Ako nespáliť karamel?

9gabi9
6. okt 2023

Ahojte.
Vie mi niekto poradiť ako nespalit karamel?
Včera som skúšala prvý krát, robila som ho naozaj veeeelmi pomaly, zdalo sa byť všetko v poriadku a tesne pred koncom (keď som si hovorila, že už je asi čas dať smotanu), zrazu som zbadala jemný dym nad hrncom, tak som rýchlo stiahla hrniec zo sporáka a naliala smotanu. A myslím, že to bol ten moment, kedy sa mi pripalil 🙁
Mohlo to byť tým, že bol cukor už úplne rozpustený a nechala som ho na plameni príliš dlho?
Za akúkoľvek radu vopred ďakujem

lias3915
6. okt 2023

@9gabi9 záleží na tom akým spôsobom si dala smotanu. Ak si ju ešte len otvárala je jasne že to zhorelo. Ja mám vždy nachystané po ruke aj maslo nakrájané aj smotanu otvorenú . Ja ale dávam najprv maslo 🙂 Skús to urobiť tak že keď sa ti zdá že to už bude vypni plameň a daj ho nabok. Tam ide o sekundy a spáliš to. Minule som robila cukríky a urobila som to že som vypla plameň ale nepresunula hrniec a zhorelo to. A to bola sekunda kym som zobrala chňapku.
Odporúčam pozrieť nejaké video kde sa robí takýto karamel 🙂 keď som robila grilážky prvý krát tak mi karamel vyšiel na prvý krát lebo som ako trúba asi 5 krát pozrela video 🙂

simca06022011
6. okt 2023

ono na konci velmi rychlo zacne horiet, skoro z nicoho nic. Fakt je to moment, mas urobeny karamel, hrniec prec. Naliat smotanu (podla mna je lepsie trochu ohriatu aspon ale ... ) a potom vratit ohrievat.. kedze podla mna sa to vzdy zrazi do hrudky a treba to roztapat... Kedysi sme lizatka vyrabali stale...
Ja mam najradsej karamel so salkom :D ako sa do burizonovych guli dava, ale teda s maslom to je dobre aj do palaciniek, na polevy a kadeco.

9gabi9
autor
6. okt 2023

@simca06022011
Takže asi to bolo naozaj tým, však? Lebo ja som ho priebežne aj chutnala - dala som dobku na tanier a keď to stuhlo, cmulala som to a stále som cítila jemne kryštáliky cukru. Tak som čakala kedy bude úplne hladky. Nevedela som že pred koncom je to také "citlivé" 😁
Tak skúsim dnes ešte raz, ale už len z polovičnej dávky. Mám ešte poistku karam. salko 😉

A prosím ťa, keď robíš karamel, najprv necháš rozpustiť cukor a až potom pridás maslo alebo cukor rozpustas hneď s maslom (recept od lulus)?

9gabi9
autor
6. okt 2023

@lias3915
Neviem čo myslíš tou smotanou... Pre istotu som ju zohriala, aby to tak neprskalo. Myslím však že to bolo spálené už pred tým než som pridala smotanu.
Video mám napozeranych až-až. Realita v mojej kuchyni je však vždy iná 🤣
Len myslím že nevýhoda je aj ta, že mám plynový sporák. Preto som to robila na najslabšom plameni.

simca06022011
6. okt 2023

ja rozpustam bez masla, ale zase u mna je to vec co robim raz/dvakrat za rok uz len.. ak neratam karamel do polievky, kapusty :DDDD a nekostujem to priebezne, lebo kym ty to tuhnes a cmulas, tak prejde dost casu na to ze to hori. U nas v rodine sa este robilo tak, ze sa cukor namocil do vody... ale to som neskusala karamelizovat. A este u nas bolo pravidlo, nemiesat :D nechytat... maximalne ked mi ostava v strede cukor (uz len trocha), chytim rajnicu a pokrutim opatrne s nou, nech sa to zamiesa a potom uz za chvilu lejem co treba. Este ak nahodou tam nejaky krystal ostane, tak v tej smotane sa to rozpusti ako sa bude ohrievat.
Ono to ide rychlo, ty to z plynoveho proste zloz ked je to hnede, a mimo ohna tam nalej co treba... vsetko uz maj nachystane, nech nestracas cas
fakt je na to milion sposobov, kazdy si musi najst svoj :D

simca06022011
6. okt 2023

PLynovy sporak bol kedysi klasika a moj mama, aj tety robili perfektny karamel na nich.. v kuchyniach profikov tiez malokedy najdes indukciu, elektriku.. varia na plyne ;)

9gabi9
autor
6. okt 2023

@simca06022011
Ďakujem za rady. Ja som asi fakt prepískla ten moment. Vyskúšam dnes ešte raz, budem opatrnejšia.
Ja na plyn nedám dopustiť. Ale myslela som to tak, že keď mi napr. kamoška hovorila ako robí ona karamel, tak že sa si sporák da na 3. To pri plyne asi nenastavim 🤣🤣🤣

pepereina
6. okt 2023

Ak môžem, tak by som navrhla ešte iný spôsob, ako robiť karamel, je to jednoduchšie, ľahšie a nestalo sa mi, že by sa mi pri tomto spôsobe pripálil. Na panvicu sa dá karamel aj voda, vody nie veľa tesne nad "hladinu" cukru a necháme to tak až pokiaľ nestmavne. Vôbec sa nemieša, nič sa s ním nerobí, len si to človek odsleduje. Ja doma pracujem na sklokeramickej, dám si vždy strednú hodnotu a čakám. Čím viac vody sa dá, tým dlhšie sa čaká, pokiaľ sa spraví karamel 🙂 pekný postup je celkom vysvetlený na tejto stránke 🙂 https://varecha.pravda.sk/recepty/karamel-video...

pepereina
6. okt 2023

Že karamel a voda 🤣🤭 cukor a voda

9gabi9
autor
6. okt 2023

@pepereina
Áno, aj tento postup som pozerala. Vyskúšam ešte raz bez vody a možno inokedy testnem aj verziu s vodou

vkatush
6. okt 2023

@9gabi9 ak chceš obyčajný, len nedáš na konci soľ.

A základ je STÁLE STÁLE STÁLE miešať. A nezľaknúť sa, keď tam dáš maslo a potom smotanu, bude prskať a bublať, preto stále miešať.
Keď si mala kryštáliky, tak nebolo ešte dosť roztopené. Ak sa ti urobia počas toho hrudky, musíš ich rozbíjať (preto aj to miešanie).

Vždy mi vyjde super 😊

lias3915
7. okt 2023

@9gabi9 dávam aj salko ale so smotanou je to lepšie 😅 tiež mám plynový a nikdy neprihorel dokonca ani na dvojplatničke ktorá išla vždy na max. Myslela som to tak že ak máš rozpustený cukor a až potom otváraš smotanu alebo sa po ňu nacahujes môže byt neskoro, treba to mat hneď po ruke pripravené na použitie. Ja robim tak, že roztopim cukor, vmiešam maslo a potom dám smotanu (do grilaziek dávam salko ale keď robim karamel len tak tak smotanu so salkom je to až mooooc sladké :D )

9gabi9
autor
8. okt 2023

@lias3915
@vkatush
Ďakujem za všetky rady. Druhý pokus už vyšiel 👍 Teším sa 😋