Individuálne vzdelávanie v špeciálnej škole

15. dec 2023

musí rodič vždy podpísať indv. vzdelávanie v špec. škole kde dieťaťu krátia vyučovanie na minimum?
sestra nemá kde nechať dieťa, v jej meste nie je ani denný stacionár, ani DSS pre deti . vlastne kvôli tomu nemôže pracovať a musí byť doma s dieťaťom 10+ r.
čo sa tu dá vymyslieť? vie niekto pomôcť? roky rokúce doma je trest Boží.
inak je vš vzdelaná, len dieťa má autizmus.

kacena4
15. dec 2023

v specke nemusí mat individualne vzdelavanie, normalne tam moze chodit denne do skoly rano tam poobede domov. nepoznam hĺbku postihnutia ale ak by nedavalo dieta denne studium da sa internatne pre autistov. dieťa do 16r. ma povinnu skolsku dochadzku takze ho "musia" vziat do skoly a nie nutit rodica do individualneho vzdelavania. ale ako pisem nepoznam dieta ci je schopne denne dochádzať ci nie a preco odporucili individualne

mogaa
15. dec 2023

Podpísať to samozrejme nemusí...ale ak to odporučil detský psychológ tak si nepomôže, lebo škola dieťa vzdeláva podľa odporučenia špecialistu...a ano existujú aj internátne špeciálne školy....žiadna škola neponúkne dieťaťu individuálne vzdávanie len tak- teda musel tam byť dôvod prečo dali návrh na individálne vzdelávanie - napr.dieťa nie je vzhľadom na diagnózu nevzdelateľné....

sasesoe
15. dec 2023

To je tak veľmi individuálne.... Závisí od dieťaťa, ale aj školy ... Aj autisticke (niektoré) deti sú "celé" vyučovanie a potom i v škd alebo sú aj školy s internátom, len to by už prišla o opatrovateľský, ak poberá a tiež je na zváženie, či by to bolo prospešné (pre dieťa)...

petronelag
15. dec 2023

Aj ja som už počula, že im hovorili, že budú chodiť do školy len napr. na 2 hodiny, 2x do týždňa a tak podobne, aby nemali naraz veľa deti, jedna známa si myslela, že to tak bude len zo začIatku roka a bolo to tak celý rok. A pri tom bolo dieťa ešte aj dosť často choré, tak boli väčšinou doma.

miskajerry
15. dec 2023

individualne vzdelávanie sa v specialnej skole vybavuje takto: je potrebna žiadost rodica s podpisom, sprava zo psychiatrickeho vysetrenia, na zaklade ktorej obvodny lekar napise do osobitneho tlaciva odporucanie na kolko hodin a kolkokrat tyzdenne bude dieta navstevovat skolu.

autor
17. dec 2023

@miskajerry len ja individ. vzdelávanie nepotrebujem. chcem aby dcéra chodila do školy denne na 4 hod. - tak ako to ukladá zákon.

miskajerry
17. dec 2023

bez tvojej žiadosti a podpisu, vyjadrenia lekárky jej nemôžu skrátiť

akvi
17. dec 2023

Individualne vzdelavanie nemozu nariadit bez suhlasu rodica. Ale mozu spravit individualny vzdelavaci program. V nom sa zohladnuju specialne potreby a definuju podporne opatrenia. V zakone sa nikde nepise, ze je mozne skratit vyucovanie len na zaklade rozhodnutia riaditela. Ale ak to ma v nejakej sprave od pediatra alebo z CPPP, tak to zohladnia, kedze to nariadil lekar/psycholog a pod.. Takze treba pozriet presne, co ma v spravach a co vlastne skola chce - lebo ak chce individualne vzdelavanie, to je vlastne domace vzdelavanie, bez chodenia do skoly.. Este to moze byt aj individualny ucebny plan, ale ten sa dava na ziadost rodica, cize tiez to skola nemoze len tak nariadit. Treba pozriet poriadne pojmy, lebo to znie vsetko rovnako, pritom su to tri rozdielne veci..