Je to samozrejmosť?

23. jan 2023

Všimla som si, že väčšina priatelov, ale aj blízkych, si neváži, ked im poviem, že ich mám rada, ked im vyjdem v ústrety, že ich pochopím, že im pomôžem a vypočujem. Prečo také veci sú brané ako samozrejmost? Málokedy od nich počujem, že sú vdační, že si to vážia, a potom mám pocit, že bezo mna by sa asi zaobišli, že im to príde normálne. Máte niekedy taky pocit? Prepáčte tie chyby, ale mám zlú klávesnicu.

syslik81
23. jan 2023

nikdy neocakavam vdacnost za nieco co je pre mna automaticke .. ak ti to vadi nerob to ... ak chces pomoct -necakaj za nu nic ..

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
23. jan 2023

Ak očakávaš vďačnosť, tak to nebude až také dobrosrdečne od teba.

autor
23. jan 2023

@bilberryday ja ju viem dávat najavo a čakám to aj od nich.

luccija
23. jan 2023

Tak s tým prestaň..ja som zmenila vzťahy viac myslím na seba, rodinu a to si mala vidieť tu zmenu.Tiez som pomáhala nad rámec, lebo som s tým nemala problém vtedy som pracovala z domu, keď kamarátky potrebovali postrážila som, dala jesť . dovtedy, pokým som ja nepotrebovala pomoc s dcérou či zohnať nejaký kontakt a nedá sa a pod ...ale ja som nečakala vďačnosť skôr revansovanie, keď ja budem potrebovat

luccija
23. jan 2023

Niekto to nevie dať najavo..nie sme naklonovani.Najlepsie je nič neočakávat a vzťahy sa celkovo za posl.roky zmenili k horšiemu či pracovne, kamaratske

autor
23. jan 2023

@luccija vieš, ale ja nečakám, že mi budú dakovat, proste iba chcem, aby si to vážili

7miriam77
23. jan 2023

Ono zalezi od vychovy, no aj od povahy cloveka. Pre mňa je uplne prirodzené poďakovať, a ked nieco spackam, tak povedať prepáč. Niektorí ludia to zial nevedia.

toskanka
23. jan 2023

Za pomoc je pekné poďakovať, ale ešte dôležitejšie je vedieť ju oplatiť, až vtedy zistíš, kto je tvoja rodina a priatelia.

lindous
23. jan 2023

Prečo máš pocit, že si to nevážia? Lebo to nezdôrazňujú? Ako si predstavuješ, že ti to budú vyjadrovať ... Ja sa totižto hlásim k tým, ktorí takéto veci nevyjadrujú slovne... jasné, že poďakujem, ale nerobím okolo toho žiadne ovácie a veľké slová ako si niekoho vážim a mám rada a som vďačná, že je tu pre mňa (aj keď to tak je), skôr na to pamätám a snažím sa pre druhých robiť to čo oni robia pre mňa... a z druhej strany, nemám pocit, že som nenahraditeľná a že by sa ľudia bezomňa nezaobišli, takže neočakávam, že ma budú nosiť na rukách

0silvia0
23. jan 2023

Nema kazdy rad formalne prejavy vdaky povedane slovami. Ak nedostavas co potrebujes dostavat a vadi to to, tak sa tolko nesnaz vychadzat ludom v ustrety.
Nebude ta to mrziet.

saraxyz
23. jan 2023

To je obchod z tvojej strany. . Krásne ti ukazujú kde robíš chybu

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
roja01
23. jan 2023

Je sice pravda, ze ma clovek lubit bez podmienok a rovnako tak pomahat, ale je treba o tom rozpravat. Ludia zabudaju byt laskavi, pomahat si a mat sa radi. Pritom to je najjednoduchsia forma dobrych vztahov, pohody a pekneho zivota. Ked by kazdy iba jeden den v tyzdni venoval pomoci a priatelstvu, hned by sa zmenila spolocnost k lepsiemu. Len ludia sa vyzivaju v tom, ako napr. ublizil sused ich dedovi a zostavaju v nepriatelstve i k susedovym potomkom. Viem, trocha prehanam, ale keby sa clovek snazil sam seba zmenit na laskaveho a laskyplneho cloveka, ubudlo by konfliktov a dokonca i vojen.
Moj nazor je, ze bud taka aka si, nerozmyslaj nad tym ci su alebo nie su vdacni. Aj rodicia vychovavaju najma prikladom a stane sa, ze 4 deti z 5 su ok a jedno je ine.

ivangeline
23. jan 2023

Hmm, skôr ľudia neveria tomu, čo hovoríš a tak sa nad tým ani veľmi nepozastavujú. :D Dnes každý za seba.

eva8
24. jan 2023

Považujem pomoc v núdzi, vypocutie za samozrejmosť. Za také veci sa nedakuje. A podvedome si to každý váži

kvetinka75
24. jan 2023

autorka a to je tá chyba. Čakáme že sa ľudia budú správať ako očakávame, a keď nepríde očakávaná reakcia, sme rozčarovaní. Zdenka Blechlová má jedno video na youtube. Neviem teraz ktoré - o očakávaniach. Veľmi dobre to tam vysvetlila, prečo sme sklamaní z konania iných. Čakáme že ľudia budú konať rovnako ako my, tzn. budú vďační. Ale každý sa chová inak, každý tú istú vec vidí inak a keď sa nezachová podľa nás, tak sme sklamaní. Napr. pre mňa je automatické že poďakujem. To isté očakávam aj od ostatných a to je chyba. Nie každý má rovnaký pohľad na vec. Alebo kúpiš si neičo pekné a druhý povie, že sa mu to nepáči. Si sklamaná. Ale to je jeho názor a naše očakávanie, že bude reagovať rovnako ako my.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
teleskop
24. jan 2023

ja nerozumiem

marca12
24. jan 2023

Akym sposobom si to maju vazit?

sidicek
25. jan 2023

Keď máš pocit ,ze si tvoju pomoc nevážia, tak venuj čas a energiu tým ,co to aj ocenia.

inana11
25. jan 2023

Nikdy som si nepotrpela na kvetnaté slova vďaky a uistovanie aka som dôležitá. Ani ja to nerobim,nie som taká,slušná som,podakujem,dokonca viem byt aj dojatá a pustit slzy ale mne napríklad vadí keď sa okolo niecoho robí veľký rozruch a humbuk. Keď chcem a viem pomôcť,pomozem a nič za to necakam… keď pomoc potrebujem,skusim sa na niekoho obratit ale neočakávam že mi bezodkladne pomoze lebo ja jemu roku pana… presne,ľudia nie sú ako ty,keď máš pocit he si tvoju námahu,pomoc,cokolvek nezaslúžia,tak to pre nich nesprav🤷‍♀️ľahká pomoc. Ja som napríklad mala viacej veci s ktorými som sa musela vysporiadať čo sa týka priateľstiev a niektoré veci vedia zamrziet ale vždy sa snažím “upratat si u seba” a nejako odôvodniť prečo sa niečo stalo a “čím som si to zaslúžila”😃ja sa s tým zmierim a ideme dalej😃