Máme predať byt a ísť bývať do domu?

15. okt 2021

Ahojte, planujeme predat nas panelakovy byt a chceme sa stahovat do domu. Byt by sme podla dnesneho trhu predali za aspon 220 tisic eur. Byt nemame na uver, je nas. To by nam stacilo na kupu mensieho pozemku a dalsi uver si zobrat na dom. Pripadne by sme uz kupili hotovy dom s tym ze 220 by boli vlastne prostriedky a pocitam dalsich 300 by musel byt uver. Akurat to ma mensi hacik. Manzel nechce, teda chcel by byvat v dome o com sme sa spolu vzdy bavili ale povedat, ze nechce mat okolo toho starosti teraz ked ma teraz blbe obdobie v praci, tak ja to naozaj vidim, ze len kupime uz hotovy holodom maximalne. Tiez povedal, ze pokial ten dom nedokoncime naraz ( holodom) nebude na to neskor cas pri vsetkom, pritom on do konca minuleho roka tvrdil ako chce uz nas byt predat a ist byvat do domu. Viem, ze je vela starosti s udrzbou ale dnes uz je vsetko automatizovane, zavlaha kosenie atd.. videla sok to u kamaratky kde zatial co su v praci kosacka pokosi atd.. Pritom on nie je lavy na tieto prace a ako dieta bol zvyknuty pomahat u starych rodicov na dome. Taktiez vlastnime este jeden byt po jeho rodicoch v ktorom vsak maju dozivotne uzivanie, avsak oni v nom nikdy nebyvali a
cely ich zivot travia na chate mimo mesta. A tu je problem, manzel by radsej ten ich byt predal lebo by sme za neho dostali viac a nema k nemu vztah ako k nasmu tvrdi, s tym ze jeho rodiacia zevraj nemaju problem zrusit tarchu a my nechali by sme si nas lacnejsi byt. Ja by som zasa ten blizsie mestu chcela nechat pre nase deti do buducna aby sa nemuseli trapit s byvanim -on by ho predal aby sme brali nizsi uver. No nevieme sa dohodnut v tomto a on je toho nazoru ze by este pockal so vsetkym. Ja sa bojim, ze potom bude problem aj s peniazmi aj s ponukou domov a ja si myslim, ze je teraz najlepsi cas to riesit. Ako ho mam presvedcit? Pardon za dlhy text, ale je to zlozite s nim.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisa_s
15. okt 2021

Ja neporadim, ale som zvedava, vzhladom na tie ceny, to na slovensku zijete? 🙈

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
15. okt 2021

@sisa_s zdajú sa ti tie ceny moc? My sme teraz kupovali pozemok za 490 tisíc (800m2) a to nie je lukratívna časť BA. Žiaľ ak nechceme ísť do BA satelitov, tak BA je drahá.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
15. okt 2021

Ak muž nechce mať s domom žiadne starosti, tak nechoďte do domu. Áno mnohé veci sú automatizované, ale to neznamená, že nič nerobíš.

ivkazba
15. okt 2021

@dominika1988 nie, nebol to preklep. Cena v meste žiaľ. A ani náhodou sa nepribližuje naša cena tým drahším pozemkom v Bratislave.

luccija
15. okt 2021

Ja som zvyknuta na vysoké sumy, ale to idete stavať v Záhorskej Bystrici🙂)iste nie každý chce bývať v radovke s 3 arovym pozemkom, ale tie sumy čo píšeš sú trocha prestrelene.
V každom prípade byt po rodičoch by som nepredala a nechala ako poistku...
Ujasni si aký chcete veľký dom, pozemok...a či vôbec muž chce ísť do domu.Velke domy a pozemky su nanič.Ale to každý zistí až, keď sa nasťahuje🙂tiež sa mi zdalo všetko malé a mohli sme mať pozemok o polku menší.Ak stavať, tak čím skôr....a byty pôjdu hore, takže ak chcete o pár rokov niečo kúpiť pre deti a budete mať už vek a veľku hypo na krku, tak opatrne a zase ho kúpite len oveľa drahšie.
Ako ste veľká rodina?deti?aby sa nestalo, že postavíte dom za 500 t a o pár rokov tam budete sami a deti budú chcieť ísť do mesta a problém s predajom domu, ak by ste na "staré" kolená chceli menší dom

luccija
15. okt 2021

@dominika1988 Čunovo, Rusovce, Vrakuňa sú také sumy žiaľ...

simca06022011
15. okt 2021

Presne, ak tvoj muz nechce mat starosti s domom nechodte do toho. Automatizacia kosenia a zavlahy ti je na dve veci... ale len to dokoncit, zariadit, opravy/udrzbu... ak take bezne veci su problem u vas, tak sa budete len trapit.

