Čo s dedičstvom?

14. jún 2023

Pred mesiacom nám umrela mamka. Bolo to nečakané. Nikdy sa nesťažovala, nebola ani veľmi stará. Stále sa z toho neviem zapamätať. Otec je na tom podobne. Ak som dobre pochopila dedí každý rovným dielom. Je to tak aj keď jeden z dedičov robil rodičom iba zle?
Mám o desať rokov staršieho brata, ktorý žije roky v zahraničí. Na Slovensku nebol cez desaťročie, zanechal dlhy v tej dobe nedokončenú školu. A kopu ľudí ktorí boli na neho naštvaný. Toho času šlohol otcovi auto bez vodičského nadrogovaný a opití a rozbil ho. Po hádke odišiel a už ho nebolo. Rodičom roky ani nezavolal. Po rokoch si ma našiel na FB tak raz za čas si píšeme. Rodičia nechceli aby brat dedili ale nikdy sa to nedalo na papier. Ja som skončila školu iba teraz. Mama sa roky starala o imobilného otca, teraz je to na mne.brigádujem popri škole, zabezpečuje nákup. Nemáme toho veľa ale brať nebol na pohreb ani neprispel na pohreb. Bojíme sa toho čo bude s našim domom ak po uši zadĺžení brať zdedí časť domu. Zriecť sa nechce, už si pýtal štvrtinu.
Prosím poraďte.

syslik81
14. jún 2023

budete ho musite vyplatit alebo hold bude spolumajitelom .... a otec nech na teba radsej prepise jeho cast aby nezdedil aj cast o nom ..

gelifil
14. jún 2023

da sa to napadnut....a dokazovat vy obaja, dokazovat

hedviga2
14. jún 2023

Otec nech pri dedení sa zriekne svojej jednej šestiny v prospech teba. Musi to urobit pred notarom čo si vas predvolá. Bratovi budes musiet vyplatit podiel z maminej čiastky. S tym nic nenarobíš. Po dedičskom konaní nech ti otec daruje svoju polovicu teda 3/6-iny rodinneho domu s ťarchou dožitia. Prajem nech to vybavíš k spokojnosti. Viem o čom píšem. Aj ja mám a nemám brata.

hedviga2
14. jún 2023

@gelifil to sa da iba sudne. Vies kolko trvaju súdy! Naťahovat sa desat rokov. A podla mna by nič nedokazali.

gelifil
14. jún 2023

@hedviga2 vsak jasne, ze sudne....nech on dokaze, ze sa staral a bol v kontakte

zuzanka.zuzu
14. jún 2023

úprimnú sústrasť. pohreb viete započítať v dedičskom konaní, takže vlastne brat tak či tak prispeje 😉 hlavne na to nezabudnite.

lucia147852
14. jún 2023

Pýtať môže čo chce 😅😂😅 polovica domu je otcova, kvoli BSM, druhu polovicu dedite rovným dielom ty, brat a otec. Takze brat má nárok na 1/3 z maminej polky. Pýtajte od neho podieľať sa na nákladoch na pohreb, to vieš zahrnúť do dedičstva. Je to “dlh” zosnulej.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. jún 2023

@syslik81 aj na pohreb sme si museli požičať. Nemáme peniaze na vyplatenie brata. Je to veľký poschodový rodinný dom. Vlastne ani neviem ako ďalej, keď zostanem doma opatrovať otca a nebudem môcť robiť tak nám to finančne bude iba ťažko vychádzať. Ako pôjdem do roboty čo bude s otcom.

autor
14. jún 2023

@oonnaganamakusai mama to začala riešiť iba pred nedávnom keď som dovršila 18. Ale vždy sa to odsunul o kvôli otcovi, lebo ako by šiel k notárovi, ako by podpísal hocčo keď má iba 25% zraku možno ani toľko. Teraz už je neskoro toto riešiť

syslik81
14. jún 2023

a nkeby ste predali dom a isli do dacoho mensieho? vyplatis brata a budes mat aspon klud ... cast z pohrebu mozes ziadat cez sud od brata

mircalla
14. jún 2023

Pokial nie je zavet, kde ho vydedia, deli rovnakym dielom.
@gelifil Viem, ze napadnut sa da, ak niekoho vydedia, ale toto? Kazdopadne, je to boj na dlhe trate, rozhoduje o tom sud a moze to trvat aj viac ako 5 rokov tie sudne tahanice. My sme len rok cakali, kym stanovia vobec prve pojednavanie. Bol to trosku iny pripad, ze otec vydedil nevlastnu sestru a ona podala zalobu. Nie som si ista, ci tie nekonecne sudne tahanice stoja za to.

