Pohreb s malým dieťaťom

flower24
29. mar 2016

Ahojte, potrebujem poradit. Boli ste s malym dietatom na pohrebe? Nasa ma 3,5r. a zomrel jej dedko... Mam dilemu, ci ju tam vziat alebo radsej poprosit kamaratku postrazit. Mala s nim pekny vztah, povedali sme jej, ze je uz v nebicku, ze sa z nej vytesuje a pozera zhora na nu. Prijala to, len smutila, ze chce, aby prisiel...Neviem, ci vydrzi cely obrad len tak sediet a pozerat na smutiacich, ktori placu...ako to zvladli vase deti? Bojim sa, aby ju to nejak zle nepoznacilo.

jeennyv
29. mar 2016

@flower24 mam 24 a zatial mi vyklopat a chvala bohu nezomrel nik, komu by som sla na pohreb..inak tieto veci nie su pre mna cize ja som dospela a nebola som na pohrebe a za mna osobne sa mi nepaci, ked male deti, dokonca aj v kociku tahaju na cintorin...a som aj kus v niektorych takych veciach poverciva, ze dieta by neviem do kedy nemalo chodit na cintorin do krstu ci ako...

ukulela
29. mar 2016

podla mna nebrat. mala nevydrzi a niekto s nou bude musiet ist prec. ty budes z toho nervozna a nedokazes sa sama so zosnulym rozlucit. okrem toho uvidi vas plakat, to bude na nu vplyvat. pohreb, to su vybicovane emocie. detom este take netreba. na mna ak by aj rodina tacila, ze sa to patri, tak by som nepovolila. alle teda je to len moj postoj a nazor.
uprimnu sustrast.

jankali
29. mar 2016

A čo si ty šiši? Ber ju len tam, kde je na 100 percent isté, že jej to neublíži! Pozná tvoja dcéra napr. detaily výroby chleba? pestovania kvetov? atď. - určite nie. Tak prečo by mala poznať rituály pri pochovávaní - na to má more času... ono pri takom smútku sme náchylní všelijaké "dôkazy lásky k nebožtíkovi" - vyrieš si smútok sama, jej nechaj bezstarostné dni🙂 A hovoriť jej, že nie je, že je v nebíčku - tiež netreba.

flower24
autor
29. mar 2016

@ukulela Dakujem za nazor. Tiez si myslim, aj sme to tak s manzelom zvazovali.

zitaje
29. mar 2016

Take male dieta by som nebrala, ak to nie je nevyhnutne. Ale potom na cintorin by som ju zobrala, nech jej neostane prazdne miesto. My sme boli nedavno na cintorine s mojim 2,5r. a velmi ho to zaujimalo - sme sa pekne porozpravali o tychto veciach, o zivote a o smrti, ved aj to patri k zivotu. Netreba zo smrti robit tabu. Je vam za dedkom smutno, lebo ste ho mali radi, a uz tu nie je s vami, ale je to normalne, ze zomrel, naplnil sa jeho cas. Ludia su smrtelni, rodia sa a umieraju, taky je kolobeh zivota. V minulosti to brali ludia ovela prirodzenejsie, teraz sa zije v takom akomsi vyklade, tvarime sa, akoby vsetko bolo dokonale a idealne.
AK to tvoje dieta zaujima, vyuzila by som prilezitost a objasnila by som mu veci - teda ak to ty sama zvladas a samozrejme nejak citlivo a tak, aby tomu malo sancu porozumiet, bez zbytocnych podrobnosti. Ak je to prilis bolestive, pokojne to odloz na neskor, ale nezametala by som tieto temy pod koberec.

flower24
autor
29. mar 2016

@jankali Nezda sa ti, ze volis trochu tvrde slova? Pytam sa, lebo som sa s tym este nikdy nestretla. A tento portal sluzi prave na poradu, nie na urazanie, ak si si nevsimla. Neberiem ju tam automaticky, len sa radim. No ty zrejme poznas moju dceru viac ako ja, ked si si taka ista, ze jej to ublizi, ze? Ak by som ju tam brala, tak nie preto, aby poznala ritualy pochovavania, ale preto, aby mi raz nevycitala, ze sa nemala moznost s milovanym dedkom rozlucit. Neviem ako tvoje deti, no nasa je velmi vnimava a neviem teda, ako inak malemu dietatu ktore sa na dedka pyta, kedy k nemu pojdeme, vysvetlit, ze sa uz s nim nestretne, ak nie takouto podla mna, pre vek primeranou formou, ze je v nebicku. Zobrala to uplne prirodzene, vecer to tatinovi rovnako vysvetlovala. Samozrejme, ked bude starsia, vysvetlim jej to inak, vsetko primerane veku. A mimochodom - ano, vie ako sa pecie chlieb, aj pestuju kvety a pod. 🙂

flower24
autor
29. mar 2016

@zitaje Paci sa mi tvoj nazor, vnimam to rovnako. Dakujem.

