Kindergeld z Nemecka - prídavky z Nemecka

rencakm
24. sep 2021

Nasla som tu len stare prispevky a nic o doplacani pridavkov. Je mozne,ked ja pracujem tu na SK,aby mi tu zrusili pridavky a dostaval ich iba manzel v Nemecku,kedze mozno pojdeme za nim. Pani na UPSVAR povedala,ze mi ich nezrusi,ze manzel poziada len o doplacanie. Ale potom zas ked by sme odisli,tak to budem zase vybavovat nanovo? Zistila som zatial,ze ked budeme posielat ziadost o pridavky,tak mam poslat :
1. preklad rodneho listu dietata
2. preklad sobasneho listu
3. potvrdenie zo slov.skoly, ze chodi do skoly
4. Volala som na UPSVAR tu na SK,tam mi povedala,ze mi da nejaku tabulku,kde bude napisana suma mesacne kolko mi posielaju pridavky tu,ze im ju mam poslat. Lebo,ze ked ja tu pracujem,tak mne budu vyplacat pridavky na Sk dalej a manzelovi bude Nemecko doplacat do tej sumy.
5. mam ist na mesto si pytat potvrdenie o trvalom pobyte na sk pre vsetkych-ja, manzel,dcera, ze ho mame spolocny,ze zijeme ako rodina. Vraj to moze nahradit formular E401
6. vyplneny formular E411
7. potvrdenie o pobyte,co ma manzel v Nemecku/Thuringia

Myslite,ze je to vsetko, nieco este chyba, co treba poslat? A nerozumiem,ze preco mam poslat to potvrdenie zo Slovenska,ze byvame spolu ako rodina,ked manzel sa prihlasil na pobyt v Nemecku uz a pracuje tam normalne na zmluvu pod firmou.

slnecnica82
26. sep 2021

@rencakm Manžel nech skočí na príslušný úrad v Nemecku a tak mu povedia čo potrebujete

rencakm
autor
26. sep 2021

@slnecnica82 dakujem za radu, no cakala som skor,ze nam niekto,kto to uz vybavoval poradi, ja nemecky neviem,manzel uplne slabe zaklady,takze nemecky sa nedohodne, vo firme hovori len anglicky. dakujem

rencakm
autor
26. sep 2021

@slnecnica82 A aj ten prislusny urad este budeme musiet zistit,ze ktory to je,ze kam vlastne sa to vsetko posiela 🙂, zatial som zistovala len ze co vsetko treba. 🙂

lusinda1989
26. sep 2021

Ahoj Reni neviem či si ma pamätáš. Je to tak že ty si na Slovensku musíš požiadať o prídavky a Nemecko Vám len bude doplácať zvyšok to čo by ste dostavali v Nemecku. Aj my to tak mame. Kým som nepracovala sme poberali všetko z Nemecka. Akonáhle som sa zamestnala musela som začať vybavovať nanovo a to tak že vyžiadať zo Slovenska to čo sa platí tu. Zvyšok žiadal muž v Nemecku.

rencakm
autor
26. sep 2021

@lusinda1989 aha, dakujem,ano,tak mi to vravela aj ta uradnicka na UPSVAR,akurat,ze potom,ked by som buduci rok odisla za muzom, to zase budeme musiet riesit. A prosim Ta, ten zoznam dokumentov je OK, ci este nieco treba poslat im. Posiela im aj prac.zmluvu,ci len potvrdenie,ze je zamestnany? A este ma aj to danove cislo,co tu teraz prislo.

lusinda1989
26. sep 2021

Čo sa dokumentov týka to neviem ja som išla na upsvar asi len s rodnými listami a potvrdením zo skolky že ju deti navštevujú. Už to bolo dávno a v Nemecku to riešil čisto len manžel keďže ja už som v tom case bola odsťahovala z Nemecka. Ak ty potom pôjdeš za muzom budeš musieť prídavky na SVK zrušiť a pýtať všetko v Nemecku je to na hlavu.

rencakm
autor
26. sep 2021

@lusinda1989 no ved to,ze to budem musiet riesit zase a bez nemciny je to tazko taketo uradne veci. Ja tu na Sk pridavky poberam uz davno, som ich chcela zrusit a vybavit len z nemecka, no zrejme to nejde.

lusinda1989
26. sep 2021

@rencakm nie bohužiaľ nie až keď sa tam presťahujete tej potom môžete celé žiadať tam. Ja som to mala naopak my sme najprv poberali len z Nemecka a potom som musela požiadať aj na Slovensku keď sme sa vratili a zvyšok nám Nemci doplácajú

rencakm
autor
15. nov 2021

@lusinda1989 Tak po 3 tyzdnoch ako sme podali ziadost o pridavky, tak uz su peniazky na ucte 🙂 potesiloooo 🙂

lusinda1989
15. nov 2021

@rencakm super

janakarara
Odpoveď bola odstránená
Zobraz