Život v rakúskom pohraničí

vazka1
1. okt 2023

Ahojte, ti co zijete v rakuskom pohranici v susedstve so Slovenskom, ako sa vam tam zije? Uz dlhsiu dobu zvazujeme zivot v tejto oblasti a aktualna situacia nas iba utvrdzuje v nasom rozhodovani. Obaja sme z BA panelakove deti. V Rakusku zvazujeme kupu domceka. Paci sa nam napr.mestecko Hainburg alebo Kittsee ale nebranime sa ani inym oblastiam v ramci Burgenland alebo Steiermark. Ja som momentalne rok na RD. Po nemecky neviem ale planujem sa zacat ucit, manzel musi nemcinu oprasit. Po anglicky rozpravame plynule. Ti co ste tam odisli zit za podobnych podmienok ale kludne aj odlisnych nelutujete svoje rozhodnutie? Co sa vam tam paci/nepaci? Ako tam domaci vnimaju Slovakov? Vopred vdaka za vase rady a skusenosti.
P.S. Na hejty a mnemiestne komentare sa nepytam, tak si usetrite cas a ani ich sem zbytocne nedavajte 😉

stellarstar
1. okt 2023

@vazka1 keď chceš tak sa zbaľ a smelo do toho, ale nik ťa s otvoreným náručím tam nečaká

zuzanockamt
1. okt 2023

@vazka1 A plánuješ aj na SR zrušiť TP, vrátiť OP a všetko riešiť len v zahraničí - sociálne dávky, lekárov, atď?

barbora0308
1. okt 2023

@stellarstar ako mame chapat tvoju odpoved? Znamena to, ze mas skusenosti s tym, ze ludia v AT su voci zahranicnym pristahovalcom odmietavi?

stellarstar
1. okt 2023

@barbora0308 mame tu viac nez dost prisťahovalcov

zuzanockamt
1. okt 2023

@barbora0308 Žiadny štát nie je nadšený, keď sa mu tam hrnú prisťahovalci. Iné je, keď je človek výnimočný špecialista, odborník, že ho ozaj potrebujú. Ale šedého priemeru je všade dosť.

vazka1
autor
1. okt 2023

@zuzanockamt samozrejme ze ano.

stellarstar
1. okt 2023

@vazka1 treba vedieť aj jazyk a mat dobrý odbor. Prácu si nájsť bez oboru a jazyku jedine vieš čo...

melanta
1. okt 2023

@barbora0308 a na Slovensku nie sú ľudia odmietaví voči prisťahovalcom? Sú. A Slováci, ktorí sa niekam hrnú bez profi úrovne jazyka danej krajiny a bez toho, aby tam robili kvalifikovanú prácu po akej je v danej spoločnosti dopyt, sú logicky prisťahovalci, ktorí neprinášajú krajine žiadny prínos.

lopka1313
1. okt 2023

A co tu? Kde pracujete? Ako chcete riesit byvanie a jeho financovanie?
Ak chcete zit, ako my, tak vela stastia... obaja robime na slovensku, jazyk neovladame. Zijeme rakuske ceny za slovenske platy, nevieme si realne zavolat policiu ani zachranku a na urady chodime s prekladatelom... Že je tu trava zelensia a obloha modrejsia Ti nepomoze, ked na nakup masa, mlieka alebo peciva chodime na slovensko, a byt/pol dom je tu za 300-600 tis, a hypoteka zas problem...

maciatkolulu
1. okt 2023

@lopka1313 neviem,ale keď sa niekde nastahujem,už z úcty,keď už nie kvôli sebe sa učím jazyk...prirodzene so susedmi,rodičmi,dietatom. Mäso kupujem zásadne iba v at a mlieko tiež. Na sk iba slovenské maškrty a tresku. Na takúto prespavacku ste si mali zvoliť rajku a okolie. Inak to máte riadne na prd.
Nuž v pohraničí slovákov nemajú vôbec radu,najmä nových,treba si prichystať peňaženku,nervy a podobne,ste prichystani meniť spz? Behať po úradoch,dokladovať príjem,prácu,ratas s tým,že ridicak je kratsi a že sople tu nie sú choroba ? Že sa reálne dodržiavajú narodenia,zákony,fakt a reálne a zenti nepomôže ani Rákoš deti....

ruxandra
1. okt 2023

@stellarstar a ty si rodená Rakúšanka, ci ako mam chápať, ked pises, ze “mame tu viac nez dost prisťahovalcov”? Nie si nahodou aj ty ten prisťahovalec?