sue
30. mar 2016

@flower24 môj synček mal 3,5 roka keď zomrela moja milovaná babička.

On navrhol motto na parte, a tiež bol na cintoríne. Počas obradu bol s tatkom pred domom smútku. Predtým bol "zakývať" babi...a spolu chodíme na jej hrob.

Smrť je súčasťou života a deťom podľa mňa treba odmalinka primerane vysvetľovať všetko.

Za mňa teda áno, ale s "aupairkou"....

Úprimnú sústrasť.

xmamalea
30. mar 2016

Mne babička zomrela v máji ,keď mala dcérka 2 a 11m ,s babickou sme bývali ,mali skvelý vzťah ,obedny spánok spolu absolvovali každý deň ,keď zomrela sme boli v Prahe,tak sme sa rýchlo vracali domov a mala sa pýtala hneď,kde je babička ,tak sme jej povedali,že zaspinkala navždy a je pri Jeziskovi,malá sa hneď pýtala ,či ju dáme do jamy ,či jej dáme krížik a ci už je so svojim dedkom ... čiže spolu museli mať túto tému rozobratu 🙂 povedali sme ,že áno ,že spinka a že ma aj krížik .V deň pohrebu bola s mojím mužom doma ,na kar do reštaurácie prišli ,na cintorín chodíme spolu skoro stále zapáliť sviečku,takže za mňa niekoho. Kto bude s dietatkom zaistiť ,aby si ty nemusela odbiehat a riešiť veci okolo dieťaťa ,ja som mala takto manžela povereného /tak isto to urobili aj moji rodičia so mnou,mala som 3 keď dedko zomrel,s ktorým sme bývali ,tak má dali babke z druhej strany počas obradu a na kar som šla v jej doprovode /

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jamelia
30. mar 2016

@flower24 pred mesiacom mi zomrel otec. Deti maju 5 a 3 roky. Vzali sme ich do domu smutku este pred obradom, aby sa rozlucili. Pozreli sa na starkeho, pozdravili, zakyvali mu, nemali z toho ziadnu traumu. Mladsi syn, ked sme mu povedali, ze starky ide do nebicka, sa hned pytal, ako sa tam dostane 🙂 starka mu povedala, ze priletia z neba anjeli a zoberu ho tam 🙂 Pocas obradu boli obaja u kamosky, hrali sa tam spolu so sesternicami aj. Potom sme ich vzali na kar. Na cintorin chodime spolu zapalit sviecku. Starsia dcera uz vie, ze ked niekto umrie, pochovaju ho, resp zahrabu do zeme. Kedysi ludia mavali mrtvych do pohrebu doma, nemyslim si, ze je spravne deti pred tym ochranovat. Starkym umrel psik, potom nas kocur a teraz starky a deti hovoria, ze su spolu v nebicku.

erickatt
30. mar 2016

@flower24 ak bude s kamoskou tak ju neber. Mozte mu do nebicka kyvat ale tebe padne lepsie byt bez nej. Tez som tak varovala mesiac dozadu drobca.

