Čudné správanie 6 ročného dievčatka

llejdy
12. dec 2014

Ahojte, dalo som síce krátku správu tuná, ale... zaujímal by ma váš názor.. mala som na návšteve dievčatko( skoro 6 rokov).. Čo ma prekvapilo(až šokovalo) bolo, že počas návštevy sa roztatárila až natoľko, že mi začala siahať do výstrihu, sťahovať nohavice(vraj chce vidieť prsia, zadok). driapať sa po zárubni vo dverách, prehrabávať sa v šatníku..Jednoducho utrhnutá z reťaze..Žije v tom, že je zlá, nezvládnuteľná.Počúva to od mala.. Má preto význam spomínať to jej mame, alebo ako by ste sa zachovali vy?

silvia1101
12. dec 2014

@llejdy Prúser ako vyšitý. Z kadiaľ to dieťa má, kto alebo čo ho inšpirovalo, to sa asi vieme dovtípiť...Pochybujem, že rodičia o takýchto jej prejavoch nevedia. Otázka je ako sa k tomu stavajú. A to dievčatko bolo u Teba na návšteve samé ? Stálo by za to zavolať ho opäť aj s mamou alebo oboma rodičmi, aby to videli na vlastné oči (a možno to videli už 100x). A potom záleží na tvojej reakcii. Možno im to je fuk a možno by to chcelo láskavo nasmerovať.

ewisam
12. dec 2014

@llejdy Zastavam nazor, ze deti nie su primarne zle. To ze to pocuva od mala je druha vec, ale podla mna mala len privela energie a nudila sa... Ja by som jej povedala, ze sa mi jej spravanie nepaci a ze ked sa chce hrat, tak sa podme hrat na predavacky, kadenicky, ucitelky, modelky a neviem co este

ichbinich
12. dec 2014

@llejdy
Ked to chuda dieta od mala pocuva, ze je zle, tak je samozrejme zle... ☹
To chce k dietatu uplne iny pristup, najma od rodicov, ale aj od okolia. Zmena samozrejme nanastane z jedneho dna na druhy, to urcite trva tyzdne az mesiace. Z toho kratkeho popisu je tazko posudit, ako to bezi v jej rodine denne... Moj syn sa niekedy na navsteve tiez roztatari, ale potom ho musime my, rodicia, usmernovat. Ale take stavy, ako popisujes, to nepoznam. Behanie, skakanie ano, ale lezenie do vystrihu, to nie...
Ak by mali rodica toho dietata uprimnu snahu to zmenit, a zmenit aj seba(!), tak odporucam knihu:
Adele Faber a Elaine Mazlish: How To Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk
Je tam aj kapitola o "rolach", do ktorych rodicia casto radia svaoje deti (zly chlapec, dobre dievca, tvrdohlave dieta,...)

lauricka
12. dec 2014

neviem, mozno by som maminke povedala priamo, co sa dialo a ako to vnimam

llejdy
autor
12. dec 2014

@ewisam nemyslím, že sa nudili.. hrali sme všetko.. od pexesa cez skrývačky, modelky, čo ja viem čo ešte.. boli plne zaujaté, stále bola v pohybe, bavila sa..Upozornila som ju na to.. často chce zaujať, byť stredobodom pozornosti, snaží sa o to všetkými prostriedkami, aj takto..potrebuje , aby ju ostatné nasledovali,a pri dievčatkách, ktoré hrajú druhé husle, sa jej to darí..

llejdy
autor
12. dec 2014

@silvia1101 bola sama.. mama ju vyprevádzala s tým, že ak nebude počúvať ,mám ju strieskať..čo nie je môj štýl..

llejdy
autor
12. dec 2014

@ichbinich neviem, nemám dojem, že rodičia vidia chybu v sebe, jednoducho to nechali tak, že malá je zlá a hotovo.. dokonca ja učiteľka v škôlke má povolenie jej dať po zadku..pochybujem, že budú čítať nejakú knihu o výchove detí☹ ... chápem, že deti sú deti.. nech sa naháňajú, vystrájajú.. ale to je vážne čudné..

ichbinich
12. dec 2014

@llejdy
No, ked rodicia na to kaslu, tak sa maju na co tesit ☹
Lebo ak s tym nebudu robit nic, tak toto je este len zaciatok. A bitim nedosiahnu absolutne nic.
Ale najprv musia rodicia chciet to zmenit, a zmenit aj seba. Je to mozne, ale musia to chciet. Lebo v 14-tich sa im dcera bude flakat kade-tade a este len potom bude nezvladnutelna ☹
Mozno spravili chyby predtym, mozno dieta nemalo hranice, ze odtial-potial, mozno jej neukazovali lasku (nemyslim materialne!), mozno kvoli predchadzaniu konfliktom vsetko dovolili... Tazko povedat.
Ale vsetky tieto chyby sa daju napravit. Aj ked dost neskoro, ale daju. Len teda neexistuje jednoducha cesta a ani jedina cesta... Najma tu cestu spolu k sebe (rodicia a dieta) si musia najst spolu.
Inak je mi luto toho dievcatka ☹

dada7701
12. dec 2014

...no už len ten prístup, že ked nebude počúvať,tak ju máš strieskať...ty cudzia osoba....no čo dodať !?....

