Materská - optimálne riešenie

maybe888
12. okt 2020

Ak sa tu nájde dobrá duša, ktorá by mi vedela poradiť ohľadom mojej situácie s materskou, bola by som veľmi rada. Zároveň prosím, kto si nie je istý, ako to má byť, aby radšj nepísal (aby som nebola dopletená ešte viac :D)

Aktuálne som tehotná, dátum pôrodnu mám stanovený na 18. apríla.

Som zamestnaná od 20. januára 2020 na polovičný pracovný úväzok, pracovný pomer mi však skončí 15. oktobra 2020 (bezmála splňam podmienku 270 dní, nemoc. poistenia, ktoré by som si doplnila v dalšom prac. pomere)

Mám možnosť zamestnať sa v novej práci za vyššiu hrubú mzdu. Viem o podmienke, že ak budem v novom pracovnom pomere viac ako 90 dní, bude sa mi počítať výška materského z tohto zamestnania z vyššou mzdou.

Moja otázka však znie, či je podstatné v tomto prípade, či ten prac. pomer s vyššou mzdou bude v kalendárnom roku 2020, na prelome 2020/2021 alebo v roku 2021? Jednoducho či je podstatné, v ktorom roku ten prac. pomer začne a bude trvať, ak je predpoklad, že na materskú nastúpim zač. marca 2021?

A ak si odrobím viac ako tých 90 dní, môžem nastúpiť na PN do doby nástupu na materké?

A tiež či ten prac. pomer musí trvať aj pri nástupe na materskú?

Veľká vdaka, ak mi niekto pomôže vysomáriť sa 🙂

vierka0508
12. okt 2020

Rozhodujúce obdobie

ak nemocenské poistenie zamestnanca, samostatne zárobkovo činnej osoby alebo dobrovoľne nemocensky poistenej osoby trvalo nepretržite najmenej od 1. januára kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

ak nemocenské poistenie zamestnanca vzniklo v kalendárnom roku predchádzajúcom kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, alebo v kalendárnom roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, a obdobie nemocenského poistenia, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, bolo najmenej 90 dní pred dňom, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského

ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, pred vznikom dôvodu na poskytnutie materského bolo kratšie ako 90 dní od vzniku tohto nemocenského poistenia, rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ je kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie materského, ak obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, za ktoré sa platí poistné na nemocenské poistenie, v predchádzajúcom kalendárnom roku bolo najmenej 90 dní, okrem obdobia nemocenského poistenia dosiahnutého u zamestnávateľa, u ktorého vznikol dôvod na poskytnutie materského (t. j. na vymeriavací základ u toho istého zamestnávateľa sa neprihliada)

alana1
12. okt 2020

naj riesenie by bolo co najskor nastupit do novej prace za vysoku mzdu odrobit 90 dni a potom ist na marodku do materskej...

veronikaszabova
12. okt 2020

@maybe888 urcite nie presne 90 dni v novej praci. Lebo SP to vyhodnoti ako ucelove zamestnanie. Daj aspon 100 dni.

maybe888
autor
13. okt 2020

@alana1 dakujem pekne za odpoved, a prosím ťa, je jedno, že sa mi tých 90 dní bude prelínať cez 2 kalendárne roky? a s tou PN nebude problém? po odrobení tých 90 dní, mi to už nemá ako pokaziť materskú?

alana1
13. okt 2020

@maybe888 ak to je novy pracovny pomer u noveho zamestnavatela tak to je jedno.bude sa to ratat z toho

maybe888
autor
13. okt 2020

@alana1 dakujem ešte raz 🙂 dobrá rada nad zlato a ešte tá PN po odpracovaní tých 90 dní, my už nepokazí výpočet z tých 90 dní? vdaka

alana1
13. okt 2020

@maybe888 nie, pocas pn sa neplatia odvody...

zuz321
12. nov 2020

Toto je aj moj pripad...mozem sa spytat kto uz mate skusenost, kolko je idealne mat tych dni v novom zamestnani? Viem ze presne 90 mozu vyhodnotit ako ucelove...tak cca 100 a viac je uz OK?

alana1
12. nov 2020

@zuz321 tak cim viac tym menej okate 🙂