Nechcem sa stretávať s otcovou priateľkou a nechcem ho ani raniť

4. jún 2023

Ahojte…. píše vám dospelá 35 ročná žena, mama 2 detí… Môj otec si našiel priateľku, naši sú rozvedení 16 rokov…Problém je v tom, že táto pani nám absolútne nesadla, hoci sme sa všetci snažili.Už v úvode ich vzťahu sa správala k otcovi majetnícky, vešala sa po ňom aj pred nami, obchytkávali sa, čo mi v ich veku 60 rokov príde fakt nevhodné robiť pred nami, citala smsky, co dom otcovi pisala….
Pred mojou sestrou ohovárala mňa, za výchovu mojich detí, stále sa zdúva, keď mal otec program s nami, vkuse mu vypisuje a na chalupe- nasej- sa ja citim ako keby tam bola ona doma, vsade sa roztahuje. Po case sa rozisli,otcovi robila sceny, na mna si dovolila kydat pred nim….. teraz zase su spolu.
Otcovi som povedala, ze fajn, nechcem aby bol sam, ale ze ja s nou byt nechcem.Stale mi chce posielat nejake jedlo, vtiera sa mi.Minule otec strazil syna a uz sa tam napchala, ze mu ide varit.Nechcem byt taka surova k otcovi, je teraz zalubeny,naivny, nech ju ma…. ale ja s nou prosre nechcem byt.
Ani moje deti ju nemaju radi, sami od seba to povedali, bez mojho vstupu do toho.Neviem, ako mu to opat povedat, naposledy to nepochopil :(
Inak, neziarlim, moja mama ma tiez priatela a zije s nim tak, ze ma cas na nas aj osamote…. on nam sadol, je vesela kopa, taky pohodak.
Prajem si, aby nebol otec sam, ale nechcem, aby mal pocit natlaku, ze si ma vybrat medzi nou s nami.

panelacikova
4. jún 2023

toto naozaj nie je problém tvoj. toto je problém tvojho otca. čo ti na to vlastne odpovedal? keď si mu povedala, že ty sa s ňou nechceš stýkať?
mimochodom, jediný, kto z toho napokon vyjde blbo, bude tvoj otec. raz sa mu oči otvoria...

jan510
4. jún 2023

My nieco podobne riesime, svokor ovdovel nasiel si napriek vysokemu veku znamost, poznaju sa 3 mes a uz mu zakazuje s nami ist na dovolenku, dokonca pri mne kydala na svokra aky je zaostaly , ze nema fb a pod.

autor
4. jún 2023

@panelacikova otec asi v tej debate nepovedal nic, pocuval…. a potom ako keby sa nechumelilo mi volal, ze mi donesie od nej maso… tak vravim, ze nechcem, dakujem, ze take nejeme. O 2 dni nato mal otec strazit syna, bol chory a rano mi povedal, ze je priatelka tam bude cely den varit. Napokon sa mohmu dietatu venovala ona a este mu aj navarila to maso, asi aby mi dokazala, ze to maly zje!!!

spadnutaslivka
4. jún 2023

-Otec, postrážiš mi malého?
-Jasné, v pohode.
-Super. Ale priateľku si u nás neželám. Ak by mala prísť, to si to radšej zariadim inak.
-Ok, zariaď si inak.
-Škoda, ale chápem.

Nie si povinná u seba znášať človeka, ktorý ti nesedí, ale nech to vie otec dopredu a nech si vie rozhodnúť, či teda pomôže aj tak. Aby si potom nemusela znášať to, že ti stráži dieťa človek, ktorého nechceš. Či chceš alebo nechceš, otec je postavený do situácie "my alebo ona". Ak sa nevedia od seba aspoň na chvíľočku odlúčiť, nie je to tvoj problém, ale jeho.

autor
4. jún 2023

@jan510 o co ide tymto zenam, nechapem…. ? ja sa bojim, ze aj o peniaze…. a mam strach, ze otca bude huckat proti nam, ze sa o neho nazaujimame. Ale ja som s itcom vpohode, len mam rodinu a nemam tolko casu chodit mu pomahat na chatu, ako si to on predstavuje.

autor
4. jún 2023

@spadnutaslivka mas pravdu, ona navyse vobec nepizna pozadie rozchodu rodicov, co ovplyvnilo aj moj vztah s otcom, aj sestrin k nemu. Cize oba ho teraz lutuje, ake ma dcery….. ale netusi, aky on bol otec…..

