Ochranná lehota ženy na materskej

martina374
23. mar 2015

Ahojte chcem sa spytat a teda utvrdit v tom, ze zamestnavatel nemoze dat vypoved zamestnankyni ktora je na materskej dovolenke, vsak?Ani zrusit jej pracovne miesto? Ona je vlastne ako keby v ochrannej lehote ci ako sa to povie? Kolko vlastne trva ochranna lehota? vdaka

romana564
23. mar 2015

ahoj..myslím, teda ak mám dobré info, vyhodiť ťa nemôže, až do skončenia MD resp RD..akonáhle nastúpiš do práce už nie si v ochrannej lehote, výpoved môžeš dostať v tom prípade ak sa firma sťahuje resp.tvoje miesto a ty nesúhlasíš so zmenou miesta výkonu práce, v tom prípade by si ale mala dostať odstupné, na druhej strane ty výpoved môžeš podať kedykoľvek. dúfam že som ti pomohla 🙂

nyusika
23. mar 2015

dolezite ale je, aby si tehotensto riadne zamestnavatelovi oznamila - pispmne.
pokial to nespravis, si povazovana za netehotnu a veruze ta moze vyhodit

romana564
23. mar 2015

@nyusika no to dava logiku :D ze to treba oznamiť, to hadam vie každá 🙂 teda aspon v to dúfam

nyusika
23. mar 2015

@romana564 no praveze nevie, vela zien si mysli, ze tehotenstvom je automaticky chranena. ze v pripade vypovede proste oznami, sorry, ja som tehotna...ale tak to nie je 🙂

vlastna skusenost, teda, nie ja som neoznamila tehotensto, ale moja velmi dobra znama

romana564
23. mar 2015

@nyusika jaaj tak no to by som si nebola pomyslela... 🙂 teda myslím že v dnešnej dobe sa dá veľa informácii zistit za pár sekúnd 🙂 hm.. takéto veci

lucy125
24. mar 2015

@martina374 ano nesmie ťa počas MD a RD vyhodit a mne dava celkom logiku že ked je žena na MD je tehotna.Ja som nikomu nč pismne neoznamovala,doniesla Pn s diagnozou rizikove tehotenstvo a bolo vybavene.

nyusika
24. mar 2015

@lucy125 tak nie vsetky TEHOTNE idu rovno na PN, niektore TEHOTNE normalne pracuju a vtedy plati to, o com sme pisali vyssie.
ked je zena na MD/RD, nie je uz TEHOTNA...vacsinou 😀

lucy125
24. mar 2015

@nyusika hej? ja som myslela že žena 8týždnov pred porodm je na MD či sa mylim??

mkado
24. mar 2015

Ale pozor, pokial mate zmluvu na dobu urcitu a ta Vam skonci pocas RD alebo MD, moze zamestnavatel s Vami rozviazat pracovny pomer.

lucy125
24. mar 2015

@nyusika a inak zakladatelka temy sa nepytala či ma oznamit tehu zamestnávatelovi ale či ju može/nemože vyhodit pokial je už na MD alebo Rd a to su dve rozne veci.

gabrielaslivkova
24. mar 2015

Nie som si úplne istá v tom, čo teraz napíšem, ale čo ja viem, tak zamestnávateľ je povinný držať miesto len počas doby 6 mesiacov, neskôr už nie je povinný držať to isté miesto, ale je povinný (v prípade obsadenia tohto miesta) poskytnúť iné, náhradné miesto po dobu 3 rokov.

nyusika
24. mar 2015

@gabrielaslivkova ja som si nie ista ani tymi siestimi mesiacmi...ale miesto jej ponuktnut musi

lucy125
24. mar 2015

@gabrielaslivkova ano maš pravdu miesto ti musi držat pol roka,potom už nemusi,ale musi ti ponuknut nahradne miesto v tej istej firme.

gabrielaslivkova
24. mar 2015

@nyusika
@lucy125 lehoty si pamätám podľa toho, že to je rovnako ako pri vyplácaní materského, resp. rodičovského...

havana_frost
24. mar 2015

@martina374 Keďže sú tu rôznorodé odpovede, dokonca aj na nepoložené otázky, skúsim ti dať presnú odpoveď podľa zákona (zákonník práce, zákaz výpovede § 64, ods 1. písmeno c) Zamestnávateľ nesmie dať výpoveď zamestnancovi v ochrannej dobe, a to: keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.

