Bryndza v mrazničke - dobrý, alebo zlý nápad?

h2
8. jún 2018

Dievčatá, momentálne fičím na 100%-nej ovčej nepasterizovanej bryndzi. Zvažujem nakúpiť väčšie množstvo a dať zamraziť, aby bolo aj na zimné mesiace. Dávali ste niekedy bryndzu do mrazničky? Neuškodí jej to? Nestratí svoje zdraviu prospešné vlastnosti? A ako dlho ju vôbec môžem mať zmrazenú, keďže obsahuje dosť soli? Prosím, ak to máte odskúšané, alebo sa v tom vyznáte, ozvite sa. Ďakujem.

katharines
8. jún 2018

@h2 nie je to dobry napad. Kedze sa neodporuca ani mrazeny jogurt, kde takto vykapu bakterie mliecneho kvasenia, tak i toto je podobne.

doly7
8. jún 2018

@h2 A mas dojem ze Ta terajsia bryndza ked bude na jesen cerstva bude ina.To sa len tvrdi,ze majova je naj.Nechcem presviedcat,ale cerstva je cerstva.Na jar je mlada trava,ale napr. v lete kvitnu bylinky tak neviem ,asi by som do zasoby nekupoval.

lubik87
8. jún 2018

@h2 kľudne ..ja dávam a na chuti nestratí...to či aj na mikroflore netuším ....

doly7
8. jún 2018

@lubik87 Nepresviedcam a ani netvrdim,ale dostal som len odporucenie,ze ta majova je taka ako septembrova.A mrazom no tazko povedate mraz znici to prirodzene ak To ide.Nuz ,ale to je len moj nazor a skusenost jedneho zivnostnika co robi ovciu bryndzu.Tak ,ze netvrdim,ze to tak musi byt.

ukulela
8. jún 2018

ja si chodim po bryndzu priamo na salas ku bacom - ti si na zimu zamrazuju, ale tu jesennu. jeden vravel, ze majova je "najlepsia" len z toho pocitu, ze je prva cerstva a od oviec na pasi. ale aj septembrova je taka, kym sa ovce vonka pasu ... a ze je lepsie, ze nie je v mraznicke pol roka a viac, ale o par mesiacov menej ... takza za mna - do jesene jest cerstvu a na jesen zamrazit. (ako pisali vyssie - na chuti nestrati. co sa spravi s mikroflorou, to neviem, skusim dohladat, ... ale rozmrazovat kazdopadne pomaly v chladnicke. )

sense
9. jún 2018

Davam do mraznicly nie preto ci je majova al ju nova ale preto ze nemam ku nej vzdy pristup

doly7
9. jún 2018

@sense Tak potom ano netvrdim,ze bryndza z mrazaku menej chuti len je taka ina ako cerstva,ale uz to neriesim.

oslo1
9. jún 2018

Tiez mame bryndzu v mraznicke. Muz chodi raz za cas do slovenskeho obchodu, tak nakupi viac a potom iba vyberame.

sense
9. jún 2018

@doly7 keby mam moznost mat cerstvu tak mrazenie neriesim ked tuto moznost nemam tak mam mrazenu.... takisto viem ze inak chuti z poctiveho salasa a inak zo supernarketu aj keby je neviem aka ovcia

pininka
9. jún 2018

Moj muz nosi bryndzu priamo z vyrobne a vzdy ju davame do mraznicky a nikdy jej nic nieje.

h2
autor
9. jún 2018

Ďakujem všetkým za odpovede, tak teda zatiaľ nezamrazím a na jeseň ešte uvidím. Hlavne som chcela vedieť, či tá mikroflóra v mrazničke nevykape a ako dlho ju tam môžem mať uskladnenú.

slavka11
9. jún 2018

Ja bryndzu bezne davam do mraznicky. Dokonca aj baba na salasi kde som ju naposledy kupovala mi povedala ze nakolko je nepaterizovana nech ju dam do mraznicky ze mi dlhsie vydrzi. co sa dlzky tyka tak tie 3 mesiace su uplne v pohode

ivec16
9. jún 2018

tak ja mavam zamrazenu ale to preto ze zijem v zahranici a jedina moznost si je bryndzu doviezd a dat do mrazaku... ak by som mala prisun k cerstvej tak nemrazim

doly7
9. jún 2018

V pohode neprotirecim aj ja si ķupujem s kupujem syr n na sopsky vzdy na cely rok.Podla rad domacich.Urcite aj ta bryndza splni to co ma.

wieruska1
9. jún 2018

Mrazim. Chut ostava nezmenena.

myjusiatko
9. jún 2018

Normalne mrazime, po vybrati je v poriadku. 🙂 Tiez zijem v zahranici a vozi mi ju mamina.

zuzanka.zuzu
9. jún 2018

@h2 neviem čo sa týka "zdraviu prospešných vlastností" (ani neviem podľa čoho by som akože mala merať stav pred zmrazením a po zmrazení) ale chuť zostáva absolútne rovnaká, takže za mňa smelo do toho 😉

doly7
9. jún 2018

@zuzanka.zuzu suhlasim a v nicom neprotirecim ,ale cersrtva je fakt
naj daj do mrazaku a za rok bude zasa naj.Mne islo o princip nie o tu bryndzu.No a 8

alessandra_s
10. jún 2018

Ja nezamrazujem, este som to neskusala ale minule v telke o tom rozpraval jeden pan, ze sa to moze a bryndze to neuskodi.

vilma7
10. jún 2018

ahojky, ja mrazim len tu z obhcodu, klasika Tesco, chut ostava nezmenena, ale na tej zdravej nepasterizovanej neviem...ved vyskusaj, zmraz, pouzi a sama uvidis, ci sa chut zmeni.

zyzu
10. jún 2018

my mame domácu a kedže malý miluje halušky z bryndzou, tak mrazím a chuť určite nestráca 🙂 ja mrazím v máji a potom aj v jeseni.

ladislav1787
4. dec 2020

@h2 100% ovčiu BIO RAW bryndzu1787 vyrobenú z nepasterizovaného mlieka čistokrvných oviec Cigája a Zošľachtená valaška, balíme vákuovo a v takomto balení vydrží buď v chladničke alebo mrazničke až do ďalšej sezony. Bryndza sa vždy sudovala a takto uskladňovala. e-umami.sk

marcos001
8. máj 2023

nie som odbornik ale pokusim sa logicky zdovodnit preco nemrazit. Pomale zmrazenie tvori krystaliky ladu a tie mozu mechanicky rozrusit bakteriu. Ak by sa bryndza zmrazila velmi rychlo, tak by teoreticky mohli bakterie dalej zit. Najprv by sa musela schladit na 0+ a potom nejakym mrazivym prudom vzduchu zmrazit. Hrudky bryndze by mali byt velmi drobne. Myslim ze plusove teploty nad nulou jej neublizia.

lublub
8. máj 2023

@h2 zabrániť bez problemov...zabije sa cast zdravych bakterii ale to nevadi, aby sa rozmozili tie treba ju napr. deň vopred vybrať rozmrazit a použiť na druhý deň...potom ma