panelacikova
4. jún 2023

mala som rozpísaný príspevok, ale potom som si všimla ten tvoj o 9:13. aha... takže tam sú nejaké veci z minulosti, ktoré on chápal zrejme inak, než ty, sestra a matka... zrejme by ste si mali najprv vy v rodine ujasniť a vysvetliť rôzne krivdy z minulosti. jasné, že ak tej žene na otcovi záleží a on vidí minulosť svojimi očami, tak ona bude stáť na jeho strane a podporovať jeho. a on zase ju. veď to je logické, ak tvoria pár.
alebo teda, ak máš pocit, že krivda sa deje len tebe (tá z minulosti), tak to s otcom jednoducho sekni a hotovo. nie si povinná trpieť cudziu osobu vo svojej domácnosti. čiže buď nejaký kompromis, alebo prídeš dočasne (a možno na dlho alebo navždy) o opatrovníka - dedka.

jan510
4. jún 2023

Netusim ta nasa ma aj dost penazi, myslela som , ze ma svokra rada. Preto som prekvapena ked vcera pri zoznamovani na neho kydala a ten sa usmieval od ucha k uchu. Svokra keby mu povedala toto ju zhuci ako nic a pri tejto ticho.

michmich
4. jún 2023

Tazko radit aby boli všetci spokojni... Bud sa budes stretavat a otcom a budes ju musiet strpiet alebo obmedzis stretavanie...
Moja mamina bola zblbnuta manipulatorom. Takze chodila k nam zrazu uz len obcas, aj to len s nim. Potom sa 2x rozisli. Raz sme ju odtial stahovali. Musela som pocuvat tie jeho blbe reci o tom aka je moja mamina psychopatka 😅
Kupili sme jej byt aby mala na starobu kde byvat. S podmienkou, ze tam ON nebude byvat. No hadajte kto sa nam dal znova dokopy 🤦‍♀️😡 Islo ma porazit. Ako taka pubertacka bola. Našťastie ho v niečom neposluchla tak sa s nou on rozisiel. Ale nikdy nevieme ci sa nedaju znova dokopy 🙈 Je to hrozne pozerat ako si zblbnuty rodic ničí zivot 😐 Rozkazat jej nemam pravo, poradit si neda... Co sme sa my ju nastahovali minuly rok 🤦‍♀️

autor
4. jún 2023

@panelacikova ja mam svoju krivdu s otcom vyriesenu v sebe… sestra nie. Je to vyruesene do tej miery, aby sme spolu cely rok fungivali, ma len nas, je s nami od vianocneho stola, cez vsetky sviatky, kavicky, vylety….Ani moja mama s nim nena problem, normalne sa u nas kvoli vnucatam stretavaju bezne. Tato zeba vsak rozduchava v mene lasky…veci, ktore my uz mame za sebou. Ak sa otec necha manipulovat, jeho vec…. vraj sa zmenila mi tvrdi a cestu k nemu rube cez vyrenie mojim detom atd…. o nic z toho nestojim.

autor
4. jún 2023

@michmich presne chapem…. zrazu, akoby rodicia v tej samote stracali zdravy usudok….

luccija
4. jún 2023

Nič si nemusí vyberať vy ste dospelé máte svoju rodinu, on si vybral, keď jemu nevadí, že ho manipuluje....ak Ti vadi tak na chalupu choď, keď tam nie sú, alebo sa snažiť tolerovat.Je to nepríjemné toto rieši veľa ľudí s rozvedenými rodičmi.Vela ľuďom v istom veku prepne a nemajú zdravý úsudok.Mojej kamarátke sa tak zblaznil otec v 65 r našiel si ženu s ktorou chodí na turistiku, spia v stane pritom predtým bol kaviarensky typ, štramák, veľmi pohľadný.
Ženu nechal po 37 r manželstva.Macocha začala riadiť firmu kde pracujú jeho deti vieš si predstaviť tie problémy v rodine.Uplne je ňou posadnutý už druhý rok.

janinah
4. jún 2023

" Napokon sa mohmu dietatu venovala ona a este mu aj navarila to maso, asi aby mi dokazala, ze to maly zje!!!"
Ej ale by som ťa hnala a vypočula by si si koľko by na teba vošlo byť ja na mieste toho otca...choré dieťa im strčiť vieš a ešte si aj budeš určovať kto mu má variť a ako ho strážiť...zrejme je to normálna žena,bolo tam v byte dieťa,tak navarila aj sa postarala,mala by si jej poďakovať....nabudúce mu jedlo nabaľ alebo si nájdi opatrovatelku....je to otcova partnerka ,tak bud ich ber oboch aj na tej chalupe alebo tam vôbec nechoď....už vidím ako by tu každá ustupovala a uhýbala partnerovým dospelým deťom...existuje tolerancia,ženská diplomacia,kompromisy..byť dospelý človek v rokoch,tak som rád,že nie som sám a nenechám si do života kecať od dospelých detí....záver...zmen svoj postoj a bude sa ti ľahšie existovať v tejto rodine...ži a nechaj žiť