mircalla
14. jún 2023

Otec zdeli polku po mame, zvysok deti podla zakona. Ale odporucam co navrhuje @hedviga2 to je mudre

aliaray1
14. jún 2023

Pri dedicskom konani namietajte, ze brat nema byt dedicom, lebo sa dlhodobo nezaujimal, nestaral, nic a dolozte maximum podkladov co mame, resp.rodicom navystrajal....dlhy, to auto atd.

solange7
14. jún 2023

Ved nech sa porozprava otec so synom. Ked sa od dospelosti nezaujimal o rodicov, tak by som ho slusne poziadala aby sa vo vas prospech svojho podielu vzdal. Da sa dohodnut aj slusne este pred tym nez zacnete stresovat. Mozno ani nieje odkazany na vase dedicstvo.

autor
14. jún 2023

@solange7 slušne som mu napísala nech nad tým pouvažuje, keď tvrz že na SVK sa vrátiť neplánuje, jeho odpoveď bola chcem polovicu všetkého po mame. Písal aj že nemá prachy na cestu domov keď bol pohreb

hedviga2
14. jún 2023

Dohodnut sa s milym bracekom nech daruje svoju čast pri notarke sestre. Vysvetlit mu, že po našetrení ho vyplatíte.Dohodnite si sumu. Pomaly mu cez potvrdenky splácajte a poprípade si skúste z dedičstva odrátať dlžoby, čo mu rodičia poplatili, aj ukradnute auto. Máte svedkov. Mozno to bude ťažke, ale riešit to budete cca za pol roka, našetrite si trebárs na mediátora. Možností je viacej. Držím palce.

autor
14. jún 2023

@aliaray1 pochybujem že to pomôže, otcova stará škodovka čo rozbil v roku 2004, čo mohlo mať hodnotu pár sto euro

autor
14. jún 2023

@hedviga2 som si istá že keď nedošiel na pohreb nepríde ani k notárovi

erika5025
14. jún 2023

Určite je to ťažká situácia,ale bohužiaľ aj taky ľudia majú právo na dedičstvo
Škoda ze sa to neporiešilo ešte keď žila mamka,že by dom pripísali na teba.
Určite taky ch.. ako je tvoj brat sa nezriekne dedičstva uz teraz Určite prepočitava co s peniazmi
Určite keď bude dedičske konanie vtedy si nájde čas aj peniaze aby prišiel na Slovensko
Kde ma brat trvalé bydlisko?
Kde mu príde predvolanie na konanie?

syslik81
14. jún 2023

ak nepride k notarovi a nenecha sa zastupit dostane pokutu a konanie sa odroci .. ak sa nic nezmenilo ... mal by sa aspon dat niekym zastupit

autor
14. jún 2023

@erika5025 trvalý má stále doma. Raz som navrhla mame aby ho odhlásili, aby aspoň dopisy sem nechodili. Majú rovnaké meno, tak sa často stalo že prevzali jeho listy. Toto tiež odkladala.

solange7
14. jún 2023

Tak v tomto pripade by som sa este pred dedicskym konanim poradila s pravnikom o dalsich krokoch.

klarolinne
14. jún 2023

Mrzí ma tvoja strata aj to, čo musíš riešiť okolo toho. Žiaľ nemyslím si, že sa to porieši aby brat nič nedostal. Ja by som mu tú tretinu aj dala, samozrejmé odrátať jeho časť nákladov na pohreb. Nie je to šťastné, ale žiaľ naťahovanie so súdmi za to asi nestojí.
Keď nemáš z čoho, jednoducho predajte nehnuteľnosť- kúpte menšiu. Budeš mať z čoho vyplatiť brata a znížia sa aj životné náklady. Ale odporúčam novú nehnuteľnosť kúpiť iba na tvoje meno, aby brat nemal nárok na nič po otcovi.

