Iné vierovyznanie manžel a manželka

29. máj 2023

Ahojte, viete si predstaviť fungovať ako rodina, že vy ako manželka chodíte do svojho rimo kostola a muž do greko kostola a neprežívate vieru spoločne ? S tým, že deti musia byt pokrstené podľa muža ? Väčšinou som sa stretla s tým, že deti sú pokrstené podľa matky. Resp. tie, ktoré to tak máte, dá sa takto dlhodobo fungovať, že muž a deti chodia spolu a vy sama ? Otázka je len pre tie, ktorých sa to týka, aby sme sa vyhli zbytočných komentárov, takže tie, ktoré nie ste v tejto situácii, zdržte sa komentov.

kalifka
29. máj 2023

Moja krstná mama to má takto a sú spolu cez 30 rokov, majú síce jedno dieťa a to je podľa nej rímskokatolíčkej viery, muža má evanjelika.

oriesocek
29. máj 2023

mali sme tak a dieta bolo pokrstené podla manžela (greko). Ak mas s tym problem, tak do takeho vztahu nechod, ak ti to vadi... je to o akceptacii, tolekancii. Z coho vychádzaju aj obe viery.... a ano poznám aj takých, co sa kvoli viere rozviedli, kedze na zaciatku sa nieco dohodli a potom si kazdy presadzoval svoje.

stanulienkat
29. máj 2023

To, aké ste viery, ste zistili až po sobáši?

lucia147852
29. máj 2023

Vy nemáte iné vierovyznanie, obaja ste katolíci, len máte iný obrad. Veď spravte kompromis a jednu nedeľu choďte do rimo spolu a druhu do greko. Obaja máte platne sviatosti v oboch. Toto je take, že nemám problém, tak si vyrobim

sajmonka_1216
29. máj 2023

tak v podstate to nie je iné vierovyznanie, len trochu iné obrady...
my sme rimo, tiež sme občas chodili na greko omše a zas naopak.. myslíš, žeby bol problém, keby ste ako rodina chodili raz tam na omšu a raz tam?

melanta
29. máj 2023

Ja som neveriaca nepokrstená, prvý muž a otec mojej dcéry bol katolík. Ja som do kostola nechodila, on áno. Prežili sme spolu viac ako 20 rokov a za ten čas nebol jediný deň, keby by toto bol problém. On rešpektoval, že som neveriaca, ja som rešpektovala, že on je. Mimochodom, poznám vzťah katolíčka - moslim, katolík - hinduistka, dlhoročné partnerstvá, v oboch sú deti a v oboch žijú bez náboženských konfliktov. Vy máte rovnaké vierovyznanie a máte problém? Takže u vás bude hlavný zádrhel inde. V tom, že neviete spolu komunikovať.

maryetta
29. máj 2023

Ja som RK. Muz grkat.
Mali sme sobas u grkat. Aj deti su tam krstene.
Chodievame aj tu aj tu.
Vieru mate rovnaku. Len obrad mate odlisny. To je vsetko.
Uz ine by bolo ak napr jeden je evanjelik. Alebo pravoslavny. I ked aj tam sa da urobit rozumny kompromis.

erikab82
29. máj 2023

To nie iné vierovyznanie. To je rovnaké vierovyznanie len iný kostol. Môžete chodiť do oboch kostolov, raz do jedného raz do druhého. Deti by mali byť krstné podľa manžela

vikusjk
29. máj 2023

Moji svokrovci sú takto celý život a sú spolu šťastní už vyše 40 rokov. Svokra je greko a svokor rimo, ale nikdy nerobili nejaký problém z toho, kam chodili ich deti atď. Muž je krstený rimo, ale vždy chodil s mamou do greko kostola. Ja som tiež pokrstená rimo, ale brali sme sa v greko, lebo som tam začala chodiť, keď som začala chodiť s mužom. Našu dcéru sme krstili v rimo, lebo je to podľa otca. Čiže čistý mix, ale nikomu to nevadí.
Švagor zase je krstený rimo, chodil do greko kostola a švagriná je reformovaná. Oni sa dohodli, že svoje dieťa pokrstia v reformovanej cirkvi podľa matky, švagor povedal, že nebude kvôli viere robiť rozbroje, veď v podstate Boh je len jeden.

