Budem sama s dieťaťom

24. mar 2021

Velmi som zvazovala, ci sem napisat alebo nie. Ale nemam sa komu zdoverit. S priatelom sme boli spolu 4 roky, vsetko bolo ok, planovali sme buducnost, cestovali sme, uzivali si zivot a hlavne ROZUMELI SME SI. A potom po case sme chceli uz aj babatko. Kupili sme si byt a zacali sme makat. Teraz som v 7. mesiaci 🙂 Lenze pred mesiacom som priatelovi povedala, ze by som chcela rodit v BA, kde byvaju aj moji rodicia ( ja som s priatelom zila v NR) a byt u nich take 2-3 mes. po porode, lebo som prvorodicka a mamka sa mi ponukla, ze mi s babom pomoze. Moj priatel zareagoval tak, ze sk to spravim, to “decko” ho uz nezaujima a v BA mozem kludne ostat navzdy. A este to zaklincoval tym, ze sk sa mala nebude volat tak, ako navrhuje on (Kristina), tak uz ho mala nezaujima. Podotykam, ze tie 4 roky sme mali uplne normalny vztah, takmer bez hadok. Ja som sa na neho nahnevala a odisla som. Ale byt slobodna mama, to si neviem predstavit. A neviem ci som nemala s nim ostat a prepacit mu.

pribinak
24. mar 2021

Nechcem byt zbytočne tvrdá, ale rodinku máš s priateľom, vy ste rodičia a ty ho ideš odstrihnúť na 2-3 mesiace od dieťaťa?
Veď mamina ti môže prísť pomôcť na pár dni do NR

Vy obaja sa rýchlo ukľudnite, odložte zbytočne emócie a začnite sa opäť ľúbiť a tešiť spolu na dieťa

Nechcem si ho zastavať ale staviaš ho do otrasnej pozície. On teba tiež tlači a dáva si podmienky. To ako sa chováte k sebe v najkrajších chvíľach keď čakáte spoločne dieťa je celé zle

panelacikova
24. mar 2021

@pribinak toto súhlasím, ale zas, aby si takýmto spôsobom presadzoval meno dieťaťa? divné, nie?

xjakubikovak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
24. mar 2021

@panelacikova veď píšem že aj on ju tlači a takto je to cele zle

Oni 3 by mali byt spolu, učiť sa navzájom a budovať si puto

panelacikova
24. mar 2021

a autorke.... NR je od BA prakticky blízko, nevidím problém, prečo by ti mama nemohla prísť pomôcť prvý týždeň k vám? no a 2-3 mesiace sa zdajú veľa aj mne teda....

panelacikova
24. mar 2021

@pribinak tak. bohvie, čo v tom ešte je, čo spomenuté nebolo.....

janai1
24. mar 2021

Prečo chceš opustiť priateľa s novorodencom? Či on nemá právo byť s bábätkom od začiatku? Oni si nemusia vytvoriť vzťah? V tomto sa mu vôbec nečudujem, že vyvádza... Ak potrebuješ pomoc mama by mala prísť k Vám 😉

Jedine mimo mi príde hnevať sa kvôli menu 🤷‍♀️ ale to je stále vec dohody a komunikácie

pribinak
24. mar 2021

V nemocnici ti úkazu všetko, ako babo okúpať, prebaliť, obliecť, držať na rukách
Keď nieco treba poradí baby tu na koni veľmi ochotne poradia
Dnes nemusíš ani plienky prať, jedlo si vieš objednať

solange7
24. mar 2021

Podla mna si ho totalne obisla s tym planom ist byvat na 2-3 mesiace k vasim. Celkovo proste po porode sa odtafarit z tvojho bytu k tvojej mame je nezrele konanie. Kde mas domov? U vasich ci u vas? A otec dietata sa ma doma pozerat na vase stastne fotky alebo co? Ved nech pride mama k vam. Ja sa tvojmu muzovi vobec necudujem, ze chytil nervy. Aj ja by som nebola nadsena.
To s tym menom je uz podla mna len akt zufalstva.

