Čo znamená pre rodiča, keď má dieťa na špeciálnej škole individuálne štúdium?

3. nov 2022

špec. škola navrhuje individuálne štúdium. čo by to pre nás ako rodičov znamenalo? Dieťa by nechodilo do školy denne? musíme s tým súhlasiť? čo ak odmietneme? má s tým niekto skúsenosť? ďakujem.

kacena4
3. nov 2022

toto su otazky na skolu, co si oni pod tym predstavuju. su deti ktore chodia denne a individ. studium znamena ze ak vynecha kvoli chorobe nic sa nedeje, dobehne ucivo doma. ale moze to byt aj podla pargrsfu 24 skolskeho zakona. dieta sa vzdelava doma a do skoly chodi ma 2 hodky tyzdene

lulaby1982
3. nov 2022

No treba rozlišovať individualny vzdelávací plán a individualny vzdelávací program to sú dve veci.

Jeden je o Tom,že dieťa bude integrované v rámci školy, bude chodiť riadne na vyučovanie a nič sa nezmení,laicky povedané,v rámci svojej dg.bude mať úľavy .Učitelia budú informovaní a budú prihliadať na jeho úľavy ,kt. sú popísané v správe.

Aj keď ma zabijete stále si ich pletiem ,ktorý je ktorý .

Druha moznost .V prvom rade ide o to,že musí byť vazna indikácia,že mať takýto navrh,nejaký vážny dôvod.

Dieťa nemusi chodiť každý deň do školy,alebo na pár hodín, učitelia s ním konzultujú učivo a pomáhajú mu pri učení,osobitne mu zadávajú úlohy a kontrolujú ich.Oni ho skúšajú potom z toho učiva. Záleží ako to bude mať nastavené. Daju sa mu presne osnovy čo sa preberá a žiak si obstaráva poznámky od spolužiakov .

kacena4
3. nov 2022

@lulaby1982 program a plan je to to iste. ina vec je individualne vzdelavanie a individualny ucebny plan, toto vsetko plati pre zakladne a stredne skoly, nie specialne. tam sa nerobi individualny plan/program. tam deti idu idividualne celkovo

lulaby1982
3. nov 2022

@lulaby1982 vzdelávanie kvázi doma, väčšinou dávajú rodičia na základe vážnej diagnózy ,kt. výrazne vstupuje do edukačného procesu , nik iný ako odborník nemôže povedať,že dáme si vzdelávanie doma ,sa na Tom páči a je to šarmantné pre nás . To ,že to navrhujú neznamená nič , nemôžu nič , stojí to podľa zákona na papierových nohách. Zjavne vyhodnotili,že by bolo vhodné pre obe zúčastnené strany vzdelávať sa doma,ale to je iba prianie,vinš školy , to oni nemôžu len tak bez indikácie napísať ,že dieťa nebude chodiť na vyučovanie ,je povinná školská dochádzka do 16 rokov, to by mal direktor/ka vedieť. Podľa čoho ho chcú doma vzdelávať?

lulaby1982
3. nov 2022

@kacena4 ja v Tom mám hokej nebudem sa priet ,lebo mám v Tom chaos čo je čo ja poznám integráciu v zmysle klasika dochádzka a potom zostáva dieťa doma na základe dg.

kacena4
3. nov 2022

@lulaby1982 to co pises je individualny vzdelavaci program (hovori sa tomu aj plan) a par. 24 je individualne vzdelavanie bud zo zdravotnych dovodov alebo ak sam rodic chce ale ine je to v specke

akvi
3. nov 2022

Treba si ujasnit pojmy, pojem "individualne studium" skolsky zakon nepozna. Pozna tzv. "individualne vzdelavanie" - laicky nazyvane aj domace vzdelavanie (§ 24). To moze byt povolene ziakovi ZS, alebo ziakovi, ktoreho zdravotny stav nedovoluje zucastnovat sa vyucovania, pripadne ziakovi, ktory bol vzaty do vazby. Predpokladam, ze vasa ZS vam navrhuje prave toto. Pri individualnom vzdelavani podla § 24 bod 2a - zo zdravotnych dovodov, zabezpecuje vzdelavanie skola v rozsahu min. 2 hodiny tyzdenne. A podla § 24 bodu 2b zabezpecuje vzdelavanie rodic.. Suhlasit s tym nemusite. Povinna skolska dochadzka je proste povinna skolska dochadzka. A vy ak nechcete ziadnu z tzv. osobitnych foriem plnenia dochadzky, tak donutit vas nemozu..

Este existuje aj osobitny sposob plnenia dochadzky podla "individualneho ucebneho planu". Pri tomto sposobe sa forma a organizacia moze dohodnut podla potrieb dietata - cize moze chodit napr. len na dve hodiny denne do skoly, alebo len 3 dni v tyzdni a pod.. (toto mavaju vacsinou sportovci, nadane deti, deti integrovane a pod..) alebo IUP maju deti, ktore maju nejake dys a pod poruchy ucenia, kde su v skole normalne, ale maju vselijake ulavy co sa tyka ucenia, foriem preskusania a pod.. Netusim, preco by toto navrhovala specialna ZS, predpokladam, ze tam kazde dieta ma vlastne IUP..