Som prváčka na bilingválnom gymnáziu a nechcem ísť na VŠ

anna1501
16. jan 2019

Ahojte, som prváčka na bilingválnom gymnáziu. Páči sa mi tu a aj som si tu zvykla. Len mám taký problém. Zistila som, že vysoká škola ma neláka. Viem, že v 5. ročníku robíme štátnice a môžeme získať certifikát C1 z anglického jazyka. Chcela by som sa Vás opýtať či tu nie je niekto kto vyštudoval bilingválne gymnázium, nepokračoval na vysokú školu, ale našiel si nejaké dobré zamestnanie aj vďaka tomuto certifikátu. Vopred ďakujem za Vaše odpovede.

evittam
16. jan 2019

@anna1501 Co rozumies pod pojmom "dobre zamestnanie"? S gymnáziom a max.jazykom na nejakek úrovni moc nečakaj. Co vies, ovládas okrem jazyka a nejakých všeobecných informácií?

3009
16. jan 2019

@anna1501 5 rokov je dlhá doba, možno sa tvoj pohľad aj zmení niekoľkokrát. Ak tam skončíš s maturitou, tak budeš ovládať myslím 2 jazyky a určite sa dá v zahraničnej firme v BA zamestnať. V zahraničných firmách-korporáciách je hlavný dôraz na jazyk a ostatné sa naučíš. Samozrejme, že nečakaj nejakú manažérsku pozíciu. Takže teraz sa uč a užívaj si štúdium a potom sa rozhodneš.

abbey1
16. jan 2019

@anna1501 Ahoj. Ja som pred 26 rokmi so štátnou jazykovou skúškou začala učiť Aj. Živí má úspešne celé tie roky. Si ešte len prváčka. Rokmi možno názor zmeníš, možno až pár rokov po maturite zatúžiš po vysokej. Dnes je možnosti veľa. Ozaj sa tým teraz zbytočne trápiš. V tvojom veku väčšina mladých nevie, čo chcú v budúcnosti robiť.

renab
16. jan 2019

@anna1501 ak si si ista, ze nechces ist na VS, tak z gymnazia prestup na nejaku inu odbornu skolu, co ta bude bavit. Skoncene gymnazium je nanic.

abbey1
16. jan 2019

@renab Ja osobne by som práve prestup veľmi neradila. Kocka je ešte veľmi mladá, ak na nejakej odbornej škole zistí, že by predsa len rada výšku, môže ju to značne eliminovať. Iné by bolo, ak by už teraz vedela, že chce robiť točí ono. Ale momentálne asi vôbec netuší. Bilingválne gymnázium poskytne aspoň slušný jazykový základ. Odborné školy vo všeobecnosti majú dosť nízku úroveň, česť pár výnimkám.

renab
16. jan 2019

@abbey1 toho som si vedoma, preto som napisala, ak si je ista. Ale zas na druhej strane, povedzme si na rovinu, ze so studiom VS externou formou nie je dnes velky problem. A napisala som jej to preto, lebo vidim spoluziakov mojich deti a po skonceni gymnazia robi vacsina z nich casnikov, v obchodoch a chlapci soferov. Tak ak ju nieco bavi a chcela by sa tomu venovat, je tu moznost. Nie vsetky stredne skoly su o nicom.

abbey1
16. jan 2019

@renab Ako som písala, česť výnimkám. Len bohužiaľ, pozameta i decká z odborných škôl, ktorým to zatvorilo dvere na vybranú výšku. Napr, niekde vyžadujú hodinovú dotáciu z jednotlivých predmetov a to niektoré odborné školy nemajú. V tom veku je náročné sa správne rozhodnúť.
Moja dcéra má 18, 10 rokov hovorí, čím bude a teraz, keď je podala prihlášku svoje prijatá, mala pochybnosti, či sa správne rozhodla. ;)

lucyluv
16. jan 2019

Áno, nájdeš si prácu v spoločnostiach typu AT&T, IBM, atd

17juraj17
17. jan 2019

@anna1501 I ked budes mat C1 v sucasnej dobe kde sa vela mladych ludi zaujima o jazyky bez dalsieho vzdelania sa nijak zvlast asi neuplatnis. Musis brat ako fakt ze vela mladych to robi tak ze maju povedzme ekonomicku a vybehnu napr. na rok do zahranicia kvôli jazykom. Ty sa vedia dobre chytit na trhu prace. Musis to brat aj tak ze na papieri to vyzera lepsie, skola (akakolvek) a rok v amerike. Tak bud prestup na nieco zmysluplnejsie alebo vydrz a uvidis aka vyska by ta pripadne zaujala.

