Lenivá dospelá nevlastná dcéra

zuzulienkam
2. jún 2018

Ahojte, nadpis asi hovorí za všetko a doplňujúce je, že ako sa s tým vysporiadať. Ako nájsť vhodnú cestu k tomu, aby sa dcéra partnera začala správať zodpovedne a podieľala sa na chode domácnosti, nie finančne ale vecne a pomáhala pri domácich prácach napriklad.

eliska13
2. jún 2018

@zuzulienkam počkať kým sa vydá🙂koľko má rokov, teba možno nerešpektuje z trucu, si dlho s jej otcom?Čo na to on hovorí?
Ťažko radiť, ak k tomu nebola vedená nič sa nezmení.

zuzulienkam
autor
2. jún 2018

@eliska13 Ma 22, ešte študuje na VS. Nebola k ničomu vedená keďže dlho žila ako jedináčik. Jej otec o tom vie a uzná že by mala priložiť ruku k dielu, ale zároveň skonštatuje že veď vieš aká je. Práveže mňa rešpektuje, keď nie som doma a vie že mám prísť tak upratuje ako o život. Ale keď som tam tak akoby som všetko mala robiť sama. Kým som nemala dieťa bolo to fajn, všetko som stihla urobiť aj sama, ale teraz by som občas privítala pomoc. Vstáva o 12, chce mať hotový obed, potom si vypýta vreckové, ide na nákupy, samozrejme s plnou nadrzou v aute, potom cvičiť, večer von s kamošom a nie je schopná ísť ani raz za deň von so psom , ktorý je jej. Š partnerom sú kvôli tomu hádky lebo keď niečo poviem spraví to radšej on, ale o to menej času potom trávi s nami. A keďže pracuje mimo SR je nám vzácne byť s ním kazdu chvíľku.

katka1416
2. jún 2018

Skus jej nenavarit, neoprat, nevyzehlit atd a uvidíš tu zmenu 😂

zuzulienkam
autor
2. jún 2018

@katka1416 Ako nápad super ale chcela by som to skôr vyriešiť diplomaticky 🤔

beky1813
2. jún 2018

Ma 22, ziadny fullservis. Nech sa nauci starat sa o seba, toto diplomaticky nevyriesis, preco by si jej mala nechavat auto s plnou nadrzou a davat vreckove?

ivuska027
2. jún 2018

Veď nemusíš všetko naraz. Postupne. Najprv nenakup, len pre malé. Povedz, že si nestihla. Potom nenavar, že si nestihla. Neoper, lebo nestíhaš. Povedz jej, že by sa ti šikla pomoc. Nevyžehli, že si unavená.... Veď jej dôjde z päty do hlavy, že okolo takej kozy veľkej nikto skákať nebude 😉

katka1416
2. jún 2018

Este by som navrhla nech si najde brigadu, darebacku by som nepodporovala v nakupoch a zabave atd... Nie si jej matka a ani sluzka aby si po nej upratovala. Jednoducho sa o nu nestaraj, je dospela, to ze studuje nie je choroba... A ruky ma zdravé

kahanikova
2. jún 2018

Vreckové? 22 ročnej? 😂 príde mi to smiešne (asi kvôli môjmu veku a finančnej nezávislosti od rodičov).. myslím si že treba rázne zakročiť a hneď naraz jej všetko stopnúť aspon dovtedy kým sa nezačne trošku starať doma však nie je v hoteli treba aj pomôcť.. aj keď sa zamestná tak dostane peniaze za odrobenú prácu nie za to že bude doma ležať.. prajem pevné nervy a veľa trpezlivosti

dskjhfdlkdjhl
2. jún 2018

@zuzulienkam toto nema zmysel riesit diplomaticky, treba pekne priamo, nie je to male dieta, je to dospela zena, akurat sa tak nechova. Nie si jej sluzka.

deti95060810
2. jún 2018

ešte napíš čo študuje...Sú školy pri ktorých študenti nechodia na brigády.Venujú sa štúdiu.... môj syn tiež nechodí na brigády. Jednak doma kladie zámkovú dlažbu na dvore a potom on má super výsledky v škole, dosť sa venuje škole, a je to aj vidno na jeho známkach...

deti95060810
2. jún 2018

a čo jej biol .matka.... ak sa slečne nepáči, prečo ju neobskakuje matka?

