Štvorročná dcérka nespolupracuje so zubárkou

vavrenka
30. mar 2015

ahojte, som vynervovane, poradte mi,dcerka skoro 4 rocna odmieta spolupracovat so zubarkou, ktora je fakt velmi trpezliva, kreativna v motivacii svojich malych pacientov, aby spolupracovali. Doma sme sa snazili s muzomako sme vedeli ju prirpavit na osetrenie, pouzerali si filmik pre deti o zubnom kaze, hrali sme sa na zubara atd..
a ked sme prisli - uz druhykrat, leboaj prvy krat neotvorila pusu, proste nic, zaidne osetrenie sa nekonalo.Boli sem tam hodinu!! Taku super zubarku som snad este nestretla, vyskusali sme spolocne vsetko. Problem je, zeHanka ma naozaj hlboky kaz dole a hore este dalsie dva ☹, takze je viac ako ziaduce tie zubky opravit. Co mame robit?
Vraj na nu mozno caka casom pohotovost, ak by jej nahodou opuchol, a ze tam sa s nou nikto nebude natahovat, ze jej ten zub urobia nasilu ☹
Neviem, co mam robit, ci cakat, az bude mat take bolesti, ze opuchne a potom ju vrestiacu dat znehybnit, zverakom otvorit usta, alebo hladat nejakeho zubara, ktory by bo ochotny jej nasilim zub opravit uz teraz.. prosim, nemate nejaku mudru radu? oboje sa mi zda strasne, ale slepie o kusok sa mi zda, opravit tie zuby teraz, ako v bolesti☹

janinah
30. mar 2015

žiadny rozvierač úst by som nedovolila,vyrobíš jej traumu na celý život,poraďte sa ohľadom oš. v CA,zavolaj na stomatologické odd. kde máš najbližšie

kaktusik007
30. mar 2015

@vavrenka akoze 2x ste stepovali u zubarky a dcera odmietla otvorit pusu??? a ty si zakazdym sla nakoniec potom prec?
nuz, dcerenka dostala to co chcela - ty ako rodic evidentne nemas autoritu. Ked to nejde po dobrom, a nie si schopna svojmu dietatu patricne vysvetlit dosledky neopravenia kazu - tak to bude musiet ist po zlom.

Zubarka je podla mna v tomto nevinne a chyba bude v pristupu rodica a jeho makkosti...

Akoze sorry za uprimnost, ale mam dve deti v tomto veku a ak by som sa mala podriadovat IM u lekarov, tak sme skoncili a ja by som bola davno na psychiatrii.

janinah
30. mar 2015

@kaktusik007 pracujem aj s detskými pacientami a niektorí rodičia sa môžu aj rozkrájať,môžu vysvetľovať,pripravovať,sľubovať....ak dieťa dostane strach,tak sa zatne a nasilu len traumu vyrobíš....

vavrenka
autor
30. mar 2015

@kaktusik007 naozáj si myslsi, ze tvoj prispevok mi pomoze vyriesit tuto situaciu? alebo som ta len vytocila a potrebovala si si ulavit? poprosim ta, aby si uz sem neprispeivala, prispevky tohto typu nei su kontruktivne a nevedu k rieseniu.

lubika39
30. mar 2015

@kaktusik007 to je co za blbost, ze ako rodic nema autoritu. Kazde dieta ma automaticky otvorit usta u zubarky? Ja som potom tiez asi zla matka, kedze moje dieta vrieska zakazdym, len zbada sestricku.

@vavrenka hlavne dieta nenutit, bude to este horsie. Tiez by som to riesila na stomatologickom oddeleni, prip. dieta sa da aj uspat.

natalym
30. mar 2015

Môj muž má vyše 40 a dodnes u hocijakého zubára len tak ústa neotvorí. 😀 Iba u toho najdrahšieho, lebo ten sa s ním zabáva. A to je môj muž dosť na peniaze. Tak si vyber.

vavrenka
autor
30. mar 2015

@janinah a osetrenie kazu sa da urobit aj celkovej anesteze? o tom som este nepocula. a dakujem za pochopenie a nekomentovanie mojich/nasich rodicovskych kompetencii 😉
prvy kaz si dala hanka super osetrit, ale teraz ma celkovo zle obdobie, boli sme minuly tyzden na odbere krvi a prvy krat v zivote som ju musela drzat, tak sa mykala ☹, doteraz plakala, ale drzala. ach jo..
no, mne sa to zda byt surove, nasilu je roztvarat pusu, ale uz mam samozrejme tlaky z okolia, ze to musim urobit, ze sa s nou nemam parat, ze doktroka zyhala, ze ma mat zverak, ze... bla bla bal, vid katusik007 prispevok. som v takom strese, ze az..

