Prestup z bilingválneho gymnázia na normálne

sona978
17. jan 2023

Ahojte baby,
mam dceru na 5rocnom bilingvalnom gymnaziu. Je teraz v prvom rocniku a kedze isla z 8. rocnika tak je akoby deviatacka. Skolu zvlada na jednotky, ale nepaci sa jej tam. Chcela by prestupit na normalne-4rocne. Nemate s tym niektora skusenost? Testovanie 9 nepisu, takze vyber skol mame trochu obmedzeny. Dakujem.

simsalabim
17. jan 2023

@sona978 riesila som s dcerou podobne a podla mojich info by nemala robit prijimacky, lebo uz je ziackou strednej skoly. Oslov riaditela skoly, kam chcete prestupit - najlepsie je dohodnut osobne stretnutie - a popytaj sa, co vsetko treba skole dodat. Riaditel skoly by mal potom ku dnu zverejnovania vysledkov z prijimaciek rozhodnut o (ne)prijati na studium. Ale na osobnom stretnuti uz uvidis, ci sa s tym da pocitat, alebo nie - a ci hladat inu skolu. 1 . rocnik na bilingvale jej budu ratat ako 9. rocnik.

luccija
17. jan 2023

@sona978 bolo by to v ramci toho istého gymnázia?dcerina spolužiačka tak prestupila bez problémov.

sona978
autor
17. jan 2023

Aha, dakujem za info. Riesili by ste to aj s riaditelom tejto sucasnej skoly?

sona978
autor
17. jan 2023

@luccija nie. Z tohto bilgym chce ist na GJH.

ajsha123
17. jan 2023

Ja som to riešila pred rokom. Oslovila som vedenie strednej školy, ktorú si syn vybral. Hned mi povedali, že podmienkou, aby ho prijali je, ze bude mať úspešne ukončený 1. ročník na tom bilingválnom gymnáziu, tj., nesmie mať 5 na konci zo žiadneho predmetu. A ze bude robiť prestupove skúšky na úrovni 9.ročníka ZŠ. Čiže ústne dohody boli, čakali sme, kedy ho pozvú na prijímačky a nič... Tak som tam volala, ze prijímačky už bežia a my nemáme žiadny papier, nič... Vtedy mi na študijnom tej strednej školy povedali, ze už je prijatý bez prijímaciek a ze len mame doniesť koncoročné vysvedčenie.

ajsha123
17. jan 2023

@sona978 toto je asi špecifický prípad. GjH je gymko na úrovni, tam si musíš zistiť podmienky. Napíš tam na email, a uvidíš, čo Ti odpisu. My sme boli presne opačný prípad, šli sme z GJH preč, na obyčajnú strednú školu a tam teda nebol problém. Triedna z GJH vedela, ze riešim prestup, ale vedenje GJH som nekontaktovala. Len tú novú strednú školu. A dávali sme Žiadosť nie o prijatie na strednú školu, ale o prestup zo strednej na strednú. Pisala som Žiadosť ja, s vysvetlením a dôvodmi... Nebolo na to nejaké tlačivo

luccija
17. jan 2023

@sona978 GJH je ako štát v štáte🙂choď sa popýtať aky majú systém.Nepaci sa jej na bilingvalnom či nesedí jej jazyk či prečo sa tak rozhodla?

sona978
autor
17. jan 2023

@ajsha123 prečo ste isli z GJH prec? Nevyhovovali vam ucitelia/podmienky? Pytam sa len pre to, aby sme vedeli este ked tak prehodnotit vyber inej skoly.

sona978
autor
17. jan 2023

@luccija jazyk jej sedi, ucivo zvlada lavou zadnou, ale system skoly, ucitelia…👎

simsalabim
17. jan 2023

@sona978 presne ako pise
@ajsha123 podava sa ziadost o prestup - inspiruj sa na nete - a kedze ide o vychytenu skolu, urcite sa informuj cim skor. Ale aj CS Lewisa je ziadana, tak mozno vobec nebude problem. Prestupove skusky si menenzuje kazda skola podla seba, niektore velmi prisne, niektore menej...
Co dcere vadi na terajsej skole? Zistite si, ci GJH nema podobny system v tom co jej vadi, aby ste neboli sklamani.