Podľa odseku 3 sa však zákaz výpovede nevzťahuje na:
(3) Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi
a) z dôvodov ustanovených
1.v § 63 ods. 1 písm. a) prvom bode, (keď sa zrušuje zamestnáveteľ)
2.v § 63 ods. 1 písm. a) druhom bode v dobe, keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky, a v dobe, keď je zamestnanec pracujúci v noci uznaný na základe lekárskeho posudku dočasne nespôsobilým na nočnú prácu, (keď sa premiestňuje zamestnávateľ)
b) z dôvodu, pre ktorý môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer, ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke a o zamestnanca na rodičovskej dovolenke (§ 166 ods. 1); ak je daná zamestnankyni alebo zamestnancovi výpoveď z tohto dôvodu pred nástupom na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku tak, že by výpovedná doba uplynula v čase tejto materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, skončí sa výpovedná doba súčasne s materskou dovolenkou a rodičovskou dovolenkou,
c) pre iné porušenie pracovnej disciplíny [§ 63 ods. 1 písm. e)], ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke,
d) ak z vlastnej viny stratil predpoklady na výkon dohodnutej práce podľa osobitného zákona.

Treba tiež rozlišovať "výpoveď" - na ktorú sa tieto ustanovenia vzťahujú a "skončenie pracovného pomeru" - uplynutím času (na dobu určitú) alebo dohodou - na ktorú sa ustanovenia zákazu výpovede nevzťahujú.

deltaa
24. mar 2015

ja som uz z toho magor, tak moze moje miesto zrusit a vyhodit ma? ano alebo nie? ak je to pravda tak ziadna ochrana pre zeny po RD nejestvuje. Nikde sa neviem dopatrat v aktualnom zneni ZP. Neviem teda co spada pod ochranu tehotnych zien a zien na MD a RD ked sef zrusi moje miesto ked po 3 rokoch nastupuje do prace? Prosim vie mi niekto odpovedat?

havana_frost
24. mar 2015

@deltaa Ani ochranná doba ťa neochráni, ak sa zrušuje alebo priemestňuje zamestnávateľ. Vtedy možno dať výpoveď aj tehotnej alebo žene na MD/RD. Ak sa však "iba" ruší miesto u inak existujúceho zamestnávateľa, musí ti ponúknuť iné vhodné miesto. Keď nastupuješ po RD tak už nie si v ochrannej dobe.

martina374
autor
29. mar 2015

@havana_frost ten zakon aj presne tie paragrafy som citala,ale to je tam tak napisane ze to tazko pochopit. Teda ak sa nezrusuje zamestnavatel, normalne funguje firma dalej tak ked som na materskej tak mi nemoze dat vypoved z dovodu ze moje miesto sa zrusilo ano? dobre to chapem? A ak aj chce moje miesto zrusit, teda ze mi z jedneho dna na druhy povie ze vase miesto je zrusene tak mi musi poskytnut ine nahradne prac.miesto? Ak toto miesto prijmem tak dobre a ak nie tak mam narok na odstupne,ci kedy mam narok na odstupne? Dakujeem.

martina374
autor
29. mar 2015

@lucy125 presne tak

martina374
autor
29. mar 2015

@lucy125 teda len pol roka mi drzi miesto, to naozaj? a ked uplynie pol roka tak potom mi moze dat normalne vypoved aj ked som na materskej hej? fuuha

lucy125
29. mar 2015

@martina374 pol roka ti drži miesto,potom ta musi prijat do tej istej firmy na taku istu robotu,ale nemusi byt to tvoje miesto,napr robiš v kancli učtovničku,už nebudeš robit v kancli svojej učtovničku ale učtovničku inde alebo v kancli podobnu robotu,vyhodit ta počas rodičovskej nemože.