Plánovaný cisársky rez a jeho vplyv na zdravie dieťatka

ajka131
27. júl 2017

Ahojte, chcem sa opýtať tých, čo rodili plánovaným cisárskym, či mali detičky nejaké zdravotné problémy. Čítam, že môžu byť problémy s črievkami, s dýchaním....dokonca, že deti narodené plánovaným cisárskym majú vyššiu pravdepodobnosť leukémie až o 60%...

sindas
27. júl 2017

Ja som prave dneska dosla domov z porodnice po planovanom cisarskom (uz druhy cisarsky - prvy bol akutny) a ziadne problemy neboli. Ani jednemu.mojmu dietatu po cisarskom nic nebolo.
Netreba sa zbytocne znepokojovat niecim co aj tak nevplyvnite. Problemy s dychanim.moze mat babatko aj pri vaginalnom porode. Ak vam doktor naplanoval cisarsky tak urcite preto aby ste neboli ohrozena vy alebo vase dieta. Takze klud a nestresovat a uzivajte si tehotenstvo a myslite na to ako vsetko dobre dopadne a urcite to tak aj bude. Drzim palce.

madamcoco
27. júl 2017

@ajka131 co? To odkial mas taketo info?
A aky je rozdiel medzi planovanym a neplanovanym CR?
Ja som mala prveho syna neplanovanym cr a druhy je narodeny prirodzene,ale rzdiel medzi nimi nevidim.

pininka
27. júl 2017

Ja mam za sebou tri cisarske a deti su zdrave, dokonca az taku imunitu maju ze sa ma kazdy pyta co im davam. Pri druhom synovi vsak boli problemy, narodil sa dva tyzdne skor, sam sa pytal,mala som caste kontrakcie, doktor sa bal aby vydrzala jazva,tak urobili cisarsky, mal apgar 10,10,10, krasnu vahu, ale asi po hodine zacal zle dychat. Proste sa narodil skor a vdychol plodovu vodu a kedze pri cisarskom sa nevyvija tlak na hrudnik a tym padom nevyjde voda von ako pri normalnom porode. Preto je ale aj dobre ked sa aj s planovanym cisarskym pocka az do 39tt ked su plucka uplne vyvinute. Prvy syn aj tretia dcera ziadne problemy nemali.

extempore
27. júl 2017

Pri neplánovanom cr je dieťa stimulované pôrodnou činnosťou vlastne telo samé rozhodne kedy je čas. Pri plánovanom cr ťa objednajú na konkrétny deň a hodinu a nič netušiace bábätko vyberú. Je to preň šok, keďže predtým necítilo kontrakcie.

unctadorg
27. júl 2017

Maly bol uplne ok a aj je. 🙂

yanni
27. júl 2017

To si kde citala taky blud? Necitaj bulvar, radsej sa chod prejst.
Normalne, zdrave donosene dieta nema problem s planovanym cisarom.
Mam tiez jeden za sebou, mala ma presne dva roky a par dni a nemala a nema ani fyzicke ani nijake psychicke problemy. Uplne krasne, velmi empaticke, mudre, sikovne dievcatko, ktore ma imunitu lepsiu ako 10 vaginalne porodenych deti naraz. Chalani furt nieco donesu a ona nic nechyti. A to uz ma prvy skolkarsky rok za sebou a nebola ani raz chora.

leteku
27. júl 2017

- ja som mala plánovaný cisársky. Nastúpila som v pondelok, to má pripravili, že v utorok ráno rodine. Večer som cítila že odišla zátka, v noci praskla voda a krpec sa narodil ešte v noci. Bolo to plánované a malý bol pripraveny. Je zdravý a šikovný.

ajka131
autor
27. júl 2017

@madamcoco akútny cisársky začína ako normálny pôrod, čiže bábo je pripravené ísť von...plánovaný sa robí cca v 38 tt, nie na podnet bábätka...zrovna včera sa o tej leukémii zmienili vo večerných tv novinách, tuším na markíze, dosť ma to zarazilo teda😐

elzika
27. júl 2017

@ajka131 ja som mala planovany a robili mi ho 5dni pred terminom. Vsetko ok

ajka131
autor
27. júl 2017

@extempore presne tak to je veru...

ajka131
autor
27. júl 2017

@elzika skúsim sa tak dohodnúť aj ja, mne môj gynekológ povedal, že sa to plánuje na 38tt, ale dohodnem sa s ním na neskorší termín, aby bolo bábo čo najviac pripravené...