My sme opacny priklad, ja som dom nechcela, lebo vidim realne ako sme s pracami domacimi alebo opravami v byte, ze som si to sama riesila a chlap chcel. A nedokoncili sme za 5r takmer nic, lebo rozorbi sa, nedokonci sa, majstrov treba strazit, riesit, hladat, slubia sa, nepridu, pridu ked ich nik necaka atd...
A garnize mi pride hodinovy manzel montovat :D Mne uz dosla trpezlivost :D

Ak to zvladnes aj sama, kupite dobry dom najdete ludi na tie prace, tak nemas problem.. ved zahradu pokosis aj ty, to je naozaj to najmenej :D ak tam bude iba travnik... len tie obcasne oprvy, a casom vacsie opravy, pripadne vady ktore sa objavia casom,treba vediet odstarnit. Inak ja nemam nejaky problem s domom , len mojho chlapa dokopat do opravy (nemozem nikoho objednat na to, lebo on si to chce sam, alebo musi si to nastudovat, alebo rok hladat najvyhodnejsie riesenie...)

janeninka
15. okt 2021

Veru dom nie je pre kazdeho. Hlavne ak uz mate vacsie deti tak to treba zvazit.. Pre nich je to otrava, vskuse daco - zbierat ovocie, kosit, hrabat, konariky strihat, sneh odpratavat... Ked si mala tak je to sranda ale ked mas 13 je to otravaa. A to moj otec bol velni zrucny a vsetko si porobil co sa domu tyka. Ak by muz po nom tak tuzil tak asi takto nezmatkuje...

mpg
15. okt 2021

@janeninka My bývame v rodinnom dome a tá práca okolo domu sa dá vydržať, mohli by kúpiť dom s malou záhradou a tiež nie veľký, taký prakticky. Len teraz je taká doba, že ktovie čo bude? (aj s prácou), tieto ceny energií, korona a pod. to môže mať veľký dosah, ja by som v tomto čase radšej nebrala pôžičku.

nevenka
15. okt 2021

@sisa_s ano, bezne ceny na SK, co sa Vam nezda? Teda, nie ze by sme si to mohli dovolit...v BB stare domy v povodnom stave chodia po 250 tis., pozemky so sietami okolo 150-200 tis., staci pozriet inzeraty...

nevenka
15. okt 2021

@nevenka a odpovedam sebe, len doplnim, ze aj bez sieti...a v BB vybavit siete na vlastnu past (ak nie ste developer), je scifi. A to este ked v BA sa o takychto sumach bavime, tak okaaa, ale tuto stredne Slovensko, co ani roboty tu niet, tak to je uz vrchol, fakt...

sisa_s
15. okt 2021

@nevenka tak akoze dom za 250000 mi pride normalna cena...ale dom + pozemok za viac nez 500000 nie je standard a netvarme sa, ze kazdy moze ist takto byvat 🙂 ludia bez zazemia, ktori nezdedia byt v starom meste BA po babkach, asi tazko aj s peknym platom zaplatia pol miliona hypo 🙂 nehovorim, ze taki nie su, ale to je minimum ludi asi

sisa_s
15. okt 2021

@ivkazba no samozrejme, ze zdalo sa mi to ohromne vela podla prispevku, ale fajn, ak ratame dom priamo v BA, je to ine... Ja som este mlada na to, aby mi prislo v pohode dat pol miliona za pozemok 😀

lujza123
15. okt 2021

Ach... Na dome sú uplne rovnaké opravy, údržby a práce ako na bytovke. V byte sa predsa platí fond opráv 50-100 eur, stačí si fond opráv platiť sám sebe aj na dome a je po probléme. Niečo sa pokazí a zavolá sa opravár. Okrem toho v novostavbe sa nemá moc co kaziť.
Záhrada. Kosenie aj údržba sa dá tiež zaplatiť zahradnik, ak sa s nimy dohodnete že bude chodievať pravidelne tak tam sú lepšie ceny bez keď príde iba raz.... Dá sa navrhnúť aj záhrada bez trávnika, alebo len s miniatúrnym, bezudrzbova - vysadis okrasné kríky, pomaly rastúce stromky žiadna starosť, o polievanie sa postará zavlazovanie.
Dnes je na trhu aj veľa takých nehnutelnosti ktoré sú niečo medzi domom a bytom. Pozemok stačí menší, netreba mať veľké oči pokiaľ človeka vyložene nebaví čičrat sa v záhrade tak nič nad 400 m2 netreba. Fakt je niekedy lepšia moderná funkčná radovka v meste ako bungalov kdesi v satelite.

Proste nieje dom ako dom, treba si ho kúpiť taky aby spĺňal vaše nároky a štýl života.

hopsadobrandejsa
15. okt 2021

Pol miliona za dom? Keby som bol milionar tak preco nie......inak no way in hell.

Ak tvoj muz nechce mat starosti s domom tak moja osobna rada je aby ste do domu byvat nesli. To musi clovek chciet a je okolo toho aj dost starosti ak to nechces mat zchatrane.

Ja som kupoval dom po majiteloch co ho zanedbali a je co dohanat. 2 tyzdne som bol doma a mam pocit akoby som dokopy nic nestihol. Keby som bol mesiac doma tak si kazdy den najdem cosi co by som mohol urobit.