ab727
24. mar 2021

Každá z nás čo máme deti sme raz boli prvorodičkami...určite sa bojíš a čaká ťa veľa vecí nových,nepoznaných,ale budeš mama a ono to všetko príde samo a určite až takú pomoc potrebovať nebudeš.Ak teda by si si bola istejšia,tak mamina môže na pár dní k vám ako píšu baby vyššie...no s tým menom neviem či to už bolo v zápale hnevu a reakcia na to že chceš na takú dobu k vašim.Na mene by ste sa mali zhodnúť obaja,určite nie tak že si to bude jeden z vás vynucovať.Z rodičovstva by ste sa mali tešiť spoločne a spoločne si zvykať na všetko nové🙂

21oktober
24. mar 2021

Ja neviem , to ste fakt mladé ženy tak ľavé že potrebujete 2-3 mesiace pomoc matiek k tomu aby ste narábali s malým dieťaťom ? To by malo ísť samé a prirodzene , je to vrodená záležitosť, len teraz sa z toho robí pomaly veda. To čo si povedala priateľovi by sa nepáčilo ani mne , ale jeho reakcia nebola adekvátna. A to ani s meno .

luccija
24. mar 2021

Podľa mňa si vyhrotila situáciu a preto povedal čo povedal.ty si s ním o tom dopredu nerozprávala, že také niečo plánuješ?Postavila si ho pred hotovú vec?Mama nech príde na týždeň, dva a vy 3 ste rodina mali by ste byť spolu.Mala by si dospieť, lebo mu fakt rupnu nervy a môžeš zostať u Vašich na roky.Je to aj jeho dieťa určite chce byť s ním.Podla mňa s tým menom to už bolo v afekte.

jvasenka
24. mar 2021

Jeho reakciu plne chapem zbytocne panikaris...vsetko sa naucis a zvladnes to..partner ti uricte pomoze asi aj preto ho tak nasralo ze chces s babom odist na dost dlhu dobu..ak sa bojis citaj si nejake knihy na tuto temu, clanky na nete alebo nejake videa (ja som netusila ako okupat dceru nikto mi to neukazal, nasla som si video a bolo)

simca06022011
24. mar 2021

No ako jedna vec je to , ze chce ostat u rodicov... ano je to detinske a zbytocne (a sama uvidis, ze mama sa ti na pomoc iba pcha a tym ta spracovali aby si bola u nich a ona s vnuckou, ale zvladnes to aj sama, rposte je to strach prvorodicky. Ak ta to potesi ja som sa rozrevala ked som odchadzala z porodnice, nevedela som ju ani obliect, poprosila som sestricku, co s tou malou idem doma robit :D a doma to vsetko opadlo, nik mi ju nebol kupat, ani krmit ani obliekat...) .
ALE jeho reakcia je podla mna neprimerana, mohol slusne povedat, ze nesuhlasi, budete doma a zvladnete to.. presadzovanie mena je podla mna tiez uplne mimo, mali by ste sa zhodnut a nie, ze ked nebude po jeho, bude zle... ta jeho reakcia mi pride viac alarmujuca ako to, ze ty si navrhla, ze pojdes do BA. pRoste ziadna empatia, ze mas strach ako to zvladnes.. a povedat si na dieta, ze ho nebude viac zaujimat... no ako to je uz dost, aj keby mu "rupli nervy".
Buď ma z nastavajuceho otcovstva aj on nejake hormonalne poruchy a vykyvy nalad (kedze doteraz bolo vsetko ok podla teba), alebo proste sa zacala prejavovat jeho prava povaha... nechala by som ho vychladnut a pockala co prinesu dalsie tyzdne. Nakoniec sa to moze utriast, alebo budes rada, ze budes mat od takehoto diktovaca podmienok pokoj.