ajka131
autor
27. júl 2017

@sindas ja som mala prvý tiež akútny, druhý bude plánovaný...dúfam, že mi to dopadne tak dobre ako vám 🙂 ďakujem

katkakovac
27. júl 2017

@ajka131 tomu co vysielaju na markize neverim ani slovo. Tam ti odprezentuju bludy a polopravdy a tvaria sa ako seriozna televizia. Pravdou je, ze sekcia moze mat na dieta urcite nasledky. Ale zo moze mat aj pokazeny vaginalny porod. Ja dom mala prvy porod neplanovane planovanu sekciu. Syn mal podozrenie na vadu srdca, blizili sa sviatky a lekar sa obaval komplikacii(dodnes netusim akych, asi ze pojde od obeda k porodu:-/) Tak mi povedal, pridte zajtra rano, spravime sekciu. Dnes to sice nepovazujem za spravne rozhodnutie, ale nie koli synovmu zdraviu. Pre mna to bol velmi stresujuci zazitok, dochadzat po sekcii za synom do DKC. Syn je zdravy, okrem klasickych chripociek zo skolky nema ziadne problemy. Druhe som uz ale chcela rodit prirodzene, co sa mi aj podarilo. Pokial je pre dieta z nejakeho naozaj zavazneho dovodu lepsie, ze sa narodi sekciou, tak nie je o com. Nenapisala si dovod sekcie? Lebo niekde nie je problem KP, VBAC, a snazia sa o prirodzeny porod. Inde pri prvom naznaku komplikacie rezu. Skus si o tom cosi precitat, skus relevantne odborne clanky a studie. tV Narkoza a Tv Hnoj urcite nie su zdroj takychto informacii.

pallacinka29
27. júl 2017

@ajka131 never vsetkemu, co povedia v spravach... na odlahcenie - mohla to precitat Puskarova, ktora to hra na to, ze uuuplnou nahodou porodila cisarskymi na Valentina a na 1. maja 😂😂😂

simonkazga
27. júl 2017

@ajka131 prečo radšej neporodiš druhé prirodzene?

ajka131
autor
27. júl 2017

@katkakovac rozmýšľala som aj nad tým, len mám strach, aby práve kvôli prvej sekcii neboli komplikácie...budem rodiť cca po dvoch rokoch od prvej vo veku 39 rokov...môj lekár by bol spokojnejší s cisárskym...prvá sekcia bola kvôli nepostupujúcemu pôrodu, začala mi odtekať plodová voda, kontrakcie veľmi slabučké, skoro žiadne, začali vyvolávať, kontrakcie strašné, ale neotvárala som sa...malá sa tlačila záhlavím...

ajka131
autor
27. júl 2017

@simonkazga strach, môj vek + prvá sekcia, lekár by bol radšej za cisársky, ale samozrejme, že rozhodnutie je na mne...

gora8
27. júl 2017

@pallacinka29 praveze to povedal nejaky lekar. Aj ja som bola prekvapena😲

simonkazga
27. júl 2017

@ajka131 áno, to poznám. Lekári najradšej šup-šup sekciou a môže ísť ďalšia na sál. 😵 prvé som porodila akútnou sekciou lebo pôrod nepostupoval a malej klesali odozvy. Ďalší pôrod som zvládla prirodzene - len som musela pohľadať doktora, ktorý do toho so mnou šiel. Neviem čo s tým má spoločného tvoj vek. To je už len také všeobecné bububu - "lebo vo vašom veku". Každopádne držím palce, nech všetko dobre dopadne.

katkakovac
27. júl 2017

@ajka131 ak chceš, pod do skupiny po sekcii rodíme prirodzene. Taktiez si prečítaj niečo o VBAC, je o tom kopec článkov, našla som aj odbornú štúdiu. Treba hľadať.
To, čo bolo pri prvom pôrode nemusí byť aj pri druhom. Pokiaľ váhaš, daj si čas na rozmyslenie.
Nie som zástancom nátlakov, že musíš porodiť VBAC, lebo je to teraz moderné a ženám to umožňujú. Poznám baby, ktoré mali dve, tri sekcie a boli spokojné. Je to na tebe. Ide skôr o to, aby si s tým bola ty stotožnená.
Lebo ja som nebola a potom som mala nejaký čas výčitky svedomia, že som to vzdala a že som mala bojovať za prirodzený pôrod. Všetko sa dá, ale je to v tvojej hlave. Ak si povieš, že to dáš, tak štatisticky 70% žien sa to podarí. Ak nie a budeš s tým stotožnená, tak to môže byť pre teba pekný zážitok.
Ja som chcela druhý prirodzený, prešla som si všelijakými fázami, pôrod bol veľmi dlhý, ale vďaka podpore lekárov som to zvládla. Samozrejme malo to aj svoje nevýhody, lebo som sa roztrhla a dva týždne som mala problém so sedením. Skús tú skupinu, sú tam aj ženy ktorým sa podarilo, aj také ktoré nakoniec išli sekciou, ale počkali, kým sa dieťa vypýtalo samo. Tá podpora je dôležitá, nech to nakoniec dopadne akokoľvek.

