Môžem ísť po skončení materskej na maródku a poberať rodičovský?

oluska9
10. jún 2013

Ahojte chcem sa opytat ci mozem poberat pn a sucasne aj rodicovsky prispevok.Som DNPO a neviem ako to je. A ked by som isla na PN do 7 dni po skonceni materskej tak mam odniest papier aj do zamestnania? Dakujem za rady.

gapa
11. jún 2013

podla terajších zákonov môžeš poberať aj RP aj nemocneské. Nárok je samozrejme ak vznikne počas trvania nem.poistenia alebo v ochrannej lehote, tá je 7dní, ak nem.poistenie trvalo aspon tolko. No myslím v takom prípade, ak vznikne počas RD do 7dní, sama to môžeš odniesť do soc.poistosvne, vlstne s tým firma nič nemá, len možno potom socpoistovna si vyžiada potvrdenie o vym.základe (v tom neviem, ako to je teraz, či berú údaje z pc alebo to žiadajú)

riannka12
26. jún 2013

Ahojte, ja tiež riešim situáciu, keď onedlho končím MD a prechádzam na RP. Keďže som DNPO, chcela by som to využiť čo najdlhšie a ísť na PN. Nie som si ale istá tým, či mám dať papier aj do práce. Viem, že pri prvom dieťati sa ma jedna pani zo sociálnej pýtala, prečo som neodniesla maródku aj do zamestnania - poberala by som tak vyššiu sumu. Nevedela som o tom, a tak mi na účet chodilo "len" cca 185,- (samozrejme + RP). V sociálnej nie sú veľmi ochotné a odpovedajú vyhýbavo a tá pani tam už nepracuje. Niekde na nete som ale čítala, že ak začnem PN do 7 dní, mám ju odniesť aj do práce. Viete mi poradiť? Ďakujem.

wercsi83
2. júl 2013

Ahojte a mna by zaujímalo,že ked pojdem na PN ako k dietati tak može prísť sociálka na kontrolu???

ewelinna
24. júl 2013

mne teta na sociálke povedala, že sa to nedá- takže ma vlastne oklamala...neviete náhodou niekto ako je to s požiadaním o RD v zamestnaní, ktoré sa realizuje vopred 1mesiac- je možné mať rodičovskú dovolenku a pn zo zamestnania?- nebude s tým potom problém?Je mi jasné, že môžem poberať pn aj rodičovský príspevok súčasne..Ďakujem

silvi15
24. júl 2013

a da sa poberat RP aj PN aj ked si neni DNPO?

mimiky26
4. aug 2014

Ahojte,ja som na RD uz rok a osem mesiacov,som opat tehotna,ale do nastupu na MD by som chcela cerpat PN.Neviete nahodou kedy mi vznikne narok na PN?Staci nastupit do zamestnania na 1 den a ist na PN alebo staci vycerpat dovolenku a tak PN?Nemate s tym niekto skusenosti. Vdaka za rady.

evittam
4. aug 2014

Áno dá, pokiaľ si mala materskú a ako ti skončila, tak do 7 dní sa musíš dať vypísať na PN a potom ti SP platí PN a úrad práce rodičovský.

andie30
23. apr 2015

Dobrý deň, chcem sa opýtať ako to je, ked som pred materskou bola zamestnaná a teraz už poberám rodičovský príspevok. Dieťa má vyše roka a sme v rodine všetci chorí. Keď by som šla naPN, mám nárok na poberanie PN-ky popri RP, alebo ako toje?

zuzanita7
15. júl 2015

Ahojte,
riannka12
oluska9
gapa
chcem nadviazať na tému, ktoré ste takto ostali PN, ako je to potom s čerpaním RD u zamestnávateľa po ukončení PN ktorú som začala po materskej. Je to aj môj prípad. Chcem teraz ukončiť PN a keďže som nečerpala žiadnu RD do 3 rokov dieťaťa, na akú dlhú RD mám nárok? Dcéra dovŕši 3 roky 24.11.15.

lina22
5. mar 2018

@evittam chcem sa spytat ako po je potom z dalsiou Md 2018 ak bolo po prvej Md 2017 pnka v ochrannej lehote nevies? Ma to.nejaky vplyv? Pracovny pomer stale trva. Dakujem

evittam
5. mar 2018

@lina22 Nie, PN je nezdanitelny príjem.

lina22
5. mar 2018

@evittam ako to suvisi s tym ze to je nezdanitelny prijem? Z coho sa potom vypocitava dalsia materska?

evittam
5. mar 2018

@lina22 No tak,ze s vypoctom MD vobec PN nesúvisí,nakolko je to nezdanitelny príjem-neplatis z neho odvody,dan. Dalsia MD sa vypocita z pravdepodobneho príjmu,ktory potvrdí zamestnavatel.

lina22
5. mar 2018

@evittam ako je potom mozne ze ak je zena pred nastupom na prvu Md na Pn z rizikoveho tehotenstva, nasledne na Md a Rd v tom istom roku - 3 kombinacia tak jej pri dalsej druhej Md v nasledujucom roku Md vypocitavaju z minima?

evittam
5. mar 2018

@majusqa77 - toto vies lepsie ty. 😊😉

majusqa77
5. mar 2018

@evittam toto sa uz riesilo v nejakej diskusii...
@lina22 ked sa obnovi poistenie, ale nieje ziadny prijem. Pri pn v ol sa poistenie neobnovuje

evittam
5. mar 2018

@majusqa77 Jj viem. Len uz som unavená z tych otazok dookola o tom istom a pritom si staci niekedy prečítať. A nebola som si ista. 😉 Dik

lina22
5. mar 2018

@majusqa77 dakujem za odpoved. Priznam sa som z toho trosku jelen hlavne ked v tomto state ti nikto nic negarantuje. A pracovnicky na Sp povedia raz tak raz onak.Polozila som otazku aj na Sp ako mi tu niekto odporucil cez kontaktny formular ze ako pn v Ol ovplyni vysku druhej Md a odpisali mi ze otazka je zlozita a ze odpovedia do.30 dni

lina22
12. mar 2018

@evittam v inej diskusii si pisala ze sama si bola pn aj ty aj tvoje zname.po skonceni Md v ochrannej lehote. Nebol niekto v tvojom okoli po takejto pn na dalsej md? V socialke mi nechcu dat odpoved z coho sa potom pocita dalsia Md. Nechcem sa dozvediet ze.mi budu Md pocitat z minima ked uz to.nebudem moct zmenit. Ak mozes daj vediet ci skutocne na to neprihliadaju a dalsia md sa pocita z predpokladaneho prijmu?

evittam
12. mar 2018

@lina22 Z PN ti počítať MD nemôžu-je to nezdanitelny prijem. Podobny prípad nepoznam. Ale spytame sa kompetentnejsich.
@zalka 🤔...
A inak platí podla mna co ti napísala @majusqa77

lina22
12. mar 2018

Zalka mi uz radila obratit sa na Sp ale tam mi neporadili.

zalka
12. mar 2018

@lina22 no treba počkať oni odpovedia ...

lina22
12. mar 2018

Chapem to.ale spravne ze rozdiel v trojkombinacii Md,Pn,Rd je nasledovny ?
Rizikove tehu ako.zamestnanec , materska a rodicovska a nasledujuci rok druha materska tak je Vz minimum lebo pn sa bere ako prijem vo vyske 0?
Ale ked je zamestnanie, materska a pn v ochrannej lehote a rodicak u zamestnavatela tak ta pn v ochrannej by nemala hrat rolu lebo sa nebere ako prijem a vychadza sa.len z toho ze som bola na Md a Rd?

lina22
12. mar 2018