Rodičovská dovolenka a práca na dohodu

airey
1. júl 2016

Dobrý deň, prosím o radu ...Poberám rodičovský príspevok a mám možnosť pracovať na dohodu, no neviem či o rodič. príspevok neprídem, prípadne aké povinnosti voči SP a ZP mi vzniknú, a či sa mi z mesačnej odmeny cca 130 eur budú strhávať aj nejaké odvody, alebo či bude za mna platiť len zamestnávateľ. Prípadne mám aj pozastavenú živnosť, mohla by som ju popri rod. príspevku obnoviť ? platila by som nejaké odvody? Ďakujem veľmi pekne

vcielka24
1. júl 2016

Ahoj, pracovat na dohodu mozes, rodicovsky prispevok Ti to neohrozi
Musis sa prihlasit na SP, kvoli tomu, ze zamestnavatel by mal za teba platit dochodkove poistenie.
To, ci bude platit za Teba odvody zavisi od typu dohody a vysky prijmu 🙂

airey
autor
1. júl 2016

ďakujem za odpoveď - včielka 24, mala by to byť dohoda o pracovnej činnost s príjmom cca 130 e, môžem si uplatniť aj nezdaniteľnú čast z tej dohody?

vcielka24
1. júl 2016

Potom by ti mali byt platene zdravotne aj socialne odvody, nakolko sa to posudzuje ako pravidelny prijem.
Navyse, pokial by si ostala PN alebo na OCR, nechaj si u lekara vypisat klasicke tlacivo ako zamestnanec a mas narok na nahradu prijmu
Samozrejme si mozes uplatnit aj nezdanitelnu ciatsku 🙂

evittam
1. júl 2016

@vcielka24 Pozor čo radíš - dohoda o pracovnej činnosti môže byť aj na nepravidelný príjem a tam sa neplatia odvody NP a PvN....
Čiže pri takejto dohode nevzniká nárok na PN ani OČR.
Na SP sa neprihlasuješ ty ale zamestnávateľ, ty ak si na RP tak sa pôjdeš odhlásiť z dôchodkového poistenia, nakoľko ho bude platiť zamestnávateľ a ty - odvody z dohody.
@airey

artmaka
16. aug 2016

@evittam
ahoj ak môžem, aj ja riešim podobnú otázku.
Som na rodičovskej s pozastavenou živnosťou, zatiaľ ju otvárať nechcem pretože viac ako 2hodiny denne venovať práci nemôžem no pomaly by som rada začala.
Mám možnosť ísť pracovať ale napr. neviem aká je minimálna mzda a aké odvody z toho plynu. Vycitala som tu od teba že do dôchodkového platí zamestnávateľ a odvody z dohody ja. Vieš mi povedať aj konkrétne sumy? Alebo aspoň to ako to vypočítať? V zdravotnej poisťovni sa nemení nič? Nahlásenie alebo platenie odvodov? Na živnostenskom netreba nahlásiť k pozastavenej živnosti začiatok dohody?
Ide konkrétne o prácu kadernícky a malý má 18mesiacov.
Ak si nájdeš čas budem vďačná ak poradis, dakujem.

evittam
17. aug 2016

@artmaka Ahoj, živnosť môžeš mať pozastavenú - nič nenahlasuješ, nič sa nemení. Čo sa týka odvodov, krásne to máš zhrnuté tu:
https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/...
Záleží od toho akú dohodu uzavrieš, tie percentá čo sa týka odvodov platia aj pre r.2016. Odvody platíš aj ty aj zamestnávateľ - vypočítaš to jednoducho - hrubá mzda x percentá jednotlivých odvodov. Minimálna hodinová mzda pre r.2016 je 2,328 Eur.

artmaka
17. aug 2016

@evittam ďakujem veľmi veľmi pekne..

rainee
13. jún 2017

@evittam ahoj,chcela by som sa spytat ako je to v pripade dohody,mam byt zaevidovana pocas rd v zdrav.a soc.poistovni a len im oznamim ze budem pracovat na dohodu, alebo budem odhlasena a to bude platit zamestnavatel ako pri skratenom uvazku? Narok na ocr,pn,dovolenku pri dohode vobec nemam?dakujem.

evittam
13. jún 2017

@rainee Ak si na RD a ideš pracovať na dohodu tak sa stačí odhlásiť na SP z dôchodkového poistenia (teda ak si sa nahlásila pri nastupe na RD ako osoba starajúca sa o dieťa do 6.rokov). Nárok na OCR, PN a dovolenku pri dohodách samozrejme nevzniká.

rainee
13. jún 2017

@evittam dakujem za odpoved.

