Baví vás varenie?

sunshineka
12. feb 2015

Mna celkom bavi,ale uz mi ide na nervy stale rozmyslat,co budem varit a hladat nejake financne nenarocne recepty.Ako je to u vas?Pocula som,ze niekto si robi tyzdenne az mesacne jedalne listky a toho sa drzi a tam si vie aj odkontrolovat kolko cca financii minie.Zda sa mi to fajn napad,len sa k nemu neviem dokopat,kedze mam problemy vymysliet na najblizsie 2 dni a nie to este na 2 tyzdne

loliki
12. feb 2015

Dobre prepracovany jedalny listok by som brala. Uz som nad tym rozmyslala aj ja, ale vzdy ma kazdy chut na nieco ine, pripadne nevedia naco maju chut, pripadne nemaju chut akurat na to, co je navarene , ... Potom ma prejde chut do varenia. Ja zjem to, co navarim, niekedy jem 2 dni to iste, niekedy 3 dni. Da sa vyvarat, ked ma kuchar doma dobrych jedakov, ked kazdy chce jest nieco ine, musi mat doma zasobu roznych potravin a treba ratat s tym, ze sa vsetko neminie a vyhodi sa.

sissy27
12. feb 2015

@sunshineka varenie ako také mi vo všeobecnosti nevadí, aj keď sú také dni, kedy sa radšej najeme v mekáči alebo objednáme pizzu 😀 😀 😀 ale problém je vymyslieť, čo budem variť... našťastie nie som nejak limitovaná finančne, u nás je skôr problém, že nemáme všetci rovnaké chute... dcéra napr. nezje cestoviny - ja ich milujem, zemiaky v žiadnej forme (ani hranolky) nejedávala 10 rokov, posledný rok hurá aspoň pečené jej zachutili prípadne pár hranoliek je ochotná zjesť... pečienky,karfiol, ryby si môžem jesť sama 😀 a tak rôzne... ale teda robiť jedálniček na týždeň či dva dopredu je u nás nepredstaviteľné, varí sa podľa toho, na čo je zrovna chuť, prípadne či je čas ísť do obchodu alebo treba niečo rýchlo vyčarovať zo zásob... a u nás teda sa skoro nikdy nevarí na dva dni, polievka samozrejme áno, ale inak vždy čerstvé a rovno sa zje... veľmi výnimočne nechávam aj na druhý deň...

loliki
12. feb 2015

@sissy27 U nas to isté, nemáme všetci rovnaké chute. Ale občas urobīm pečené kura - jeden nechce maso od kosti- tak tomu spravim kur prsia zvlast na panvici, druhy nechce zemiaky, treti ryzu... Spravim pecenu krkovicku k tomu zemiaky aj kapustu, 2 dni ani neokostuje niekto a na 3 den sa spyta, s cim si to ma dat- ked uz zemiaky sa zjedli a kapustu nechce... Iny si zatial da cisty chlieb bez vsetkeho, dalsí hryzká surovu brokolicu... Tak naco vobec varit? 🙂

natalym
12. feb 2015

@sunshineka Napísala si mi zo srdca. Nebaví ma to, robím to len preto, že musím. Ja s manželom pracujeme doma a jedno decko sa nestravuje v škole, takže mala by som variť každý deň. Z dôvodov ekonomických aj chuťových. Lenže kurnik ako variť, na prvom mieste je ekonomika, môj muž potrebuje kalorické jedlá, mäsité, lebo pracuje fyzicky, nemá rád polievky, prívarky cestoviny len špagety, decká zjedia cca všetko, minule sme mali zapekané cestoviny, majú radi zeleninu, stačí im aj plný hrniec fazuľovice. Tej fazuľovice si môj muž dá raz za tanier a už ju nechce, lebo ju nemusí. Kurňa čo mám variť? A ešte musím aj šetriť, pretože peňazí nazvyš niet. Tiež chodím do roboty na cca 6 ráno a prídem večer o cca 19 hod. Dakedy aj ako vyfľusnutý rezanec. Kedy mám variť? Večer by som si rada posedela pri telke, tak bezducho ako môj muž. Ráno mám vstať 4-5 hod a variť? Kedy mám ísť na nákup? Pre mňa čistá katastrofa. 😝

ichbinich
12. feb 2015

V principe bavi, varim a peciem rada.
LENZE, iba ak mam k dispozicii obe ruky a volnu kuchynu 😉 😀

