Som tehotná a nezamestnaná, musím sa stále hlásiť na úrade práce?

barbara_88
12. júl 2019

Ahojte.
Vie mi niekto poradit, ci je nieco taketo vobec mozne a zakonne?
Som tehotna a evidovana na urade prace. Materska mi zacina 17.7. 2019 uz som im dala potvrdenie a termin mam 10.9. 2019. Dnes mi volali ze este sa tam musim prist hlasit aj ked uz maju potvrdenie o materskej dovolenke. A termin mi dali 21.8. 2019. Hlasit akoze naco ved to nedava zmysel. Dnes je piatok tak uz sa nikam nedovolam, ale teda pondelok to budem urcite riesit. Stretli ste sa s tym uz niekto?

ivkazba
12. júl 2019

@barbara_88 osobne som sa s tým nestretla, ale už som tu videla pár diskusií na túto tému, že ešte takmer 2 mesiace pred termínom pôrodu posielali ženu na pohovor. Beriem, že si tie ženy robia svoju prácu, ale aj zdravý rozum by niekedy nezaškodilo použiť.

barbara_88
autor
12. júl 2019

@ivkazba no najlepsie je, ze nechcu odo mna potvrdenie o hladani prace uz 3 mesiace pomaly, ale ze nahlasit sa musim prist ako neviem ze ci zijem alebo chcu aby som im tam porodila na chodbe.

ivkazba
12. júl 2019

@barbara_88 tak potom mi to príde divné. Ale možno niekto má skúsenosť a napíše. A ak nie, tak zavoláš a zistíš.

sintra
12. júl 2019

Ahoj, ja som tehotna a tiez evidovana na UP - no este nemam rozhodnutie o MD, cakam ho coskoro. Chodila som kazde dva mesiace, stacilo doniest vytlacene reakcie na ponuky prace. Teraz som naposledy bola tusim pred mesiacom.a uz nepojdem, len mam dorucit potvrdenie o narodeni dietata. Na UP vseobecne strasne zalezi, na aku pracovnicku natrafis, od toho sa odvija prax.

barbara_88
autor
12. júl 2019

@sintra ahoj. Ano je to o ludoch to je pravda. Ja mam kazdy raz inu, lebo tam nikto nechce robit takze sa to tam stale strieda. Doteraz to bolo ok tiez som chodila raz za dva mesiace a dokonca uz ani potvrdenie o hladani prace nechceli. Ale teraz je tam nejaka nova, ktora ked som bola povedala ze uz nemusim chodit ale potom mi volala, ze veduca povedala. Jednoznacne to cez tyzden poriesim ja sa urcite buzerovat nenecham.

sintra
13. júl 2019

@barbara_88 Heh, taku skusenost mam aj ja, ze skoro zakazdym ina osoba. Tie spisy si tam prehadzuju ako seno 😉 No vzdy dom mala stastie na normalne, akurat raz ma jedna - ked som bola uz v 5 mesiaci - poucovala, ze sa vraj v pohode mozem zamestnat i teraz, ze na pohovore to vobec nie je problem 😆

michelle567
13. júl 2019

Ale veď to už budeš aj materskú poberať, zistila by som si v zdravotnej keď si už na materskej dovolenke či by si si do pôrodu musela platiť zdravotku ak by si sa vyradila z evidencie. Keď nie tak by som sa vyradila

michelle567
13. júl 2019

Ale si myslím že keď už budeš na materskej dovolenke tak nemusíš ani tu zdravotku platiť....tak úrad práce je ti už aj zbytočný

veronikaszabova
13. júl 2019

@barbara_88 materska dovolenka ti zacina 17.7 - a mas narok na matersku? Ak ano, od 17.7 sa hlasit nemusis.
Ak nie, musis sa chodit hlasit. Ked porodis, staci im mailom poslat rodny list dietata a vyradia ta z evidencie.

barbara_88
autor
13. júl 2019

Kazdopadne materska sa to vola pre nieco a nie preto aby sa clovek musel pred porodom este niekam hlasit. Narok na matersku mam- otehotnela som este ked som bola zamestnana. Len tazko v tomto state ked ani na urade nevedia, co a ako ze.