Je toto vyhorenie?

20. okt 2022

Ahojte,

potrebujem to dostať zo seba von, lebo v poslednej dobe je toho na mňa akosi veľa.Momentálne som doma na opatrovateľskom , starám sa o chorého rodiča, nebýva síce s nami, dochádzam za ním, má viaceré diagnózy a potrebuje pomoc. Mama je ešte pomerne fit, je rok po operácii kolena a začína sa veľmi opúšťať, veci, kt. by zvládla aj sama robím ja, lebo stále počúvam ako sa to nedá.Viem, že je s otcom toho dosť, je veľmi ťažká povaha, nič mu nie je dobré.
Mám svoju rodinu, manžel chodí na týždňovky, máme 2 deti pubertiakov. Snažím sa ich zapájať do prác doma, aj mi pomáhajú, no ťahám 2 domácnosti a v poslednej dobe už naozaj nevládzem, čoraz viac povinnosťí sa presúva na mňa, keďže bývame v rodinnom dome, rodičia tiež a súrodencov už nemám.
V poslednej dobe som totálne vyčerpaná, večer padám od únavy, nemám vôbec čas na seba, vybaviť si svojich doktorov, lebo stále niečo je, čo musím zariadiť. Raz deti, raz rodičia, potom niečo potrebuje manžel , v kuse v jednom kole. Najhoršie je , keď si večer ľahnem cca o hodinu sa zobudím a nemôžem vôbec spať. Akosi sa nedokážem z ničoho tešiť, všetko robím ako robot.
Je toto vyhorenie? Ako z toho von?

Ďakujem za všetky rady.

zmrzlinka2021
20. okt 2022

Ano, je to vyhorenie alebo prvé príznaky.

A ako z toho von?
Je také zázračné slovíčko - NIE.
Treba sa naučiť ho používať a nemať žiadne výčitky. Vacsinou si rodiny urobia toho "otroka" zo zeny, ale to tak vôbec nemá byť. Je dolezite vedieť hovoriť:
- necítim sa dobre
- som unavená
- chcem mať teraz čas / priestor pre seba
- hccem sa venovať aj svojím koníčkom
....

proste nikto sa o teba nepostara tak dobre, ako ty sama.

Nemáš zodpovednosť za zivoty vsetkých ludí. Treba si nastaviť zivot tak aby tebe vyhovoval.

nikky6
20. okt 2022

jednoducho treba zacat mysliet aj na seba, nielen na druhych, viem, ze sa to lahko hovori, ale tazsie vykonava, ale treba sa fakt sustredit na seba, robit to, co ta bavi a prestat ludom robit poskoka.

deti95060810
20. okt 2022

ak nemôžeš spať, resp. máš problémy so spánkom tak ideš do depresii. skús užívať magnézium každý deň a dlhodobo... hlavne večer pred spaním si daj magnézium a spray Dospinox... ak ti nebude ani toto pomáhať, tak potom už len Sanval - liek na spanie, len je na predpis. Nemusíš celý - stačí 1/4 a uvidíš ako ti bude . Ak sa človek nevyspí - to je o ničom....
Inak si neviem predstaviť ako povieš nie svojim rodičom tak ako si to predstavuje
@zmrzlinka2021

0silvia0
20. okt 2022

Najvyssi cas mysliet aj na seba. Urob si harmonogram, aby si si dokazala aj oddychnut.
Nie si robot. Vidis, ze sa ti uz neda zaspat. To je zo stresu a vycerpania. Ak sa zosypes aj ty, kto sa bude o vsetkych starat?

drzaopica
20. okt 2022

@zmrzlinka2021 ty musis byt velky sebec.Otcovi treba pomoct, mame asi tiez.Treba to rozdelit, oddychnut si, ale porad autorke co ma vylucit?
Takto na 2 strany funguje vela rodin.Daj tip nebudu jest, upratovat, muz ma odist zo zahranicia bud konkretna prosim.Autorka cez vikend co najviac oddychuj a viac zapoj deti, muza, mamu, ked sa da

deti95060810
20. okt 2022

@drzaopica ten kto si tým neprešiel nemá ani potuchy čo to je....
tiež by som nedokázala otcovi nezdvihnúť mobil keď viem že potrebuje moju pomoc...