Denne varenie s detmi "na krku" je o nervy. Kym osupem a nakrajam cibulu, tak si musim 15 krat umyt ruky a zasahovat, lebo dcera a/alebo syn nieco vyvadzaju... Dcera je chodiaca katastrofa. Vcera vecer v kupelni si najprv striekla deo sprej do ust (nechtiac, ale predsa len), potom na seba a do suflikov vyliala vodu z poharika a nakoniec sa poutierala handoru na zem, ktorou som utierala tu rozliatu vodu. A to vsetko v case, ked som sa pokusala umyt synovi zuby...

Nad tyzdennym planom som rozmyslala. Niekedy mam aj premyslene, ze co najblizsie dni budem varit, a aj kupene. ALE, potom je na varenie neskoro, alebo deti chcu iba chleba, alebo sme niekde na cestach a skoncime na fast-foode...
Poznam. Vcera vecer som navarila hrniec ryzovo-zeleninoveho pilafu. Zobrala som cast do roboty. Vysledok? Pojdeme s kolegami jest 😉 😝 Ale zase, mam uz hotovu veceru, ktoru mi budu (dufam) jest aj deti.
Kym pridem domov z roboty, mam malo casu na varenie a chystanie a deti uz blbnu. Tak im po ceste domov dam nejake jablko, keks, muesli tycinku a pod., aby im od nizkeho cukru nepreskocilo na dobro... A potom sa snazim za pol hodiny nieco spravit.
V noci varim malokedy, vacsinou, ked som doma sama. Ked je manzel doma, tak bud nieco pracujeme alebo luftujeme mozog, pozerame telku alebo film.

Pracujem zase od januara a este stale si hladam system, ako riesit varenie/pranie/upratovanie...
Rozmyslala som nad strojom slow cooker (alebo crock pot), to sa rano don hodia ingrediencie, zapne sa, a vecer je jedlo hotove. Lenze, ja som rano rada, ked opustime vsetci vcas byt, tak neviem, ako by som mala este krajat a chystat prisady na veceru... To by som zase musela robit v noci, dat nachystane v dozach do chladnicky, a rano uz len vysypat... Uvidim, tych 50€ mozno risknem.
Niekedy mi chybaju casi "spred deti", ked sme robili party pre 20-30 ludi a varili tri dni... 😅

viera27
12. feb 2015

varenie z povinnosti je za trest! Potom inak obvykle aj to jedlo tak chuti 😀 . Nastastie sa stravujeme cez tyzden v skole a v praci. A cez vikend sme zaviedli "restauracnu" sobotu, to si vsetci traja v klude doobeda pospime a potom sa vytrepeme niekde na dobry pokec a obed. A v nedelu uz mam vyslovene chut varit, tak potom mame nejake vynikajuce s laskou pripravene niekolkochodove denne menicko od oddychnuteho cloviecika :D.
Ale samozrejme niekedy varim aj v sobotu, aj cez tyzden, varim si jednoducho kedy sa mi zachce. To tak ked pozeram Jamieho Oliviera, alebo Nigellu, vtedy varim aj o polnoci :P.

natalym
12. feb 2015

Moje jedlo chutí dobre, aj keď varím z povinnosti, možno preto lebo viem variť alebo že by som ich mala rada a preto varím.

andreasiskova3
12. feb 2015

Dobrá otázka 😀 Mňa varenie vrcholne nebaví, ale nakoľko sa celá moja 6 členná rodina stravuje doma, ( 3 členovia majú celiakiu a deti sa stravujú tiež doma , manželovi varím a balík obedy každý deň do práce) tak musím variť každý deň. Pečenie ma celkom baví. Ale najviac mi ide na nervy, že čo navariť. Možno keby mám kopec času , tak by ma to varenie aj bavilo, neviem . Ale viem si krásne predstaviť život bez varenia 😀 uuuuuu to by bola paráda.