jankali
30. mar 2016

@flower24 ahoj, napísala som to - aby si mala upozornenie, že názory na to sú aj úplne odlišné od toho, čo navrhuješ. Celkovo si myslím zhruba to, čo ostatné maminy tu písali, ale neviem, tu na fóre tie vety znejú tak, ako si ich čitateľka vysvetlí... Šiši je predsa detské slovo. A čo je jedno slovo proti tomu, že by si to poriadne nepremyslela.. viem, že máte smútok a napísala som ti najlepšie čo som vedela. Vysvetlenie, že tu nebude - to nie je nutné priamo na obrade. Či malá vie o chlebe, či kuká detektívky v TV.. Ja osobne vidím veľa iných možností ako vysveliť dieťaťu, že starký už s ním nebude. Práveže toto lúčenie vo chvíli odprevádzania... to je dospelácky pripravené a určite nevhodné pre deti. Aj dospelí majú problém so sebou. Zbytočne to siliť, dieťa nepotrebuje rozlúčkuo akej píšeš. Pýtala si sa, tak odpovedám - zo svojej skúsenosti. Môj 2,5 ročný prišiel o milú babku, citlivý, na cintorín išiel so mnou asi mesiac po pohrebe (to už spočítal do 100 tyčky vedľa na plôtiku) - ten cintorín doteraz pamätá a spomína. Nepotreboval sa s babkou rozlúčiť jednorazovo, ale spomína ju (a vtedy potreboval 1-vetovú odpoveď - napr. podľa aktuálnej rozprávky, ako sa tam hovorí o mŕtvych). Teraz má 6 a určite by som ho na žiadny pohreb nebrala.

margarita
30. mar 2016

ja nie som poverciva ani nic take, a zomrela mi babka, ked mali moje deti 4.5r , 1.5r a aktualne som bola v 9tt s tretim. na pohreb som sla, a vzala som aj deti. moja najstarsia, vtedy 4 a pol rocna mala s prababkou velmi dobry vztah, navstevovali sme sa aj 2 x tyzdenne, tak sme nevideli dovod, preco jej nejako tajit, ze ludia su smrtelni. sama chcela ist na pohreb, chodievali sme na ten cintorin aj predtym, zapalit sviecku, doniest kvety a pomodlit sa za nasich zomrelych atd. prislo mi to prirodzene, aj ja som sama ako decko tak bola naucena.
a ziadnu traumu som z toho nemala ani ja, ani moja dcera, ten 1 a pol rocny si to cele vobec nepamata, takze mne to nepride morbidne alebo co.

samozrejme, treba zvazit, ci to dieta same chce, ak nie, nebrat ho nasilu, to da rozum, ale ak malo s danym clovekom blizky vztah a je uz starsie a chape veci, nevidim na tom nic zle.
ale len Ty poznas okolnosti a dieta najlepsie, v tom Ti poradit neviem...

lubiss
30. mar 2016

nebrat .... k comu je to dobre nechapem.....nechaj ju pekne v tom ze dedko odletel do nebicka nemusi vidiet nariekajúcich ludi rakvu atd....mna tiez nezobrali ked som mala 5 rokov na dedkov pohreb a co beztak pride na to az neskor co to je pohreb a o com je to...

katarinapekna
30. mar 2016

@flower24 3,5 ročne dieťa aby ti nevycitalo raz????😀😀😀 ja si teda z obdobia 3 rokov skutočne nepamätám nič, prišlo mi to vtipne,sorry

jana_eyre
30. mar 2016

Ak nie je problem so strazenim, vyuzila by som to..

Moje deti bravam na cintorin bezne za mojou mamou, vela sa o smrti blizkej osoby rozpravame, smrt patri k zivotu nevidim dovod o nej detom nevraviet..

Ale na pohreb by som ich nebrala, je tam prilis vela smutku, dieta by to mohlo rozrusit a mozno aj ty by si sa trocha podvedome kvoli dietatu kontrolovala a svoje emocie by si si prilis strazila..

Uprimnu sustrast..

natalym
30. mar 2016

Ty si poznáš dieťa, rozhodnutie je na Tebe. Ak je citlivejšie a mala by som ho s kým nechať, tak by som ho nebrala. Ak vysvetlenému chápe a cítiš, že to zvládne tak prečo nie. Je to súčasťou života. ☹

bjeremiasova
30. mar 2016

No dieta sa ma naucit odmalicka ze to patri k zivotu.ale ak bude dedko v truhli to by ho asi nemal vidiet.je to smutne no priridzene.zial to je zivot.ja by som ho zobrala asi ... Mi sme malu tiez zobrali ked mala rok bola s manzelom vonku v kociku a aj u druheho mojho deda no potom s npu musel ist domov lebo bolo asi -10 ... Uprimnu sustrast ...

bjeremiasova
30. mar 2016

* v truhle

bjeremiasova
30. mar 2016
dominika6
30. mar 2016

@flower24
podľa mňa je na to ešte malá...nech si ho zapamätá v najlepšom svetle a s príjemnými spomienkami ako ho vidieť v truhle,mohla by sa rozplakať a potom budeš mať starosti nie so sebou ale s ňou...