veronika1402
30. mar 2015

Ak sa dá urobiť v anesteze,tak asi vybaviť tak,aj keď neviem ci je to šťastné riešenie,zaťažovať "zbytočne" malý organizmus anestezou:(ja keď som bola malá,tiež som ústa neotvorila,potom má Zub bolel tak,že som celú noc preplakala,a už som spolupracovala,nedalo sa to už vydržať,kruté,ale pochopila som,a nemám traumu,len ponaučenie,teraz letím k zubárovi hneď🙂

natalym
30. mar 2015

@vavrenka To by som nerobila, nasilu. To si potom už vôbec nič nedá spraviť. Môj muž bol aj u psychologičky a nevymysleli nič.
Možno je to sprosté, ale nepomohlo by keby ju to fakt začalo bolieť? Alebo keby ste jej to tak povedali, že keď si to nedá teraz ošetriť tak ju to bude fakt potom bolieť a bude to ešte horšie.
Inak na zasmiatie, naša mala rok, keď sme boli u zubárky, všetky zuby si nechala pozrieť, pekne otvorila ústa aj zubárka bola hotová, že to ešte nevidela. V jasliach plakala, že ju bolí zub, musela som ísť pre ňu a ísť k zubárke. Nebolelo ju nič. Dodnes je zubárkin najobľúbenejší pacient.
Alebo keby si si Ty nechala niečo robiť u zubára, že najprv Ty a potom ona?

pegaga
30. mar 2015

Aj nášmu 5 ročnému sa kazia zúbky, tiež na začiatku som si nevedela predstaviť ošetrenie tých kazov, ale stále dookola som mu vravela, že pojdeme k zubárovi, on sa namotal na malinkú vŕtačku, že ocko má veľkú, pán zubár malú, a stále dookola, že raz tam pojdeme a opraví mu zúbky. Až sme nakoniec raz išli, vŕtal mu dva zúbky, a on bol celý šťastný, že konečne mu tou malou vŕtačkou tie zúbky vŕtal. Vychádzal odtiaľ šťastný ako blcha. Odvtedy sme boli vzdy keď rozboleli, ale tiež nebol problém s vŕtaním. Možno to chce len čas. Mne viacerí povedali, že na silu určite NIE. Skúste jej len naďalej o tom rozprávať, nám to fungovalo aj pri braní krvi. Taký bol rád, že práve jemu brali krv🙂 To sme mu ukázali aj na internete obrázky žíl, a ihly, striekačky. Ja si myslím, že to chce len čas a podarí sa vám to. Tiež ma z toho chytalo zúfalstvo, teraz ešte nech tie pokazené zúbky vydržia, kým narastú dospelácke a budeme na ne dávať vačší pozor🙂

janinah
30. mar 2015

@vavrenka sú všelijaké postupy,treba zistiť,určite sa to nerobí len tak hockd ena zubnej amb.preto píšem poradiť sa na stomatochirurgii,dá sa dieťa aj len tak liekom "priblbnúť" oťapiť,teda neuspať celkom,a potom si nič nepamätá...ale nerobím na zubnom,treba konkretne zistiť

janka279
30. mar 2015

@vavrenka Tak ako pisala janinah. Skusila by som najst zubara v okoli, ktory by bol ochotny urobit osetrenie zuba v sedacii alebo narkoze. Aby nedoslo naozaj k tomu, ze zub opuchne a potom to bude ovela vacsia trauma pre dieta. potom dalej pracovat so strachom dietatka so zubara. Chodit na pravidelne prehliadky, len tak otvorit usta a posediet si v kresle, nech si zvyka na prostredie. Poukazovat nastroje, nech ide s tebou, ked ti budu robit preventivku a ukazat, ze sa nie je coho bat.
Nasilie nic nevyriesi, skor naopak, situaciu zhorsi. Viem to, lebo sama som presla ako dieta nasilnym otvorenim ust a vytrhnutǐ zuba. A do teraz mam panicky strach zo zubarov a poviem ti, ten proces napravania emocnych skod je zdlhavy. Mam svojho zubara, ktoremu doverujem. Ale cesta k nemu bola trnista.

