Dostanem materskú?

rovderovav
6. feb 2021

Ahojte.Chcem sa spýtať nárok na materskú mám ak mám odrobenych 270 dní ? Totiž som momentalne na PN od januára..Vo februári mi končí zmluva a nepredlzia mi ju kvôli zdravotným problémom a tehotenstvu..teda u bývalého zamestnavatela som pracovala od augusta do februára? Beriem sa ako pracujúca aj keď som PN a rátajú sa mi tieto dni do materskej? Musím pracovať u zamestnavatela rok aby som mala materskú ?Ako sa mi vypočíta materská za aké obdobie sa to ráta. Ci sa počíta až do chvíle keď pôjdem na materskú alebo minulý kalendárny rok..ak pôjdem na úrad práce materská mi "klesne"? Asi veľa otázok ale prosim ak by mi to vedel niekto polopatisticky vysvetliť...zo stránky čo má sociálka som jeleň..ďakujem za odpovede..

fokuska
6. feb 2021

@rovderovav
1. Podmienky na matersku su dve. Prva - potrebujes mat aspon 270 dni nemocenskeho poistenie (nie odpracovane dni, dni poistenia, tie ti nabiehaju ak mas pracovny pomer aj ked si na PN, OCR, mas dovolenku a pod.) a druha podmienka je, ze musis mat aktivne poistenie alebo byt v ochrannej lehote. Ochranna lehota je 8 mesiacov, cize to znamena, ze v case zaniku poistenia (skoncenia PP) uz musis byt tehotna.

2. Ak pracujes od augusta do februara, tak to je 7 mesiacov, cize to nie je dostatocny pocet dni. Do augusta si nepracovala? Kedy mas termin porodu a co bolo 2 roky pred tymto datumom - zamestnania?

3. Ano, ked si na PN a stale zamestnana, tak dni sa pocitaju

4. Nie, nemusis pracovat rok. Spolu za 2 roky musis mat aspon 270 dni, je jedno od kolkych zamestnavatelov alebo inych poistnych vztahov sa to nazbiera.

5. Materska sa pocita spravidla za rok predhcadzajuci roku v ktorom je porod. Ale ak medzitym menis pracu, tak vtedy je to inak, napis presne datumy, poradime ti presne.

6. Ak pojdes na urad prace, tak ti nema materska ako klesnut, pretoze podpora nie je zdanitelny prijem a nevstupuje teda do vypoctu ohladom materskej.

rovderovav
autor
6. feb 2021

Pracovala ale nemala som TPP...zamestnávateľ mi dal prv tpp a potom dohodu lebo že korona kvôli tomu...tak som si našla na tpp u terajšieho zamestnávateľa ..
Pôrod by mal byť začiatkom augusta.. pracovala som predtym samozrejme aj na tpp..
A teda rôznych zamestnávateľov ale musí byť všetko na zmluvu však ?

fokuska
6. feb 2021

@rovderovav Takze ide o to co bolo vobdobi zaciatok augusta 2019 - zaciatok augusta 2021. Ci si pracovala riadne na zmluvu. Ak su z dohody platene odvody na nemocenske poistenie, tak sa pocita aj to. Neviem aku dohodu si mala. A co bolo na cierno bez zmluvy, tak z toho neboli platene odvody, cize to sa ti nema ako pocitat.

rovderovav
autor
6. feb 2021

Ach Bože to by som musela teraz hrabať v papieroch...ale pracovala som pred tým viac x na zmluvu u asi 3 zamestnávateľov...
Čiže či platil za mňa poistenie zamestnávateľ je nemocenské poistenie ? Lebo nerozumiem

lucka_ke
6. feb 2021

potrebuješ 270 dní nemocenského poistenia v období 2 roky pred pôrodom
je jedno či z TPP alebo dohody, pracovný pomer ti môže aj skončiť ak si už tehotná budeš v ochrannej lehote
ak si na PN počas trvania pracovného pomeru alebo dohody, z ktorej sa platí nemocenské poistenie, počíta sa aj toto obdobie

julie19
6. feb 2021

@rovderovav pozháňaj papiere o všetkých zamestnaniach od augusta 2019 do teraz ... ak si za toto obdobie pracovala aspoň tých 270 dní riadne na zmluvu (to je jedno či na tpp alebo na dohodu alebo na čiastočný - dôležité je len aby to bolo riadne na zmluvu a zamestavateľ za teba platil odvody, teda aj nemocenské poistenie) ak nazbieraš tých 270 dní tak potom máš nárok na materskú.. uplne presne ti nepoviem z čoho s abude rátať, kedže si tých zamestaní mala viac to možno poradí niekto, kto to tak mal.. ja som pracovala roky u jedného zamestávateľa takže s ami to rátalo za predchádzajúci kalendárny rok

mogaa
6. feb 2021

@rovderovavty máš aktívne nemocenské poistenie od toho augusta do februára......ale ak budeš aj naďalej PN to obdobie od skončenia PP sa ti už neráta do tých 270dní......čiže si treba zrátať či máš za posledné 2roky splnenú podmienku 270dní nemocenského poistenia, ráta sa tam aj doba PN ktorá bola počas trvania pracovného pomeru......treba si to zrátať ak by ti to nevychádzalo jednine ukončiť Pn a prihlásiť sa ako samoplatca

rovderovav
autor
6. feb 2021

Ďakujem všetkým uz je mi to jasnejšie a tie papiere pohľadam 🙂

fokuska
6. feb 2021

@rovderovav Z toho co pises, ze si pracovala, tak to vyzera, ze tych 270 dni splnis a v case skoncenia PP si tehotna, cize budes nastupovat na matersku z ochrannej lehoty. Pozor, v tom pripade musis nastupit ma matersku presne 6 tyzdnov pred lekarom vypocitanym dnom porodu.

dendysek1990
23. jún 2022

Dobrý večer, chcem se zeptat . Od minulého roka februára sem zamestnaná , prvé 3 mesice cez agentúru potom pod firmu . Pracovný pomer trvá do ted . Chcem se zeptat či mám nárok na materskú ak sem počas tejto doby byla aj pn aj na ocr s ditetom . Ďakujem za odpovede