viera27
12. feb 2015

@natalym tak ty budes ta vynimka z toho mojho obvykle 😉

sunshineka
autor
12. feb 2015

Nastastie u nas sa zje vsetko,nie sme priebercivy..Mojmu aj zapekana brokolica chuti,ale na druhy den uz potrebuje maso.varim kazdy den,niekedy uvarim na 2 dni napr.maso a omacka sa da zjest na druhy den,gulas tiez.najhorsie je vymysliet co varit

sunshineka
autor
12. feb 2015

@natalym to ako stihas???ja chodim domov okolo17.30 a uz mam pocit,ze nemam ziadny cas pre seba

sunshineka
autor
12. feb 2015

@viera27 ja sa koli atopickemu ekzemu nemozem stravovat na dennych menu.a aj koli zdravej strane si radsej doma uvarim a viem,co jem a za co som zaplatila v obchode

viera27
12. feb 2015

@sunshineka v dnesnej dobe je uz chvalabohu na vyber aj kvalitne denne menu 😉. Ale tak asi nie vsade
http://www.greenbikecafe.sk/
http://fitshaker.sk/7-zdravych-restauracii-v-br...
atd atd

mariavasik
12. feb 2015

@sunshineka mna to bavi,hlavne ked mi aj poradia,mam doma sikulku ktora vymysla jedla-dcerka 🙂
vzdy mi dobre poradi 🙂

simca06022011
12. feb 2015

Hehe.. MNE TO IDE TOTALNE NA NERVY, ale nasla som si sposob ako si to zlahcit, ako sa potesit... a uz nespekulujem co navarit a nevyhladavam najvychytenejsie recepty... kucharskych knih mam taku kopu, ze uz uvazujem ze pojdu do bazara... pouzila som ich.. nikdy.
Treba sa namotivovat, nebrat to ako nieco co JA Musim urobit a je to najotravnejsia vec na svete... ale ako prirodzenu vec co treba robit, lebo najest sa musime a malo by mi to aj chutit :P Ja som sa prihlasila do tuppleware, teraz mam na FB rozne vychytavky, recepty... produkty su uzasne, tesim sa ked mozem nieco pouzit a mat "peknu kuchynu" (teraz nerobim reklamu, ale fakt je to tak.. ved ked si niekto kupi novy tycovy mixer spickovy, tak hned stupne pocet kremovych jediel :P ) ... spotreba cibule stupla o 100% napr 🙂 akurat som sa na tom smiala vcera, ked som pisala zoznam... UŽ jedlo úporne neplanujem dakedy som zvykla.. co budeme varit zajtra, napozajtra v nedelu... teraz ked ideme okolo obchodu, kupime par veci cerstych a kvalitnych.. chlapa som si tak naucila tiez, on je taky maniak v zahranici, ked ide niekam na vybavovacky, donesie pol obchodu.. a to potom mame kadejake speciality (tiez to usetri cas, nemusim nakupovat ja:P). A rychlo sa to pripravuje.. u mna neexistuje aby som varila viac ako HODINU, veceru neobskakujem viac ako pol hodinu...
JA som si zvykla robit to takto:
V sobotu varime normalne: dam varit riadny vyvar ked sa naranajkujeme + druhe light, polievka ostane este, na druhy den zase varim... v pondelok po praci sa je polievka zo soboty, v utorok z nedele... druhe ak ostane sa tiez doje.. cez tyzden sa varia vecere stylom: cestoviny, spagety so smotanou a syrom, pripadne nejaky rychly stejk a priloha, rizoto co spravim za 15 minut v mikrovlnke (hej tuppleware :P) .. alebo len bagetu nakrajam, opeciem trochu v rure a dame si so zeleninou, syrom, sunkou.. ranajky normalne, nevyvarame, obed vonku... desiaty/olovranty mame jasne, desiatujeme malo, radsej dam malej vacsie ranajky, ak ideme von a bude hladna dostane ovocie/jogurt/zeleninu co krajam do poliveky :P Olovrant je u nas klasicky jogurtovy, pudingovy... Ak sa cez tyzden nebodaj vari polievka na veceru, je to iba nejaka rychla brokolicova/zemiakova/zeleninova kremova, alebo nieco podobne.. co je hotove velmi rychlo. S krutonmi/syrom...
Zacala som nakupovat v malom... rano idem na bus, ak mam cas kupim nieco v potravinach domov, v praci to vydrzi, ak potrebujem nieco cerstve/studene/maso to kupujeme cestou z prace za chvilku (kedze presne mame urcene kde sa co kupuje.. nikdy neskoncime na hodinovom nakupe), alebo cez obed odbehnem (mam obchod par minut od prace). Jedine ja ked posielam raz za mesiac malu k starkej na sobotu chodim na obrovsky nakup trvanlivych veci. Treba mat zasobu najpouzivanejsich veci, muka, cestoviny, rozne konzervy, zavaraniny, koreniny... do mrazaku zeleninu, maso a ja jeden chlieb krajany a bagety... aby bolo vzdy co navarit, hlavne tak tie oblubene a casto sa opakujuce jedla.