emily76
30. mar 2015

@vavrenka ak su kazy take, ze ich treba opravit a dcerka odmieta, tak potom naozaj len ju uspat a vybavit to. Nie je to sice uplne super riesenie.... ale ked sa inak neda... Na co sa budete zbytocne vsetci nervacit? 😒 Mala si utvori blok a potom kazda navsteva u zubara bude len horsie... pamatam si, ked sme chodili zo skoly na preventivky, ako par spoluziakov ucitelka nahanala po ulici pred zubnou ordinaciou.. my sme z toho vzdy mali straasnu srandu.... 😅 Jeden nam so sebou od strachu sekol rovno pred dverami ordinacie od strachu.... no tak toto by som vlastnemu dietatu asi nerobila. Aj moj starsi syn sa bal a tak sme sa dohodli, ze ak by bolelo, da mu injekciu na umrtvenie... doteraz nemal ani jednu... 😀 Ale zase prvy kaz mu osetroval zubar ako 16-rocnemu. Ked mal cca 3 roky, urobil sa mu nad zubkami taky hnisavy vacok a "citliva" pani zubarka mu ho bez akejkolvek vystrahy rozrezala... chalan zatvoril pusu a neotvoril, kym sme tam boli.... a ona mi este zahlasi, ze vycistite mu to sama, ked je taky.... no, urobit to dospelemu, asi jej jednu slahne... 😠

bobocka
30. mar 2015

@vavrenka pokial je to ozaj zavazna vec a hrozi zapal,tak zubar moze napisat ziadanku do nemocnice,kde sa robia taketo zakroky pod narkozou.to je vsak z mojho pohladu ta najkrajnejsia moznost.narkozy sa totizto bojim ako cert kriza.rovnako ako ty ,aj ja som mala a stale mam problem so synom.zubara sa velmi boji.nie osoby,ale toho co mu bude robit.tiez sme viackrat prisli k zubarovi a sli prec smutni,lebo maly nespolupracoval.zubar,rovnako ako ta vasa,je mily,rozpraval mu vtipy,rozptyloval kadecim.nepomohlo.az ked prisiel rad na tu narkozu a uz bol termin,tak som ja ako matka vypanikarila a skusila este raz zubara.malemu som doma povedala presne co mu bude robit.krok za krokom.rovnako som mu povedala,ze mu budem pocitat.ze ujo zubar najprv pozrie zubky zrkadielkom a pobucha po domcekoch (zubkoch) ci v nich nebyva nejaky cervik. a ak nejaky vylezie,tak ho vrtackou vytiahneme a domcek kasickou (plombou)opravime.ze otvori usta a zubar mu da dnu vrtacku a ja napocitam do pat a on prestane.ze sa rozdycha a potom znova do pat. a potom uz pride na rad len kasicka a hotovo.malemu to velmi pomohlo.dopredu vedel co sa bude robit a ako dlho to bude trvat.zubar nepovedal ani pol slova cely cas,on len robil co mal a ja som to vsetko komentovala.maly sedel v kresle a ja som stala pred nim,teda sa cely cas sustredil na mna.nebolo to jednoduche a aj pocas zakroku sa mu zo dva razy roztriasla brada a uz sa schylovalo do placu,ale ustali sme to.narkoze sme sa teda uspesne vyhli.ale odvtedy vzdy ked ideme k zubarovi,tak musim maleho pripravovat na to co bude a co ma ocakavat.ja sama sa zubara bojim.je to nelogicky strach,lebo v drvivej vacsine nic necitim,vzdy si davam lokalku a aj tak sa bojim.takze ja strach dietata dobre chapem a viem,ze to vobec nie je o vychove ci autorite.je to o zvladani strachu a to je velmi individualna vec.drzim palce nech to nabuduce zvladnete na vybornu 🙂

snezienocka100
30. mar 2015

inac, mam kamaratku so synom- takmer 5 rocnym a idu ho dat do narkozy, aby mu zablombovali 5 zubov, inac, sa vraj nedalo

marcelatje
30. mar 2015

@vavrenka dieťa sa dá ošetriť v celkovej anestéze, ale do toho by som veľmi nešla za prvé nie je tomu dieťaťu treba (no dá sa to) a za druhé je to dosť drahé. Ošetrenie môže prebehnúť aj v tzv. sedácii, dieťaťu sa podá liek ktorý ho oblbne, ak spolupracovať nechce tak bude bojovať aj po podaní tohoto lieku, jeho výhoda je však v tom že si zákrok nepamätá takže sa vyhneš celoživotnej traume zo zubárov.

petkajanka
30. mar 2015

Preto treba ist s ditatom k zubarovi skôr,nie az ked je nejaky problem ,dozivotna trauma zo zubara zarucená. Najlepsie je ist prvy krat ked ma dieta jeden rok.

maznacik007
30. mar 2015

skusila by som najprv osetrenie v sedacii .. skuste pohladat zubara co ma napr. rajsky plyn...

my sme boli osetreny v CA teda syn .... ale u nas to bolo inak rozbolel ho zub sli sme na pohotovost hodinu mu ho trhali rozpadol sa .... potom dalsiu pol hodku ho skusali vytrhnut na detskej stomatochirurgii ale neslo urobili rtg syn tam mal nejaku cystu ... tak sme sli urgentne do CA na Kramare a tam mu to povyberali ...
lenze on tam mal uz zapal lebo v nedelu mu to rozbabral a operovali ho az v piatok ... aj to ako urgent stav...

my sme neplatili nic ... syn to nastastie zvladol dokonca stehy si potom pekne dal povyberat .... usta otvori... ak by sme ale mali ist znovu do nejakého takého zakroku skusim radsej sedaciu ...

mamulienka30
30. mar 2015

@vavrenka mudra rada je urobit to v narkoze. Neurobis traumu ani sebe, ani dietatu a hradi to do 7 rokov poistovna. Hlavne urobia vsetky tri zuby naraz a mate na cas pokoj.

maznacik007
30. mar 2015

Ak sa ale rozhodnte ist do nakrozy ... treba to riesit cim skor lebo tam su sialene cakacky /kvôli anestezii - Kramere/ a mozes cakat od 6 - 9 mesiacov na termin... plus ak nahodou ochorie /kasel soplik/ tak sa to posuva... pri celkovej anesteze a oprave zubov lezite na ORL na Kramaroch a oni volaju zubarov... /k nam prisiel stomatochirurg z Heydukovej/

m.i.r.i
30. mar 2015

nas sice so zubara zatial traumu nemal - nebolo este treba nic opravovat..ale zas u lekarov jednoznacne zaberalo "podplatenie"... nechodili sme tam tak casto, na vyter ci odber krvi tak raz za rok, tak stale sme podplatili autickom ci dinosaurom..kamoska podplaca kinderkami 🙂 detom niekedy staci malo..nieco po com strasne tuzia...ked vydrzis a das si spravit....teraz ma syn 5 a uz nepodplacame...ale asi keby siel napriklad na operaciu alebo nieco velke, urcite ideme tymto smerom...za statocnost..neskusala si? nieco super jej slubit

dijefcatko
30. mar 2015

aj my to máme za sebou v CA, 3 kazy a jeden vytrhnutý odumretý zúbok. U nás to nezvládol lekár, začal na malú kričať, ked plakala. Všetko som jej predtým vysvetlila a bála sa aj tak. Nepomohol ani úplatok. A nezvládla som to ani ja, lebo v zúfalstve som siahla potom po krokoch "autoritatívneho" rodiča, ako bolo v tom negatívnom príspevku hore a zvýšila som hlas aj ja. veľká chyba a hanbím sa za to ☹ Malá má traumu, ale myslím, že s pomocou kompetentných lekárov, ku ktorým sme sa dostali v nemocnici, sa nám to podarí vyriešiť. Dcérka už vie teraz povedať, čoho presne sa bojí.

monika15
30. mar 2015

@vavrenka u nas deti od 2-5 co maju problemy a neni snimi radi tak uspavaju :(((((

mojej kamosky syn mal 4 roky ked prve 3 kazy nasli a veru sup na uspatie :((

monika15
30. mar 2015

@dijefcatko Ca je ? California ci Canada 🙂)?

lenadka
30. mar 2015

@vavrenka možno ťa poteším, ale moja 4 ročná to isté, vlani jej opravila jeden pidi kaz, nebolo treba, ale ona to robí ked kaz nie je hlboký, ošetrenie trvá krátko a pred tým dieťa povozí na stoličke, dá mu napúšťať vodu, zubárskou kamerou dieťaťu ukazuje zúbky-má oproti kreslu obrazovku, potom strekne vzduch na zúbky a proste caviky a celé procedúry okolo toho, len aby sa dieťa nebálo. Zub si nechala opraviť, ani nevedela ako. Tento rok mala malý kaz na druhej strane, tak sme si mysleli že nebude problém ako vlani, ale bol 😀 Bola to iná zubárkačo práve zastupovala našu a malá si síce nechala tam zavŕtať a potom už nič, ani ústa otvoriť, síce jej ich aj otvorila potom pozerať zubárka mohla, ale ako išla z vŕtačkou dieťa ústa zavrelo, dokonca aj počas vŕtania, zavŕala jej do jazýčka nechtiac a bol koniec všetkému, tiekla krv, dieťa ručalo, dali nám náhradný termín. Na ten náhradný tam už bola naša zubárka, ale dieťa si pamätalo a nechala si všetko, pozrieť zúbky, vzduch fúknuť ale zavŕtať nie, mala hrozný strach, aj chcela opraviť aj sa bála, plakala, že nechce ísť domov, že si chce dať zubok opraviť, 5x zišla z kresla, 5x sa doň vrátila, ja celá spotená, bolo mi trápne, dieťa vystresované, naštastie zubárka pokojná. Na ďalší termín to už mala pol roka otvorené a kaz sa prehĺbil - už to bol hlboký kaz a už si to naštastie opraviť dala. Dlho som ju na to pripravovala, zubárka si ju už pamätala a tak ju potom opinkala aj malá už nechcela byť asi trápna tak vydržala, ona sa bála že jej bacilovia zjedia ten zub tak, že ho budú musieť trhať a to asi zabralo a veľa sa o tom rozprávať, dať za príklad sestru tiež pomohlo, že aj ona bude mať dve plomby ako jej veľká sestra, pekné strieborné, lesklé-diamatové 😀 oblbovať a oblbovať...
@kaktusik007 silné reči....že? 😎 Keby trvám na tom, že zub opravíme, tak tá zubárka tam má tie želiezka na otváranie úst nasilu, ale vieš čo, sama zubárka to odmietla, povedala, že tak malé dieťa by s toho malo takú veľkú traumu - do konca života...a nakoniec to išlo podobrom s trpezlivosťou. Tu nejde o to, že dieťa neposlúcha ale má strach. Ak sa dieťa bojí napr. tmy tak to predsa neriešim tým, že ho nasilu denne zatváram do tmavej pivnice nech sa naučí...len aby poslúchlo 🙄

dijefcatko
30. mar 2015

@monika15 celková anestéza

moniciak
30. mar 2015

Akurát v piatok som bola s mojou štvorročnou u zubárky druhý krát, lebo jej vypadla plomba. Iné kazy chvála Bohu nemá 🙂 Bola skvelá, nechala si urobiť všetko ani nepípla, ani sa nevrtela. My sme ju nepripravovali nijak. Skrátka pôjdeme ta, pani zubárka ti to opraví. Naša pani zubárka z nej bola nadšená. Ale... ja som celkom iný prípad. Keď som mala 12 rokov ušla som od nej, nechcela som si sadať do kresla, no jeden horor. Dnes už si zuby samozrejme nechávam robiť, ale aj tak pred tým prežívam nenormálny stres. Tým chcem povedať, že podľa mňa nie je chyba rodiča to, že má dieťa panický strach, to je skrátka v ňom. A čo sa týka riešenia jej kazov, asi by som sa snažila čo najviac namotivovať, proste kúpim ti Kinderko , alebo hocičo, čo ju poteší, to už je jedno, len nech si to nechá spraviť. Alebo jej povedať, že keď si to nenechá pôjdete hneď do nemocnice, kde jej napichajú injekcie atď... Len sa snažiť presvedčiť, aby ich otvorila sama, určite nie násilím 🙂

kaktusik007
30. mar 2015

@lenadka ani jedna z vas ma nepochopila, vsetky sa tu navazate do mna ze hovorim ze to ma ist nasilu... kde som to prosim ta spomenula???? sak toto je kravina jak mraky. Robit nieco nasilim. Ved trauma do konca zivota by z toho bola.
Ja som iba napisala, ze chyba je v rodicoch - za cim si stojim. Neexistuje, aby moje dieta malo strach zo zubara -- ako moze mat strach z niecoho, kde dovtedy nebolo a co nevidelo? vrodena fobia??? to asi sotva...