Rodičovský príspevok a práca na dohodu

elkey
3. feb 2014

Poradte prosim, ako to je s rodicovskym prispevkom a pracou na dohodu? Mam moznost pracovat na dohodu par hodin tyzdenne. Pridem tym padom o rodicovsky prispevok, alebo o nejaku cast z neho? Dakujem za info.

havana_frost
3. feb 2014

@elkey Neprídeš o nič, pri RD a poberaní rodičovského príspevku sa dá pracovať aj na TPP, aj hocijako.

elkey
autor
3. feb 2014

@havana_frost dakujem za odpoved.. to znamena, ze aj ked odnesiem potvrdenie o prijme na UP, tak mi nesiahnu na rodicak?

havana_frost
3. feb 2014

@elkey Nie, pri rodičovskom príspevku nevadia iné príjmy. Môžeš byť aj normálne zamestnaná. Dokonca si môžeš vybrať, či chceš poberať rodičovský príspevok 204 € alebo príspevok na jasle (do) 230 € - ak by bolo dieťa v jasliach.

elkey
autor
3. feb 2014

@havana_frost super, tak si ma potesila a este raz dakujem za odpovede.. Pekny den prajem! 🙂

drobcek26l
3. feb 2014

@elkey Ja tiež pracujem na dohodu a idem sa spýtať zajtra na sociálnu poisťovňu, lebo vraj keď takto pracujeme, sme povinné sa ísť do sociálnej odhlásiť z platenia dôchodkového poistenia štátom. Takže pri práci na dohodu si toto poistenie musíš platiť sama. Neviem v akej sume to je, zajtra budem múdrejšia. Ale z rodičovským príspevkom sa nemení nič.

elkey
autor
3. feb 2014

@drobcek26l ak ta mozem poprosit, napises mi zajtra ako si pochodila? vopred dakujem.. 🙂

drobcek26l
3. feb 2014

@elkey Jasné, dúfam že nezabudnem. aj ja sama som zvedavá, lebo niektoré mi hovorili, že je to mesačne dosť peňazí a že pokiaľ mesačne na dohodu nezarobíš aspoň 200 eur tak že sa neoplatí robiť. Ale neviem čo je na tom pravdy.

martina646
3. feb 2014

@drobcek26l
@elkey napisem vam presne, lebo mam aktualne info. Som na RD a na dohodu od marca 2013 ucim par hodin pre jednu jazykovu skolu. Prisiel mi teraz list zo socialky, ze mam priniest vyplnenu odhlasku, lebo nemozem byt aj poistenec statu (matka na RD) aj poistena zo zamestnania (dohoda). Tyka sa to len dochodkovej zlozky odvodov. Odhlasku treba podat s datumom podpisu prace na dohodu. Odvod potom plati zamestnavatel. Co je ale otazne, je ci ste alebo nie ste stratove a zavisi to od toho, kolko na dohodu zarobite. Vymeriavaci zaklad poistenca statu je 60% priemernej mzdy a vas vymeriavaci zaklad bude podla zarobku. U mna je to len cca 80-90 €za mesiac, lebo mam len par hodin. Takze ja som de facto stratova, lebo sa mi menej odvadza aj do II.piliera, ale kedze mam do dochodku vyse 30 rokov a dovtedy sa este 1000x zmenia zakony, tak to neriesim a je pre mna teraz tych par desiatok eur vyhodnejsich. Zaujimalo ma ale, ci by to malo vplyv aj na pripadnu dalsiu matersku, lebo planujeme druhe a to sa vypocitava z odvodov do nemocenskeho poistenia. Tam som mierne vo vyhode, lebo mam odvody z dvoch zdrojov - byvaleho zamestnavatela, u ktoreho som mala pracovny pomer pre MD a RD a aj od terajsieho zamestnavatela na dohodu. Takto mi to vysvetlili na pobocke socialnej poistovne u nas. Dufam, ze som to napisala zrozumietelne a trochu vam pomohla.

lalus
3. feb 2014

@drobcek26l
@elkey nie, neplatíš si dôchodkové sama, platí ho za teba zamestnávateľ.
odhlásiť z dôchodkového sa však samozrejme treba.