danim
24. mar 2021

Si vezmi to, že by rodil on a chcel by ti dieta takto zobrať na 2-3 mes. ... ostatne spolu, a mama Vám príde pomôcť. Vy 3 ste rodina... keď to dieta budete mat, sama to celé správne pochopíš čo ti radime. Drž sa. Zvládnete to.

heleninamama
24. mar 2021

@21oktober Skôr sú divné také matky, ktoré si k sebe chcú nasťahovať dospelú zdravú dcéru s novorodencov na 2-3 mesiace. Však mladú už vychovala, tá žije roky bez nej s priateľom, tak načo ju znovu ťahať do domu?
Veď nech dcéra zavolá alebo príde občas na návštevu, ukáže dieťa, poradí sa (aj to je občas zbytočné) a potom šup domov za priateľom. Tam je jej miesto!

moonlight1210
24. mar 2021

tak takyto isty napad som mala aj ja pri prvom. byvali sme par sto km od mojich rodicov a ja ze, ked tam idem rodit, tak tam rovno uz ostanem u mamy, kym sa "nezabehnem" s babatkom.

mm mi rovno povedal, ze ak to urobim, tak sa rozvedie.

takze som s jeden a poltyzdnovym sla pekne naspat a bola uplne sama v cudzom meste. lebo mm bol od skoreho rana do noci v praci.
najprv som myslela, ze aky necitlivy (tehotenske hormony). a vies co? dobre sa stalo. nikto mi do toho nefuzoval, robila som si, ako som to citila, zariadila den, ako mi vyhovovalo. ked nieco, tak som volala mame a mame mojho muza. net som vtedy nemala - aj to bolo dobre. ziadnych milion napadov okolo dietata, len cisty sedliacky rozum.
ked sme potom predali byt, zbalili ledva rocne dieta a sli tisicky km od domu do zahranicia, tak to bola brnkacka. uz som bola zvyknuta. ziadne stresy, pekne som si to uzila.

ver, ze ked budes doma aj tri mesiace, tak ked pojdes prec, tak budes aj tak revat ako tur, ze ako to teraz sama das. lebo budes naucena akurat sa spoliehat na mamu a budes naucena na pohodlie, ze ti okolo dietata este niekto beha.
a este budes navrch revat, ze ti chlap nepomaha, lebo nie je zvyknuty.

len ty pekne bud s malym a s muzom a ucte sa fungovat.

martinuska
24. mar 2021

Rovnako ako ostatne baby radia, netreba mamu na 2-3 mesiace na pomoc. Prvych par dni povedzme, kym sa po porode das dokopy, ale ostatne zvladnete s priatelom. Myslim ze si ho postavila pred hotovu vec a on takto zareagoval, lebo to necakal. Nebola ani jeho reakcia spravna, ale ani to rozhodnutie co si spravila bez neho nebolo spravne. Rodiť mozes ist do BA, ale po porode pekne do vasho bytu. Teraz existuje videohovor, pracka, susicka, umyvacka riadu, roboticky vysavac, donaska jedla a potravin, drogerie domov. Toto nase mamy nemali.

konikkon
24. mar 2021

Hrozne co ti povedal, to bez pochyby. Ale mne ak by muž povedal, že bude 3 mesiace aj s dieťaťom u svojich rodičov, asi by mu aj jedna letela. Zrejme si ho svojim vyhlásením poriadne nastvala a ani sa mu nečudujem. Trebw odložiť emócie a porozprávať sa. On by mal prehodnotiť svoj prístup k tebe a ty by si mala zostať po pôrode pri svojom mužovi, otcovi svojho dieťaťa, tam kam patríš a nie k rodičom.

moonlight1210
24. mar 2021

a co sa tyka mena - no nastvala si ho.
vsak si ho uplne vynechala. tak ti tiez oplatil nieco.

si predstav, ze ti povie, ze ti po porode vezme malu, ze teraz bude s nou tri mesiace u svokry.
ze preto, aby si "mala klud" a "mohla sa v pokoji zotavit".
vyskocila by si z koze, keby to povedal.
podobne sa asi citil aj on.

