Dása predĺžiť neplatená rodičovská, ak som nezamestnaná?

pencil
26. nov 2014

Prave mi skoncila rodicovska dovolenka, no z prace som dostala vypoved a novu si hladat nemozem, lebo malu nemam komu nechat. Je mozne ostat na rodicovskej "neplatenej" a starat sa o malu? Ide o to, aby za mna boli platene odvody do zdravotnej a socialnej poistovne. Neviem ako mam tuto situaciu riesit. Moc dakujem vopred za radu.

pupavka123
26. nov 2014

Ahoj,nabuduce daj diskusiu,nie otazku. lebo takto uz nemozes reagovat alebo sa pytat...tak radsej zaloz nanovo diskusiu.....Daj si predlzit matersku do 6 rokov veku dietata s tym,ze ti budu platit odvody,ale samozrejme nebudes nic dostavat od statu...a ked chces dat dieta do skolky mozes max.na 4 hodiny denne lebo podpisujes v zdravotnej poistovni cestne prehlasenie,ze tvoje dieta ak bude chodit do skolky,tak max.na 4 hodky....mala by si zajst na socialnu poistovnu,odtial ta poslu na zdravotnu poistovnu a oni ti vsetko uz vysvetlia...tak by to malo byt

lucindao
26. nov 2014

Staci sa ist na urad nahlasit,nemusis ostavat na rodicovskom a si myslim ze sa to ani neda.iba vtedy sa da ak zdravotny stav nedovoluje dat dieta do skolky

mimika123
26. nov 2014

samozrejme o dieta sa da starat do 6 rokov a nebudes platit vobec nic, ale nic ani nedostanes. kedze mne sa tiez konci rodicovska dovolenka bola som sa pytat na socialke a tam mi povedali ze tam som automaticky vedena ze sa budem starat o dieta do 6 rokov a nepotrebuju ziaden papier, treba tam prist iba ak sa clovek zamestna ale pre istotu si to treba zistit na socialke v tvojom meste. na zdravotke este neviem co treba, to som este nestihla. a do skolky moze chodit ale len na 4 hodiny aby si mala platene vsetky odvody, vsade sa to poriadne opytaj lebo socialka tusim povoluje aj 8 hodin skolky ale zdravotka nie, takze by si si musela platit zdravotne. na to aby si bola s dietatom doma do 6 rokov nepotrebujes ziaden dovod, nemusi mat zly zdravotny stav a nie su tam nijake podmienky. proste chces a oni to akceptuju

ninan2
26. nov 2014

Jasne, aj ja som na neplatenej, a staci ist len na zdravotku...

gapa
27. nov 2014

Čo sa týka
1) DôCHODKOVéHO POISTENIA V SOC.POISTOVNI záleží, či tvoj prac.pomer skončil
A) počas RD resp.posledným dnom RD (príp. neplatené volno hned nadväzne po ukončení RD) alebo
B) si po ukončení RD ešte odpracovala aspon 1den alebo čerpala riadnu dovolenku alebo bola PN, či očr po ukončení RD
lebo to je velký rozdiel, čo sa týka dôch.poistenia v soc.poistovni, pri:
A) sa ti v zamestnaní už NEobnoví dôch.poistenie zamestnanca, tj. môže ti pokračovať prihláška v soc.poistovni, ktorú si dávala po pôrode (nástupe na rodič.dovolenku) a teda nie je nutná žiadna odhláška ani návšteva sociálnej poistovne, lebo permanentne splnaš podmienky, že môžeš byť poistencom štátu (nemôžeš ak ti vzniklo dôch.poistenie zamestnanca či dohodára!!!! pozor na to!!!!
B) treba dať
-odhlášku s Dátuom zániku poistenia posledný den bez poistenia zamestnanca=posledný den čerpania rodičovskej dovolenky v zamestnaní (do 8dní po zmene)
-prihlášku s Dátumom vzniku poistenia den po ukončení prac.pomeru (dôch.poistenia v zamestnaní) + čestné prehlásenie o riadnej starostl+ kopia rodného listu (najneskôr v den, ktorý je uvedený ako dátum vzniku poistenia, tj. ani den spätne sa nedá podať!!)
2) ZDRAVOTENéHO POISTENIA
treba si vyžiadať z upsvar odbor sociálnych vecí a rodiny potvrdenie dokedy si poberarala rodič.príspevok (môže sa stať, že to nahlásila mzdárka, aj ked to už nie je jej povinnost a záleží aj či ste variant A či B možno, takže radšej píšem všeobecne), radšej ak rodný list všade nosím + kopiu RL a s tým zájsť na zdr.poistovňu a zahlásiť ukončenie poberania RP (bola si poistná štátom ako poberatel RP) a prihlásiť sa ako poistenec z dôvodu riadnej osobnej a celodennej starostliovsti o dieťa (neviem, či sa aj prehlásenie nejaké podpisuje k tomu, lebo dieťa môže max. 4hod. denne navštevovať škôlku, ak chodí viac, treba dať odhlášku)
3) UPSVAR
nová povinnnost je nahlásiť na upsvar odbor soc.vecí a rodiny (obvykle kde sa vybavoval rodič.príspevok a prídavky na dieťa, aj ked to záleží na tom, ako to členia u Vás, u nás členia podla bydliska) po 3om roku, ak nepoberáš RP, kto sa o dieťa stará, t.j. hned môžeš vybaviť aj potvrdenie pre zdr.poistovnu (vid vyššie)
4) čo sa týka vplyvnu na DANE, treba vedieť, že Váš manžel si môže uplatniť nárok na odpočet na manželku (nie družku!!) žijúcu v spoločnej domácnosti v DANOVOM PRIZNANí alebo ROčNOM ZúčTOVANí DANE (za rok 2014 sa žiada do 15.2.2015 no treba k tomu hned priložiť aj všetky potvrdenia) a odpočet si môže uplatniť za mesiace, v ktorých 1vého v mesiaci
- poberali rodičovský príspevok
- boli evidované ako uchádzači o zamestnanie
- poberá príspevok na opatrovanie
- ... niečo so zťp myslím je považovaná za osobu so ZP alebo s ťažkým ZP
no komplet podmienky vid Zákon o dani z príjmov § 11 ods.3+4 (napr. 4 písm.a) ...)
napríklad nájdete tu:
http://www.porada.sk/t6023-zakon-o-dani-z-prijm...
tj. ak je dieťa narodené napr. 25.11.2014, tak odpočet si môže manžel uplatniť aj za 11/2014, ale ak sa nezaeviduješ ako uchádzač o zamestnanie na upsvar, tak už za 12/2014 si nemôže uplatniť odpočet (bude k roč.zúčtovaniu potrebovať aj doklad z upsvar, že si evidovaná odkedy, možno aj to potvrdenie o poberaní RP si môžu žiadať mzdárky, aj ked u manžela to nechceli, len pozreli, že má dieťa do 3rokov, lebo samozrejme rodný list dieťaťa odovzdal)
A treba si aj uvedomiť, že ak manžel neplatí dane, tak ani mu nemajú z čoho odpočet odrátať, t.j. žiadne dane nevátia tj. treba si uvedomiť všetky súvislosti (priznávam, že všetky aktuálne zatial nemám preštudované).