Prasknutá platnička a pôrod

zuzinkazuzu
5. jan 2015

Dobrý deň,
má niektorá z vás podobný problém? Mám prasknutú platničku a krížovej časti a prvý pôrod som mala cisárskym, pretože ortopéd si nebol istý či nemôže nastať pri spontánnom pôrode ochrnutie. Teraz čakám druhé dieťatko a chcela by som rodiť normálnym spôsobom nie sekciou. Vie mi niekto poradiť? Rodila niektorá z vás normalne pri prasknutej platničke?

sisaha
5. jan 2015

@zuzinkazuzu objednaj sa s MRkom na konzilku k neurochirurgovi

maslenka47
5. jan 2015

@zuzinkazuzu Nerodila, ale vemi by som na tvojom mieste zvazila, ci ti nejaka malichernost stoji za to, aby si potom vychovavala 2 deti na vozicku.

ukulela
5. jan 2015

@zuzinkazuzu na gynde so mnou lezala baba po davnej operacii chrbtice - planovany cisarsky. urcite si nic neplanuj pred konzultaciou s doktorom ... ak by aj pre teba mal prirodzeny porod znamenat vela, radsej zdrava mama s dvoma detmi po cisarskych, ako nejaka sarapata po vytuzenom prirodzenom porode (ktory ani nemusi byt lepsi, ako planovana sekcia)

kacena4
5. jan 2015

ahoj vsetko zavisi od stupna poskodenia a tiez od stavu zahojenia (kedy sa to stalo) v akom stave je teraz chrbtica. niekto je po prasknutej platnicke schopny normalne fungovat iny takmer vobec. avsak porod a roztahovanie panvy pocas porodu je velky zasah do krizovej casti. ak sa ti to stalo este pred prvym porodom fakt si netrufam povedat v akom stave to mas. jednoznacne by to mal zhodnotit specialista. MRI ortoped, neurochirurg, neurolog ci dokonca spondilochirurg by sa k tomu mali najskor vyjadrit. avsaj pozor na to, aj operacia brusnej dutiny ti velmi oslabi chrbtove svalstvo a bude robit sarapatu a toto bude uz druha operacia. presne toto sme preberali pred vianocami ked som lezala v nemocke s podobnym problemom a rehabilitacna mi to vysvetlovala. takze ani cisarak nie je vyhra 😝 tiez moze uskodit. treba zvazit co bude mensie riziko, lebo ak je platnicka presknuta pred viac rokmi tak uz moze byt zahojena

fidorka7
5. jan 2015

a aký dôvod na to máš, okrem toho že ty chceš? Má to nejaký naozaj seriózny dôvod? Alebo si myslíš, že je to lepšie? Pre teba, pre dieťa?
Čo na to hovorí tvoj ortopéd/neurológ a gynekológ?

zuzinkazuzu
autor
6. jan 2015

Śtalo sa to este pred prvym dietatom. Mala som bolesti a bola som s tym v Novych Zamkoch.Poslali ma na CT a potom aj na Magneticku rezonanciu tam sa zistilo, ze mam prasknutu platnicku a tlaci mi na nerv. Kde som to povedala gynekologicke při prvom tehotenstve tak ma poslala k ortopedovi nech sa vyjadri,ten mi najprv povedal ze to nie je ziadny problém kludne mozem rodit normalne a opytala som sa ho hned ci sa nemoze stat ze by som nahodou ochrnula kedže tlaci na nerv a potom povedal ze viete co dame to radsej porod cisarskym rezom ale nech rozhodne lekar při porode. Cize ani sam nevedel a pripadalo mi ze sa v tom nevyzna. Teraz pri druhom tehotenstve som este unho nebola. Chcela som sa popytat tu ci nemá niekto takyto problém a co povedali jej.