Dom aj zahrada musi cloveka bavit inak ta to bude len ubijat. To mas ako hobby. Tiez by si nerobila sport ku ktoremu nemas vztah.

1katus1
15. okt 2021

Za 220 000€ myslím že sa dá kúpiť aj hotový dom aj so zariadením . A keď chces všetko automatizované a nechce sa ti trápiť s údržbou tam radšej ostane na byte.

miadi
15. okt 2021

Okolo domu nie je vela roboty. Hoci treba travu pokosit ( nam kosi muzov zamestnanec) a polievam kvety hadicou Lebo Nemame este vyriesene landscaping... zvyknem cistit verandu a niekedy striekame fasadu proti pavukom. Skor je viac roboty v dome ak mas 3x velkost ako byt. Tak trochu dlhsie cistis. Zalezi od lokality tak vacsinou je byt v meste stym ze vybehnes von a hnet si niekde. Vacsinu casu travis mimo byt( mozes) dom je viac ked si chces uzit klud. Mozes sa s detmi o 9 vecer nahanat a oni vrestat a nerusis nocny klud. V panelaku zas pocut ked si sused kychne. Dom je super ked mas male deti. Mesto je super ked mas velke deti, ale ked mas dom blizko mesta auto cas a $ tak si mozes uzit co ponuka mesto kolko len chces. Byt svokrovcou zjjucich by mi bolo blbe predavat kym ziju. Nikdy nevies ci sa nebudu raz chciet/ potrebovat vratit zit tam. Dedit kym ziju mi pride ..hmm . Urcite hladaj hotovy dom s minimum potrebou prerabky ked muz na to nie je. A casom si zaplatite firmu co zrenovuje co treba.

andrejka1974
15. okt 2021

A co tak zrekenstruovat starsi dom to vas bude stat menej a zalezi, kde chcete kupit dom my sme kupili starsi dom, ktory bol obyvatelny mal vsetky inzinierske siete teraz si ho sami postupne vylepsujeme je od bratislavy 75 km popri hradzi za 1 hodinu co nie je vela a stal nas aj s pozemkom 14500 a to dom ma 100 metrov stvorcovych a pozemok 1200 metrov stvorcovych mame ho zatial na vikendy zatial sme donho vrazili asi 30000 mozno aj toto by bola lahsia cesta

lubica088
15. okt 2021

@andrejka1974 dom s pozemkom za 14.500 ? 😨

zuzanka.zuzu
15. okt 2021

koniec dúbravky, holodom, radovka, dnes vyhodili sumy od 600 do 700 000, to sú uvádzacie, ešte pôjdu hore 😉 mňa skôr zaujíma kde žijú ostatní, keď poviem, že môj úver je okolo 3000/mes a či mám palác... no nie dpče, len dom v BA 😀

matqa411211
15. okt 2021

Vy z BA zijete len Bratislavou? Ano, dajte si bazos a napiste dom v Trebisove, ano najde vam rozpadnute chajdy, ale chajdy uz s pozemkom od 20-30tisic, chajdu zburate a mozte stavat, ano je to vychod, ale aj tak, tie ceny co tu pisete sak to sa ani splatit neda

ivkazba
15. okt 2021

@matqa411211 takže sa máme presťahovať z Bratislavy do Trebišova? Či akože Bratislavčania tu nemôžu dávať otázky? To je aká logika. Aká je vôbec logika, že ti vadí že niekto býva v Bratislave a nie v Trebišove. A prečo by vôbec mal niekto z Bratislavy pozerať na bazoši staré domy v Trebišove? V každom prípade dik za ponuku, neprosím sa sťahovať z Bratislavy. A prečo by sa to nedalo splatiť? No ak niekto zarobí tisícku či dve, tak to veru nie. Toto vidím na nejaký komplex, inak nevidím dôvod pindať na to, že Bratislavčania si musia kupovať drahšie nehnuteľnosti ako v Trebišove.

ivkazba
15. okt 2021

@sisa_s tak v pohode to nie je ani podľa mňa.

ivkazba
15. okt 2021

@nevenka no veru BB je veľmi drahá na to, že to nie je nejak extra lukratívna lokalita, žiadni veľkí zamestnávatelia ani nič, poznám BB po pracovnej stránke a veru ceny sú dosť nad rámec toho, čo tam ľudia môžu zarobiť.

kachita
15. okt 2021

@ivkazba v zivote by som tolko penazi za pozemok nedala, to je atrasne, do akej situacie to ideme

mirage
15. okt 2021

@matqa411211 tak je rozdiel mat 400 e a 2500 e v cistom..

simca06022011
15. okt 2021

@ivkazba presne, radsej 500t v ba ako 200t v bb... A to som aj malo povedala 😂 tie palky co tu chcu aj za 60r byty je úplne nezmyselné. Ale tak, kym to ludia zaplatia tak ceny pôjdu hore. Brat je realitak a vidim ako skusaju a vzdy predaju 🤦🏻‍♀️ povie si ze skusim, svacne na stary 2i byt 140t a byt bol za 3t predaný a hned skusaju všetci