Prvýkrát máme natlačenú kapustu v sude, ale je mäkká

majkabambulik
18. dec 2022

Chcem sa spýtať, ci sa da este zachranit kysla kapusta, ktora asi nam nevykvasila. Zatazili sme ju, no vrch bol taky smradlavy, tahavy ako blato, tak sme ho vyhodili, zvysok je velmi makky. Nie je to ako riadna kvasena kapusta co chrume pod zubami, ale ako take nieco mlandrave. Prevarili sme slanu vodu a zaliali, no nepomohlo. Mame toho natlaceneho v sude 60kg. Nevieme, ci sme mali zlu technologiu-sol, korenie,bokovy listok, cvikla- alebo ci bola kapusta z Bernolakova cize to bol dovoz z Polska taka nekvalitna.Mate skusenosti ako by sa dala este zachranit prosim? Aby sme mali o tyzden kapustnicu....

klarissa25
18. dec 2022

Tak to musíte citit ci je dobra alebo zla...ale ak nie je chrumkavá...q to ze by bola aj dovezena nebude problém...

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@klarissa25 ale ako sa to da zachranit???

simca06022011
18. dec 2022

Problem bude v technologii, proste sa vam pokazila. Ak je pokazena, nezachranis uz nic. Urcite "nekvalitnou kapustou" to nebude, lebo take nieco nie je.
K receptu sa nevyjadrim, my nedavama korenia, cviklu uz vobec nie... davame iba sol a niekedy rascu. Vrch suda (vrchnak) ste mali zaliaty stale vodou a bublinkovala vam? potom isla do chladu?

janetinka27
18. dec 2022

@majkabambulik koreniny aj cvikla su ok.
kapustu z bernolakova nepoznam, kupovali ste ju od klasickeho predajcu, ktory vam ju aj nastruhal? kupovali ju okrem vas aj ini ludia?
niektore sorty na tlacenie nie su vhodne, ale je mozne, ze sa s nou proste nieco stalo. ako ste postupovali?

klarissa25
18. dec 2022

@majkabambulik no keď je raz pokazená nespravíš nič....my tiež dávame cviklu korenie čierne celé, nové celé, cibuľu, bobkový list a soľ...a vždy je super
@simca06022011

klarissa25
18. dec 2022

Nedostal sa vám do nej vzduch ? Mali ste vždy vodu tam kde ma byt ?

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@simca06022011 @klarissa25 @janetinka27
Dakujem vam za spravy, Ano, vrch suda bol vzdy pod vodou, no asi nebublinkovala, zacala sa potom tahat -teda to na vrchu co sme vyhodili, co smrdelo, a ano potom sme ju dali do chladu, kapustu nam nastruhali niekde vzadu, doniesli v sackoch a hned este v ten den po prichode sme ju aj natlacili vrstva kapusty, vrstva korenia a platkov cvikly a utlacali sme ju ako najlepsie sme vladali. Neviete nahodou ako to este zachranit prosim? Je to aj kopec penazi aj kopec zbytocnej roboty a to nas trapi.

klarissa25
18. dec 2022

@majkabambulik ešte raz, keď je pokazená nezachránis ju

macekovam
18. dec 2022

@majkabambulik asi to nebola,, zimná,, kapusta

simca06022011
18. dec 2022

@janetinka27 ja netvrdim, ze nie je, len ze k receptu sa nevyjadrim, lebo toto tam nedavame. My kapustu nakrajanu miesame so solou a potom tlacime do suda a sypeme tam rascu a nic viac, to je zvyk u nas :D kadzy moze robit inak.

Kldune sa moze stat ze sa tam dostal vzduch, spina.. hocico, cim viac ingrediencii tym vacsia moznost ze sa daco vysrsti, plus 60kg do jedneho tlacit je dost, ked to fakt musi byt natlacene riadne. Inak ma napadlo ze nasa minuly rok skoncila cela v komposte, ostala smradlava, chytila sa tam aj plesen, urcite sme ju zle nalozili... A to my tlacime iba maly sud 20kg... robil to chlap sam a predpokladam, ze proste bud zle umyl sud, alebo neumyl tie zavazia, alebo to zle zalial vodou.

@majkabambulik ak je pokazena uz jej nepomozes nijak. Bublinkovat to musi zacat, to je znak ze kvasi, ked nekvasi nieco je zle, nam zacne takmer hned, nechavame ju pri izbovej teplote kvoli tomu, po cca tyzdni ide do studenej spajze. Tam uz dobuble.

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@simca06022011 @macekovam @klarissa25
dakujem aj ked su to zle spravy, my sme ju nechali pri izbovej teplote, no hned na druhy den vysla pena, tu penu sme zberali samozrejme no a dolievali sme prevarenu osolenu vodu, no zacalo to strasne smrdiet, tak odporne, scistili sme vrch, cize sme vyhodili nejake to kilo mlandrave, neskutocne smradlave a znovu sme zatazili a zaliali preveranou slanou vodou no ono sa to nezlepsilo, nezacalo to kvasenie, stale je taka mlandrava, smradlava. Davali sme znovu dalsiu aj do 20l sudka este jednu extra - od toho isteho predajcu no ani tam sa nepodarila. Taktiez smrad az na zvracanie.... Moja mamina mi zomrela nedavno a tak sa nemame s manzelom koho opytat co s tym. Ked mamina zila, tak som absolutne neriesila nieco take, ako technologiu nakladania kapusty, ved vsetko aj tak nakladala mamina, nuz naco si budem nieco zapisovat! Jej sa to nikdy nestalo, zeby kapusta nevykvasila ci sa skazila a myslela som si, ze ved mama tu bude navzdy a ona asi tiez, lebo mi nenechala ziadne instrukcie.... Ak vam zije mamina, tak neurobte taku chybu ako ja-vsetko si zapisujte! Panu Bohu nerozkazeme a neviete kedy sa vam mamina pominie. Co uz. Neviete ci sa da este tam nejako dodat ten kvasny proces prosim?

mamadievcatiek
18. dec 2022

@majkabambulik Ja by som takú kapustu už nejedla a velké riziko davať toto aj deťom.Je to pokazené,vyhoďte to.

majkabambulik
autor
18. dec 2022
mamadievcatiek
18. dec 2022

@majkabambulik A čo ste s kapustou plánovali robiť? Hádam nie s nej variť.
Chápem ťa,je v tom vela peňazí aj roboty ale je to pokazené tak už len sa s tým zmieriť.Stávaju sa aj horšie veci...

maris5
18. dec 2022

@majkabambulik kym vykvasi kapusta treba sa o nu starat.
Ja by som poprosila nejaku susedu, znamu, kohokolvek kto ma v tom skusenosti, aby to prisiel realne zhodnotit a poradit.
Doma sme kazdy rok tlacili kapustu a jeden rok sa stalo, ze sa pokazila. Mama chodila denne prilievat vodu a cistit to tam.

fiffinkaa
18. dec 2022

A keby ste odobrali zhora tu čo smrdí? 60 kg je dosť. My nabijame 20 a nezjeme za rok. ...ci to nemôže byť množstvom. A my ju nedolievame slanou vodou vôbec, na viečko lejem vodu aby sa do nej nedostal vzduch.

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@mamadievcatiek ano, mas pravdu, planovala som na zajtra ju uvarit ci je naozaj az taka zla na vyhodenie.... velmi ma to trapi, fakt. @maris5 zial nemame tu nikoho, kto by nam pomohol, okolo susedia su hlavne skupiny z blizkeho vychodu imigranti a oni ked kazdy den varia s tym ich smradlavym korenim, tak cela bytovka smrdi ovela horsie ako nasa terajsia splesnivena skazena kapusta.... asi tam roztrhane hady varia, alebo co....

mamadievcatiek
18. dec 2022

@majkabambulik Nevar takúto pokazenú kapustu,hádam takto pred Vianocami nechceš skončiť nebodaj v nemocnici?

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@mamadievcatiek mas pravdu, to mi naozaj za to nestoji, dakujem ti za odporucanie

mamadievcatiek
18. dec 2022

Viem že ťa to trápi,každého by to trápilo.Je to 60kg na vyhodenie,peniaze,práca ale zdravie je najdôležitejšie.

vulka
18. dec 2022

@majkabambulik Kapusta musí najskôr v teple načať kysnúť(=peniť) a až potom ju dávaš pod dekel. A potom dávam ešte do suda, po pravidelnom "zmytí" (čiže po vybratí mäkkých častí, ktoré neboli dobre zaťažené a vybratí kapustnice a kapusty na varenie a naliatí novej čistej vody do suda a aj do žliabku) sírny papier(zapálený - kvôli dezinfekcii).
Inak máš vrch kapusty zakrytý doštičkami a zaťažený riadnym kameňom?

heni79
18. dec 2022

@majkabambulik Máte letnú kapustu. Na kvasenie nie je vhodná. Nakladá sa zimná kapusta. Môžeš to vyhodiť.

vulka
18. dec 2022

@majkabambulik Kým kysne(doma v teple), nesmieš dolievať vodu.

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@fiffinkaa vdaka za spravu, zhora sme odobrali, to co chytilo plesen, doliali sme prevarenu slanu vodu no ani tak neprebehol proces kvasenia kapusty, @vulka vdaka za spravu, ano vrch kapusty je vzdy od zaciatku zakryty dostickami a zatazeny riadnym kameniskom, ten sirny papier nepoznam-vdaka za tip @heni79 dakujem za nazor, predali nam to v Bernolakove pri Bratislave-vychyrena kapustaren pre vsetkych Bratislavcanov, kupovali sme ju v novembri, za cenu cca1 euro/kg

cervenaruza123
18. dec 2022

@majkabambulik Z tejto kapusty uz nic, ale chyba moze nastat vo viacerych castiach. Tazko povedat, my sme nakladali kapustu s rodicmi, nakladame teraz v byte aj my sami, aj tak sa niekedy stane, ze sa pokazi a nevieme preco. Ani rodicia nevedia, aj im sa parkrat pokazila. Staci nejaka necistota, na sude, v kapuste, chytena kapusta, hocico co slo do suda, neuymte ruky pri tlaceni, zla kapusta, malo soli, no ktovie. To uz spatne asi nezistite, ale uz teraz to nevykvasi, pokazilo sa to. Na Vianoce kapustu kupte a buduci rok skuste zas. Ale vzdy pri domacich veciach treba ratat s tym, ze sa moze pokazit. Mne sa uz nejedna taka vec pokazila, predsa len, doma clovek nevie ani taku hygienu dodrzat ako v zavodoch na to urcenych, aj niektore veci tak nepozna, ako odbornici, co s tym robia pomaly kazdy den. Potom googlim, ako sa co robi take domace, ake chyby sa daju spravit a niekedy pridem na to, kde som spravila chybu a niekedy nie. Niekedy skusim zas, niekedy uz radsej nie. My aj kapustu nakladame radsej maly sudok, aby nam nebolo luto, ked sa pokazi. Inak tento rok ked sme nakladali, bola kapusta ina ako po minule roky, podla mna moze byt aj to, ze kvoli cudnemu letu (dlho sucho a obcas privalove dazde) ani kapusta nemala take vlastnosti, ako by normalne mala mat.
Este mi napadlo, ked ste kupili, nakladali ste hned? Ked ste dlhsie cakali, mohla sa kapusta medzitym pokazit. A chutnali ste ju cerstvu pri nakladani? My sme raz uz podla chute citili, ze kapusta je zla, dlhsie nam stala doma a sme mali asi prilis horuco, tak sme vyhodili a kupili dalsiu.

majkabambulik
autor
18. dec 2022

@cervenaruza123 dakujem za dlhu spravu, no my sme ju kupili asi o 11h dopoludnia a o 14h sme ju uz zacali nakladat, skoncili sme az vecer. Chutnali sme ju, no nevykazovala horkost a ani nic podobne. Akurat sme z nej vyhadzovali hlubiky, co nam tam v hojnosti nastruhali, aj ked slubovali, ze oni urcite hlubiky vyvrtavaju. No a co sa tyka hygieny, ruky sme riadne umyvali, aj drevene dosticky, aj kamen aj sud bol vriacou vodou vyumyvany najlepsie ako sme vedeli. No trapi nas, ze aj velky sud sa pokazil a este aj ten 20 litrovy sa tiez pokazil. Jednoducho takych 100 euro sa pokazilo, nasu niekolkohodinovu pracu financne nevycislujeme. Velmi to cloveka znechuti.

danielinaa
18. dec 2022

.

cervenaruza123
18. dec 2022

@majkabambulik Take veci cloveka velmi znechutia, natrapi sa, penazi kopec a nic z toho... Zazila som tiez neraz. Je to riziko domacej vyroby zial. Ked sa podari, velka radost, ked nie, obrovske sklamanie. Drzim prsty, aby to nabuduce vyslo

simca06022011
18. dec 2022

@cervenaruza123 hlavne v závodoch do toho dávajú chémiu, aby sa to nestalo.
Ale ako píšeš, nie he to len tak. Dokonca aj dobre naložené kapusta sa pokazí keď sa do nej chodí niekto vŕtať🙂
Autorka... áno mrzí to, ale poviem ti... treba sa to učiť v malom. My krájame kapustu doma rucne, tak ešte to si predstav keď sme to minulý rok vyhodili:D

onedaynick
18. dec 2022

@danielinaa vpravo hore mas ikonku Zapni upozornenia