monicm
30. mar 2016

@flower24 Keď zomrela moja mama, naše deti mali 5 a 2,5 roka, na pohrebe boli. Manžel ale s nimi zostal v zadu. Nechcela som ich dať niekde inde, bola to ich babka, ale tiež som nechcela, aby boli priamo pri mne a vpredu. Keď zomrel manželov otec, deti mali 7 a 4,5, to už dokonca sedeli vpredu pri manželovi, ja som bola vzadu, nakoľko som bola tehotná. Sami chceli ísť k nemu a byť pri ňom. Zvládli to celkom dobre, aj keď pohreb svokra bol pre nich ťažší, bol pre nich reálnejší, lebo predsa len boli starší a viac to vnímali, najmä ten najstarší.

ludka140281
30. mar 2016

Ja by som nebrala,nakolko je to až dost emotívny zážitok,,,uvidí milovaných ako plaču 😢 ..vezmi ju,ale bud v dialke,nie uplne blízko,aby nepochopila,že už ho nikdy neuvidí,len potom na hrobček nech dá kvety,alebo sviečku a vysvetli jej,že tam teraz deduško býva,alebo niečo tak,nebude ju to traumatizovat a predsa bude vediet,že je tam ....UPRIMNU SUSTRAST 😢

lubi40
30. mar 2016

ked mi zomrela babka, v sestra brala dceru v podobnom veku. Mala to zvladla bravurne. Chapala, ze prababka isla do nebicka a ze sme sa s nou prisli rozlucit. Nemala ziadnu traumu. Samozrejme, zavisi to od dietata, ale aj od toho ako sa to poda. Ja by som dieta v podobnom veku urcite zobrala. Sama som bola na viacerych pohreboch, ked som mala okolo 4-5 rokov (vtedy mi zomreli obaja dedkovia aj prababka) a ziadnu traumu nemam. Samozrejme ma nebrali k otvorenej truhle, ale pohreb som vnimala ako normalnu vec.

erika161
30. mar 2016
Používateľ erika161 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od erika161.

@flower24 ja by som ju osobne radsej asi nechala u kamaratky

elusive
30. mar 2016

Nie, určite by som tam dieťa nezobrala. Pozerať sa na to ako ľudia plačú a smútia.. ? To je veľa na dospelého, nie ešte dieťa.

nibocka
30. mar 2016

@flower24 mne zomrel svokor v novembri a maly mal teraz tri roky.
Vydrzat nevydrzal celu dobu sedet pri nas,ale moji rodicia ho zabavili.ale zase nerobil cirkusy.chvilu bol pri nich chvilu pri nas.my sme ho nemali kde nechat tak sme to museli riesit takto.
On tomu este nechape

ivett1
30. mar 2016

@flower24 čím menšie dieťa, tým lepšie znáša takúto smutnú udalosť ... tento rok sme my ako rodina absolvovali dva pohreby ...mne zomrela babka ...na tento pohreb sme deti nevzali a potom im zomrel dedko (môj svokor) - tam boli ...mladší syn (7,5r) to niesol celkom dobre, aj sa s dedkom rozlúčil a pozrel sa na neho v truhle ...ale staršia dcérka (9,5r.), veľmi smútila, plakala a nevie to spracovať dodnes ☹ ...
ak sa rozhodnete, že dcérku nevezmete na pohreb, určite vám nebude nič vyčítať, keď bude väčšia ... ak ju vezmete, tak sa jej budete musieť venovať, odpovedať na otázky a možno nebudete účastní obradu v takej miere, ako by ste chceli ...

limoncino
30. mar 2016

Nás čaká pohreb v piatok, zomrela mi babka, minulý rok otec. Moje deti majú 9 a 13, no aj tak som im dala na výber, či chcú ísť, či budú zatiaľ u mamy a potom po nich prídeme. Samé chceli ísť, dať posledné zbohom, už sú veľké,.chápu smrť. V Tvojom prípade by som pozerala najmä na to, akú má Tvoje dieťa povahu, nakoľko je mentálne vyspelé a podľa toho sa zariadila. Pohreb je emocionálne náročný aj pre dospelého, veľa smútku, negatívnej energie, rozmysli si, či svoje dieťa zvládne takýto nápor.