A HLAVNE NEVYVARAM KYM SA NEZJE, ale nevarim to co nema nikto rad.. to ze nemaju na to CHUT mi je fuk... nech si urobia, nic ine nebude... napr. viem ze francuzke zemiaky mi chlap nezje, detto malu nedonutim zjest napr. uhorky, cibulu, cesnak, smotanove omacky... ale o ostatnom nevyjednavam. Samozrejem maju rano moznost povedat cez vikend, co by chceli, ale ked nepovedia, bude sa jest co je 🙂 AK cez tyzden chcu chlieb na veceru, ok.. ale v pripade,ze je cerstve uvarene, tak do dalsieho dna to vydzi. AK mam suroviny co sa nebodaj idu pokazit, lebo ich nik nechce, tak uvarim jedlo a doje sa neskor, alebo co sa da zamrazim... alebo to skonci v kosi ak sa mi nechce a viac to nekupim...

A este ma napadlo, treba si pamatat co mame doma vo zásobe, lebo keď to človek nevie a nevie čo z toho navariť, tak to je potom hrôza :P

puffu
12. feb 2015

@sunshineka ja som zvykla tak nahrubo nacmarat kazdu nedelu co by som mohla varit cez tyzden ale vzdy sme z toho aspon jedno dve jedla vynechali kedze sme nemali napriklad chut na brokolicu tak tie tyzdnove jedalnicku uz nerobievam,kedze nam ostavali nevuzite potraviny, teraz skor vyberame potraviny na ktore mame chut, robievame tyzdenne nakupy a kedze ja mam rada ine jedlo na obed a ine na veceru a taktiez nemam rada ked varime jedla dookola takze mame "stalice" ktore varievame pravidelne a potom "okruznice" ktore varim obcas alebo iba parkrat rocne...
ale najnarocnejsie na celom vareni je vymysliet co navarit...

sense
12. feb 2015

nebavi ma varit, lebo neznasam rozmyslat co varit...a zvycajne je to potom dokola to iste, robi si len zoznam na ankup co treba kupit ale nie to co budeme varit...

patamato
12. feb 2015

presne ako pise sense,u mna je presne tak isto,varim lebo musim.

bellamafia
12. feb 2015

Milujem varenie,mam doma uzasnych papkacov takze si hlavu nerobim ze ohrnu nos nad varou....dnes som urobila kapustovu polievku,vyprazane sampiony a hranolky-domace....rada varim a niekedy ma triafa slak ked zistim,ze daco doma chýba....vzdy nez teda idem varit popozeram,ci mam vsetko k mojej spokojnosti 😀 uvarim cokolvek,co si rozkazu 🙂 ...jedine co nenavidim je otazka:Co budes varit?hovorim povedzte a ja navarim....niekedy sa inspirujem jedalnymi liskami v restikach,nakolko ich zasobujem 😀 😀 ..inokedy pozrem na internet na varecha.sk....dcera vacsinou oblubuje vyprazany syr s hranolkami,segedin,palacinky,lokse a kolace vseho druhu okrem makoveho 😝 ..mm zje vsetko,co mu neutecie z taniera okrem dinovej omacky tu nemusim ani ja... 😀 ...a ako sa robi predbezny jedalny listok? Sadnete si ako rodina a spytas sa co by chcel kto jest...zacnes si zapisovat a urobis kompromis..jeden den jedno,druhy den ine.... 😅 ...a komu sa nelubi kup bravcovu mast a nech si daju mastovy chlieb s cibulou.... 😀