tilly24
12. dec 2014

ak poznas jej rodicov , napr mamu a vies ze on ana nu nenakrici tak jej to spomen, popripade ak poznas jej lekarku atk to spomen, spravanie dietata by sa mola riesit aj s psychologicou, inac bude mat neskor vacsi problem

silvia1101
12. dec 2014

@llejdy Mama by si zaslúžila na zadok a malej viac lásky a pochopenia... To, čo deťom dáš, to sa ti vráti dvojnásobne. Neviem, ako by som sa zachovala v tvojej koži, ale určite by som to dievčatku skúsila jednoducho vysvetliť, aspoň ten "výstrih".

moni73
12. dec 2014

@llejdy jedna vec je, ze podla toho co pises su rodicia mimo... druha vec, ze dievcatko moze mat ADHD alebo asperger...

llejdy
autor
12. dec 2014

@silvia1101 to sme si vysvetlili, najprv odpoveď ako na všetko nechce , nebude.. jednoducho nie.. ale potom akože si to " uvedomila".. ona nie je hlúpa, je to šikovné dievčatko.. pamätám si ešte spred troch rokov, bola s radosťou mi pomáhala, tešila sa .. ak rozmýšľam nad jej mamou(pamätám si ju ešte ako dieťa), v mnohom v správaní sa podobajú..

bonaqa2013
12. dec 2014

Určite by som to pred rodičmi spomenula. A asi by som si aj rozmyslela ďalšiu návštevu malej slečny.... Že ukáž mi prsia, zadok.... To čo na požiadanie jej doma ukazujú?

siska53
12. dec 2014

@llejdy urcite to spomenut..to je zvastne spravanie. A od mala mat nalepku nezvladnutelnzho dietata...tak jasne,ze sa podla toho aj sprava. Tam by potrebovali navod,ako k nej pristupovat. Ale musela to niekde vidiet...to dieta zas nenapadne len tak...

ewisam
12. dec 2014

@llejdy no ak je jedinacik, normal chce zaujat, podla mojho nazoru ma naozaj len vela energie... sportuje?

llejdy
autor
12. dec 2014

@ewisam nie je jedináčik, má o 3 roky mladšieho brata..

katarinamarkova
12. dec 2014

@llejdy na navsteve u teba bola s kym? bez mamy? s niekym inym? sama? ako dotycny pri jej spravni reagoval? ako si reagovala ty?

llejdy
autor
12. dec 2014

@katarinamarkova bola u mňa sama.. s mojou dcérou chodí do škôlky, rodičia sú moji známi.. ja som ju viackrát za sebou upozorňovala, že toto sa nerobí..

babulka82
12. dec 2014

@silvia1101 moc nesuhlasim že čo do deti daš to sa ti vrati ,poznam pripad kedy boli deti bite takmer denne a tie teraz na svoju mamičku nedaju dopustit 😕 su už dospele . Na porovnanie poznam slušne rodiny ktore maju deti grazlov 😲 neviem čim to je .
@llejdy a to su tvoji pribuzny ? alebo aky mate vztah s jej rodičmi? Určite to spravanie nieje normalne,ale tak od malička žije v tom že je zla tak proste aj "zla" je .No ked to nechcu rodičia riešit je to smutne.Zrejme puta na seba pozornost možno sa viac venuju doma tomu jej surodencovi.

llejdy
autor
12. dec 2014

@babulka82 nie sú príbuzní.. jednoducho sa poznáme dlhú dobu.. jej rodičov poznám od mala.. a teraz nás rovnako staré deti dali dokopy

silvia1101
15. dec 2014

Môžeš mať takú skúsenosť, ja mám zase opačnú. Nielen zo svojho okolia, ale i na skúsenosti veľmi blízkej osoby. Tí, čo sa častokrát javia ako slušní, nemusia byť vôbec ideálni rodičia. Napr. materiálne veci nerovná sa láska, ako iste vieš, ale nevedia to všetci. Rodičia svojím prístupom môžu veľmi jednoducho naučiť deti nenávidieť, samých seba ale v konečnom dôsledku aj ich. A to akí sú v skutočnosti, pochopia mnohokrát až s odstupom času, porovnaním iných domácností, vzťahov a prevažne až v dospelosti. Preto možno tie príklady, ktoré uvádzaš sú také aké sú. Je to ťažká téma, deti ovplyvňuje aj kopec iných faktorov, ale najdôležitejšia je láska, trpezlivosť, záujem a pokojná harmonická domácnosť, minimum hádok, ktoré by mali vážnejšie prejavy. Tomuto dievčatku isto niečo z tohto chýba a možno aj všetko.