5,5 ročné dieťa na pohrebe

kvetinkamilka
9. okt 2021

Ahojte, aký máte názor vy na to vziať dieťa 5,5r na pohreb ? K dedkovi mala velmi pekny vztah. Do nemocnice ho nemohla chodit navstevovat dcera. Velmi ho chce vidiet naposledy. Ale som na vazkach ci dieta by malo ist na pohreb 🤔 srdce mi hovori zober ju .. rozum nie nezober ju. Pomozte mi rozhodnut sa 🙏🏼❤️

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panelacikova
9. okt 2021

@kvetinkamilka ja by som nebrala. akože aby sa pozrela ešte poslednýkrát na dedka? vážne? na mŕtvolu? za mňa nie. ale sto ľudí, sto "chutí", iste sa nájde mnoho takých, ktorí by to urobili. ja by som dieťaťu vysvetlila, že sa tak jednoducho stalo, dedko bol chorý, alebo starý a umrel. vysvetliť to primerane veku. pohreb samotný nevidím ani nejak ako problém, ale ani tam by som 5,5 ročné nebrala. a už vôbec nie pozrieť na nebožtíka.

pribinak
9. okt 2021

Smrť a pohreby sú súčasť života. Nirmalne by som vzala. Syn bol na pohrebe babky a bol mladší. Nijako ho to nepoznačilo. Bolo tam viacero deti. Nirmalne sa rozlúčil tak ako všetci
Deťom sa to dá pekne vysvetlit a toto je aj vek, kedy sa deti začínajú o takéto veci zaujímať

lienka.7
9. okt 2021

@kvetinkamilka na pohreb by som ju nebrala... je to stres pre dospeleho, nieto este pre dieta. potom az na cintorin, kde by som jej vysvetlila ze tu je dedulo a teraz ho budeme sem chodit "navstevovat"

zuzanockamt
9. okt 2021

Moje dieťa bolo už dvakrát na pohrebe, malo vtedy menej ako 5.5 roka, žiaľ, aj toto patrí do života, nielen jednorožce a balóny na oslavách.

stanulienkat
9. okt 2021

Boze moj, tu ti vsetky hysterky budu pisat, aby si nebrala, ze bude mat traumu, hned ti budu ordinovat psychologa..🤦‍♀️ Je to normalna sucast zivota. My sme ako deti chodili a nema nikto traumu. Deti to beru ovela lahsie ako dospeli. Moja dcera bola a nic to s nou neurobilo. Zober ho. Patri to k zivotu. Tu mnohe zeny pestuju deti ako cukriky, aj tak tie dnesne deti vyzeraju. Neschopni slabosi, co sa zo vsetkeho zosypu.

zuvelyn
9. okt 2021

Mala som 6 ked zomrel dedo, rodičia mi to povedali az po pohrebe, pamätám si ze som to nijak neprezivala, povedala som ze aha, skoda a život išiel ďalej. Ak ale dcéra vie ze dedko zomrel, co je pohreb a chce tam ísť tak by som ju vzala, hoci si primárne myslím ze deti na pohreb veľmi nepatria.

leeo
9. okt 2021

preco by nemalo? Ked vedia do skolok tahat transky a ukazovat im ich ako "beznu" sucast zivota plus sexualnu vychovu a podobne zvratenosti v tak malom veku /skor v zahranici/ tak preco by smrt, ktora je skutocne prirodzena sucast zivota mala byt tabuzovana? Ale ty ako jej mama vies najlepsie ci ju tam vezmes alebo nie.

cinderelka
9. okt 2021

@kvetinkamilka Ja by som jej vysvetlila, že dedko sa po smrti zmenil a nech si ho pamätá takého, aký bol... za mňa by som nešla s dieťaťom... možno na omšu, ak budete mať a potom sa odpojiť...

zivotgombicka
9. okt 2021

Ja som ako 5-rocna bola na pohrebe tete, ktoru som mala rada, a som rada, ze ma tam rodicia zobrali a mohla som sa s nou takto naposledy rozlucit, no mrtvu som ju v truhle nevidela. Vobec to nevnimam ako traumatizujuci zazitok, myslim si, ze aj pohreby su sucastou zivota

anjelicek26
9. okt 2021

Moji boli, ale k rakve pozriet sme ich nebrali. Patri to k zivotu, deti ist chceli. V kostole sme stali vzadu, ked im bola nuda, sla som s najmladsimi von. Na kare to bolo to, co starkych rozveselilo, trosku pozitivne naladilo, ze videli, ze dalsia generacia je tam tiez, ze je to kolobeh zivota...