nerobte si sceny. a ked sa upokojite, tak si to vysvetlite.

simca06022011
24. mar 2021

@21oktober preco by mali byt mlade zeny lave? moja svokra ma jedeho syna a nebola s nim cely rok sama, 6 tyzdnov po porode len lezkala kym ju mama obskakova a potom jej este mamina varila a vsetko dirigovala.. takze netreba hanit mlade zeny. Rovnako tak pozanam aj ine priklady zo starsej generacie, kde to bolo velmi podobne. Tu je skor vplyv mamy, ktora jej to urcite navrhla a kto vie co jej narozpravala, ake to bude mat tazke a neoddychne si atd, plus kto vie aka je nitrianska porodnica... a pride jej to ako dobry napad. To je vsetko. Len partner sa mal krotit a vydiskutovat si to normlane, v zivote budu mat aj vacsie problemy ako povedat ze proste to zvladnu a k mame chodit nemusi...a to tiez bude takto vyvadzat a vymazavat si dieta zo zivota? 🙂 aj teraz poznam svokru, co chodi neveste riadit a obskaovat deti a domacnost, pretoze sa jej chce.. doslova sa im tam nanominuje a nevesta si moze piskat :D

luccija
24. mar 2021

@simca06022011 ano niekedy je ľahké spraviť mŕtveho chrobáka ja neviem a nechať sa obskakovať, alebo rýchlo prijať pomocnú ruku a nechať zodpovednosť na druhého to je potom stále druhé dieťa, ale už bude mama a musí to prijať s podľa toho sa spravat.Ok pár dní kým sa zosúladia, ale 3 m?ale ako niekto hore píše je to dvojsečná zbraň stále sa na niekoho spoliehať najlepšie je postaviť sa hneď na vl.nohy.Mama jej bude dávať múdre rady a baba si bude myslieť, že bez nej nič nezvládne a potom budú slzy

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
24. mar 2021

@luccija pozri ja citam iba to, ze mu povedala, ze by to chcela a potom jeho neprimeranu reakciu, nikde nevidim, ze to bolo definitivne rozhodnutie a ani to, ze sa hra na mrtveho chrobaka a tvari sa ze nevie.. Vela mám urcite zazilo ako sa babky vedia vnucovat, ako volaju deti k sebe aby pomahali, ako narozpravaju bludy a vystrasia kazdeho. Osobne si myslim, ze by s mamou ani 2-3m nevydrzala a pochopila by to rychlo, ze doma je doma, ved len zaobstarat a prestahovat vsetko co to dieta potrebuje je nieco... len mna tu zaraza v tejto diskusii, ze chlap je este pochvaleny za jeho reakciu, ze je to ok a normalne a ona je zla, lebo nieco v podstate iba "navrhla" a tym ho vytocila, tak ze v podstate od neho odisla. Mlady pan podla mna vobec ale vobec nie je sposobili riesit konfliktne situacie/odlisne nazory, alebo mozno obaja/tazko povedat. Ostatne su dohady o tom ako by mu zobrala dieta, ako by sa citila keby on jej zobral dieta... k tomu vobec nemuselo dojst. Dosiahol to, ze aj tak odisla. Tak sa mu to oplatilo robit cirkus a zaklincovat to menom.

littlebubble
24. mar 2021

Tak takto by sa somnou teda chlap nebavil, ale nedáva mi nejaký zmysel, že je všetko vo vzťahu v poriadku a toto ti povie ,,milujúci chlap,,.Myslím si, že nemáte až taký ideálny vzťah lebo toto milujúci muž svojej žene nepovie.Jednoducho nie.Všetko sa dá odkomunikovať na úrovni.