rakywanda
12. feb 2015

ako kedy a ako čo, našťastie to odo mňa muž nevyžaduje 😀 😀 😀 radšej pečiem, ale nemá mi to kto jesť.
obedy máme poriešené v práci, v škole a na večeru buď nejakú rýchlovku (do pol hodky) alebo studený bufet, v sobotu (to som v škole) varí muž, v nedeľu sa striedame, pretože niektoré jedlá viem lepšie ja, niektoré iba muž (niekedy je v tom čisto vypočítavosť, aby som to nemusela variť ja 😀 )

henikav
12. feb 2015

Nevedela by som pripravit jedalensky listok na tyzden dva vopred, pretoze ked nakupujem, kupujem vacsinou to co je prave vo vyhodnej cene v obchodoch. Je pravda ze moji chcu stale maso a chcu ho vela, takze pozeram vzdy na to co sa mi najviac vyplati, zeleninu takisto. Okrem toho vyuzivam zvysky, napriklad maso co zvysi pouzijem na plnene cosi, napriklad plnene zapekane paradajky, baklazan alebo sampinony, alebo na maso dorobim smotanovu ci paradajkovu omacku a sup na cestoviny...No a este to prisposobujem aj mojmu pracovnemu casu, ked viem ze pridem neskoro domov, pripravim nieco velmi jednoduche, napriklad mam doma zakladnu mrazenu pizzu margarita a na nu pohadzem co dom dal a mnam vecera. Chodievam sa aj inspirovat do temy, co dnes varite 😉

natalym
12. feb 2015

@sunshineka Nestíham. Večne som pozadu so všetkým. Decká zapájam. Majú 16 a 11 rokov, dievčatá. Umyjú mi riad, podlahy, zavesia prádlo, staršia aj požehlí. Keď niečo potrebujem tak zistím koľko majú toho v škole a dám im nejaké úlohy.

natalym
12. feb 2015

Keby som bola sama s dievčatami tak nema problema. Ale môj muž, to je kríž, on zje iba mäsový vývar s rezancami, mäso na prírodno, príp. rezeň, špagety s jeho obľúbenou omáčkou - jeden druh, žiadny iný, halušky syrové, pizza. Bodka dosť. A moje decká by jedli všeličo............ Asi sú po mne chvalabohu.

sunshineka
autor
12. feb 2015

@simca06022011 lenze moj problem nie je uvarit.ja varenie zboznujem,ked viem,co idem varit.varim chutne a rychlo,vyberam si recepty,pri ktorych netreba travit vela casu.ale najviac casu mi zaberie vyber jedla.proste uz rano myslim na to,co navarim a co treba nakupit a dost ma to obtazuje.mojho,ked sa spytam,co by si dal odpovie to je jedno,ved mne vsetko od teba chuti.asi fakt zavediem rezim jedalneho listka,aby som takto setrila casom

lavinis
12. feb 2015

@sunshineka veru nebavi. Ani trochu

sunshineka
autor
12. feb 2015

a este k tomu musim varit jedla,ktore su chutne aj na druhy den.cize to je najhorsie.vecer navarim a na druhy den si berieme do prace.

hviezda22
12. feb 2015

Práve som dovarila. Varim, myslím si celkom dobre. Ale neznášam tooooooo😀

natalym
12. feb 2015

@sunshineka Ten jedálny lístok funguje, mne decká napísali a podľa toho som varila. U mňa je skôr problém, že kedy. 😀

natalym
12. feb 2015

Najhoršie, že napr. môj muž si myslí, že varenie je oddychová činnosť. Napr. v nedeľu on celé doobedie leží a ja kmitám v kuchyni a však popritom aj iné robím a poobede si ľahnem a on mi povie, že čo ležím. By som ho zabila!!!!!!!!!!!! 😠 😠 😠 😠

rebeka7501
12. feb 2015

Neznášam varenie, radšej budem žehliť. Varenie beriem ako niečo čo musím, doma hovoria, že varím výborne (to asi preto, že s takou chuťou 😠 ).
Varím väčšinou to, čo si doma prajú, najradšej "do jedného" hrnca a jeden deň navarím viac druhov aspoň na 4 dni aby som neprirástla k šporáku.
Ako moja mama hovorí : 4 hodiny varíš a za 20 minút sa to zožerie 🙄