Poraďte recepty pre 6 mesačné dieťa

janka3a
7. okt 2011

Ahojte, mohli by ste mi poradit nejake recepty pre 6 mesacne mimo??Alebo poznate daku dobru stranku, kde by sa dalo cosi MŇAM nájst?
Dakujem 🙂

mirkita
7. okt 2011

nooo ....toho je fakt dost...vela receptov je napr. v speciali Mama a ja o prikrmoch ...ale staci zadovazit si jednoduchu tabulku o tom ako zavadzat ktore potraviny a potom len kombinovat...ja som zacala s mrkvou a k tej som postupne pridavala inu zeleninku a potom cestoviny, kus-kus, vlocky, masko...takto sa da donekonecna kombinovat... 🙂 a postupne len pridavas tie potraviny ktore uz dieta moze jest

zuzanockamt
7. okt 2011

kukni aj moj clanok vo fotoblogu, ak chces

nelicefo
8. okt 2011

V Mama a ja sú super recepty. 😵

luciferkax
8. okt 2011

aké recepty? ved chytím čo môže, a naarím... masko, zeleninu obmienam 🙂 a obed navarený

michaela80
8. okt 2011

Zemiakovo-mrkvova polievka

Suroviny: 2 zemiaky,1 mrkva, dojcenska voda.rasca,100 ml materskeho mlieka, pripadne UM,uvareny vajecny zltok, petrzlenova vnat, 2-3 kvapky olivoveho oleja

Postup: Ocistene a umyte zemiaky a mrkvu pokrajajte na male kusky a uvarte v dojcenskej vode so stipkou rasce do makka.Zemiaky s mrkvou roztlacte vidlickou , pridajte materske alebo UM mlieko a este cca 5 minut povarte.Na zaver vmiesajte uvareny zltok a pokvapkajte 2-3 kvapkami oliv.oleja.

Sladka zeleninka s pohankou

Suroviny : 1 maly zemiak,1 mrkva,, 1 ruzicka karfiolu, kusok, kalerabu,1 uvareny vajecny zltok, trochu pohanky, 2-3 kv.oliv. oleja, dojcenska voda

Postup:Zeleninu nakrajanu na kocky uvarte v dojcenskej vode do makka, na konci pridajte pohanku na zahustenie a olej.Na zaver zeleninu roztlacte alebo rozmixujte a vmiesajte uvareny zltok

Brokolica s ryzou

Suroviny:2 ruzicky brokolice, 1 uvareny zltok, 2 polievkove lyzice ryze, cca 150 ml dojcenskej vody, stipka petrzlenovej vnate , 2 kv. oliv.oleja

Postup: Ryzu preplachnite, dajte do vriacej vody a varte 10 minut.Pridajte umytu brokolicu a spolu povarte dalsich 10 minut. Prebytocnu vodu scedte, pridajte uvareny zltok, roztlacte vidlickou a premiesajte. V pripade potreby pridajte scedenu vodu a vymiesajte na hladku kasu , pokvapkajte oliv.olejom .




Karfiolova polievka s ovsenymi vlockami od ukonceneho 6. mesiaca:
Ocistene a umyte ruzicky karfiolu vlozte do 250 ml vody a uvarte domakka. Do vriacej vody pridajte ovsene vlocky(alebo jacmenne) a povarte ich cca 5 minut. Uvareny karfiol roztlacte vidlickou a polievku odstavte od ohna. Pridajte lyzicku materskeho alebo suseneho mlieka a zamiesajte.


Husta tekvicova polievka s kuracim masom od ukonceneho 6. mesiaca:
250 g tekvice osupte, pokrajajte na male kusky a uvarte spolu s 2 zemiakmi domakka. Kuracie masko (50 g) uvarte a vsetko spolu zmixujte. Mozete pridat materske alebo dojcenske mlieko (100 ml).


Mrkvova polievka s jablkom od ukonceneho 6. mesiaca:
2 mrkvy, zemiak, 2 ruzicky karfiolu, jablko ocistime a nakrajame na male kusky. Varte domakka a zmixujte alebo roztlacte vidlickou.


Kuraci krem so zemiakom od ukonceneho 6.mesiaca:
Ocistite jeden maly zemiak a pokrajany na kocky ho uvarte. Maly kusok kuracich prs tiez uvarte a rozmixujte spolu na jemny krem.


Masovo-ryzova kasa od ukonceneho 6.mesiaca:
Ocistite mrkvu, pokrajajte ju na male kusky a uvarte spolu s hrstou ryze. Kuracie prsia pomelte v masovom mlynceku. Mlete maso povarte asi 15 minut vo vode. Uvarene maso zmiesajte s ryzou, posypte stipkou petrzlenovej vnate a pokvapkajte olivovym olejom.

(myslim ze sa ten recept da pouzit aj bez mletia masa)

Morcacie maso s brokolicovou omackou od ukonceneho 6. mesiaca:
Brokolicu rozoberte na ruzicky a uvarte na pare spolu s malym zemiakom. Uvarte 50 g morcacieho masa, uvarenu brokolicu a zemiak roztlacte vidlickou a maso nakrajajte na male kusky. Zmiesajte a do hotoveho jedla primiesajte mlieko a rastlinny olej.

Morcacie maso s krupicou od ukonceneho 6. mesiaca:
suroviny: 200 ml cerstveho zeleninoveho vyvaru, 50 g chudeho morcacieho masa, 20 g detskej krupice, par kvapiek olivoveho oleja, 1 karotka

Mrkvu ocistite a nakrajajte na hrubsie kolieska a spolu s morcacim maskom ju uvarte v pare domakka. Zeleninovy vyvar privedte do varu a pomaly pridavajte detsku krupicu. Za staleho miesania nechajte zhustnut. Krupicnu kasu, maso, karotku spolu roztlacte alebo zmixujte a pridajte olivovy olej.
Bananovo-jablkova kasa od ukonceneho 6. mesiaca:
Suroviny: 150 ml dojcenskeho mlieka, alebo materskeho mlieka, 30 g jablka, 30 g bananu, 3 polievkove lyzice dojcenskej kase

Jablko nastruhajte, banan roztlacte vidlickou. Mlieko zmiesajte s 3 lyzicami dojcenskej ryzoveh kase. Kasu premiesajte s roztlacenym ovocim.

Krupicova kasa s jablkom od ukonceneho 6. mesiaca:
2 polievkove lyzice krupicnej kase namocte na jednu hodinu do studenej vody, potom ju za staleho miesania varte na miernom ohni 10 minut. Jablko osupte, postruhajte najemno a zamiesajte s kasou.

Broskynovo-jablkova kasa s ryzou od ukonceneho 6. mesiaca:
2 broskyne osupte a vyberte kostky. Pokrajajte na mensie kusky. Jablko osupte, zbavte jadierok a a postruhajte. Broskyne zmiesajte s jablkom a s 20 g uvarenej ryze vyslahajte na kasu.

Ovocna pena od ukonceneho 6. mesiaca:
Suroviny: 1/2 marhule, 1/4 jablka, 1/4 hrusky, 1/4 broskyne
Ovocie umyte, osupte a rozmixujte do peny.
(skoda ze nie je leto )

Psenovo-tekvicova kasa od ukonceneho 6. mesiaca:
1/4 hrnceka ryze natural pomletej na prasok, 1 hrncek vody, 1/2 hnceka tekvice zbavenej semiacok a pokrajanej na kocky
Vodu privedte do varu a prisypte pomletu ryzu. Pridajte tekvicu a za obcasneho miesania duste domakka. Rozmixujte a mozete pridat par kvapiek rastlinneho oleja.

Mrkvovo jablkova kasa od ukonceneho 6.mesiaca
Suroviny 1 mrkva,1 jablko,cca dojcenskej vody
Postup Ocistenu mrkvu nakrajajte na kolieska a v dojcenskej vode uvarte do makka, pridajte jablko zbavene jadrovnika a povarte priblizne 3 minuty.Potom mrkvu s jablkom roztlacte vidlickou alebo rozmixujte s uvarenou vodou na kasu

ivana205
2. apr 2012

super otazka🙂 pomohlo mi to dakujem baby za receptiky ,lebo uz som bola hotova co davat malemu drobcovi🙂 🙂

lucka1987
2. apr 2012

ja sa tiez moc neriadim receptami ... zelenina morcacie masko ... ked tam ovocie.. ryzova kaciska, co ma v tej chvili napadne to pripravim... samozrejme tak aby stale nemal len masko, alebo len ovocie.. ale aby sa to prestriedavalo... ale postupne naroky rastu a budem sa aj ja musiet kuknut po nejakych receptoch..

zatial vitazi vyvar z morcacieho maska a v nom rozmixovane masko a mrkva a brokolica

alebo brokolica zo zemiacikom .. to su nase TOP

sonca13
17. apr 2012

super nápady baby, tiež veľmi pekne ďakujem

mirasierra26
12. aug 2012

Ahojte, pocula som o tejto knizke: Polevky a kasicky pro nejmensi, napisala ju Mudr. Judita Hofhanzlova, neviete ci by sa dala niekde tato knizka na nete stiahnut ? Dik za rady.

strihalka
24. sep 2012

@mirasierra26, stahnout?no tak to daj do googla a zjisti si, neni nic jednodussiho😀

martina646
24. sep 2012

V mnohych receptoch pre babatka je uvedeny zltok. Ako casto moze napr.polrocne babo papat zltok?

kladina
24. sep 2012

mne hovorila sestrička, že žĺtok sa má dávať 1x týždenne.

careamell
24. sep 2012

Návod na prežitie pre baby+recepty, odporúčam, super kniha 🙂

jankula
7. sep 2013

Odkaz na super zdravé receptíky od 6mesiacov vyššie ... súbor sa dá stiahnuť: http://www.braunhousehold.com/Global/Recipe and...

adela391
15. aug 2014

Ahojte dajte mi prosím, nápady ako mám upraviť cviklu 😨 dakujeeem 🙂

milota164
14. apr 2016

ten zltok sme davali tak asi dva krat za tyzden aj tak to nepojedla vsetko , takze mozno na dva krat zjedla cely jeden.