3009
17. jan 2019

@anna1501 dnes v zahraničných korporáciách chcú vedieť jazyk na C1 a ak si niekto myslí, že ak niekto vybehne na rok do Anglicka či Ameriky to stačí, tak je na omyle, lebo popravde tam je zväčša medzi cudzincami, ktorý angličtinu majú tiež ako cudzí jazyk a určite sa nevypracuje na jazykovú úroveň na C1, ktorú vyžadujú pri pohovoroch v zahr. korporáciách na akúkoľvek pozíciu. Dnes nestačí, že akože viem trocha komunikovať v angličtine a to stačí, tie pohovory sú len v angličtine a skutočne náročné na jazykovú prípravu, čo z bežnej školy nestačí. Preto tam sa aj mnohí nedostanú. Takže ty sa tam len pekne uč a za 5 rokov uvidíš.

pavucikvet
18. jan 2019

myslim, ze o 4 roky zmenis nazor. S ukoncenym gymplom sa uplatnis ako asistentka, mozno v banke za prepazkou.. anglinu uplatnis aj v mekaci...

juliet86
22. jan 2019

akoze nemusis ist na vysku.... mozes cestovat pracovat. ale byt tebou vymakam si iny jazyk okrem aj. napr. rustina nemcina spanirlcina francuzstina. z ktoreho si mesta?

wena
24. jan 2019

Ahoj, ja robím pohovory a je veľká rarita aj v BA aby niekto Aj ovládal na C1 úrovni (to čo si ľudia napíšu do životopis je iná vec). Jediní kandidáti s Plynulou angličtinou boli tí z bilingvalnych gymnázií alebo takí, ktorí študovali alebo strávili nejaký čas v zahraničí. V BA si prácu určite nájdeš s jazykmi aj bez VŠ a keď ju budeš neskôr potrebovať, vždy sa dá dorobiť externe.

mogaa
24. jan 2019

Tak prácu si nájdeš, otázka je, akú....Fakt ale je že len na jazyk sa priveľmi nespoliehaj - nebudeš bez VŠ robiť ani tlmočníčku ani prekladateľku. Zahraničné firmy vyžadujú jazyk ale na bežnej komunikatívnej úrovni a práve v takýchto firmách ak chceš vyššiu pozíciu tak potrebuješ VŠ. Môj názor - lepšia šanca na uplatnenie je ekonomická škola a angličtina na komunikatívnej úrovni (kludne bez certifikátu).

3009
24. jan 2019

@mogaa bola si niekedy na pohovore v zahr. firme? Asi nie, lebo by si tu nepísala, že v zahr. koroporáciách stačí angličtina na komunikatívnej úrovni - to si myslíš, že ako sa s niekým bežne vieš baviť o základných veciach v angličtine to na pohovore stačí? Veruže nestačí. Neviem prečo tu ľudia radia mladej dievčine veci o ktorých nemajú ani páru, len aby ju znechutili. Treba študovať na bilinguálnom gymnáziu a po maturite sa uvidí.

mogaa
24. jan 2019

@3009 tak bola som nielen na pohovore ale v takejto firme som aj pracovala niekoľko rokov....to že niekto pracuje v zahraničnej firme neznamená automaticky že denne využíva jazyk a už vôbec nie že komunikuje denne so zahraničím....jasne že sú aj také miesta, ale na väčšine pozícií sa jazyk ani nevyužíva....nebudem jej predsa klamať že jazyk jej zaručí super pracovné miesto

3009
24. jan 2019

@mogaa ale sú v BA zahr. korporácie kde denne využívaš angličtinu aj na bežných pozíciách - nielen na vedúcich a tam bežná angličtina nestačí tam treba C1 a to nie, že si ju tam napíšeš pri pohovore, ale ťa z nej aj pekne preskúšajú, lebo v každodennom styku kde budeš používať angličtinu ti veru nikto nebude pomáhať. To ti vravím z vlastnej skúsenosti. Tam na každej jednej pozícii sa používa angličtina denno-denne.

mogaa
24. jan 2019

@3009 záleží od spoločnosti čím sa zaoberá, rovnako aj na akú pozíciu sa človek hlási. Ja som tým len chcela povedať že nie vždy a všade v zahraničných spoločnostiach potrebuje jazyk, ale zase sú aj pozície kde potrebuje business angličtinu.....My sme mali konateľa Rakúšana(tiež spoločnosť v BA) , riaditelia jednotlivých oddelení museli vedieť jazyk top, ale ostatní zamestnanci jazyk nevyužívali vôbec, teda okrem sekretárok a riaditeľov. Rovnako na centrálach v bankách pokiaľ sa človek nehlási na nejakú vyššiu pozíciu tak mu stačí bežná angličtina na pohovore(aj tú nie vždy vyžadujú). Mladú som v žiadnom prípade nechcela odhovárať od štúdia, len je fakt že samotný jazyk (aj keď na úrovni C1) bez VŠ jej nezaručí dobré miesto.