asocial
29. máj 2023

vzdy sa jeden prisposobi. ja som ateista, muz katolik. Deti krstene. Nikdy to nebol medzi nami problem. Ja mam svoj nazor na vieru, on zas svoj, rovnako ako na politiku a na ine veci

ajjka87
29. máj 2023

ja som rimo, manžel pravoslavny ( len papierovo krstený, v tej dobe mali takého kňaza, ďalší jeho súrodenci uz gregokat.) vychovavaný grego. Nikdy žiaden problém sme nemali, vždy sme sa dohodli, nikdy sme sa nedelili, ty pôjdeš tu a ja tu. Sme rodina, vždy chodíme spolu a je uplne jedno do akého kostola. Kompromis je na jednej aj druhej strane. A deti mame rimo.

deti95060810
29. máj 2023

moji rodičia boli každý inej viery... oni problém nemali, každý si išiel do svojho kostola. To sa samozrejme nedá povedať o rodine . Aj jedna strana a aj druhá mala s tým obrovský problém - myslím mojich starých rodičov.
Moji rodičia žili spolu celý život, až do smrti mamy. a či to poznačilo nás deti? vôbec nie, myslím že sme až príliš tolerantní k inej viere...

rusalinka
29. máj 2023

Tiež ma to trochu zarazilo... veď máte úplne rovnaké vierovyznanie, len obrad mierne iný... ako už baby vyššie písali 🙂

beronsche
29. máj 2023

Ak ste obaja prisne praktizujuci veriaci a neplanujete nic menit a v nicom ustupit, fungovat to nebude... Takze v takom pripade ste to mali brat do uvahy pri zvazovani vstupu do manzelstva.
Jedine, ze by jeden bral vieru vlaznejsie ako ten druhy, prip. ste obaja otvoreny kompromisom... Potom je to v pohode.

amy2807
29. máj 2023

ja som katolička manzel evanjelik dieta pokrstene v evanjelickej viere, nik s tym nema problem,

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vkatush
29. máj 2023

Ja rimo, on kalvin.
Od začiatku vzťahu sme sa o tom rozprávali, aby potom zrazu po rokoch nedošlo ku problémom. Celkom zásadná vec, ak žijete vierou a je to pre vás dôležité. O tom sa má rozprávať prvé mesiace randenia a nie keď už je dieťa na svete.

Vzťah je o komunikácii a kompromisoch. Ak to neviete, nerobte deti a nebuďte ani spolu.

Pokrstené dieťa je tam, kde sa rodičia dohodnú. Nikde nie je napísané, že to musí byť viera otca alebo matky.

Poznám dokonca rodinu, ona rimo, on evanjelik alebo kalvin, nevedeli sa dohodnúť, tak dali do greko 😑

janetinka27
29. máj 2023

ahoj, na fb je skupina, vola sa vladyka milan odpoveda. tam tuto otazku mozes polozit a dostanes velmi rozumnu odpoved. ale aj tu ti zeny napisali z vlastnej skusenosti a velmi rozumne, ze sa nejedna o ine vierovyznanie, pravdy viery su totozne. je toto real tema? lebo ak ste obaja veriaci, preco pises, ze neprezivate vieru spolocne? ved je to rovnaka viera. ja pozeram rimo aj greko obrady na tv lux, kludne si to tam obcas pozri a uvidis, ze je to skor obohacujuce ako rozdelujuce.
greko tradicia hovori, ze ak je otec greko, aj deti sa krstia v greko

nevenka
29. máj 2023

Tak u nas v dedine su manzelia, kde manzelka je evanjelicka, manzel katolik. Kedze toto je diametralne odlisna viera z hladiska chapania sviatosti a podobne, sobas mali v katolickom kostole, deti su pokrstene ako evanjelici, kedze byvaju v prevazne evanjelickej dedine.
U rimo a greko nie su tak markantne rozdiely a vlastne deti mozu chodit na bohosluzby aj - aj, rovnako tak manzel a manzelka...Takze sa musite Vy dohodnut, ako to budete mat.

nevenka
29. máj 2023

@lucia147852 presne tak. Ako pisem v inom komentari, tak poznam manzelov, co su totalne odlisnej viery a vedeli sa dohodnut.

reddflowerlife
29. máj 2023

@vkatush Nikde to nie je napisane ? No napr ja som kalvin, muz je greko, svadba bola v greko kostole (my nemame manzelsku sviatost, katolici maju , cize jemu by neuznali ze je zenaty ak by svadba bola v mojom kostole..) U farara som musela podpisat papier, ze nebudem branit detom v katolickej viere a ze ak by som ich napr, dala pokrstit za kalvinov tak je to dovod na anulaciu manzelstva.