katkalubkova
27. júl 2017

@ajka131 vsade su rizika, aj prirodzeny porod nie je 100% bezpecny.
Mne raz znama povedala, je to detskarka, ale v CR, ze nie je nic lepsie pre dietatko, ako cisarsky rez. Urcite to prinasa svoje plus, aj minus. To dietatko, zazije trochu sok, ked ho z tepla vyberu do zimy, ale inak by som take veci necitala zbytocne sa znepokojujes, ak teda bude dieta donosene v termine.
Z mojho pocutia je viac narobenych chyb pri klasickych porodoch.

mimka11111
27. júl 2017

Tak ked chcete rodit len prirodzene, musite ist do levickej nemocnici.....tam totizto peferuju len prirodzeny porod....ja som mala problemy a musela som ist cisarakom. Ked ma pripravovali na sale,vedla mna rodila jedna,co prenasala uz 11dni,a aj to jej museli vyvolat. Chudinka,riadne sa vytrapila. Malinka sa v nej zasekla,pretoze uz bola velka a nevedela ju vytlacit. Doslova prosila lekarov o cisarak. Stratila pri tom velmi vela krvi. Ja som porodila a asi o 3/4 hodinu ju doniesli ku mne na izbu tiez uz po cisaraku.

zubrienka3
27. júl 2017

Prve dieta v 38 rokoch, planovany cisarak, 36+6 kvoli placente preavia. Specialny rez na operacnej sale, nie v porodnici, od pupka dole, cele to trvalo 1,5 hodiny, 2 transfuzie, 2 dni na JIS v ukrutnych bolestiach. 5 tyzdnov som nevedela chodit, jazva ma bolela rok. Dieta dokonale zdrave, vyvinute, zdravsie nez vsetky v podobnom veku, co poznam. Dosledky SC boli horsie pre mna ako pre dieta, muselo vyrast na UM, lebo som nemala mlieko, kedze som ju dostala 50 hodin po porode pvy krat. Teraz cakam druhe, zistovala som u viacerych lekarov, ci mi umoznia VBAC, kedze by som sa rada SC vyhla. Moj doktor mi povedal, ze by to bolo prilis velke riziko kvoli prvemu rezu. Ina dotkorka mi pekne vysvetlila, ze teoreticky je mozny VBAC, ale nemozu mi dat epidural kvoli tomu, ze by prekryl priznaky ruptury maternice, ani vyvolavacku. Potom zistila, ze mam 41r a povedala, ze v ziadnom pripade. Hladam ineho doktora, ktory mi da aspon sancu. SC je vzdy vyhodnejsia pre lekara, ale pokial na nu nie je vazny dovod, tak nevidim dovod... A to, ako vazny je ten, ktory tvoj lekar uvadza, treba posudit, ci chce ist na dovolenku alebo je tam realne riziko pre matku a dieta. Zial, u nas vacsina doktorov funguje tak, ze ak bola prva SC, tak aj dalsie, ale to podla mna nie je dovod...

nikinka43
28. júl 2017

No aj ja mam prvy cisarsky bol planovany maly mall zdravotne problemy ale tie plynuli z omotania sa pupocnikovej snury. A z dedicnych problemov. Mali sme velke stastie ze sme mali planovanu sekciu. A to co hovoria v spravach nepochadza od odbornikou vacsinou.

uglybetty1234
28. júl 2017

Napríklad ja mám skúsenosť, že aj keď som mala prvú sekciu, tak všetci ma tlačili do druhého prirodzeného, na ktorý som sa teda vôbec necítila.
A taktiež nepoznám nijaké dieťa po SC, ktoré má nejaké problémy. Viac detí poznám po prirodzenom pôrode s následkami.