bibadlo
6. jan 2015

@zuzinkazuzu ja mam prasknutú platnicku uz asi 20 rokov. bolievalo ma to tak, ze som velakrat chodila po byte po štyroch alebo som vobec nedokazala vstat. nikto neriesil, ci mozem rodit spontánne. aj som rodila, 3x. vsetko bolo ok a čo je zaujimave, po tehotenstve ma chrbat prestal tak šialene bolievat. viem, ze platnicka sa mi asi nezrástla, ale zrejme sa tlak babetka postarat o ine rozlozenie stavcov, platničiek a nervovych vlakien. takze od prvého tehotenstva sa mi vyrazne polepšilo a chrbát ma bolieva len ked dlho stojim alebo nosim malého v Manduce, ale neporovnatelne menej ako to bývalo. ty nemáš pocit, že po porode je na tom chrbát lepšie? možno je to iba šťastie v mojom prípade....neviem. držím palce 🙂

zuzinkazuzu
autor
6. jan 2015

@bibadlo rodila som cisarskym rezom ale ked som zacala malu nosit na rukách bolesti znovu zacali ale uz to nebolo také silne ako na zaciatku.Teraz pri druhom tehotenstve ma boli cele tehotenstvo niekedy menej niekedy viac. Ty mas prasknutu platnicku v ktorej casti? Bola si pred porodom u nejakeho doktora opytat ci mozes porodit normalne?

zuzinkazuzu
autor
6. jan 2015

@bibadlo A este som sa chcela opytat. Predtym jako ma zobrali na cisarsky ma nechali este 2hodiny lezat a porodne bolesti neboli nic oproti bolesti v krizoch.Nevladala som vylozit nohy na kozu hore a este horsie to bolo kde som ich davala dole

bibadlo
6. jan 2015

@zuzinkazuzu ja mam prasknutu platnicku v križovej oblasti. este pred tehotenstvom som bola na RTG a potom som chodila na rehabilitacie, odporucili mi spevnit chrbtové svaly. Doktorka mi hovorila, ze pri velkych bolestiach by mi mohli vyoperovať platnicku so stavcom, ale je to iba docasne riešenie, lebo sa to moze vratit s druhou platnickou, ktora dosadne na vyoperovane miesto. Pocas tehotenstva som to uz neriešila a ani potom, lebo ako som pisala, bolesti su prec. Uz pocas tehotenstva sa mi ulavilo, možno aj preto, ze som nespavala na bruchu, nezohýbala som dopredu, nedvíhala som nic tazke,... Porod som nekonzultovala s nikym, priznam sa, ze na tu platnicku som uplne zabudla, dobre som sa cítila a ostalo to tak dodnes. Od prvého porodu je to uz 10 rokov.

bibadlo
6. jan 2015

@zuzinkazuzu ak mas take bolesti pri ležaní, nechaj si radsej poradiť lekárom. nedaj na rady a skusenosti maminiek, všetko je velmi individualne a lekar najlepsie zhodnoti tvoj stav. pripadne skus konzultáciu aj u iného doktora, aby si mala dva odborne nezavisle pohlady.

zuzinkazuzu
autor
6. jan 2015

dakujem ti skusim sa este poradit s druhym doktorom a podla toho co poradi sa nakoniec rozhodnem pretoze termin mam uz na april

evelin89
6. jan 2015

Ja mám vydratu platnicku v driekovej časti A teraz počas tehotenstva má kríze bolia oveľa menej. Pred tehotenstvom to bolo každý deň,teraz len keď veľa chodím. Bola som u dvoch neurologiciek ktoré povedali že rodiť môžem ako chcem,ale môže sa pri normálnom pôrode pohorsit. Mala som na výber tak som si vybrala radšej cisársky. Tá platnička mi tlači na dva nervy A neviem si predstaviť pichnúť epiduralku do tých niekedy moc boľavých krížov. Zevraj to sa pichá medzi 3-4 stavec A ja mám vydratu 5ku.

kiki68
7. jan 2015

sekciou,ak bolo prve,tak aj druhe. Nestoji to za to, staci keby sa to posunie a pritlaci miechu,alebo ju to rovno presekne a mas vybavene. Nestoji to za to skoncit na vozicku kvoli prirodzenemu porodu.

karaiova
18. feb 2016

Dobrý den prosím Vás viete mi poradiť právdepodobne mám prasknutú platničku dosť mám velké bolesti pri chôdzi aká je liečba ak bude treba operácia či mi pomôže .Tehotná som neni.Ďakujem za radu.