ebi88
2. jún 2018

@zuzulienkam to ked niekto dostane dobru radu a napose ze “radsej diplomaticky”, v podstaze chce ostat v takej situacii v akej je, komu niet rady tomu niet pomoci,’zi ako doteraz a nechaj priestor ludom co fakt sa chcu poradit a aj nieco zmenit...

katulienkax
2. jún 2018

Možno ti to robi Naschval 🙂 neberie ta ako matku predsa a možno to vníma ze si jej zobrala otca.

miadi
2. jún 2018

22 rocne si pyta vreckove..ved brigadu by mohla mat aspon v lete..to si musis vyriesit najprv s jej otcom problem je v tom ze ona si robi co chce a on ju v tom podporuje. Musite byt jednotni a dat jej nejaky navrh na zmenu sama to nevyriešiš a diplomaticky uz vobec nie ..tatko ju pokazil a žije si teda sebecky pre seba ale ty si tiež mudra ked jej robiš obed ked ona o 12 tej otvori oči 🙈

lavender273
3. jún 2018

@zuzulienkam

Ako diplomaticky riesit? 😎

Nenavarim, nestihla som. Neoperem, nestihla som. Bola som aj ja na kave a kamoskou 😊
Ak jej dam vreckove tak jej rovno stiahnem za servis v pripade ze jej navaris, alebo operies.

Zijem mimo SR, tu mladez ked dokonci strednu tak sa pomaly rozlietavaju z domu. Riesia si podnajmy, pracu, pracu popri studiu. Tu sa za vzdelanie plati nemale peniaze. Beru si na seba studentsku pozicku ktoru potom ked sa zamestnaju splacaju z platu. Nic take ze doma sedi, hore nohy ..mamka ocko sa postara. (samozrejme nevravim ze kazde jedno dieta je take) trosku 'zivota' do toho probuh.

thoughtfulweirdo
3. jún 2018

Mám 20 a vlastnú domácnosť. Je mi nepochopiteľná predstava 22ročnej lenivej kozy, ktorá doma nepohne prstom a ešte chce vreckové. Načo jej ho vlastne dávate? Keď si vypýta, povedz, že nedáš, lebo šetríš na pomoc do domácnosti, keďže ona nepomáha ;) ak to chceš riešiť diplomaticky, tak si ju posaď a oznám jej, že veci sa menia a už jej slúžku robiť nebudeš.

maciatkolulu
3. jún 2018

@zuzulienkam a ona býva u vás stále? Kde ma matku? Od kedy žije u váš? Výživné platí na ňu matka? Keď študuje predsa nemôže každý deň vstávať o 12.00,najesť a behat po nákupoch a cvicit.... trochu zvelicene asi. Diplomatický sa dá riešiť, že si sadnete a určite pravidlá.normalne,spravodlivo a slušne,tak ako sa to robí v rodinách s dospelými deťmi. Neviem ako dlho si s jej otcom,čo všetko tomuto predchádzalo,čo si "zehli"jej otec atď. Príliš málo informácií na "lenivu"dceru. Každopádne keď ma pred tebou respekt,Tak potom nerozumiem

bodkolienka81
3. jún 2018

@zuzulienkam odporucam spravit zoznam co treba urobit a slecna nech si z toho vyberie, co bude mat pravidelne na starosti. Vreckove by som nedavala, mala by zacat pracovat, skonci VS a ziadne skusenosti, pracovny navyk. Nepoviem, ak treba prispiet na nieco vacsie, pocitac napr, ale nech si nasetri a zvysok doplatit a dostala by to ako darcek, nie hocikedy ako samozrejmost. Ja som pocas VS byvala u rodicov, ale teda upratovanie bolo v tom obdobi len na mne, aj ked teda rodicia vela neporiadku nenarobili 🙂 taktiez drobne nakupy a lahke varenie. Mala som viacero brigad (doucovanie ang, zastupovala som na zs, ked vypadol jazykar, casnicka, vypomoc v uctovnickej firme..) a kazde leto a zimu v zahranici na studentskych brigadach (nasetrila som si na prvy byt). Som vdacna rodicom, ze ma takto viedli a budem sa o to snazit aj pri svojich detoch..

