Čokoládový zázrak a marcipánová torta

cukroska
18. feb 2012

Čokoládový zázrak

Čas prípravy: 90 min. Čas pečenia: 15 min.

Piškótové cesto: 4 vajíčka, 125 g cukru, 4 PL horúcej vody, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g hladkej múky, 50 g škrobovej múčky, 2 zarovnané PL kakaa, 1/2 ČL prášku do pečiva

Čokoládová šľahačka: 4 plátky čírej želatíny, 200 g horkej čokoládovej polevy, 600 ml šľahačkovej smotany, 50 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli, 2 PL rumu, 4 ČL rozpustnej kávy

Plus: 300 ml šľahačkovej smotany, 1 balíček vanilkového cukru, čokoládové hoblinky a kakao na zdobenie

Postup:

1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme dotuha a postupne zapracujeme polovicu dávky cukru. Žĺtky spolu s vodou a vanilkovým cukrom vyšľaháme dopenista. Pridáme vyšľahaný sneh. Múku so škrobovou múčkou, kakaom a práškom do pečiva zmiešame a preosejeme. Nakoniec všetky suroviny spolu zľahka premiešame. Cesto natrieme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre predhriatej na 200 °C upečieme.

2. Upečený plát cesta vyklopíme na čistý kus papiera na pečenie a použitý opatrne stiahneme. Cesto necháme vychladnúť. Z cesta vykrojíme dva kruhy: jeden menší a druhý väčší tak, aby zodpovedali rozmerom kupolovitej nádoby/formy s objemom asi 2 litre.

3. Želatínu namočíme do studenej vody. Polevu nakrájame na kúsky, dáme do nádoby a v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme. Potom necháme vychladnúť. Vyšľaháme šľahačku, postupne k nej pridávame cukor, vanilkový cukor a soľ. Zohrejeme rum a pridáme rozpustnú kávu. Z plátkov želatíny vytlačíme vodu a rozpustíme ich v rume. Zapracujeme do šľahačky a nakoniec pridáme rozpustenú polevu.

4. Formu vyložíme priehľadnou fóliou. Nalejeme polovicu čokoládovej šľahačky a navrch položíme menší kruh cesta. Naň natrieme zvyšok šľahačky a navrch položíme väčší kruh. Prekryjeme fóliou a necháme 2 až 3 hodiny v chladničke.

5. Tortu vyklopíme na tanier, fóliu stiahneme. Pred podávaním vyšľaháme šľahačku s vanilkovým cukrom a natrieme na tortu. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami a kakaom. Dobrú chuť!! 🙂

cukroska
autor
18. feb 2012

Marcipánová torta

Vynikajúca torta. Rýchla a jednoduchá príprava. TIP: S marcipánom sa dobre pracuje keď má izbovú teplotu. Aby sa nám marcipán nelepil, vaľkáme ho na papieri na pečenie. Podľa potreby ho vždy posypeme sušeným mliekom ( rovnako ako keď klasické cesto sypeme múkou ).
Suroviny

4 dobošové pláty
500 ml mlieko
2 ks puding smotanový
2 ks cukor vanilkový
100 g cukor práškový
100 g mlieko sušené polotučné
1 ks bielok
1 lyžica med
1 lyžica olej
1 ks, alebo Hera Palmarin

Postup receptu

Mlieko rozdelíme na dva časti. V jednej časti rozpustíme vanilkový cukor. V druhej časti rozmiešame smotanové pudingy a uvaríme puding. Za občasného miešania necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Vyberieme Palmarin, aby nám zmäkol. Pripravíme si marcipán: polotučné sušené mlieko ( Sunar ), práškový cukor, bielok, med a olej spolu vymiešame na tuhú hmotu. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Podľa potreby ešte prisypeme sušené mlieko. Ak chceme mať farebný marcipán, pridávame potravinársku farbu v malých množstvách a postupne. Palmarin vymiešame a pridáme puding. Dobošový plát dáme na tácku a potrieme 1/3 plnky. Zakryjeme plátom, potrieme 1/3 plnky a postup zopakujeme, ale trošku plnky si odložíme na potretie vrchného plátu. Marcipán si rozdelíme na viac častí. Tvarujeme ho valčekom, na papieri na pečenie. Aby sa nám nelepil, sypeme ho sušeným mliekom. Vaľkáme ho na 3-5 mm hrúbku a na menšie kúsky. Je totiž dosť krehký. Pokryjeme vrch aj boky torty a dáme na noc stuhnúť do chladničky. POZNÁMKA: Plnku môžeme urobiť podľa chuti. Smotanový puding vymeníme za ľubovoľný. Dobošové pláty môžeme nahradiť okrúhlym korpusom alebo si upiecť domáce piškóty ( množstvo marcipánu však zdvojnásobíme ). Dobrú chuť !!!

cloviecka
20. feb 2012

fiha,oba recepty su velmi lakave.urcite vyskusam 😉