@martina646 ak sa nemýlim, tak podľa minuloročných zákonov by sa ti materská/podpora v nezamestnanosti žiaľ vypočítavala z dohody. od 1.1.2014 to zmenili a pri týchto dávkach sa bude posudzovať ten vymeriavací základ, ktorý je väčší (iba v prípade práce na dohodu počas RD), takže ak by si šla na ´dalšiu materskú, vypočíta sa ti z predpokladaného príjmu, t.j. zvyčajne toho, ktorý si mala pri odchode na prvú MD - za podmienky že si tam stále zamestnaná. Ak ti už pracovný pomer skončil, tak pravdepodobne len z dohody.

elkey
autor
3. feb 2014

@martina646 pffuuuuu.. no ja, co sa tyka takychto uradnych rieseni som trosku mimo... ja by som mala moznost zarobit mozno tiez nejakych 90 eur, maximalne 100 eur za mesiac.. a MD som nemala, kedze som pracovala na dohodu pred otehotnenim, tak neviem ako by to pre mna cele vychadzalo s tym dochodkom a platenim odvodov do dochodku... 😒

kikuleenka
3. feb 2014

@martina646 kazdy z pracovnych pomerov sa na ucely nemocenskeho posudzuje samostatne, takze ak tvoj povodny PP trva a z rodicovskej by si opat isla na matersku, povodny zamestnavatel Ta prihlasi opat do SP a tym padom si budes uplatnovat matersku z povodneho prijmu. Navyse, ak by si tam nedosiahla maximalny vymeriavaci zaklad, mozes si uplatnit narok na materske aj z nemocenskeho poistenia plateneho z tej dohody - takyto bol vyklad SP, ked som sa informovala (lebo som sa bala, ze si tiez dohodou dovrzem pripadnu dalsiu matersku) 🙂

elkey
autor
3. feb 2014

@lalus cize, ak by som potom uz prestala pracovat na dohodu, tak opat sa musim prihlasit na socialke, aby za mna platili dochodkove poistenie?

lalus
3. feb 2014

@elkey áno. resp. ak budeš pracovať len na nejaký obmedzený a vopred známy čas (týždeň, dva , mesiac) dá sa tá odhláška aj vyhláška vyplniť rovno spolu a nemusíš tam dvakrát chodiť.

elkey
autor
3. feb 2014

@lalus dakujem za odpoved.. to sice neviem, ci by som takto vedela, to sa skor jedna ne neurcito, mozno pocas celej rodicovskej dovolenky, no iba par krat do mesiaca...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martina646
3. feb 2014

@kikuleenka ano, takto nejako som to aj ja pochopila

@lalus moj pracovny pomer u povodneho zamestnavatela stale trva, takze asi to bude tak, ako pise kikuleenka. A este mi povedali, ze narok z dohody by som mala vtedy, ak by som v case, kedy by mi vznikol narok na MD bola stale na dohodu zamestanana, alebo by mi tento pomer skoncil v case, ked uz budem tehotna, vtedy by som bola v ochrannej lehote. A podal tvojho vysvetlenia, ak je moj VZ na dohodu taky maly, tak by mi pravdepodobne nemal "pokazit" matersku, ked sa berie do uvahy ten vacsi.

lalus
3. feb 2014

@martina646 nemám stým osobnú skúsenosť, to je to čo mi povedala ako januárovú novinku naša mzdárka 😉 že teda by sa ďalšia materská vypočítala nie z dohody

martina646
3. feb 2014

@lalus ved ano, aj ja som to tak pochopila a tak mi to aj vyhovuje 🙂 aj ked teda "zlata bana" to kazdopadne nebude ako pri prvej MD, vtedy som si platita este aj dobrovolne a mala som lepsiu PN a naslednu MD ako vyplatu.

gapa
3. feb 2014

@martina646 ak ti potrvá prac.pomer v den nástupu na md (to je podstatné), tak nie je strach, že nárok sa bude rátať z dhody a nie z prac.pomeru. Či budeš mať nárok na materské aj z dohody by záležalo, či by dohoda trvala k nástupu na md a ak netrvala, tak ozaj, či si bola tehotná v čase, ked dohoda skončila ale taktiež, či po ukončení dohody nevzniklo iné nem.poistenie. Pozor, za vznik nem. poistenia sa považuje napr. aj ukončenie rodič.dovolenky (ukončenie prerušenia), na čo sa často zabúda, tj. ak by dohoda skončila počas RD a ty z rd ideš na druhú md, tak by nárok vznikol len ak by dohoda trvala aj v den nástupu na md.
Ak by dohoda netrvala, dalo by sa ale uzatvoriť dobrovolné nem. poistenie (+dôch) najlepšie pred nástupom na md (ak máš dní z dohody aspon 270 v období 2roky pred pôrodom) a to by bolo výhodnejšie, ak máš dohodu len na 90eur, z dobrovoleného by to bolo z minima, tj. z vym.zákl. cca 400eur rátané.
Samozrejme aj na znení zákona účinnom v den nástupu na md záleží.