beata_k
20. okt 2022

Rodicia by mali predat dom a nastahovat sa do bytu. Starat sa o dom da zabrat viac, na rozdiel od bytu. Z predaja domu pouzit peniaze a asistetnku. Mozno full time alebo aspon obcasnu vypomoc. Popripade pani na uprativanie pre rodicov.

zmrzlinka2021
20. okt 2022

@drzaopica
Byt sebcom do urcitej miery je zdrave a dobre, aj ked chápem, ze ty to posudzujes v negativnom kontexte. To ze takto funguje viacej rodin nie je pre mna dovod, aby som si znicila zdravie, psychiku, rodinu, vztahy a skoncila na rocnej PN pozerajuc do stien a uzivajuc lexaurin.

Kazdy clovek ma svoje limity a bud sa nimi riadi, alebo dopadne ako velmi vela zien a celych rodin, ktore sa rozpadli. Zdravie v prdeli, deti radsej sa rozutekali z domu, obvykle zena matka chorlava, znicena osoba s hrbou trpkosti a ludskej bolesti.

Ja mam svoju rodinu, povinnosti, pracu, nemozem si dovolit vyhoriest a ani nechcem. A ak clovek nema priestor na oddych, svoje konicky, casom sa to odzrkadli v jeho vztahoch, na zdravy, na psychike... aj to je jeden z dovodov, prečo sa mnohe rodiny rozpadavaju. Nemáme v zivote balans

zmrzlinka2021
20. okt 2022

@deti95060810
Je iné neodkladná a potrebná pomoc, a iné "Mama je ešte pomerne fit, je rok po operácii kolena a začína sa veľmi opúšťať, veci, kt. by zvládla aj sama robím ja, lebo stále počúvam ako sa to nedá."

livi
20. okt 2022

áno, je to určite vyhorenie a pokiaľ to nebudeš riešiť, skončíš tak, že budeš potrebovať pomoc ty..zvážila by som opatrovateľku pre otca, aspoň na pár hodín, žiaľ, ty máš aj svoj život a zničiť si zdravie zato určite nestojí..mama by sa mala tiež vzchopiť , nemôže byť predsa všetko bremeno na tebe, to sa nedá. ako ti píšu- vedieť povedať NIE...

janage
20. okt 2022

@deti95060810 zdvihnúť áno ale povedať, teraz nemôžem, môžem cez víkend.
Keď sa autorka odpáli, potom bude pomáhať kto?
Za mňa je nutné určiť hranicu. Toto áno, toto už potrebujeme pomoc z vonku.
Zistiť možnosti, je opatrovateľská aj ošetrovateľská služba čo príde domov.
A mama sa zrejme opúšťa lebo vie, že autorka príde a porieši.

janage
20. okt 2022

@deti95060810 ja som skončila na Vianoce v nemocnici, z virozy sa vykľul zápal pľúc. Tiež som "behala a zvládala". A to ma dosť prefackalo a naučilo to "teraz nie" hovoriť

zanka777
20. okt 2022

Ja by som asi začala tým že by som sa porozprávala s mamou .... Keď je ešte pomerne fit tak nemusí ti na plecia nakladať všetko čo sa týka otca keď niečo zjavne zvládne aj ona sama .... Ale jasné že si zvykla že okolo nich skaces tak ona už nič nemusí.... Len keď to takto pôjde ďalej tak už mama neozaj nebude mať snahu nič robiť lebo veď ty to urobíš..... To je prvá vec..... Narovinu sa porozprávať s mamou......

saraxyz
20. okt 2022

@zmrzlinka2021 dobre pises. Ak autorka vyhori a zloží sa, tak nebude moct pomahat nikomu a isto sa najde riešenie. Cize tiez autorke radim povedat nie. I ked jej mozu povedať, ze berie opatrovatelsky. Autorka sa musi rozhodnúť a zastat sa v prvom rade samej seba