ajsha123
17. jan 2023

@sona978 no, syn bol na bilingválnom GJH a dostal sa tam z 8.ročníka, urobil prijímačky ani nevedel ako... Až na bilingválnom zistil, že jeho biflovanie jazyka nebaví... Prvý ročník je všade ťažký, je to biflovani gramatiky, konverzácie, štylistike, písaní esejí v angličtine... A na toto nemal...

luccija
17. jan 2023

@sona978 a nie je to škoda je pevne rozhodnutá?keď jej ide učenie a jazyk ju baví...všade bude niečo.

monika0202
17. jan 2023

@sona978 testovanie monitor9, bude mať. Menili sa podmienky a v tomto roku sa monitor9 robí aj na bilingválnych školách, ale iba tí žiaci, ktorí išli z osmičky.

katuskapd
17. jan 2023

22.3. Je testovanie 9 ,môj chodí tiež na bilingválne išiel z 8 a už to majú zadané v udalostiach.

vulka
17. jan 2023

@simsalabim Podľa mňa nieje dorbý nápad dať si len žiadosť o prestup. To sa robí totiž až septembri a pochybujme, že ten JH gympeľ bude mať voľné miesta. Je to vychytená škola

namornicka
17. jan 2023

Predpokladam, ze na GJH jej nejake prestupove skusky urobit daju v style primaciek. Aby si vybrali podla svojich kriterii. Tam sa bezne hlasi 400 ziakov a beru jednu triedu. Ak by chcela prestupit na bezny gympel tak by sa mozno dalo aj bez skusok. Je to o dohode s riaditelom. Inac ja co mam odpozorovane, GJH je dost zamerane na vykon a CS Lewis na take prakticke skills do zivota, prace, na vysku. Tak zalezi co vam viac vyhovuje.

simsalabim
17. jan 2023

@vulka Mas s tym vlastnu skusenost? Ja ano - 1) prestupit moze ziak kedykolvek, zavisi to od riaditela (moja dcera prestupila 3 mesiace po zacati skolskeho roka). Je pravdou, ze vacsinou sa prestup riesi k zacatiu polroku. 2) ziak, ktory uz je ziakom SS, moze iba prestupit (nemoze uz robit prijimacky - info od riaditelky jednej zo SS, ktoru sme mali vyhliadnutu, nemam to ale overene v zakone, lebo dcera nakoniec tuto skolu vylucila zo svojho zoznamu) 3) zacat komunikaciu so skolou, na ktoru chce prestupit, treba teraz, urcite pred prijimackami, lebo potom, v septembri, budu - ako spravne hovoris - vsetky miesta obsadene., lebo v autirkinom pripade pohde o prestup do 2.rocnika (vo vyssich je skor sanca, ze sa muesto uvolni)

simsalabim
17. jan 2023

@ vulka - opravujem chybu - prestup do 1.rocnika, nie 2.

matenka
17. jan 2023

@sona978 na gjh urcite nebude stacit len prestup, bude musiet normalne skusky robit, aj na grosslingovu ked do dcerinej triedy prestupuju musia robit skusky

vikinka007
17. jan 2023

@sona978 Testovanie tento rok bude už aj na bilingvalnych školách

sona978
autor
22. jan 2023

@vikinka007 my sme sa boli pytat ucitelky, kt. ju uci matiku a vraj nebude… 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ sme z toho obe zmatene…

nevestickka
13. feb 2023

@sona978 prosim z akeho gymnazia chce ist dcera prec? Syn si prave vybera bilingvalne, je osmak, tak ci nahodou nema vybrate to iste.