nevenka
29. máj 2023

@reddflowerlife samozrejme, ze v takomto pripade je to dolezite, ak katolik chce zit svoju vieru, musi mat sviatostne manzelstvo.
U nas v dedine to maju manzelia tak, ze iba otec je katolik, brali sa v katolicom kostole, aj to tajne za sociku, deti su po mame evanjelici.
Tu ale je problem, ktory ani nie je problem, lebo to nie je ina viera, len iny obrad.

nevenka
29. máj 2023

@melanta katolicka-moslim? Hinduistka - katolik? Ak ziju mimo cirkvi ti katolici, tak to funguje, vsak ano. Ale ak by chcel katolik zit svoju vieru ako sa ma, teda mat aj sviatostne manzelstvo, tak uz vidim toho moslima, ako ide na svatu omsu 😆. Takze bez konfliktov to moze byt len v tom pripade, ked ani jeden nezije svoju vieru.

h2
29. máj 2023

Tak teraz ani neviem, či písať, alebo nie, či sa ma to týka, alebo nie. Môj otec je (bol) rímskokatolík, mama grékokatolíčka. My so sestrou sme rímskokatolíčky. Ja som takmer až do dospelosti ani netušila, že mama je grékokatolíčka. Do kostola sme ako deti chodili s otcom a/alebo babkou, jeho mamou. Moja mama do kostola vtedy takmer nechodila (na moju detskú otázku, že prečo tiež nejde, bola odpoveď, že ona nám zatiaľ uvarí obed 😄). Proste mama to vtedy až tak neriešila. Do kostola začala chodievať viac menej až po smrti jej rodičov, to už sme tam zase nechodili my (jej deti, ani náš otec).
Ak je pre vás pre oboch dôležité sláviť omšu "po svojom", tak sa musíte len nejako dohodnúť. Raz do jedného kostola, potom do druhého. Alebo sa jeden prispôsobí a bude sa chodiť len do jedného, všetci spolu, ako rodina. Úprimne, vo vašom prípade by mi to bolo jedno. Do mešity, či synagógy by som kvôli chlapovi chodiť nezačala, ale do iného katolíckeho kostola nevidím problém.

rorino
29. máj 2023

My máme evanjelicko-katolicku domácnosť,syn je leštený v katolíckom,a do kostolov chodíme kedy chceme a ako chceme,ani jedna strana s tým nemá problém,pretože viera v Boha nemá nič spoločné s kostolom,delenie na nabozenstvá vymysleli ľudia,takže je to o Tom aby ste s tým boli vnútorné stotožnení,a dohodli sa

vkatush
29. máj 2023

@reddflowerlife my sme v katolíckom sobášení, dávala sa "žiadosť" alebo ako to nazvať o zmiešané manželstvo. Len formalita. Tým že sme u nas, prísaha pred oltárom bola, že aj deti budú u nás.

Ale takisto som si mohla ja požiadať, že chcem byť u kalvinov sobášená a bol by to platný sobáš. Vtedy by sme deti u nich.

Tak nám to na fare vysvetlili. Lebo tiež som si myslela, že by som nemala platný u kalvinov. Mala, žiada sa len o výnimku alebo nejaké slovo pre to majú. Ak sa mýlim, sorry. Ale tak nám bolo vysvetlené, že sobáš je platný aj keby v inom kostole sme boli.

Takže to bolo len na mojej a mužovej dohode, kde bude svadba. A tým pádom aj deti.

zuzuliatko18
29. máj 2023

Vyrastala som v rodine mama katolícka, otec evanjelik. Keďže.ocino vieru nepraktizoval, chodili sme do kostola s maminou, hoci brata dali pokrstiť ako evanjelika a mňa ako katolícku.
Vy to máte ľahké, rovnaké vyznanie, malo.odlisne obrady. Môžete si vybrať kedy na ktoré pôjdete, kde sa vám viac páči a chodiť spolu.

reddflowerlife
29. máj 2023

@vkatush no jeho farar nam vyslovene povedal ze u kalvinov ak by si sa zosobasil tak by nebol platny sobas pre neho

vkatush
29. máj 2023

@reddflowerlife sobášny dišpenz sa to tuším volá. A píše sa žiadosť na farský úrad alebo biskupovi.

Vravel nám, že tak ateistov sobášili, že mali aj moslimskú kombo tak,... Neviem. Tiež som roky vyrastala v tom, že len u nás môže byť, lebo inak mi nebude platiť. Tak ma vyviedol z omylu. Že tak ako pre rimo dostane výnimku, tak môžem požiadať aj v inej.

My sme sa s mužom dohodli, nemali sme nad tým nejaké hádky alebo čo, tak som to neriešila.