhlasím.. súhlasila som a som rada, nebolo to pre mňa nič hrozne, tak isto ako nastrih a šitie, dieťa aj ja sme bez následkov. Ja som rada, že mi pomohli..

martinka13
4. nov 2021

Ja som vďaka tomu neprišla o syna.

pandorra
4. nov 2021

@mia_z je dobré, že riešite danú problematiku a informujete o tom verejnosť.. Slovenské pôrodnice ešte stále nepoznajú slobodný výber polohy pri pôrode a potom z toho vznikajú aj takéto následky.

mia_z
autor
4. nov 2021

Len pre info ku komentárom vyššie - ja si nejdem zámerne vyberať negatívne skúsenosti. Cieľom je napísať o fenoméne, ktorý je z odborného hľadiska škodlivý a netvrdím to ja, ale odborné organizácie. A o tom, že sa tento postup stále na Slovensku používa. Takisto čo sa týka tlačenia na brucho, sú rôzne formy. Môže ísť o jemné pritlačenie na fundus maternice, ktoré dopomôže vo fáze tlačenia, a môže ísť aj o tlačenie do brucha lakťami dvoch sestričiek až tak, že má žena zlomené rebrá, ruptúru maternice alebo poranenia hrádze (áno, aj také skúsenosti sú). Ešte raz zdôrazňujem, že hľadám respondentky, nie hádky a polemiky. Ak nemáte záujem sa ňou stať, prosím, neriešte túto diskusiu a nesúďte vopred objektivitu článku.

lienka.7
4. nov 2021

@mia_z urcite, len treba byt objektivny. Treba sa pytat nielen rodicky ale potom aj doktora co a ako robili... ani jeden doktor zamerne vam nechce zle!!!
Len zial niektore matky si porod predstavuju ako hurvinek valku... toto nie, tamto nie, nacitaju si na internete a vyzaduju to ci je to pre ne vhodne alebo nie. Aj na toto treba pamatat.
Ja som mala aj klistir, aj nastrih aj oxytocin neberiem to ako zasahovanie do mojej integrity a pod. Vdaka tomu a pristupu lekara a celeho timu (behali okolo mna 6!) som mala taky porod ze vseho vsudy trval 20 min.aj s kontrakciami. A mam na neho prijemne spomienky ako i na cely personal. Pokial mate zaujem o pozit.hladisko, nemam problem aj verejne. Ale to asi nemate...
Plus radsej ako tomuto by som sa na Vasom mieste venovala tomu preco aj c 21.storoci sa rodi tak ako sa rodi. Mam na mysli vybavenost porodnic, stav nemocnic a pod. Preco sa vyhovaraju na coronu a nechcu podavat rodickam epidural a pod. Podmienkam ake maju lekari. Ale viem, ze toto az take zaujimave nie je.

zuna8
4. nov 2021

Tak mne sa na brucho sestrička doslova hodila celým telom a lakťom mi tak doudierala rebro, že som tam mala čiernu modrinu hádam dva týždne a bolelo ma to pri každom zakaslani.. doteraz neviem prečo to urobili, pretože ma nechali tlačiť asi len 3-4 krát.. ale bolo to už dávnejšie, 9 rokov dozadu. Išlo o predčasný pôrod, samozrejme s priviazanými nohami, nástrihom a bola som dosť mladá - mala som 23 takže sa asi neunúvali niečo mi vysvetliť aj keď som sa pýtala..
Odvtedy som zažila druhý, nádherný pôrod samozrejme v inej pôrodnici.
Čoskoro ma čaká tretí, tak dúfam, že bude mať bližšie k tomu druhému..

izabela181
4. nov 2021

@mia_z mne tlačenie na brucho veľmi pomohlo, bez neho by som neporodila keďže mi ešte dosť posobil epidurálka a maly už musel ísť von a rým že som veľmi necítila kontrakcie nevedela som dobre tlačiť. Sestričky (alebo pôrodné asistentky) a doktorka boli veľmi zlatí, vysvetlili mi že jedna PA mi ide tlačiť na brucho, že prečo je to dobre a bolo to fajn…takze moja skúsenosť je napríklad pozitívna…a nikto po mne neskákal ani nič podobne, PA si nejako dala popod mna plachtu a bola normálne vedľa mna 😊 a čo dá týka polohy rodenia tiež sme skúšali rôzne, ale mne najviac vyhovovala práve ta na chrbte, inak som nevedela dobre tlačiť

mikimi
4. nov 2021

@mia_z ja som rodila pred troma rokmi. U nás v našej nemocnici sa rodí na chrbte. Konečne, keď mi dovolili tlačiť, v tom momente mi jedna zo sestier začala svojou rukou tlačiť celou váhou na brucho. Vôbec som to nečakala, vôbec som to nechcela, ale nedokázala som sa v tej chvíli s ňou hádať. Bola som rada, že môžem tlačiť. A porodila som rýchlo. Či tá jej ,, pomoc” pomohla, neviem.

mia_z
autor
5. nov 2021

@lienka.7 Páči sa mi, ako mi potrebujete dávať prednášku o objektivite, a potom v závere nechýbajú ironické poznámky 🙂 O pôrodníctve píšem dlhodobo a venovala som sa aj rôznym témam, ktoré spomínate. No neprišla som si sem pýtať názor na to, o akých témach mám alebo nemám písať. Je skvelé, že ste mali dobrú skúsenosť, k tomu vám gratulujem.