ada309
28. júl 2017

Ja mam 2 deti sekciou. Prva planovana pre kp a druha akutna. Porod sa rozbehol sam v 38tt,no po 30h skoncil sekciou... ani jedno dietko nemalo ziadne problemy. Akurat, ze boli viac spave prve dni..
A to ze dieta nie je pripravene - hmmm to nie je ani pri vyvolavanom porode.. tiez je istym sposobom donutene ist von nasilu a dovolim si tvrdit,ze je viac stresovane vyvolavanim ako sekciou.
😉

bienennest
28. júl 2017

Ahoj, moj prvy sa narodil koncom 36tt akutnou sekciou. Ked bol malicky nic sme nepozorovali ale okolo 3 roka zacal mat problemy s dychacimi cestami, na ktore je dodnes velmi nachylny (velmi caste bronchitidy a pod.). Moj druhy sa podaril prirodzenou cestou a je zdravy ako buk (ma teraz skoro 4r.). To neznamena, ze vsetky deti narodene cisarskym maju problemy ale statisticky su o dost viac nachylne na ochorenia prave dychacich ciest a alergii. Aj v mojom okoli su kamarati mojich deti narodene cisarskym omnoho nachylnejsie na tieto ochorenia (poznam vela pripadov nakolko v Nemecku su cisarske velmi caste). To pisem len preto, aby sa cisarsky rez nebagatelizoval. Moze a nemusi mat dosledky na dieta.

Avsak ked stojis tesne pred porodom a mas na to dobry dovod ist na cisarsky (urcite tak tomu je) tak sa tym nezaoberaj, lebo clovek naozaj nikdy nevie, ake problemy dietatko neskor bude mat, ci uz sa narodilo cisarkym alebo normalne. A vsetko co sa vie su skor statistiky, pri niektorych detoch sa splnia pri inych nie. Drzim palce nech vsetko dobre dopadne.

1988majka
28. júl 2017

@ajka131 pokial je cisarsky nutny tak nieje o com. ale ak je sanca na prirodzeny porod co sa zda ze u teba je 🙂 tak si to skus premysliet. prirodzeny porod (naozaj prirodzeny nemyslim tym vyvolavany klistovy vakuumextraktorovy a pod.) je vyborny start do zivota a ma vela vela vyhod oproti cisarskemu. hlavne je to v case kedy je dieta zrele a pripravene. je to prirodzeny mix hormonov ktore pozitivne vplyvaju na priebeh porodu celkovy psychicky a fyzicky stav mamicky a babatka spustenie laktacie. prirodzena drenaz plodovej vody pri prechode porodnymi cestami a dobre rozvinutie plucnych mechurikov. uplne ine osidlenie bakteriami ako pri cisarskom co dalej vplyva celozivotne na mikrobiom /pritomnost hlavne bakterii/ hlavne v hornych dychacich cestach a gastrointestinalnom trakte co vyrazne ovplyvnuje imunitu crevnu aj celkovu az do takej miery ze to moze rozhodovat o tom aky bude mat clovek metabolizmus ci bude obezny ci bude mat cukrovku alebo nejake alergie. v neposlednom rade moznost bondingu a lahsia laktacia - babo nieje negativne ovplyvnene separaciou a anestetikami je spokojne a nakoniec pri dobrej priprave pre mamicku minimum poraneni a dobry pocit z porodu a zo seba 🙂 a jasne ze cisarsky je velka brusna operacia atd atd a to zotavovanie a ten pocit..pre mna osobne bol hrozny

sindas
28. júl 2017

@ajka131 verim ze ano.. a drzim palce 🙂

pininka
28. júl 2017

Vela zien moze po prvej sekcii rodit normalne,aj ja som chcela, lebo prva sekcia bol pre mna jeden horor. Ale nastastie som dala na lekara, ktory mi to neodporucil, maly sa aj tak vypytal skor a az ked ma otvorili zistili,ze jazva uz bola len tak tak, sam doktor povedal ze esteze sa maly vypytal sam. Pri tretom som sa velmi bala,ze sa to zopakuje a krasne sme vydrzali do 39tt,mala uplne v pohode, aj moja jazva tentoraz bola ok a to mala bola o kilo vacsia ako syn. Tazko povedat,co je lepsie. Suseda rodila prve cisarakym,bol KP, dieta malo ledva dve kila,druhe dala normalne, a malo skoro 4kg. A v pohode ona aj deti.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre