Bilingválne anglické gymnázium alebo bilingválna anglická obchodná akadémia

12. máj 2024

Gymnázium bilingválne anglicke alebo obchodná akadémia bilingválna anglická
Čo by ste poradili vašim deťom keby si nevedia vybrať?
Cestovanie nehrá rolu podľa mňa. gympel je v našom meste a obchodna akadémia 25km od nás

levi767
12. máj 2024

Ja ako z pohľadu študenta, ktorá si vyberala medzi týmito dvomi možnosťami, aj keď bez bilingválneho zameria... Ja som rada, že som nakoniec neisla na gymnázium keďže som si vlastne uvedomila, že má manažment a ekonomika baví a pokračujem ďalej.

Takže asi takto...

Ak vaše dieťa nechce ísť potom na medicínu alebo študovať fyziku/chemiu alebo čokoľvek podobné, čo sa učí na gymnáziu... tak určite OA... nový pohľad na svet a aj po vyštudovaní veľmi dobré uplatnenie + veľká výhoda jazyky. To, že budú trochu cestovať je pre študentov úplne bežné🙂

Maturita ako maturita, na VŠ deti zoberú. Jediný rozdiel je, že na OA nemajú chémiu, biológiu,.. a tieto predmety.

deti95060810
12. máj 2024

aj tie bilingv. gymn. nie sú všetky rovnaké...
mojej dcéry kámoška chodí do Sučian a ide umrieť...a na zš najlepšia žiačka.
opýtaj sa dcéry čo by chcela ďálej... ak medicínu, arch. a pod - tak gymn.
dcéru zobrali na bilng. OA a vybrala si radšej obyčajné gymn. 😢

h2
12. máj 2024

Nerozumiem celkom tomu "Cestovanie nehrá rolu podľa mňa. gympel je v našom meste a obchodna akadémia 25km od nás". Podľa mňa je dosť podstatný rozdiel, či študent chodí do školy v mieste bydliska, alebo musí dochádzať 25km. Čiže za mňa gympel.

autor
12. máj 2024

To je to keby ona vedela čo bude chcieť potom robiť.

@h2 tak ano ale nie je to podľa mňa take hrozne strašne veľa deciek tak cestuje.
Gympel zato že je v našom meste?

autor
12. máj 2024

@levi767 fyzika a chémia sú take predmety čo vôbec nemusí aj keď má z tých predmetov dobre známky

levi767
12. máj 2024

Tak ak pôjde na OA, tak aspoň sa zbaví týchto predmetov 🙂

h2
12. máj 2024

Nielen preto, ale aj. Aj ak by boli obe školy vo vašom meste, hlasovala by som za gymnázium. Tým, že tá obchodná akadémia je ešte aj vzdialená, tak tým skôr.

kofa77
12. máj 2024

matematika, chemia, fyzika,, biologia - to vsetko anglictine, popri inych predmetoch, ale tieto vie si predstavit ucit sa v cudzom jazyku? na hodinu 10 stran z kazdeho predmetu...

ked ju to nebavi v slovencine? toto nech si odpovie a podla toho sa rozhodne.

okrem toho, matemtaika na gymnaziu je na vyssej urovni, ako na OA, ma vacsiu dotaciu, viac hodin do tyzdna.

mikadooo
12. máj 2024

Ak dcéra nevie čo chce ďalej, tak gympel je lepšia voľba - stále odtiaľ môže ísť na ekonomiku ďalej. Ale z oa na iný smer ako ekonomický to bude horšie. Čiže gympel je univerzálnejší.

autor
12. máj 2024

@kofa77 v našom meste na bilingválnom gymnáziu je po anglicky len biológia geografia a dejepis a možno pribudne matematika. Plus do týždňa 20 hodin angličtiny

levi767
12. máj 2024

Ja to beriem tak, že tento rok maturujem. Prešla som na 2ky, na VŠ ma zobrali vďaka dobrým známkam na vysvedčení. A kvôli 3predmetom v anj, za mňa dosť nepodstatných sa na bilingválne ísť nemusí. Ak nepôjde na VŠ, tak z OA to bude mat dosť jednoduchšie. Doteraz som vďačná, že som na gympel nešla

kofa77
12. máj 2024

a nepoznate nejakych studentov, ze ako su spokojni tam aj tam?

levi767
12. máj 2024

Ale, nech ide tam kde to cíti. Viem, že má ešte málo rokov ale vnútorný pocit je vnútorný pocit. Ja som bola 99% rozhodnutá, že gymnázium lebo sa vravelo "to je pre múdrych, pre jednotkárov" .. v jeden deň som sa rozhodla, že to bude OA :DD na každej škole sa nájdu spokojni/nespokojní študenti... šikovní/menej šikovní.. lepšia reputácia/horšia...

Ako sa hovorí, prinajhoršom prestúpi :DD

majka36912
12. máj 2024

Ja som gympel olutovala. Na zakladke som mala z poslednych 5 rokov priemer znamok 1,0, cize gympel bolo logicke rozhodnutie. Potom vsak prisli zdravotne komplikacie, gympel som dokoncila len externe a v tom case vysoka pre mna zdravotne neprichadzala do uvahy. S ukoncenym gymnaziom za vsak tazko pretlka, je to predsa len vseobecne vzdelanie... Clovek vie z kazdeho nieco, ale dokopy nic. Cize aj tak by som sa bez dalsich kurzov a vzdelavania nikam nepohla, lebo na trhu prace ma clovek s gymnazialnym vzdelanim slabe uplatnenie, podla mna este slabsie nez s vyucnym listom. Planovat ist na vysku je jedna vec, druha je ta, ze mnoho ludi neskoncilo ani prvy semester a OA podla mna dava lepsie moznosti sa zamestnat, ak by sa vyskytla situacia, ze VS by nevyslo.

jamidea
12. máj 2024

@h2 toto som cakala, ze kto sa ozve, ze ojojoj 25km aka to vzdialenost. Nie, pre ss dieta to nie je nejaky markantny rozdiel. 25je uplna pohoda.
Gympel je o pokracovani dalej na vs, oa je o ekonomike na strednej, ucto a tak, vysoka skola az tak nehrozi a ak, tak viac menej len eu.

h2
12. máj 2024

@jamidea Tak je rozdiel, či niekto nastúpi na autobus pred domom a vystúpi z neho o 25km ďalej pred školou, to by bolo v pohode. Ale ono to väčšinou tak nebýva. Napríklad môj muž chodil z dediny na strednú školu do Bratislavy, najprv musel ísť peši cez dedinu na vlakovú stanicu, potom vyše pol hodiny vlakom, potom z hlavnej stanice na zastávku autobusu a ešte tým autobusom v rámci Bratislavy ku škole. Čiže nedá sa to čiste len z počtu kilometrov posudzovať. Niekedy ten, čo na km býva bližšie, cestuje 2x tak dlho, ako ten, čo to má ďalej.

luccija
12. máj 2024

Nech si pozrie predmety či ju láka OA či gymnázium.Ja by som jej ako mama odporučila gymnázium a aj kvôli tým 25 km🙂nemusí tak skoro vstávať atď...kamarátov, spolužiakov bude mať v svojom meste.

jamidea
12. máj 2024

@h2 nie, v pohode som myslela tu druhu moznost co popisujes. Cesta dedinou, do mesta, cesta mhd v meste. Dnesny uplny normal 30% ludi. A dalsich 30%chodi autom aj viac km. Alebo vlakmi. Ty mas robotu za domom?

h2
12. máj 2024

@jamidea Nie, mám robotu 11 km, ale pred domom nastúpim do auta a o pár minút v práci vystúpim. Určite by som nechcela, aby moje dieťa cestovalo do školy vyše hodiny tam a toľko isto naspäť.

danielahamar
12. máj 2024

Môj stredný chodí na OA bilingval a chodí 25km tiež. On nelujute, že išiel na takú školu, baví ho. Ale zato staršieho prestala baviť v 4r.

deti95060810
12. máj 2024

dcéra chodí na gymn. - 3r.
matiky, chémie, fyziky - neskutočne veľa.

ďalšia dcéra dochádza do školy 30 km... strata času celkom slušná... a to od stanice ide pol hod. peši do školy. - dobre, pohyb nezaškodí 😉

autor
13. máj 2024

@deti95060810 moja ma gymnázium pešo od nas 15 minút. A na tu OA ma na bus asi 3minuty potom busom 35 minút a tam zas 5 minút ku škole pešo.
Tuto u nas na gympli je dobre že keď chodía na erasmus tak neplatíme nič. A na OA zas všetko

autor
13. máj 2024

@danielahamar do akého ročníka chodí syn?

kaktusik007
13. máj 2024

autorka - pocity zo skol ma dcera ake?

syn siel len tak na prijimacky u nas na osemrocny, a rovnako siel aj do mesta 27km daleko. Vybral si ten ci je dalej a teda dochadzanie nelutujem, aj ked mal iba 11. Brutalne dospel a ta skola je vyraznejsie kvalitnejsia.

danielahamar
13. máj 2024

4r.