nicegirl369
14. jún 2023

Štvrtinu brat urcite nededí. Ak bol dom v BSM, polovicu dedí otec a druha polovica sa delí medzi teba, brata a otca. Teda brat ma nárok na jednu šestinu domu.

nicegirl369
14. jún 2023

Zájdu co najskor na úrad prace. Otcovi cez nich výbav opatrovatelku. Tak budes moct pracovat a študovať dalej.

maxalla
14. jún 2023

Nejake dokazovanie je bezpredmetne. Matka ho nevydedila, takze sa nebude dokazovat vydedenie. Museli by ste preukazovat dedicsku nesposobilost a to je sakra tazke, to by musel brat spachat voci mame trestny cin nejaky napriklad.

Bohuzial budete musiet brata vyplatit (hoci si na to aj vziat pozicku, alebo predat nehnutelnost a vyplatit ho zo zisku). Bratovi bude patrit 1/6 domu ak bol dom v BSM.
Na tvojom mieste, autorka, by som asi suhlasila s predajom domu (ak by chcel aj otec), kupila nieco mensie a brata vyplatila. Ak sa brat dedicstva nevzda, aj tak nebudete mat inu moznost.

erikavesela
14. jún 2023

Uprimnu sustrast..skoda, ze sa to neriesilo este za maminho zivota...v kazdom pripade sa brat k notarovi musi dostavit, nechat zastupovat inak dostane pokutu...na dedicskom nech sa otec vzda svojej casti po mame v tvoj prospech a hned aj svojej casti z BSM v tvoj prospech...my sme to tak uribili..brat dedi max 1/6 domu...nie viac..ziadnu 1/4...sumu domu treba drzat, co najnizsie...argumentovat starymi oknami, rozvodmi atd. .z tej sumy platis za dedicske konanie % notarovi..drzim palce
Predpokladam, ze z brata nedostanes rozumny postoj k tejto zalezitosti a budes ho musiet vyplatit....asi by som dom predala a kupila nieco mensie...

maranco
14. jún 2023

Brat bude vlastníkom 1/6 domu, pýtať si peniaze môže, keď si naivne myslí, že sa rýchlo dostane k peniazom, ale čo urobí ak ho nevyplatíte?

Príde na Slovensko a bude užívať časť domu? Veď si ho tu veritelia nájdu.
Rovnako môžete vy žiadať, nech vás vyplatí on a dom mu ostane. Keď nemá ani na cestu tiež vás nevyplatí.
Bude hľadať kupcov na dom? Bude dávať nejaké podanie na súd aby sa dom predal v dražbe?
Do dedičstva započítajte náklady na pohreb a odkladajte si všetky doklady k údržbe domu, ak je spoluvlastníkom tak sa má tiež podieľať na oprave a údržbe.
Ak by mu exekútor zhabal jeho čiastku domu čo prakticky môže urobiť s 1/6?
Asi nikto rozumný to neodkúpi.

autor
14. jún 2023

@nicegirl369 po maminej smrti som začala vybavovať na seba, neviem o nikom kto by otca opatroval. Nemôže ostať dlho sám, žial choroba ho zmenila, bohužiaľ k horšiemu. Teraz mám dve brigády jeden cez deň druhý večer v bare. Medzi tým chodím na ním domov. Keby som šla ďalej študovať kto by sa o neho postaral. Žiadna opatrovateľka tam nebude 24/7.
Predaj domu som hovorievala aj mamke, ale nechcela, dom bol kúpený na hypo, a vtedy ešte nebol splatený, keď som sa narodila ešte sme bývali nájme. Otec dostal dobrú prácu tu v dedine, len z mesta sa ťažko dochádzalo. Potom firma skrachovala a nevyplatil otcovi kopu peňazí. Potom začal piť, a mal úraz. Ľudia od tadiaľto húfne odchádzajú, domy kupujú rómovia za drobné či na splátky. Náš by potreboval novú strechu, okná aj izoláciu. Nemáme vodovod, kanalizáciu, ústredné kúrenie ani plyn. Asi by sme nekúpili v meste ani jednoizbový , alebo len v zlom stave. Susedia predali za 35tis. a dlho hľadali kupca. Som bezradná