3009
24. jan 2019

@mogaa samozrejme v banke je to iné, tam musí vedieť angličtinu na vysokej úrovni len od určitej pozície, ale v iných zahr. korporáciách je to ináč. Tam je na 1. mieste jazyk a by si sa veľmi čudovala, že radšej zoberú človeka s angličtinou na úrovni C1 a so strednou školou ako s VŠ a s angličtinou na bežnej úrovni. Ja to poznám aj z bankovníctva aj zo zahr. korporácií, preto to viem posúdiť.

alicka850
26. jan 2019

U nás traja spolužiaci po skončení bil. gymnazia nešli na VŠ. Všetci sme si porobili jazykové certifikaty, ale to je malo Chalan čo nešiel na VŠ skončil niekde ako barman, nevieme už o nom nič. Baba išla robiť do banky za priehradku a po par rokoch dostala rozum a VS si dorobila dialkovo. Tretí chalan sa dostal do firmy kde potreboval jazyk, vyšvihol sa na dobru poziciu a uchytil sa aj bez VS. My ostatní s VS mame dobre roboty, vacsina aj vlastne firmy a nikto nelutuje ze isiel na VS. Nikto Ti nezaručí, že s/bez VŠ dostanes dobru robotu, je to o cloveku, chuti makat, robit na sebe atd.

vinetuu
18. mar 2019

@anna1501 Ahoj Anna, nemusis na vysoku skolu, ale najdi si kurz, vzdelavanie, ktore ti zvysi kvalifikaciu a orientuj sa na to, ze si zalozis vlastnu firmu, biznis a nie pracovat pre druheho, Co je tvoj sen? chod za tym a snaz sa ho splnit. Ak nevies co, tak si najdi kurzy osobnostneho rozvoja, tak prides na nove napady a cesty. Investuj do svojej hlavy, to je tvoj najvacsi kapital. VS na to nie je potrebna, ale mozes ju spravit aj neskor, ked zistis, co ta vlastne bavi, ked chces mat aj akademicky titul, ale so zarabanim a generovanim penazi VS vobec nesuvisi.

evkamotka
29. apr 2019

Ja som na gympli maturovala na B2, isla na vs kde ponukali po 4 semetroch spravit si certifikat C1. Spravila som si. V dnesnej dobe ziadne terno. Kebyze spanina, franina, ok. Ale anglicky vedia na dobrej urovni tisice absolventov aj s vs, lebo mali studium v ang, alebo boli sikovni, alebo boli na erazme.... V korporatkach staci anglina na B2 a k tomu cakaju ze vies dalsi jazyk alebo nieco ine navyse (IT, uctovnictvo...)

lucia147852
29. apr 2019

urcite neprestupuj. tvoja priorita sa moze zmenit. tym jazykom sa venuj maximalne. Mozrs potom ucit, prekladat. Kamoska sa zivi prekladom knih a ma zuper pracu co je bavi, zxokonaluje a super uzivi

tykat
9. sep 2019

@anna1501 ...joooj moja 🙂 zapamataj si tuto temu a nakukni o 5 rokov ...uvidis ako sa pobavis. Mam 19r dceru (tiez absolventku bilingvalu) a za 5 rokov zmenila nazory x-krat. Aj na VŠ...najprv nevedela kam, potom vedela presne kam, potom sa zhrozila ze tam veru nikdy a teraz ide na uplne inu VŠ...uvidis...za 5r sa toho vela zmeni.🍀

carcarla
22. jan 2020

@zuzitka23 čiže na bilingv gympki je 1 rok posilnená angličtina a ostatné predmety sa neucia alebo len okrajovo. A v ďalších ročníkoch sa normálne učia predmety ako bio, chem, dej, geo, fyz ale všetko v angline. A nie je bilingv gymnázium o zameraní sa na jazyk a ostatné predmety idú bokom alebo sa mýlim? Lebo ak sa tam berie americká a angli literatúra +reálie to je skoro akoby tie deti študovali vyslovene anglicky jazyk.

zuzitka23
22. jan 2020

@carcarla nie, nemyslim si ze by ostatné predmety išli bokom, mali sme semináre podľa výberu študenta, z ktorých potom maturoval (samozrejme po anglicky). 90% mojich spolužiakov išlo na VŠ do zahraničia (IT, technika, mikrobiólogia, ekonomika, kopu dalších odborov, 2 dokonca študujú medicínu v UK a aj po tejto stránke im dalo gymnázium dostatočný odborný základ - nielen znalosť jazyka na C1). Ale autorke príspevku neviem poradiť, možno len že je ešte skoro sa takto rozhodnúť.

tncka
22. jan 2020

@anna1501 skoncene gymnazium ti je bez vs uplne na nic,to rovno nemusis chodit do skoly 🙂 Naucis sa vsetko a zaroven nic 🙂 ja by som sa radsej hodila na SOU aspon na kadernicku alebo co

mogaa
22. jan 2020

Jazyk s certifikátom je síce super, ale nečakaj zázrak....Ono prácu určite nájdeš ale na vyšších pozíciách kde je potrebná perfektná znalosť jazyka potrebuješ aj VŠ, tom strednom managemente sa uplatníš aj s gymnáziom a bude ti stačiť aj AJ na priemernej úrovni

carcarla
22. jan 2020

@zuzitka23 ved práve nad tým rozmýšľame, ak chce človek študovať v zahraničí tak bilig gym je ideálne, ale ak na Slovensku tak možno obyč gympel stačí. A ten prvý ročník ste mali predmety ako chem. bio geo fyz alebo až od 2