Slávnostný obed

17. mar 2024

Idem si po napady.. Varim dobre si myslim, napadito, bavi ma to, ale chcem nieco.. ine. varim bezne klasiku slovensku kuchynu, divinu, taliansku kuchynu, trosku experimentujem s cinou, stredovychodnou..
Poradte prosim slavnostne jedlo, pre 10 dospelych. Nie rezne, obratene rezne, nic take klasicke, slovenske, to mavame bezne, to nepovazujem za slavnostne jedlo.
Chcela by som nieco, co este u nas nejedli. Robila som uz na oslavu napr hovadzie bourguignon, telacie saltimbocca, panenku na rozne sposoby, stroganov s domacimi tagliatelle/ano, valkam cesto sama doma/, mali sme linguine s plodmi mora, proste vsehochut. Rozmyslam nad hovadzim wellington, ale jedla som to len v restike, doma si asi netrufnem. Neviem.. Rybu nie, to maju radi len dvaja z partie. Skor nieco napadite z telacieho, hovadzieho masa. Kucharskych knih mam doma asi 25, listujem, neviem sa rozhodnut.

lindous
17. mar 2024

Ako som čítala, čo si robila, tak welllington mi presne napadol hneď 😂 ale teda ak to nie, tak ešte osso buco mi prebehlo hlavou (ja som to doma ešte nerobila)

viestta
17. mar 2024

Plnena talacia hrud, ale neviem ci v beznom obchode zozenies vhodne maso.
Z telaciny mi napada aj karlovarska rolada a karlovarskymi knedlami. Roladu mozes spravit aj z bravcoviny alebo hovadziny. Na plnke sa mozes "vysantit", kazda bude dobra.
A velmi chutne a nie bezne je hreben z bravcoveho kare. Potrebujes dost velky kus kare s kostou, narezes maso na platky az po kost, medzi platky das slaninu, cibulu, hoc aj susene paradajky alebo napriklad bylinkove maslo a maso upecies v rure. Aby sa platky zbytocne nevysusili treba ho bud spichnut ihlicami "do povodneho tvaru" alebo pozdlzne zviazat spagatom

autor
17. mar 2024

@lindous aj ja tak uvazujem, vdaka.
@viestta dakujem

tykat
17. mar 2024

Wellington by som robila len ak by som to mala odskusane. A celkovo by som pri oslave pre 10 ludi isla na istotu.

4stanka4
17. mar 2024

A hovädzie líčka na červenom víne? Ci to je príliš obycajne?

jasminet
17. mar 2024

welllington je pre mna osobne vrchol kulinarskeho umenia - proste si na neho netrufam, aj ked uvarim cokolvek. ale minuly vikend som robila telacie osso buco a malo to obrovsky uspech - ako vzdy ked ho raz za cas robim. este mi napadli hovadzie líčka na víne.

katica06
17. mar 2024

Wellington podľa mňa nie je až tak taký ťažký, robievam dva krát ročne z domáceho lístkového cesta.
Keby si mala variť podľa mojich chutí kačacie prsia ak pre moju polovičku tak nejaký steak. Naposledy som robila bravčovú harmonika s kvalitnou šunkou a sušenými paradajkami.

adrianap83
17. mar 2024

Ja len, že chcem takú kamošku/rodinu 🥰
Minule som robila teľací tafelspitz, len neviem či by to bolo dosť slávnostné.

nafka0483
17. mar 2024

Pecena hus s jablkami, karameliva cervena kapusta a domace lokse?

Roastbeef a rozmarinove pecene zemiaky?

Viedensky (telaci) rezen a kysly zemiakovy salat (bez majonezy)?

Pecena morka s gastanovou plnkou?

autor
17. mar 2024

Dakujem, dievcata.
@nafka0483 na kacku/hus je expert svokra, ta to robi aj so svieckovou casto, ale nad tym telacim reznom s viedenskym salatom som rozmyslala.
@katica06 kolko sa to pecie, aby to bolo ruzove vnutri/nevysusene? Mam aj teplomer na maso.
@adrianap83 si zlata 🙂 mna to bavi.
@4stanka4 licka, podla mna super napad, dlho dusene, na cervenom vine s korenovou zeleninou, to si tiez viem predstavit.

katica06
17. mar 2024

Cca 30min na 180sta ale kľúčové je podľa mňa po dopečení nechať oddychovať mäsko aspoň.10-15min. Keď si neistá , tak predtým ako tu upečieš návševe skús aspoň raz upiecť pred tým sen pre seba

buberova
17. mar 2024

Kokso ja ani tie názvy nepoznám čo píšeš 😁😁😁
Takže klobúk dole, ozaj by som u teba jedla niečo čo som ešte nejedla a ani o tom nepočula 🤣

autor
17. mar 2024

@buberova vdaka, nechcela som, aby to vyznelo ako chvalenie, preto aj anonymne, ale stale mam velke medzery, napr co som pozerala Bez Servitky kde varili chalani, co bloguju o jedlach, veru som sa nechytala. Inak napr take hovadzie po burgunsky je maso s vinom, salotkami a hribikmi. Zjednodusene 🙂

kitycat
17. mar 2024

Oja som jedla wellington a teda vobec z toho jedla nie som odvarena.

Potesila pecena hus, kacka s kapustou anknedlami n rozny sposob, jahnacie kotletky uplne som tase hladna 😂

roxanna
17. mar 2024

A čo tak viedenská hovädzia roštenka? Tá chuti skoro každému. Ja mám najradšej tu opečenú cibuľku. Príloha sa hodí hocijaká, ryža, zemiaková kaša, opekané zemiaky ...

autor
17. mar 2024

@roxanna ano, moze byt, je to take "obycajnejsie" jedlo, nie v zlom, kazde jedlo uvarene chutne a kvalitne je skvele. Ale varim, a casto.

autor
17. mar 2024

@nafka0483 inak taky vnutri ruzovy roastbeef vobec neznie zle.