Ďalšia vec je tvoje zmýšľanie.Dieťa ste chceli vy alebo rodičia? Nepoznám ani jednu ženu ktorá by odišla od muža na 3 mesiace kvôli dieťaťu 🤷.
Všetko sa naučíš a pomoc je dobrá na nejaké dni na začiatku, ale nie každý deň a 3 mesiace.Už by to aj tebe liezlo na nervy, že sa ti každý stará do výchovy.Zvladajú to 20 ročné tak to zvládneš aj ty.

kassandra25
24. mar 2021

On ked vas bude chciet, ale toto nevyzera, ze vas chce. Skor, ze handra s deckom, ktore nechce, je off, a jemu je fuk a fuck, meno je pekne, ale on je mama?

mandarinka555
24. mar 2021

Aj iné ženy sú prvorodičky a nemajú mamu za zadkom....učia sa za pochodu...dali to iné, dáš to aj ty...a nedivím sa mu, že tak zareagoval, ale ja tam vidím aj iné nezhody (možno len pocit, možno sa mýlim) . Chcel on vôbec to dieťa ? Lebo nezdá sa mi , ked je taký odmeraný ...že "decko" . Milujúci muž, čo sa na bábo teší, tak nereaguje 😢

miriam11
24. mar 2021

Z môjho pohľadu si rozmaznana. Nerozumiem, preco chceš odísť k rodičom. Aby ti pomohli? To dieťa sa narodí tebe a priatelovi, nie rodičom. Si ako nesvojpravna. Trosku dospelého uvažovania by ti nezaškodilo. Necudujem sa, že priateľ reagoval tak, ako reagoval.

hopsadobrandejsa
24. mar 2021

Jeho reakcia bola prehnana, ano, diskusie o zriekani sa dietata su naozaj extrem cize suhlasim, ze chalan potrebuje trocha vychladnut, ale skus sa prosim ta trocha vzit do jeho situacie.

Je to Vase prve dieta a ty sa chystas ho odtrhnut od otca nie na niekolko dni ani na tyzden, ale na 3 mesiace a si sokovana z jeho reakcie? Nehnevaj sa, ale co si cakala? Ze ti popraje bon voyage a zenu s dietatom vysle svokrovcom ako pohladnicu s pozdravom?

Predstav si, ze par dni po porode ti partner uprie kontakt s dietatom na 3 mesiace. Suhlasila by si s tym?

Ja nechcem nikomu krivdit, ale keby tu napisal chlap, ze sa toto chysta urobit vlastnej zene, tak by sa tu na neho znieslo hotove peklo. To by bol verejny lync so vsetkym co k tomu patri aj s upalenim na hranici.

Tvojho muza mi je uprimne luto. Neviem si predstavit nevidiet vlastne dieta vyrastat hned pocas prvych 3 mesiacov. Ocividne muzi nie su jedini ktori sa nevedia "odtrhnut od mamicky".

Nehnevaj sa, ale to co si doma oznamila muzovi v ziadnom pripade racionalna poziadavka nie je.

jankalukasova
24. mar 2021

No reagovat mohol inak, tiez to presadzovanie mena nie je ok. Ale co chces pre boha ziveho robit 2-3 mesiace u rodicov??? Kde budes mat pediatra? Vies, ze za tie prve tri mesiace ho navstivis cca 3x? Moj muz by sa tiez branil, tiez chcel vidiet a byt s nimi. Miluje ich rovnako ako ja a tuzi byt s nami. Vobec si neviem predstavit, ze by som ho o prve (ktorekolvek) 2-3 mesiace bezdovodne obrala. V porodnici Ti ukazu ako okupat, ako prebalit, obliect a nakojit. Vsetko ostatne je normalne instinktivne. Ak mam normalne miesto na byvanie, tak by mi v zivote nenapadlo obesit sa mame na krk s novorodencom. Chapem aj to, ze kazda mame iny porod a ine nasledky po nom ale vsetko sa to da zvladnut a vobec nie je nutne sa k niekomu nasackovat alebo si niekoho nasackovat domov. Pri prvej dcerke nas pustili v nedelu a manzel siel v pondelok do prace, ked sa narodil syncek, vyuzil ocr na malu a bol s nami tyzden doma. Popravde som sa tesila, ze uz ide do prace, lebo som sa s deckami potrebovala zabehnut sama.