smejula
13. jún 2017

@rainee v prípade, že budeš mať z dohody odvádzané aj na nemocenské poistenie (ak to bude dohoda s pravidelným príjmom), nárok na PN a OCR mať budeš.

evittam
14. jún 2017

@rainee Prepac, pozabudla som,ze uz sa plati aj NP pri dohodach na prav.prijem. Dobre napisala
@smejula 😉😇

dullkoo
26. jún 2017

Opytam sa .... mozem mat aj dve dohody pri predlzenej neplatenej rodičovskej dovolenke??

nika772013
7. sep 2017

Ahojte ja by som sa chcela opytat kolko hod. Na mesiac /rok mozem odpracovat aby som sa zmestila do pozadovanej sumy ked mam rodicovsky prispevok a rada by som pracovala na dohodu a popri tom poberala rodicovsky prispevok maly ma 18mesiacov zacala som v novej praci no musim si zistit kolko hod mozem pracovat aby mi dali podla toho smeny

vcielka24
7. sep 2017

Ahoj,
ziadna praca Ti rodicovsky neovplyvnuje. Mozes pracovat akoukolvek formou - HPP aj Dohoda a akykolvek pocet hodin

evittam
8. sep 2017

@nika772013 Mozes pracovať kolko len chces. S RP to nemá nic spolocne.

viky7
19. sep 2017

@evittam mozem ta poprosit o radu ? oplati sa mi popri rodicovsekej praca na dohodu s pravidelnym prijmom, ktory by bol ale mesacne len 64 eur ?

evittam
19. sep 2017

@viky7 Ak ti trva povodny PP a neplánujes sa vrátiť po RD spat do prace a chcela by si čerpať podporu tak nie.

viky7
20. sep 2017

@evittam dakujem

to.beruska
24. sep 2017

@evittam pozeram ze sa vyznas.Chcem sa spytat ked budem dobrovolne nezamestnana a budem pracovat na dohodu a nahodou nebudem niektore dni v praci tak odvody za ten den si musim zaplatit?alebo budu aj tak zamna zaplatene

evittam
25. sep 2017

@to.beruska Za dni,ktore nebudes v práci si odvody platis sama. Najlepšie sa ist spytat vzdy na ZP alebo teda ti to pride v ročnom zúčtovaní.

lucijag
25. sep 2017

@evittam prosim vas viete mi poradit ohladne prace na dohodu?ide o to ze poberam rodicovsy prispevok na dieta do 6 rokov a mam moznost pracovat ale iba mesiac na dohodu na 4 hod denne treba to niekde hlasit resp nepridem o rodicovsky?

evittam
26. sep 2017

@lucijag Len sa odhlásiť z dôchodkového poistenia na SP. Nie o nič nepridete.

lucijag
26. sep 2017

@evittam a prosim vas to sa odhlasuje kde a potom mesiaci sa tam ma znova nahlasit ano?

evittam
26. sep 2017

@lucijag Na SP. Ano.

evittam
26. sep 2017

@lucijag Teda ak si sa prihlásila pri nástupe na RD.

lucijag
26. sep 2017

@evittam dakujem

suzie.h
28. sep 2017

@evittam Ahoj, prosim ta, vedela by si mi poradit? popri RD budem pracovat na dohodu ako prilezitostna vypomoc vo svojej praci, kde mam TPP, podla aktualnej potreby, platena hodinovkou podla realne odrobenych hodin. Trvanie dohody je od 1.10. - 31.12.2017, ale napr. v oktobri budem realne robit az 20., potom 21., 25. a 26.. K akemu datumu sa musim odhlasit na SP - ku 1.10., alebo az ku 20.? Rovnako prihlaska - az v januari, alebo sa da aj pomedzi len na tie dni, ktore neodrobim? Da sa pripadne odhlasit aj spatne (prihlasit spatne sa neda, to viem...)? Ine povinnosti / nahlasenia ako na SP mi nevznikaju? Dakujem za ochotu! 🙂

evittam
28. sep 2017

@suzie.h Odhlasit sa musis vtedy kedy ta prihlasi zamestnavatel. A na cele obdobie. A nie inak nic nemusis. A pozor odporúčam radšej dohodu na nepravidelný príjem. Aby si si nepokazila moznu max.podporu po RD ak by si nechcela nastúpit spat do prace.

stale_usmiata
4. okt 2017

Baby prosim vas, rodicak mi konci 30.11.2017, ak idem teraz tento mesiac do novej roboty, na trvaly pracovny pomer, mozem normalne ostat na rodicovskej dovolenke ? A ak 13steho zacinam, ten datum budem mat aj v zmluve, zo socialnej poistovne sa mam ist odhlasit predtym ci az po tom 13stom ? Dakujem