Môže aj dominantná osoba žiť s manipulátorom alebo narcisom?

16. okt 2020

Myslim, ze vsetko co ma zaujima je zhrnute v nadpise temy. Zijete s narcisom a ste pritom dominantne vy? Ako to prebieha za takych okolnosti? Ci iba submisiv moze byt vedla manipulatora? Mam totiz podozrenie ze manzel je narcis a manipulator, ale ja som asi ta dominantna, aktivna, a tak mam v tom zmätok. (proste nesedim, idem a spytam sa ci si dame na veceru hento alebo tamto, alebo ci ideme zajtra do kina a tak). mam vsak ale pocit, ze ked on potrebuje nieco docielit, tak ma vmanipuluje tam, kam potrebuje. A ze vlastne sa o mna velmi nezaujima, vacsinou rozprava o sebe a svoje prihody. Som len na zaciatku tejto analyzy, takze sa len "orientujem".

renatka1985
16. okt 2020

to co popisujes ako svoje vlastnosti nema nic spolocne s dominanciou, si proaktivna, nie dominantna.

acrobaleno
16. okt 2020

Ak za dominantnosť považuješ to, že sa pýtaš na jeho názor v tom či onom, resp. mu dávaš na výber, tak nie si dominantná. Narcis a manipulátor si dobre vie vybrať ľudí a nevyberie si dominantnú osobu.

miriamik77
16. okt 2020

Prepáč no tiež si nemyslím podľa toho, čo píšeš, že si nejak extra dominantná. Povedala by som, že sa proste nudíš a si viac aktívna ako on a preto vidíš takto tie rozdiely

limetka69
16. okt 2020

podla mna ked je raz narcis a manipulator tak je dominantny, ale to neznamena, ze nechces byt dominantna aj ty, tam uz je asi len pomer kto je viac a kto menej dominantny, ja a moj manzel sme barani (doslova, priezvisko) kazdy mame svoju hlavu, kazdy chceme mat pravdu a vsetko vieme najlepsie, :D no hrozne daco, obaja by sme rozkazovali a obaja nechceme toho druheho pocuvat, takze to mame pestre, ale zaklad je, ze sa vieme stale dohodnut, normalne asi statisticky 50/50 sa snazime robit kompromisy, niekedy ustupim, ked mi na niecom nezalezi az tak, ale ked ano ma smolu a moze sa aj poskladat. :D

suzie26
16. okt 2020

Dominantná by si bola ak na neho pozrieš a on vie že má ísť umyť riad a hneď pôjde 😁😁😁😁

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivca88
16. okt 2020

Však si si ho už zobrala... trošku meškáš s analýzou 🤷😂

autor
16. okt 2020

@suzie26 Tak to je uz asi despota. 🙂

No je to nejake komplikovane. On je inak strasne pasivny, rad si robka tie svoje veci, nezaujima sa o budovanie spolocnych zaujmov, mozno preto mam pocit, ze musim nanho vyslovene tlacit, aby ten vztah aj o niecom bol. jemu sa nechce, povie, ze musi byt po mojom (co moze byt urcita manipulatorska formulka). A ja mam potom na vyber, bud ho necham tak (co si zrejme nevsimne ze som ustupila), a idem sa "zabavit" sama, alebo teda dalej tlacim, aby sme mali pocit ze sme aj manzelia nie len spolubyvajuc ia tak asi vznika pocit ze som dominantna. lebo potom zas "ustupi" on a ide teda so mnou niekam.
Mozno som aj dominantna aj proaktivna.

acrobaleno
16. okt 2020

To tiež neznamená, že je pasívny. Ako hovoríš "robí si svoje veci, nezaujíma sa o budovanie spoločných záujmov". Ale nebude asi ani narcis...vo vašom vzťahu bude asi problém inde.

autor
16. okt 2020

@acrobaleno No beriem ho ako pasivneho, lebo ho okrem seba, svojich zaujmov a teda este prace, nic ine nezaujima.

autor
16. okt 2020

@acrobaleno Neviem no. Boli sme nedavno u znamych a ta zena ma taky nestandardny konicek, tak sa jej pytam, ako sa k tomu dostala a ona teda povedala svoj pribeh a vtedy prisiel moj muz do kuchyne, pocul posledne 4 vety a zacal rozpravat svoj nejaky pribeh s mozno podobnou zapletkou. Bolo to velmi neprijemne a zacala som si ho vsimat a vsimla som si, ze to tak robi casto. Co on, co jeho kolega, kamarat, vzdy musi stiahnut pozornost na seba, nedokaze niekoho pocuvat a rozvinut debatu o uz nastolenej teme.

limetka69
16. okt 2020

to je egoizmus, egocentizmus, nie pasivita 🙂

anita6666
16. okt 2020

Na základe napísaného nie si dominantná. Dominantná žena by s psychopatom tohto razenia nevydržala,max len dovtedy,kym by svoju psychopaticku poruchu v začiatkoch skrýval. Na to by si ani nemusela tému zakladat,jednoducho by si už bola dávno preč. Zrejme si mýliš pojmy.

acrobaleno
16. okt 2020

Nehovorím, že nemôže mať prejavy narcistickej poruchy osobnosti. Ale môže byť aj "hlupák" bez toho, aby to mohol hodiť na narcisa.

777januska777
16. okt 2020

Fu chudák chlap, už vidím, kam táto debata smeruje. Na konci zistíme, že ty žiješ so psychopatom a že si v skutočnosti týraná 😀 A nemôže byť len vysvetlenie v tom, že ty ho donutiš ísť niekde kde nechce ísť a necíti sa tam príjemne, nevie čo má hovoriť a tak sa snaží vravieť o tom čo pozná?

jankapepe
16. okt 2020

Buď si len myslíš že si dominantná alebo on nie je manipulátor.
Alebo najpravdepodobnejšie je, že ty vôbec nie si dominantná a on vôbec nie manipulátor 🙃

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
basska_b
16. okt 2020

Ja som mala tiež takéhoto bývalého frajera! A na to, že je narcis, som prišla až po rokoch náhodou.i tuto na koníkovi. Totálny narcis to bol. A zároveň pasívny. Preto som si myslela, ako som ja vo vzťahu aktívna, ako ho ťaham, organizujem a pomáham. Aj pri rozchode som mu to vyhodila na oči. No ako dominantna by som sa určite nepopísala. Aktívnejšia áno, to som bola, no mne vždy išlo vo vzťahu o rovnocennost... on bol taký lenivý, že keď proste niečo nechcel, tak ani párom volov

autor
16. okt 2020

@777januska777 Ano, asi mas pravdu. Asi je chyba vo mne. Nastevy u znamych su skor jeho iniciativa. Ja som skor na to kino, divadlo, prechadzka a tak.

@viestta Vycitky mam pri nom casto. Pocity viny. Vyzaduje skor ocenenie a respekt, taky prehnany, nie zdravy. Neviem, ci to je forma obdivu.
Ano lezie mu to teraz na nervy. Bohuzial, som sa nechala namotat, lebo spociatku bol aktivny, zdalo sa, ze je podobny ako ja. Praveze pri nom som sa uplne zbrzdila, po vela strankach. Taham ho von uz iba obcas, ako som pisala, kvoli tomu, ze jednoducho nie je uplne moj styl mat vztah, kde to ze su dvaja spolu - par, sa potvrdi akurat tym, ze si spolu vecer zalezu do postele. Akoze, kebyze nevieme co skor urobit, nepoviem pol slova, ale tak to nie je.
A na kecanie ma prilezitosti dost, muzsky kolektiv, 3x do tyzdna vonku s kamosmi, kolegami...

@basska_b Diky za prispevok, chcela som pocut, ci je mozna aj takato kombinacia.

petulik1991
16. okt 2020

Ano, ide to. Ja som veľmi dominantná, kričím, zakazujem, rozkazujem. A môj manžel ako správny egoista a narcis si aj tak urobí po svojom :D sme spolu 7 rokov. Ľúbime sa a nevieme bez seba byť aj keď by sme sa občas doslova pozabíjali. Resp. ja by som ho zabila, pretože on je povaha "hrach o stenu" a "jedným uchom dnu, druhým von". Možno preto dokážeme spolu normálne fungovať napriek všetkému 🙂

autor
16. okt 2020

@petulik1991 A nie ste z takeho fungovania nestastni?

petulik1991
16. okt 2020

Nie, nie sme nešťastní. Sme šťastní, že máme jeden druhého. Je to už také perpetum mobile. Proste sme takí a rešpektujeme sa 🙂

poopsie
16. okt 2020

Neviem teda aká je prehnaná chvála, ale muž ju potrebuje počuť, doporučujem knihu o tom ako sú Ženy z Venuše a muži z Marsu... Sme naozaj odlišní.. Aj ja môjho chválim... A to zas on mňa skoro vôbec.. Čo už, on neprečítal ani leporelo v živote

limetka69
16. okt 2020

@poopsie prwesne keby moj manzel precital tie knihy o vzathoch co ja, bol by dokonaly, ale ako pisete ani leporelo :D to ma inak pobavilo

makova333
16. okt 2020

Podla toho co si popisala, nie je manipulator ani narcis (len podla toho co si napisala, lebo to neznamena, ze v skutocnosti nie je). Podla tvojich riadkov je egoista.

cica1212
16. okt 2020

@limetka69 presne tak

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
charliee1980
16. okt 2020

Ty si aktivna, on pasivny, to je cele.
Dominantna znamena cosi ine, nie to ze sa staras o program 😁😁😁
A ano, pasivny clovek moze byt manipulatorom. Aj aktivny. To, ze rozorava vacsinou o sebe, moze naznacovat, ze je narcis, ano.
No najskor to vidim tak, ze ty si ta aktivna, kym on nudne trci na gauci a aj tak dosiahne svojho 😁

momoqui
16. okt 2020

Ja si myslim, ze aj zena, ktora je dominantna, aktivna moze zit s mamipulatorom. Ved on sa na zaciatku neprejavi, manipuluje a ako korist si najde silneho jedinca, slaboch by s nim nevydrzal nic. Zrejme ho viac “bavi” dobijat a dokazovat si svoje ego pri silnej zene (dominant., aktivnej,....) ako pri vystrasenej, tam by mal istotu, ze vsetko dosiahne a nemusel by manipulovat.

mmmj
17. okt 2020

Ahoj, ak chces, napis mi prosim sukromnu spravu, neviem ci sa to len tak da, ale skus...nieco by som k tomu mozno vedela povedat...