Predĺžená rodičovská dovolenka a zamestnávateľ ruší firmu

cevaro
9. dec 2013

ahojte, neviete mi nahodou poradit ako je to v pripade, ze si chcem predlzit rodicovsku dovolenku zo zdravotnych dovodov synceka a zamestnavateľ ruši nielen moje pracovne miesto ale celu firmu, to znamena, ze sa bud dohodneme na skonceni PP alebo ma prepusti z organizacnych dovodov....ide mi o to, ci to nebude mat vplyv na cerpanie rodicovskeho prispevku a vobec na predlzeni rodicovskej dovolenky.... v zakonniku prace je uvedene, ze ZĽ je povinny poskytnut predlozenu rodicovsku dovolenku zo zdravotnych dovodov dietata, ak ho o to poziadam, ale co v pripade teda ze rusi firmu......

luba28
9. dec 2013

na predlzenie rodicovskej dovolenky mate pravo zo zakona,ale bez financii od troch rokov a u zamestnavatela samozrejme odstupne a ukoncenie prac.pomeru dohodou,.....aspon ja si tak myslim,ze je to tak,.....

livia1
9. dec 2013

@cevaro http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
skus si sem kliknuť, najdeš tu vela užitočných rád.

saurian
9. dec 2013

@cevaro
nemam skusenost ak sa rusi firma, ak ti vsak schvalia na UPSVaR predlzenu rod.prispevok zo zdrav.dovodov, najneskor do dovrsenia 3r veku dietata musis teda poziadat (ako pises) zamestnavatela ze ziadas o predlzenu RD zo zdrav.dovodov. tu ti teda bezi v praci rodicovska dovolenka, ktora ma pravne rovnake postavenie ako klasicka RD, takze pripady ze zrusi miesto a postupy su rovnake ako pri obyc.RD, ale presne neviem ako to funguje (ale mozes teda hladat odpoved aj na forach s obyc.RD kde tiez zrusili prac.miesto.
neviem aky mate zdrav.problem, ci je predpoklad predlzenej RD (a teda aj rod.prispevku z UPSVaR) na obdobie az do 6 rokov, ci menej.
mozno by som isla aj tym sposobom, ze nenastupis na predlzenu RD hned, ale ze sa dohodnes so zamestnavatelom, ze odpracujes 2 dni v praci pri dovrseni 3 rokov dietata, preplati ti zvysnu dovolenku a odstupne, zaevidujes sa na urade prace - tu budes dostavat pol roka slusnu podporu v nezamestnanosti, a po jej ukonceni (resp 30 dni pred kvoli lehote na schvalenie predlz.RP) poziadas o RP do 6r z dovodu dlhodobo nepriazniveho zdrav.stavu a budes potom poberat do tych 6r RP.
/takto preto ze sucasne nemozes poberat podporu v nezamestnanosti aj PR/.

petusik2182
9. dec 2013

@saurian ak som to dobre pochopila, lebo ja mam taky isty problem, tak treba poziadat zamestnavatela o predlzenu RD teraz lebo mne klasicka konci v decembri, potom na urad prace sav januari ci uz teraz zahlasit ako nezamestnana, poberat úol roka podporu...To staci az potom na urad prace podat ziadost o predlzenu rodicovsku? nie teraz ked moja dcera ma 3 roky 25.12.?

natalienka12
9. dec 2013

@cevaro ak sa zamestnávateľ zrušuje dostaneš normálne výpoveď. Na čerpanie predĺženej RD zo zdravotných dôvodov to nemá žiadny vplyv, veď rodičovský príspevok ti vypláca štát a nie zamestnávateľ.

luba28
9. dec 2013

@natalienka12 ako ze nema-,,,????ved ja som tiez musela poziadat zamestnavatela o rodicovsku dovolenku aj s datumom,ze dokedy zatial,....zo zakona mas pravo 3 roky a dalsie tri,ale uz bez naroku na rodicovsky a zamestnavatel ti to musi umoznit,.....

saurian
9. dec 2013

este raz baby, s predlzenou rodicovskou zo zdravotnych dovodov je to takto:

na UPSVaR sa dava ziadost primarne kvoli rodicovskemu prispevku, tj kvoli tomu aby nam dalej posielal peniazky - rodicovsky prispevok. treba na UPSVaR ist, vypytat si tlaciva - ziadost o soc.davky (RP) a k tomu daju take tlacivo pre pediatra, ktore vypise pediater. takze potom odovzdame na UPSVaR: ziadost o soc.davky (PR) + vypisane tlacivo od pediatra + odborne lekarske spravy ktore nie su starsie ako 6 mesiacov. urad prace ma 30 dni na posudenie. ak nemate k dispozicii spravy od odbornych, da sa to podat aj bez toho, oni vyzvu doplnenie alebo zastavia konanie a tie spravy dodate (medzitym si vybavite tych odbornych lekarov). opravnenost posudzuje posudkovy lekar z UPSVaR na zaklade lekarskych sprav, ktory vystavi lekarsky posudok, na zaklade ktoreho, ak to posudkovy lekar usudi ze ide o dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav dietata, UPSVaR nadalej vyplaca RP.