stellarstar
1. okt 2023

@ruxandra v at žijem už polku života t.z vyše 24 r a tak teda viem ako to tu chodí

kiki68
1. okt 2023

@vazka1 potom by som isla max okolo Hainburg, tie dediny okolo a douc sa nemcinu ( fakt), som 14 rokov v Rakusku a anglictina mimo Viedne mi je na dve veci. Jedine ze by si ju mohla ofiko ucit. Inak miestni hovoria len nemecky a hlavne nechcu nou hovorit. Takze na tomto popracovat za kazdu cenu. Inak je to ok, Burgenland a Steier je krasny, ale tam pracu zohnat, to su hlavove doliny mimo polnohospodarstva a par velkych firiem v priemysle ( Steier hlavne drevarsky a nejake technicke veci ). My mame rodinu v Steier, svokor je odtial. Cize po celom Steier mame rodinu a raz rocne sa stretavame vsetci. Burgenland som si vyskusala na dva roky a sice super, ale hladu a dolina skrz pracu. Ja zijem momentalne a uz asi aj ostaneme ( Moj muz odtialto pochadza z maminej strany) v Kärnten, tak tu mame aspon ten turizmus. Cize s pracou je to tym padom lahsie.

kiki68
1. okt 2023

@maciatkolulu co sa tu dodrziava? 😂😂😂 Ja len ze v Kärnten sa nedodrziava nic 😀😀😀 Ale my sme asi ina galaxia. Jedine kde sa naozaj veci dodrziavali bola Wien. Toto je divocina a teda ludia tu sedia na zadku doma a ano Auslanderi na nich pracuju. Kolko je tu prace nacierno a kadecoho, to sa radsej ani nevyjadrujem. Ja som tiez prvych 7 rokov tvrdila co Ty a teraz uz by som teda hodila iba jemny usmev, lebo je to bordelik na iny sposob. Ale to je asi o Bundesland.

maciatkolulu
1. okt 2023

@kiki68 nuž po Tom,vo som dostala pokutu za rýchlosť presne 40 v 30 a nikde nikto,ako som dostala 170pokutu za nepriputane decko na parkovisku pred školou,mi to až tak smiešne nepríde. Príď si vyskúšať 😉. Práca na čierno,ako kde . Možno malí podnikatelia ,ale normálne firmy určite nie. Doma sedím ja ako auslander a rakusanky okolo mňa robia. Ja ti neviem ,fakt. A sme tu šesť rokov. Určite sa dodržiava oveľa,ale sakra oveľa viac ako na sk.

kiki68
1. okt 2023

@maciatkolulu asi naozaj zalezi od Bundesland, ja som jedina zo skolky, co pracuje 30 hod uvazok. No tak za nepriputane decko na parkingu som este nic nedostala, je fakt , ze nas sa vie sam odopnut. Takze by som si to nevsimla hned. A tu 30tku tu meraju kade tade, len nie u nas na ulici ( by zarobili), ale svokra ju plati furt. Ta uz zvazuje trvaly prikaz na jednu Gemeinde 😂 No tu okrem dvoch firiem sama cernota, ako pre mna to bol po Viedni dost sok. Tam sa take proste nerobilo a tu sa s tym vobec nemazu.

vazka1
autor
2. okt 2023

@kiki68 dakujem za uzitocne info 🙂 nemcinu sa planujem zacat ucit, este plnujem byt 2 roky na RD, tak planujem aj takto vyuzit ten cas. Hoci pri nasich dvojkach toho casu az tolko nazvys nie je 😉 ani neviem, s cim zacat, viem iba, ze sa uz treba v tomto smere rozhybat.

kiki68
2. okt 2023

@vazka1 jednoznacne sa rozhyb v tomto smere. Urcite to budes potrebovat

maciatkolulu
2. okt 2023

@kiki68 ono tým oje...drbavanim systému subzoal Slováci presláveni,takže Hainburg a okolie ma veľmi ostrazite a nepríjemné osoby na úradoch.... ale čo sa týka dodržiavania napr "STK"platieb,pokút atď. To je proste diametrálne odlišné od sk. Skús nezaplatit zákonnú poistku 🙃

kvetinka75
2. okt 2023

@vazka1 ja som našla zopár domčekov v Hainburgu za fajn ceny ale ja tam momentálne neplánujem žiť, tak som nezisťovala ďalej v čom je ,,zádrhel,, pretože vtedy sa mi zdali dosť lacné, tak muž povedal, že určite tam niečo bude. Ale v inzeráte sa písalo, že aj susedia sú Slováci. Tam je veľa Slovákov, občas tam ,,behnem, a vidím tam dosť slovensky hovoriaceho národa - v obchodoch - ako je to na úradoch neviem, ale NJ sa určite treba naučiť. Bez toho to nepôjde. Mňa tiež láka Hainburg, ale keďže budem lokalitu vyberať podľa prac. ponúk, uvidím kde skončím. Držím ti palce, ak vás to láka, určite to stojí za zváženie. Lepšie ako po rokoch ľutovať, že ste to ani neskúsili.

kvetinka75
2. okt 2023

@maciatkolulu vieš čo, ja som aj rada. Aspoň niekde je ako taký poriadok.

maciatkolulu
2. okt 2023

@kvetinka75 však ano

chiara_elle
2. jan 2024

Ahojte, vedeli by sme mi poradit, ci sa da zriadit virtualna postova adresa v nejakom boxe ako je Alza, Packeta, atd?
Blizko hranic.

Chcem si objednat nejake Villeroy Boch taniere z vypredaja ale nedorucuju uz na Slovensko. Dakujem.