Zvažujem predať byt v paneláku a kúpiť novostavbu bytu/domu

23. jún 2021

Ahojte. Len tak uvazujem, vlastnime 4 izbovy byt v panelaku, je ciastocne prerobeny za 170tis by ho nrbol problem predat. Teraz predavame rodicovsky dom z ktoreho by sme vedeli mat cca 80tis ako podiel 1 z 2 vlastnikov (je to na dedine na okoli nic). Mame este nas cerstvo dokonceny RD do stavu holodom, na ktory mame hypo, no dokoncenie vnutra a zahrady do stavu aky chceme by bolo pri dnesnych cenach 100tis+ a nechceme davat najlacnejsie materialy co sa hned znicia(ked uz tak poriadne). Tak mi napada je par novostavieb kde by sme za cenu nasho panelakoveho 4i vedeli kupit pekny 3i uplne novy neobyvany alebo novy RD v satelite (v dvojdome alebo ako byt) Miloslavov atd. Rozmyslam hlavne preto, ze ten byt v panelaku nebude mat asi taku hodnotu casom. Manzel je na byt naviazany a vravi, ze v tejto lokalite uz za taku cenu nekupis a by sme lutovali. Kvoli detom chceme mat 2 nehnutelnosti, cize nie je to za ucelom zisku. Proste ide mi iba o "zamenu" nasho 4i za nejaku novostavbu 3i pripadne za iny prerobeny 4i v inej lokalite v ramci mesta. Cast z predaja rodicovskeho domu by sa pouzila na fom a cast by mohla ist na novy byt. Dom za taku sumu aj keby ej to vsetko nedokoncime.
Co si o tom myslite? Muzovi som to este neskusala takto povedat ale keby mu vysvetlim, ze v konecnom dosledku by sme mohli mat za nas byt lepsi byt, casom aj drahs mozno by som ho presvedcila. Dakujem za rady 🙂

nafka0483
23. jún 2021

Ak mate sucasny byt v dobrej lokalite, navyse je 4 izbovy, tak nevidim zmysel zamienat ho ta mensi 3izbovy. Byty na hodnote podla mna neklesnu. Kym je to investicne a nepotrebujete tam byvat, tak sa da v pohode prenajat a ak by aj po x rokoch prenajmu bol zniceny, tak prerobit byt sa mi zda jednoduchsie ako prerabat zniceny dom (lebo pri dome ide aj o fasadu, strechu, zahradu, okolity pozemok, riesis kotol, bojler...) v byte ide len o prerobenie vnutra, cize naklady na pripadnu prerabku mensie.
Tiez deti napr. pocas studia alebo ako mladi pracujuci skor vyuziju byt v meste ako dom v satelite a dochadzanie.

Mozno mi len nie su jasne tvoje dovody alebo argumenty, ale ja by som si ten 4 izbovy nechala, z predaja toho stareho domu dokonicla vas novy dom a prestahovala sa tam. Byt zatial do prenajmu kym ho nebudu potrebovat deti.

sasa1310
23. jún 2021

@nafka0483 zmysel to má. Nebude mať 40 ročný panelák, ale novostavbu, kde sú oveľa nižšie náklady. A to, že majú 4 izbak a chcú 3izbak ešte neznamená, že musí byť väčší ten 4izbak. Treba kukať metráž

a autorke: dobre rozmýšľaš. Pokiaľ budeš prvá majiteľka nehnuteľnosti, tak sa ti lepšie zhodnotí potom jeho hodnota. Staré byty už nebudú tak stúpať na cene ako novostavby. My sme tak spravili. Za tie 3 roky čo prešli, staršiemu bytu stúpla hodnota o 20 000 eur, nášmu novému o 50 000 eur...

autor
23. jún 2021

@nafka0483 uvazujem hlavne z toho hladiska, ze tazko povedat co bude s panelakmi a kolko este vydrzia a ci banky budu na ne davat aj v buducnosti uvery tak ako dnes. Zatial sa drzia ale zo bude o 20 rokov, aby sa nestalo, ze to budu chciet deti predat a bude problem.

luccija
23. jún 2021

Dobry napad, ale tym padom budete platit 2 hypo?z niecoho dorobis Vas dom a vyplatis hypo?byt v dvojdome by som nekupovala...skor byt a ten prenajat, ideal rodinny dom s pozemkom ten viac stupne na cene v okoli Ba.Ale zase dom nemusis tak lahko prenajat
V kazdom pripade by som byt predala a potom je na Vas ktorou cestou.