u zamestnavatela: zamestnavatelovi treba dat pisomnu ziadost o pokracovanie v rodicovskej dovolenke, a to najneskor ako dieta dovrsi 3 roky (z tohto dovodu je dobre podat ziadost na UPSVaR 30 dni pred dovrsenim troch rokov, aby ste mali doklad pre zamestnavatela, ze ide o dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav). zamestnavatel je povinny vam potom rodicovsku dovolenku poskytnut. takato rodicovska dovolenka ma rovnake pravne postavenie potom ako obycajna.

ak mate informaciu, ze miesto ci firma zanikne, mozete vyuzit socialny system - konkretne podporu v nezamestnanosti, a to sposobom ze v troch rokoch veku dietata nastupite, odpracujete tak dva dni, date si preplatit dovolenku, dostanete vypoved a odstupne alebo sa dohodnete na skonceni pracovneho pomeru. prihlasite sa na UPSVaR ako nezamestnane, budete poberat podporu. po polroku podpory poziadate o posudenie stavu z dovodu dlhodobo nepriazniveho zdravu dietata a ak schvalia, potom budete dostavat RP do 6 rokov. nie je mozne naraz poberat RP aj podporu v nezamestnanosti.

v pripade, ak miesto nerusia, a je predpoklad ze firma bude aj o tie tri roky existovat, tak su dve moznosti vyssie popisane - alebo budete pokracovat v rodicovskej dovolenke a poberat RP, alebo skoncite pracovny pomer, polroka podpory a potom RP do 6 rokov veku dietata.

v tomto pripade, ak miesto nerusia, je to na zvazenie, co je vyhodnejsie. kazda moznost ma svoje vyhody:

ak neprerusite RD je vyhoda v tom, ze ste stale vlastne zamestnana, do 6r. dostavate RP, v 6r bud nastupite alebo nenastupite (prepustia vas alebo sa dohodnete na skonceni prac.pomeru; mnohe vieme ze s malymi detmi nase povodne prace nemozno vykonavat) a pojdete na podporu, cize mate zabezpeceny prijem do 6,5r veku dietata. nevieme vsak, ake budu potom zakony a ako to bude s narokmi na podporu.

ak RD prerusite, tak teraz komu vyde podpora vyssia ako RP, tak bude mat polroka vyssi prijem. nevyhoda ze isty prijem je do 6r. a viac "behaciek" a nemate istotu pracovneho meista, lebo PP ukoncite.

takze asi tak, dufam ze som to rozumne napisala na pochopenie.

este k tomu posudzovaniu zdrav.stavu na UPSVaR - ak aj uznaju dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav, mozu dat bez kontroly - cize automaticky do 6r., ale mozu dat aj kontrolu o rok. posudenie moze prebehnut na zaklade lekarskych sprav, ale mozu vas aj predvolat na UPSVaR osobne.

saurian
9. dec 2013

@petusik2182
ak sa rozhodnes pre predlzenu RD z dovodu dlhodobo nepriazniveho zdravotneho stavu, je dobre si to podat uz teraz. pretoze ked budes ziadat zamestnavatela o pokracovanie v RD z dovodu zdr.stavu, budes mat doklad o nepriaznivom zdravotnom stave, a zamestnavatelovi musis dat vediet do 3r.
tiez je dobre si to podat uz teraz, pretoze UPSVaR ma 30 dni na posudenie. ak by si to podala v januari, kym to posudia a schvalia, tak by sa ti mohlo stat ze ti "vypadne" prijem z rod.prispevku lebo to nie je posudene. uplne o ten prijem neprides, lebo ak to posudia ze ma narok, tak ti to vyplatia aj spatne odkedy si ziadost podavala.

este jedna vec - okrem RD zo zdrav.dovodov existuje aj taka, ze ty sama sa rozhodnes ze budes s dietatom na RD, ale vtedy nedostavas nic, iba stat za teba plati odvody do zdravotnej poistovni. ako je to v tomto pripade u zamestnavatela neviem, pretoze ja mam RD zo zdrav.dovodov.

natalienka12
9. dec 2013

@luba28 zamestnávateľ je povinný ti umožniť čerpanie RD podľa toho, koľko si požiadaš, najviac však do 3 rokov veku dieťaťa, dlhšie len v prípade, ak to odôvodňuje zdravotný stav dieťaťa. Čiže ak ti nepredĺžia RD zo zdravotných dôvodov a nenastúpi po dovŕšení 3 rokov veku dieťaťa do práce, je to dôvod na výpoveď. Nikto nie je povinný držať miesto do 6 rokov, to kde si nabrala?

petusik2182
10. dec 2013

@saurian dakujem, zajtra pobeham urad aj socialku a uvidim co mi povedia. Percentualna vyska zo mzdy na vypocet podpory v nezamest. sa od januara meni? Nevies ako to je? Som zvedava co mi povedia na urade, lebo tam co mam skusenost s pred 3 rokov nevedeli, ze musia pockat do januara...
@natalienka12 tak si myslim ze to je...