ejanjelik
9. okt 2021

@kvetinkamilka kedysi bola smrt beznou sucastou zivota deti, umieralo sa doma. Ked som bola prvacka bola som na pohrebe dedka, u nas vtedy najblizsia rodina stala v kostole pri rakve. Traumu nemam. Ked zomrela babka maly mal cez dva roky. Normalne som ho zobrala do domu smutku, ked tam nikto nebol a rozlucil sa. Na pohrebe nebol, tazko som to niesla a nemohla som sa mu venovat, prizerala ho svagrina . Pamatal si dlho, ze v dome amutku spinkala bavka a chcel ju tam ist pozriet.

hipuska
9. okt 2021

Keď kolegovi zomrel otec, v podobnom veku mu bola dcéra. Nezvládla to, pretože dedko pre ňu veľa znamenal. Museli rok chodiť k psychológovi. Ak je dieťa vyspelé, ja by som zobrala. Veľa mŕtvych sa na seba nepodobá, takže aj vysvetlila. Neviem, či ste veriaci alebo nie, vysvetliť že ostalo iba telo, duša je inde. (Aj keď neveríte, pre dieťa to môže byť dobrý spôsob akceptácie)

0silvia0
9. okt 2021

@kvetinkamilka ja by som zobrala ak by dieta chcelo. Primerane vysvetlit, ale k truhle radsej nie.

evkamotka
9. okt 2021

V 5r som bola na pohrebe mojho dedka a bolo to ok. Deti to tak neberu. Bolo nas tam viacero deti. Syn ma teraz 4r a ked mu zomru prastari rodicia (ma este troch velmi starych a chorych) urcite ho vezmeme na pohreby so sebou, ani nas nenapadlo ze nie. Ved na pohreby sa normalne chodi

makova333
9. okt 2021

Ked som bola dieta (mala som kusok menej ako tvoje dieta), tiez ma zobrali na pohreb tety, ktoru som mala rada. A ja som tam svacla o zem, normalne som odpadla a teda museli ma ratovat. Ked zomrela moja mama, dceru (starsiu ako tvoje dieta) som na pohreb nebrala. Takze za mna nie.

lucia147852
9. okt 2021

Kedysi bola smrť normálna súčasť života. Dokonca mŕtvy bol vystavený v dome, kde vedľa spali deti. A nikto nemal takú traumu so smrti ako majú ľudia teraz. Ja by som vzala. Čo sa týka posledného pohladu na mŕtveho, to by som riešila podľa toho ako dedko vyzerá, či pekne, akoby spal, alebo ho choroba veľmi poznačila. Takisto treba zvážiť citlivosť dieťaťa. Moja skoro 5 ročná je zatiaľ si smrťou ok. My sme veriaci a teda berie to tak, že zosnulý odišiel do nebicka kde mu je už dobre a nič ho netrápi. Rozhodni sa podľa seba a dieťaťa s nie podľa iných ľudí. Prajem uprimnu sústrasť.

lija22
9. okt 2021

moja patrocna velmi chcela ist. bol to ale pohreb bez omse. celkom rychlovka. na pohreb s omsou by som nebrala,dieta by sa nudilo.

majamat
9. okt 2021

mala som 7r ed mi zomrel dedko a bola som an pohrebe. je to pre mna len spomienka, ani negativn,a ni pozitivna. deti to vnmaju inak, lebo si neuvedomuju dosledky umrtia.

spadnutaslivka
9. okt 2021

normálne chodíme na pohreby s deťmi. O smrti sa rozprávame, ľudia žijú a zomierajú. Smrť aj choroby sú u nás proste normálnou súčasťou života.

amelie2017
9. okt 2021

Mala som tolko, ked mi umrela babka, na pohrebe sme boli, aj mladsia sestra. Dokonca aj pri truhle. V tom roku umrel aj otcov brat, tiez sme boli. Dokonca oni ho mali doma az do pohrebu a my sme spavali vo vedlajsej izbe. Ziadna trauma.

dzepeta
9. okt 2021

Deti to zvladnu lepsie ako my dospeli. Dokonca sa moja neter a synovec boli pozriet na otvoreneho v truhle. 4 rocny len poznamenal ze vyzera ako keby spinkal. A potom nato povedal ze nemame byt smutni ze starky sa opat narodi ako babatko. Ja by som tiez vzala. Deti to zvladnu❤️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mauduska
9. okt 2021

mňa rodičia brali vždy na pohreb, aj mojich súrodencov. Mladšia sestra mala cca 5 - 6, keď nám zomrel pradedko, tam bola určite. Či bola aj niekedy predtým, to neviem. Vždy sme sa išli pozrieť aj na mŕtveho, kým bol ešte vonku vystavený. Nemám z toho nijakú traumu. Skôr ma to naučilo vnímať smrť ako súčasť života, najmä ak ide o starých ľudí.