ajka0207
5. nov 2021

@lienka.7 viem že to nie je k téme, ale zaujalo ma ako si za 20 minut stihla aj klystír aj oxytocín?

dominka11
5. nov 2021

@mia_z tlacenie 2 sestriciek som zazila ja pri 1.porode, ked ma nechali ako prvorodicku rodit velke dieta a este mi zastavili porod ako ma nadopovali. Poranenia velke, kazdy gynekolog,ktory ma videl sa spyta kto ma takto pekne odrodil a zasil...O psychickej ujme ako 19rocnej zeny ani nehovorim. Pri druhom tehotenstve som mala zle stavy, ked som si to vsetko predstavila. Nastastie 2.porod prebehol rychlo a porodila som sama s 1 doktorom, pekne zasita, na druhy den plne funkcna, sediaca a pomahajuca aj spolubyvajucej. Prvy porod TRENČÍN, druhý LEVICE.

dominka11
5. nov 2021

@zuna8 ja som na druhy den pozrela na seba v zrkadle a detto cele brucho jedna velka podliatina, ako by ma niekto ubil. Som štastna, ze sa mi narodil zdravy syn, ale na toto clovek nikdy nezabudne.

slovakboy
5. nov 2021

@mia_z bol som pri pôrode a vedeli sme že to budú robiť lebo sme boli na predporodnej príprave. Pri prvom synovi mala manželka veľmi ubolené rebrá Id toho tlačenia. Druhého ale chcel pôrodník mat skoro narodeného lebo mu končila zmena. Dali jej injekcie a 4,2kg valibuk bol vonku za 15 minút. Maly bol na svete do hodiny po príchode do nemocnice. A aj tlačili. Lenze mal zlomenú kľúčnu kosť a modrú časť hlavičky. Tzv syndróm modrej masky. V škole sme zistili že ma disgrafiu a nemá dobrú jednu motoriku. keď sme to konzultovali so špeciálnou pedagogickou tá nám povedala že syndróm modrej masky môže byt príčina a môže to dopadnút aj horšie ako disgrafiou. Ja mám stále podozrenie že je to dôsledok toho urýchľovania. Ale to už nik nevyšetrí a nepomohlo by to. Nepáči sa mi že tie pôrodnícke tímy nepripúšťajú diskusiu. Každý ma svoju predstavu a tak je to najlepšie. Myslím že tlačenie na brucho je pomoc. Zas sa teraz môže stať, že to nebudú zasadne robiť a znovu bude zle. Treba to robiť primerane a komunikovať s rodičkou prečo sa to robí atd. A nechať si poradiť aj čo sa týka tých nových metód. Alebo starodávnych metód. Aby sa nevytvorili dva tábory jeden za druhý proti a výsledkom budú zatvrdilé konania nerešpektujúce potreby dieťaťa. Jedni budú naschval iba tlačiť a druhí naschval nepotlačia keď to bude potrebné.

basska_b
5. nov 2021

Tak viete, keď tu ľudia komentujú, tak diskusia sa dostáva medzi top 10 najnovších tém a máte šancu nájsť vaše respondentky. Ako píšete, "mne ide v prvom rade o skúsenosti žien, ktorým sa také niečo stalo napríklad bez ich súhlasu, v nevhodnej polohe, prípadne mali z toho ony alebo ich dieťa negatívne dôsledky, zranenia, bolesti", takže určite sa nejaké ozvú.

halci
5. nov 2021

@zelenalienka Presne ako keby som o sebe citala, vsetko okrem pumpy sa stalo aj mne (s tym sa mi "len" vyhrazali). A tiez vraj baby friendly. Lekari aj sestry doslova odporne. Mali v ten den vela porodov, ale to ich ma ospravedlint? Dieta som videla az na druhy den na obed (porodila som vecer o 22:30). Strasne som krvacala, dostala som dve transfuzie. Jediny pozitivny zazitok som mala na novorodeneckom, kde pracovala vtedy jedna starsia doktorka (alebo sestra, neviem), jedina prijemna osoba a naucila ma kojit. Ale ano, prezili sme to, aj ja aj moje dieta. Co viac si clovek moze priat, ze?

vikes
5. nov 2021

@mia_z Zase sa začína hon na čarodejnice. Na Slovensku vo všeobecnosti chýba osveta žien ohľadom pôrodu bez toho, aby musela navštíviť predpôrodný kurz. Vo všeobecnosti pôrodnici nemajú vo zvyku oboznámiť ženy s priebehom pôrodu, prípadnými komplikáciami resp. ich riešením počas poradní. Je otázne nakoľko by "celá pravda o pôrode" nahnala strach prvorodičkám, ale je veľa žien, ktoré by chceli vedieť do čoho idú.

lienka.7
5. nov 2021

@ajka0207 kde som pisala ze som to stihla za 20 min.????? Kks

lienka.7
5. nov 2021

@mia_z nic nebolo myslene ironicky. Ak si to takto vydedukujes z 1 prispevku, tak urcite bude objektivmy par excellance 👌👌👌
Maslo na hlave maju ako rodicky, tak i lekari. To si treba objektivne priznat.

zelenalienka
5. nov 2021

@halci Aj ja som videla syna az po 24 hodinach....Toto bolo asi to najhorsie...Nastastie syn je zdravy, bojujeme trochu s pozornostou a dysgrafiou, ale inak je sikovny..A vy ste zdravotne v poriadku?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre