Ako postupovať pri predĺžení rodičovskej dovolenky?

magnum2008
1. sep 2011

Ahojte maminky, neviete niektora ako postupovat pri predlzeni si rodicovskej dovolenky..viem len ze treba poziadat u zamestnavatela ale ci je treba nejaky dovod ako zly zdravotny stav dietata alebo len nieco take ze nezobrali maleho do skolky atd?? Som stale zamestnana a nastupujem tento mesiac naspät do prace len synceka mi nezobrali do skolky lebo pri nastupe by mal este dva roky a oni musia zobrat take co ma uz tri lebo u nas je strasne vela deti preto aj tretiu triedu otvorili a aj tak sa na nas neuslo.

stanka77777
11. feb 2012

Ahoj, ak by si mala záujem, prečítaj si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

zlatusik752
22. mar 2012

@stanka77777 Fajn články! 🙂 Mám však jednu otázku. Ako je to s úpravou pracovnej doby, keď má dieťa 7 rokov, ale jeho matka nie je slobodnou matkou, ktorá by sa starala sama o dieťa, ale ženou, ktorej manžel chodí na týždňovky? Lebo zo samotného ustanovenia § 164 ods. 2 ZP nie je jasné, či sa jedná len o osamelých jedincov.

§ 164 ods. 2 ZP:

Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

liz_lemon
22. mar 2012

@zlatusik752 zbytocne cakas, ze by ti odpovedala, ona sem chodi vylucne spamovat, aby vyhrala sutaz 🙂

o upravu casu, moze poziadat zena aj v pripade, ze sa nejedna o osamelu matku, u nas vo firme je takyto pripad, a vyhoveli jej, ale vsade je to ine, a nie je to pravidlo, ze jej naozaj vyhoveju

stanka1981
24. mar 2012

@zlatusik752 Pod ženou či mužom trvale sa starajúcou/starajúcim o dieťa mladšie ako 15 rokov sa v ustanovení § 164 ods. 2 ZP rozumie každá žena či muž trvale sa o takéto dieťa starajúca/starajúci, bez ohľadu na to, či je osamelá/osamelý alebo nie je. Za...mestnávateľ je žiadosti takéhoto zamestnanca o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času povinný vyhovieť. Tejto povinnosti sa môže zbaviť len v prípadoch, keď to od neho nemožno spravodlivo požadovať, napr. ak by toto riešenie ohrozovalo jeho prevádzkové potreby. V prípade sporu príčinnú súvislosť medzi zamestnancom požadovanou úpravou pracovného času a jej potenciálnymi negatívnymi následkami pre zamestnávateľa je povinný preukázať zamestnávateľ (dotknutému zamestnancovi, prípadne orgánom inšpekcie práce, alebo dokonca súdu). Úprava pracovného času môže byť buď dočasná (obdobie letných prázdnin, obdobie keď manžel odchádza z domu na týždňovky a pod.) alebo trvalá (záleží na dohode zamestnanca a zamestnávateľa).
Osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa uvádzajú v § 164 ods. 3 ZP, týkajúcom sa možnosti zamestnávania prácou nadčas (tu sa výslovne uvádza osamelá žena a osamelý muž na rozdiel od § 164 ods. 2 ZP). Dúfam, že som Vám pomohla!🙂 Ak budete mať ešte nejaké otázky, pokojne mi ich napíšte do pošty.