jumama
3. jún 2018

Podla mna to nebude take lahke, ze seknut so servisom, aky mala doteraz, boli by hadky s nou a mozno aj s partnerom este viac, pretoze kto by sa dobrovolne vzdal pohodlia, vsak? Skor by som sla na to tak, ze by som ju podporovala, nech ide sama byvat s priatelom, hodila s nou rec, ako si predstavuje buducnost. Tak nenapadko ju nejako nadchnut pre myslienku, ze by mohla byvat sama, ci si to vie predstavit. Ak jej viete davat vreckove, potom by mozno dokazali uzivit v zaciatkoch aj nejaky podnajom, povedzte jej, ze zo zaciatkuju ju podporite, ale nie nastalo samozrejme...ale mala by rozmyslat aj nad vlastnym uplatnenim, nad vlastnym zarabanim. No samozrejme ze to nemozes riesit ty, ale malo by to vychadzat od vas rodicov spolocne, mal by mat rovnaky nazor aj jej otec a asi on by jej to mal zdelit, a vsetci spolu sa o tom porozpravat.

marcipanovatorta
3. jún 2018

@jumama tak toto mi príde ako totálna chobotina! 😒 navrhnúť a ešte jej ten nájom aj “zo začiatku” platiť?! Dokedy je začiatok? Do prvej výplaty? Do prvej hypotéky? To by mohlo kľudne skončiť tak, že bude mať na krku deti dve (pripadne tri - aj priateľa)...

vcerajsia
3. jún 2018

Mne to až také tragické nepripadá keď píšeš, že je v tvojej neprítomnosti schopná sama upratať a že ťa rešpektuje. Ja by som to asi skúsila tak, že ju zavolám poprosím ju keď budem niečo robiť, aby mi jednoducho pomohla. Nič viac, nič menej. Slušne popýtať o pomoc a ak je natoľko inteligentná (čo by mala byť ako vš študentka) tak sa musí dovtipiť.
S financiami by som to riešila úplne prozaicky. Sadnúť si s ňou a partnerom a povedať jej, že vreckové sa výrazne znižuje a hotovo. Že od nej očakávate, že sa začne aspoň finančne osamostatňovať.

blairgossip
3. jún 2018

A preco sa o tom s nou neporozpravas a nepovies ze ked si tu proste mi budes pomahat a rozdelite si ulohy? Ja vysavam ty pozmyvas, ja vyvesim pradlo ty vyzehlis, ja navarim ty umyjes riad... Aky problem?

blairgossip
3. jún 2018

@bodkolienka81 nie kazdy ma taku vysoku pri ktorej mozes brigadovat

thoughtfulweirdo
3. jún 2018

@blairgossip Mám známu, čo vyštudovala medicínu popri dvoch deťoch, takže nesúhlasím. Keď človek naozaj chce, dokáže si brigádovať aj popri hocako ťažkej VŠ. Ja kým som študovala, nemala som čas cez týždeň, ale na víkend som si našla brigádu, kde som mala čas sa aj učiť.

sofinka156
3. jún 2018

Božinku ja keď som mala 22 som mala ročnú dcérku vlastnú domácnosť a robila som VŠ ...ide to s tymi dievcatami dole vodou 🤔

jana_eyre
3. jún 2018

normalne by som si s nou osamote sadla a dohodla.uprimne pravidla.. nepoznam cloveka na ktoreho by uprimny rozhovor nefungoval..

zuzulienkam
autor
3. jún 2018

@kahanikova Aj mne to príde smiešne, lebo v jej veku sa mnohé "deti" starajú o seba. Ale u nej ani snaha o to, aby sa postarala aspon o seba nie je.

mircalla
3. jún 2018

Tak jednoznacne chyba jej otca - 22 rocnej dava vreckove?...
Asi ojedinely exemplar, vacsina ludi si davno zaraba v tom veku popri skole.
Este plna nadrz a kreditka na nakupy. Chyba jej otca. Ako je naucena, tak funguje
Prepac, ale z takych slecien je mi nanic a vzdy bolo. Neskor si prvadepodobne ulovi nejakeh prachaca, aby mohlo pokracovat

zuzulienkam
autor
3. jún 2018

@dskjhfdlkdjhl Áno zisťujem podľa názorov ostatných že tu treba asi tvrdo a postupne zkrocit

bluka2
3. jún 2018

Tiez nechapem, v 22 som študovala v zahraničí a celý svoj život si organizovala sama, pracovala, požičala, do roka po VS všetko splatila, rodičia pomáhali príležitostne. Zatrhla by som to všetko, pre jej dobro, inak je riziko, že z nej bude neschopacka