Názory okolia na chodenie k psychológovi

unicornlady
19. máj 2021

Včera sa mi objavil na fb článok o žene, ktorá, keď spomenula rodičom, že chodí k psychológovi, tak jej povedali, že už chápu, prečo sa s ňou manžel rozviedol

https://dennikn.sk/2386238/chodim-na-psychotera...

Sama viem, že keď som mala nejaké problémy, tak reakcie okolia boli, že čo riešim atd... a proste bagatelizovanie

V diskusii tam niekto spomínal zahraničie, že tam sa to berie ako bežná vec.
Tak mi napadlo, že ideálne reakcia od okolia, ak sa človek prizná, že má psychické problémy, ktoré rieši by bola podporiť ho v tom, že to chce riešiť (so psychológom alebo hocijako)

Jede psychiater raz povedal, že depresia je oproti rakovine horšia v tom, že človek, ak má rakovinu, tak mu to okolie dáva lásku a podporu

janka_23
19. máj 2021

@unicornlady v našich končinách si ešte stále ľudia myslia, že ak niekto navstevuje psychológa alebo psychiatra je blázon atď. Táto téma je na Slovensku stale dosť tabuizovana, pritom depresiou trpí strašne veľa ľudí. Ja osobne som navštevovala aj psychiatra aj psychológa. Samozrejme som sa s tým nezverovala každému, ale blízky ľudia z môjho okolia to vedeli a podporovali ma.

mariejenka
19. máj 2021

@unicornlady je to tak. Davno sa nam kamarát priznal,ze chodi k psychiatrovi. Mal manio-depresiu, brali sme ho so všetkými jeho stavmi, žiaľ uz neni medzi nami😢😢...
No,ale raz povedal,ze ked sedel v čakárni, vošla tam jedna pani od nas z dediny...ona skoro zarubnu dveri zobrala so sebou,ked on na ňu, "seeerus, Vierka"🤣tak.sa hanbila ze ju tam videl.. dokonca ho pockala pred budovou,a zaprisahavala aby nikomu nevravel,ze ju tam videl,tak velmi sa hanbila...je to tu žiaľ, tak zakorenené.
Napríklad veľa žien nejde k psychológovi,lebo sa boja ze pri rozvode to muu na nich vytiahne, aby spochybnil ich spôsobilosť starať sa o deti.
Tabu tema, ale je to veľká škoda.

unicornlady
autor
19. máj 2021

@mariejenka Toto som videla v nejakom seriáli, že muž sa vyhrážal žene tým, že jej vezme deti, lebo ona je blázon, že chodí psychiatrovi. Ak je to tak aj v realite, ešte smutnejšie.

kittykat22
19. máj 2021

@unicornlady nevidim nic zle na tom ze clovek vyhlada pomoc. Mam skor pocit, ze mam v okoli dost ludi ktori by tu pomoc potrebovali a nevyhladaju ju. Miesto toho sa placaju v problemoch a ziju ako ziju. Je to skoda.

nika23t
19. máj 2021

@unicornlady sama som chodila k psychologičke kvôli panickej poruche. Síce stále som dosť uzkostliva, ale nebyť odbornej pomoci, neviem, kde by som bola teraz. V okolí som sa našťastie stretla len s porozumením až na jednu kolegyňu, ktorej som to povedala v snahe pomôcť jej, nakoľko tiež mala problém. Ako vďaka sa mi od nej dostalo, že o mne začala šíriť, že mám psychické problémy 🤦‍♀️ No co už. Osobne s tým nemám problém. Akýkoľvek duševný-psychicky problém sa lieči veľmi dlho. A ak by každý, kto pomoc naozaj potrebuje, ju aj vyhľadal, ľahšie by sa nám zilo. A je mi úprimne ľúto, ak vidím niekoho, kto naozaj trpí a nerieši to, lebo "okolie"....

staleja
19. máj 2021

Podľa mňa duševný problém je rovnako zdravotný problém ako hoc aký iný. Niekto chodí k lekárovi s kolenom, niekto so srdcom, niekto s duševným problémom... +

ruzasipova
19. máj 2021

@unicornlady Ja ked som zvazovala po potrate psychologa, vsetci vraveli chod do toho. Jeden clovek sa priznal, ze tiez chodil a to ma vlastne presvedcilo, ze to nie je nic strasne. A ked som sa potom s tym zverila dalsim ludom, ze som chodila a pomohol mi, motivovalo to dalsiu kamaratku vyhladat takuto pomoc.

3009
19. máj 2021

@unicornlady poznám jednu pani, ktorá mala depresiu a liečila sa u psychiatra a keď išla meniť robotu tak jedna dobrá duša sa na ňu pýtala v starej robote a tam na ňu povedali, že sa liečila u psychiatra a začali sa v novej robote na ňu pozerať cez prsty. Musela si to v novej robote odmakať 3násobne aby dokázala, že je šikovná. Tá ktorá sa na nej najviac odbavovala tak pekne po 5 rokoch sa nervovo zrútila a chodila k psychiatrovi , lenže to bola manželka riaditeľa tak to bolo OK.