Mala som na gymnáziu spolužiačku, ktorá sa pri dokumentárnom filme, kde bola mŕtvola skoro povracala, lebo nikdy predtým na pohrebe nebola. Za mňa radšej zobrať dieťa a učiť, čo je to smrť a že je to normálne, ako toto.

sorciera24
9. okt 2021

pred mesiacom mi zomrel otec, posledne tyzdne ho moje deti tiez nevidavali, lebo bol vo velmi zlom stave....na pohreb sli, bol to ich dedo (mladsi ma 6).....ved nemusi sa pozerat do truhly (mozete ju amt dokonca zavretu).....skor ide o tu orzlucku, vela sme sa rozpravali este pred jeho smrtou o chorobe, o smrti, sli a zvladli to ako sucast zivota.....

janinah
9. okt 2021

Moje dcéry 6 a 8 boli na babkinom pohrebe,stáli pri otvorenej truhle a nijako ich to netraumatizovalo,lebo to mali vysvetlené ako normálny prechod odtiaľ do Neba.

eternity24
9. okt 2021

@kvetinkamilka ja si tiez myslim, ze to patrí k zivotu. Stres to je, ale aj možnosť rozlúčiť sa. Pekne by sim jej vysvetlila, ze dedkovi uz nebude srdiečko a pôjdeme sa s ním rozlúčiť, ze sa na mali bude pozerat uz iba z nebucka. Ked pisete, ze dedka mala velmi rada. Určite by som ju nevzala pozrieť sa na mŕtvolu. Ale moze mu nakresliť pekny obrázok na rozlúčku a položiť ho napríklad na truhlu, nieco mu zašepkat, povedat. Podľa toho ako sa bude citit. Myslim, ze vela žien z toho robi neviem co… aj smrť patrí k zivotu a podľa mna sa treba s milovaným rozlúčiť. Ja by som ju určite zobrala, vopred vsetko vysvetlila.

ecko80
9. okt 2021

@kvetinkamilka Moj syn ma 5 a pol roka, na pohreb ako taky by som ho zobrala, ten obrad, ale k otvorenej truhle urcite nie. Presne ako pisu baby nado mnou, zosnuly moze vyzerat trochu inak, ako si ho clovek pamata za zivota. Pre mna ako tinedzerku, ked som bola na pohrebe staremu otcovi, bol to velmi neprijemny pohlad. Nebol to on. Ale moja mama nastojila, lebo to treba, tak som sla. Ale zostalo to vo mne.

simona92101
9. okt 2021

@stanulienkat neznamena,ze ked to jednomu nic neurobi,ze tak budu reagovat vsetci,a nemusi to hned znamenat ze su slabosi 🤦‍♀️ tak ako niekto neznasa pohlad na krv ci nerad pozera hororove filmy,tak inemu to nerobi nic..ja osobne nemam rada pohreby,nechodim pozerat a obchytkavat neboztikov do rakvy,stojim obdalec a rozlucim sa v duchu.nerada sa pozeram na trpiacich ludi,babky ktore nariekaju a hlavne tie pesnicky morbidne.patri to k zivotu,ale ak niekto citi ze tam dieta nechce zobrat,tak naco nutit🤷‍♀️

diewcatqoo
9. okt 2021

Ja som bola v cca v tomto veku prvykrat na pohrebe. Vtedy to u nas bolo tak, ze mrtvy sa drzal doma a kazdy vecer sa tam schadzali ludia modlit pri mrtvom. Bola som aj tam pred pohrebom a nemam z toho traumu. Este si spominam, ze som sa mamy pytala, preco niektori placu, ked z toho zomreleho uz je anjelik a tesi sa v nebi. Myslim, ze horsie to bolo vtedy asi pre mamu ako pre mna.
Pohreby su sucastou zivota. Ak to dietatu primerane vysvetlis a nebudes tam mat problem sama so sebou, tak myslim, ze je pekne vziat tam dieta, aby sa dostojne rozlucilo.

bimbambim
9. okt 2021

Ja by som zobrala.Je to síce iné ale na svadbu by si tiež nebrala lebo svadba? Bohužiaľ patrí aj pohreb k životu.Dcera je citlivá so smrťou priamo sa stretla u svokry keď im zomrela náhle pred očami.Boli na prázdninách svokra chcela vstať z postele ešte sa pozdravila dobré ráno a hneď odpadla a zomrela.Videla všetko ako manžel oživoval dokonca otvárali dvere pre sanitky už keď oživovali oni tak to už nevideli .Museli už ostať vedľa.Nepomohlu bola mŕtva hneď.Videli ju už mŕtvu na posteli .Na pohrebe neboli ale keď zomrel aj svokor tak tam som už zobrala ale pri otvorenej rakve bol len starší syn .Dcéra vedela ,že je otvorená ale nevidela bola vzadu .Mala traumu chvíľu len zo svokri ,ale berem to tak ,že dieťa nemá také veci vidieť.Chviku tam nechcela chodiť netlačili sme na ňu.Teraz v pohode už tam chodí len do ich spálne nechodí .