veronice
16. mar 2018

ahojte, rada by som obnovila tuto temu. O mesiac mame svadbu a mali sme na plane hned po svadbe zacat pracovat na potomkovi...ALE - od decembra lezim PN s prasknutou platnickou. Zlepsuje sa to ale nie tak rychlo ako by som chcela....je mi jasne ze nie je dobry napad skusat zarabat babo hned po svadbe o ten mesiac....otazka na vas - nemali ste niektora podobny problem ako ja? Ako dlho ste sa liecili a kedy ste potom otehotneli? Neurologicka aj ortoped mi len povedali ze to bude mozne ale (asi radsej) nepovedali kedy :D :-/ V pondelok idem neurochirurgovi takze sa ho na to urcite budem pytat len ma zaujimaju realne skusenosti mamiciek ktore si tym presli....ze teda ako dlho od diagnostiky tejto super zalezitosti ste sa davali dokopy a v akom case od diagnostiky ste otehotneli....dakujem!

sabinky
3. apr 2019

@veronice ahoj 🙂, mne sa niečo podobne stalo tiež. Asi dva týždne pred svadbou ma seklo. Nasledovala MR a nález vysunutá platnička v krízovej oblasti. Operáciu mi neodporúčali vzhľadom na vek a že sa to ešte dá zachrániť cvičením. Nasledovali rehabilitácie a cvičenie SM systém-u. Bolesti ustúpili skoro úplne, sem tam zabolelo viac keď som sa namahala alebo zdvihla niečo ťažšie. Teraz, po 2,5 rokoch som otehotnela. Momentálne som v 18tt a asi týždeň dozadu ma ukrutne začala bolieť prava noha a plus mi aj trpne, taktiež paliva bolesť v krížoch, nedá sa mi ani ležať ani chodiť proste nič. Lekári so mnou nevedia nič robiť keďže som tehotná. Je to asi individuálne, niekomu sa bolesti zhoršia ako mne, niekomu sa ani neobjavia. Stále však dufam, že sa mi čoskoro polepší aby som si mohla tehotenstvo začať vychutnávať 🙂

veronice
3. apr 2019

@sabinky tak ja uz mam aj po porode :P podarilo sa nam hned po svadbe, neverili sme ze sa podari ale podarilo a mame krasnu zdŕavu dcerku 🙂 musim povedat ze az na jeden den v nejakom piatom mesiaci co som zacitila platnicku mi cele tehu co sa tyka chrbta nic nebolo. Rodila som nakoniec akutnym cisarskym. Tych 16 hodon kontrakcii do krizov nebola sranda ale prezila som v zdravi ja aj mala a to je hlavne 🙂 po porode sa mi zas platnicka ozvala azpo 7 tyzdnoch. Ale tiez len na jeden den a he zas klud.
Silno ti drzim palce nech je vsetko ok a prejde to 🙂

simona30
7. sep 2019

@sabinky ahoj, kedy mas termin? A ako ides rodit? Ja mam podobne problemy a zvazuje sa sekcia, aj ked gynekolog povedal, ze zvladli by sme aj prirodzeny porod. A co sa tyka liecby, ja som chodila pocas tehu aj na obstreky, paraleny v tabletkach aj cipky, v infuzke, guajacuran a magnezium, takze nieco mozes😉

sabinky
17. sep 2019

@simona30 už som porodila v auguste 🙂. Nakoniec z toho bola sekcia na odporúčanie neurológa a síce ma jeden lekár tlačil do prirodzeného pôrodu, neriskla som to. Pravú nohu som mala strpnutu az do konca tehotenstva, ani si neviem predstaviť ako by som tlačila malého. Po pôrode je to už oveľa lepšie, ale nie je to 100% ešte ani teraz. Počas tehu som brala len Magnosolv a femibion. Nič viac. A platnicka sa mi ozvala znovu teraz keď ma maly cez 2 týždne 🤦‍♀️. Trochu sa dám dokopy a začnem posilňovať chrbticu znovu 🙂

alienkami
8. dec 2019

Ja som síce po operácii platničky 2x rodila prirodzene, ale bola som 11 rokov po operácii a nemala som žiadne problémy. Pokiaľ ti tlačí na nerv, tak by som to nesilila do prirodzeného pôrodu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre