Poraďte recept na korpus

kivinecka
25. jún 2014

Ahojte poradite mi niekto recept na piskotovy korpus? Dakujem za kazdy prispevok

dorys
25. jún 2014

Ahoj, ja robievam podľa tohto receptu (je to z webovej stránky jednej cukrárky - Torty od Lorny - je tam aj recept na dobrý krém):
Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.
Počet si však musí každý odhadnúť sám.
Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 24 cm):
8 vajec
8 polievkových lyžíc kryštálového cukru
8 polievkových lyžíc hladkej múky
Postup:
Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme. Pokiaľ pečieme v ráfiku, dáme na spodok papier na pečenie a boky nemastíme. Ak máme formu s odopínateľným dnom vymastíme len dno, boky nie. Tie po upečení a vychladnutí obrežeme nožom. Teplota v rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov cca 50 minút až 1 hodinu, pri väčších formách aj viac ako hodinu. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Vtedy zostane korpus krásne rovný z oboch strán (platí to pri ráfikoch a formách s odopínacím dnom. Pokiaľ je to pevná forma s dnom, vyklápame ešte teplý, nie horúci korpus. Keby sme ho nechali vychladnúť vo forme, bude sa ťažko vyklápať)
Poznámka:
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.
Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na dve alebo na tri časti, podľa výšky upečeného korpusu.

kivinecka
autor
26. jún 2014

@dorys ahoj dakujem ti velmi pekne za recept 🙂