luccija
23. jún 2021

Panelaku sa zbav uz nemaju cveng a kazdy chce, ked uz kupit tak skor novostavbu naklady, lepsie riesenie dispozicie, socialne cca rovnaki najomnici

autor
23. jún 2021

@sasa1310 idealne by bol 4izbak, ale to by sme viac museli doplatit z tych penazi z predaja stareho domu. Preto som uvazovala aj nad 4i blizko Ba v satelite ale predsa by som chcela mat radsej byt v meste.

nafka0483
23. jún 2021

@sasa1310 Tak nepise ci ten byt maju v 70, 40 alebo 20 rocnom panelaku. Niektore su stale velmi ziadane, aj napriek veku, lebo maju skvelu dispoziciu, rozlohu a pod.
Mam skusenosti, kde panelakove byty rastu na hodnote a novostavby su urobene rychlo-rychlo a nekvalitne a stale nie su opavene nedorobky, plno zavad sa prejavuje a ti prvi majitelia maju obrovsky problem tyhc bytov sa zbavit a musia ist aj pod cenu.

Cize vzdy je to o konretnych nehnutelnostiach, mozno ma autorka pripad ako pises ty, ale to tazko posudit z tych informacii co mame.

Autorka: Chapem, ale nevies ani co bude o 20 rokov s novostavbami. Ale suhlasim, ze ak vyberiete naozaj kvalitnu, tak bude mat dlhsiu zivotnost ako to, co tu uz x rokov stoji.

autor
23. jún 2021

@luccija nie hypo na nas dom by ostala. Stary byt by sa predal za 170-180 z toho by sa kupil novy maly rozdiel by sa doplatil castou z predaja rodicovskeho domu a plus nieco malo mame nasetrene keby nieco.

sasa1310
23. jún 2021

@nafka0483 ja mám skúsenosti s novostavbami, žiadne rýchlo postavené a nekvalitné. No neviem čo je inak kvalitné na starom paneláku.
Okrem toho keby písala o byte v centre mesta, tak nenapíše panelák. Ide o Bratislavu.

sasa1310
23. jún 2021

no ja osobne by som v satelite nekupovala nič.

autor
23. jún 2021

@nafka0483 byt je zhruba z roku 1975 cize ochvilu 50. Dispoziacia je ale fajn, metraz nie je velka, ale izby mame velke, jedine kde m2 chyba je mozno kupelna, inak si nemame na co stazovat.

nafka0483
23. jún 2021

@sasa1310 Ved novostavieb je strasne vela, cize skusenosti mozu rozne. Len hovorim, ze novostavba nie je zaruka toho ze byt bude super a bude mat vyssiu hodnotu ako ine byty a ze stary panelakovy byt neznamena, ze je uplne na nic.

Najdem ti byt v novostavbe, ktory je katastrofa a stary ktory bude skvely. Rovnako tak skvelu novostavbu a otrasny stary byt. Aj take, kde to bude zhruba na rovnako.

Autorka: Hovorim za seba, ak sa na byte nemam na co stazovat, tak vo vasej situacii by som ho nemenila. Najma nie vtedy ak nemam uz na stole nejaku skvelu ponuku, ale len zacinam hladat. Pripadne zacni hladat a uvidis ci najdes nieco take super. Lebo vymenit to nasilu len aby bolo nove podla mna nie je dobra cesta.

malva123
23. jún 2021

@nafka0483 plne suhlasims tvojim nazorom nas byt stupol na cene za 15 rokov o 70 tis.eur...novy stoji tak isto..az na to ze my sme opraveny a platime menej ako v novom..a tam uz praskolo odpad potrubie...takze tak.

panelacikova
23. jún 2021

Ja doplním len jednu informáciu, ktorá môže byť dôležitá. Netuším, v ako starom paneláku máte byt, ale niektoré paneláky (tie už fakt staré), majú životnosť možno už len nejakých 20-30 rokov, potom sa jednoducho začnú rozsypávať, či sa to niekomu pozdáva alebo nie. Na to už dlhodobo upozorňujú odborníci, takže ťažko povedať, čo bude o 20-25 rokov, či si syn-dcéra naozaj ten byt ešte vôbec užije? aspoň u nás sa o tých najstarších sídliskách hovorí otvorene o tom, že do 30 rokov pôjdu tieto baráky k zemi, lebo materiál proste starne. pri naozaj starom paneláku by som neuvažovala nad tým, že ho využijú ešte moje deti (pokiaľ ich ešte nemám alebo sú veľmi maličké). iné by bolo, ak dieťa má už teraz cca 10 a viac rokov, tak to ešte možno áno.

