Dievčatá, momentálne fičím na 100%-nej ovčej nepasterizovanej bryndzi. Zvažujem nakúpiť väčšie množstvo a dať zamraziť, aby bolo aj na zimné mesiace. Dávali ste niekedy bryndzu do mrazničky? Neuškodí jej to? Nestratí svoje zdraviu prospešné vlastnosti? A ako dlho ju vôbec môžem mať zmrazenú, keďže obsahuje dosť soli? Prosím, ak to máte odskúšané, alebo sa v tom vyznáte, ozvite sa. Ďakujem.
@lubik87 Nepresviedcam a ani netvrdim,ale dostal som len odporucenie,ze ta majova je taka ako septembrova.A mrazom no tazko povedate mraz znici to prirodzene ak To ide.Nuz ,ale to je len moj nazor a skusenost jedneho zivnostnika co robi ovciu bryndzu.Tak ,ze netvrdim,ze to tak musi byt.
ja si chodim po bryndzu priamo na salas ku bacom - ti si na zimu zamrazuju, ale tu jesennu. jeden vravel, ze majova je "najlepsia" len z toho pocitu, ze je prva cerstva a od oviec na pasi. ale aj septembrova je taka, kym sa ovce vonka pasu ... a ze je lepsie, ze nie je v mraznicke pol roka a viac, ale o par mesiacov menej ... takza za mna - do jesene jest cerstvu a na jesen zamrazit. (ako pisali vyssie - na chuti nestrati. co sa spravi s mikroflorou, to neviem, skusim dohladat, ... ale rozmrazovat kazdopadne pomaly v chladnicke. )
Davam do mraznicly nie preto ci je majova al ju nova ale preto ze nemam ku nej vzdy pristup
Tiez mame bryndzu v mraznicke. Muz chodi raz za cas do slovenskeho obchodu, tak nakupi viac a potom iba vyberame.
Moj muz nosi bryndzu priamo z vyrobne a vzdy ju davame do mraznicky a nikdy jej nic nieje.
Ďakujem všetkým za odpovede, tak teda zatiaľ nezamrazím a na jeseň ešte uvidím. Hlavne som chcela vedieť, či tá mikroflóra v mrazničke nevykape a ako dlho ju tam môžem mať uskladnenú.
Ja bryndzu bezne davam do mraznicky. Dokonca aj baba na salasi kde som ju naposledy kupovala mi povedala ze nakolko je nepaterizovana nech ju dam do mraznicky ze mi dlhsie vydrzi. co sa dlzky tyka tak tie 3 mesiace su uplne v pohode
tak ja mavam zamrazenu ale to preto ze zijem v zahranici a jedina moznost si je bryndzu doviezd a dat do mrazaku... ak by som mala prisun k cerstvej tak nemrazim
V pohode neprotirecim aj ja si ķupujem s kupujem syr n na sopsky vzdy na cely rok.Podla rad domacich.Urcite aj ta bryndza splni to co ma.
Mrazim. Chut ostava nezmenena.
Normalne mrazime, po vybrati je v poriadku. 🙂 Tiez zijem v zahranici a vozi mi ju mamina.
@h2 neviem čo sa týka "zdraviu prospešných vlastností" (ani neviem podľa čoho by som akože mala merať stav pred zmrazením a po zmrazení) ale chuť zostáva absolútne rovnaká, takže za mňa smelo do toho 😉
@zuzanka.zuzu suhlasim a v nicom neprotirecim ,ale cersrtva je fakt
naj daj do mrazaku a za rok bude zasa naj.Mne islo o princip nie o tu bryndzu.No a 8
Ja nezamrazujem, este som to neskusala ale minule v telke o tom rozpraval jeden pan, ze sa to moze a bryndze to neuskodi.
ahojky, ja mrazim len tu z obhcodu, klasika Tesco, chut ostava nezmenena, ale na tej zdravej nepasterizovanej neviem...ved vyskusaj, zmraz, pouzi a sama uvidis, ci sa chut zmeni.
my mame domácu a kedže malý miluje halušky z bryndzou, tak mrazím a chuť určite nestráca 🙂 ja mrazím v máji a potom aj v jeseni.
@h2 100% ovčiu BIO RAW bryndzu1787 vyrobenú z nepasterizovaného mlieka čistokrvných oviec Cigája a Zošľachtená valaška, balíme vákuovo a v takomto balení vydrží buď v chladničke alebo mrazničke až do ďalšej sezony. Bryndza sa vždy sudovala a takto uskladňovala. e-umami.sk
nie som odbornik ale pokusim sa logicky zdovodnit preco nemrazit. Pomale zmrazenie tvori krystaliky ladu a tie mozu mechanicky rozrusit bakteriu. Ak by sa bryndza zmrazila velmi rychlo, tak by teoreticky mohli bakterie dalej zit. Najprv by sa musela schladit na 0+ a potom nejakym mrazivym prudom vzduchu zmrazit. Hrudky bryndze by mali byt velmi drobne. Myslim ze plusove teploty nad nulou jej neublizia.
@h2 nie je to dobry napad. Kedze sa neodporuca ani mrazeny jogurt, kde takto vykapu bakterie mliecneho kvasenia, tak i toto je podobne.