evkamotka
23. jún 2021

Suhlasim ist do novsieho bytu plus dorobit dom. Ako vyssie pise, tie panelaky maju svoju zivotnost, na ich uzasnu kvalitu by som sa nespoliehala. Casom (o20r) bude mat vyssiu cenu byt v 20r bytovke nez v 70r bytovke. Ak teda pojde tiez o dobru lokalitu, ta robi vela

pink_lady
23. jún 2021

50 rocny panelakovy byt predat za 170-180000? neviem, zda sa mi to sci fi. To je prosim v akej lokalite, ako prerobeny? Rozloha? Tomu neverim ze by to niekto kupil, uz aj z ohladu na zivotnost bytovky, aj z toho ze za tu cenu uz naozaj mozno mat dom...

sasa1310
23. jún 2021

@pink_lady to je realita v BA. Na 4izbak ešte výhodná cena aktuálne.

kinderzwillinge
23. jún 2021

@sasa1310 4izbovy byt v BA za 170-180 tisic by bola este fantasticka cena 🙂

evaachesa
23. jún 2021

@pink_lady úplne reálne. Mrkni nejaký portál s nehnuteľnosťami

autor
23. jún 2021

@pink_lady Podunajske biskupice BA Medzijarky. Rovnaky byt sa predal o par vchodov dalej za 185 s tym ze bol v standarde prerobeny komplet bez zariadenia (musim uznat ze naozaj pekne) aj to pred nejakou dobou. Je tu vsetko blizko pesi(ak ti netreba ist do mesta) a nikto nam necumi priamo do okna ako na inych sidliskach, vyhlad mame na stromy. Na zaciatku petrzalky teraz pytaju za 4i 220tis+ jeden tusim 260, v takom blbom panelaku kde 2 izby maju sirku na manzelskej postele.

nafka0483
23. jún 2021

Len take zamyslenie... byty v historickom centre mesta idu za sialene sumy, stoja viac ako nejakych 70 rokov a nerozpadavaju sa... teda rozpadavaju svojim sposobom, ze si vyzaduju novu fasadu, upravy, strechu, rozvody a pod.
Jasne, ze panelaky su stavane inak a z ineho materialu, ale byty v centre su ok, ceny len stupaju a su ziadane, stare domy sa tiez opravuju, len tie socialisticke byty su nejake "netrvanlive" :D

pink_lady
23. jún 2021

@sasa1310
@kinderzwillinge
@evaachesa vsak ok, preto som sa pytala na lokalitu...ale aj tak je blazon ten co za tolko kupi 50rocny byt

nafka0483
23. jún 2021

@pink_lady No ale v podstate nemas velmi na vyber. Kto chce kupit byt a nema na novostavbu, ktora je ovela drahsia, tak "musi" kupit 50 rocny byt za tolko. Alebo byvat pod mostom alebo ostat u rodicov alebo co...

pink_lady
23. jún 2021

@nafka0483 alebo dochadzat ...ale jasne ak niekto chce byt silou mocou, resp musi byt v BA, tak inu moznost nema...

evkamotka
23. jún 2021

@pink_lady pokojne 4i panelák za 200tis. Za tu cenu dom? V rovnakej lokalite? Ci v hornej dolnej? Lokalita je sucastou nehnutelnosti a ta vytvara cenu

kinderzwillinge
23. jún 2021

@pink_lady My sme pred 11 rokmi predali 4 izbovy byt v Bratislave v Dubravke za 102 tisic € a teraz presne ten isty 199 🙈

pink_lady
23. jún 2021

@evkamotka vsak preto som sa pytala na lokalitu...to v uvodnom prispevku nebolo ci ide o trnavu blavu trencin ci hornu dolnu

evkamotka
23. jún 2021

A myslis, ze z predaja 4i panelaku nekupis 3i novsi? Plus tych 80tis z predaja stareho domu viete pouzit na dorobenie domu. Tak by to nevyslo?

autor
23. jún 2021

@evkamotka kupim, ale jedina lokalita ktora vychadza je teraz momentalne Trnavka Ovocne Sady a Moruse pri letisku.

belllinka
23. jún 2021

@pink_lady Sci fi? Akurát som predala starý 3-izbový byt v paneláku v Petržalke, pôvodný stav (iba okná menené pred 15-timi rokmi) za 179 000 eur. Len sa tak po ňom zaprášilo a za 3 dni bol predaný.