zdenka11081983
4. jún 2023

Nie si povinna sa s nou stretavat. Ani tam chodit. Ani sa s nou baviť. Ale chudak otec, ako medzi mlynskymi kolesami. Mam jednu kamartku, jej rodicia sa rozisli, otec si nasiel partnerku. Ta moja kamoska ju neznasala, vkuse otcovi na nu nakladala.. Rodinne akcie nemohla prist, otec sam. Tak postupne sa otec od rodiny odtrhol, zavola vnucatkam.. Ale nepride.. Vzdy sa vyhovori. Najlepsie mu padol covid obdobie. Je to smutne, ale ja sa mu uz ani necudujem..ziju v jednom meste. Hocikedy ich stretavam, ruka v ruke s novou zenou a moju zdutu kamosku, ze otec nechodi..

panelacikova
4. jún 2023

@janinah
@zdenka11081983 presne. niektorí ľudia nedokážu prekusnúť, že v živote ich rodiča sa zrazu vyskytne nový partner/-ka a že ju/jeho môžu mať úprimne radi.
samozrejme, sú prípady a prípady. a pokiaľ tá žena otca autorky nezasahuje do jej domácnosti a do jej života, bolo by mi fuk, ako si oni dvaja spolu žijú. stanovila by som jasné pravidlá aj pre ňu (ohľadom svojej domácnosti a svojich detí). ak by to nerešpektovala, tak bohužiaľ, asi by sme sa nestretávali ani s ňou, ani s otcom. ale zase trhať otca od nej... ak je ona tá "zlá", otec na to časom príde aj sám. a ak je dobrá, otec ostane s ňou do konca života a autorka oberie deti o dedka...a možno aj o náhradnú babku.

panelacikova
4. jún 2023

@janinah
@zdenka11081983 ja to totiž beriem trošku aj z opačnej strany. už teraz sa desím, ak prídu mužovi do rodiny vnúčatá (od detí z predchádzajúceho vzťahu). u nás totiž hrozí presne to, čo u autorky, napriek tomu, že my sme spolu už 7 rokov a z toho 5 manželia, ale celá situácia je dosť zložitá a ja už vopred rátam s tým, že budem "mimo" takýchto rodinných situácií. presne preto, lebo jeho deti sú rovnaké ako autorka. napriek tomu, žeby som mužovi zniesla modré z neba, oni si zrejme stále myslia, že bohviečo je za tým. pritom za tým nie je nič. majetok mám rovnaký ako muž, mám prácu a som dokonale samostatná jednotka. ale niektorým proste nevyhovieš a z hláv im nevybúchaš...

zorkahorka
4. jún 2023

Mal by si urobit poriadok s nou otec. Povedzte mu, ze sa vam jeho priatelka nepaci, on by si mal zariadit program s vami bez nej

autor
4. jún 2023

@panelacikova
@zdenka11081983
@janinah zeny, ale ved ja stale pisem, ze nechcem, aby bol otec sam a uz vovec nie, aby su musel akoze vybrat…. To vsak neznamena, ze msm skceptocat vsetko a kazdeho, kto pride k nam do rodiny. Asi by som caksla, ze aj ona trosku zvolni tempo a bude respektovat nas.

O opatrovanie som otca neprosila, ponukol sa sam.
Ani mu nechcem branit vo vztahu s nou. Ale nemyslim si, ze v mojom veku musim sklopit usi a prijat (od nej) vsetko, co mi teraz posuva, obzvlast, ked na pred pol rokom ohovarala a riesila po tom, co ma videla jedenkrat.

lenka2813
4. jún 2023

Uplne jak keby si pisala o mojho ocina byvalej🙉 do bodky..az mi zle prislo 🥹 ...neostavalo nam nic ine len ju respektovat, no velmi ma to trapilo..lebo kvoli nej sme sa aj menej casto navstevovali a hadali s ocinom, mal chudak uplne ruzove okuliare..bola jak nejaka pliaga, vsade sa roztahovala, vymyslala, nerespektovala nas, ked sme ju o nieco poprosili..nakoniec sme sa jej zbavili, az ked moj ocino zomrel..a nechala nam "darcek" nedoplatky za byt a vybrakovany ocinov ucet do minusu. 😟

spadnutaslivka
4. jún 2023

no ono je to podobné, ako keď sa mladý ide ženiť. Rodičom sa nastávajúca nemusí páčiť, je na ňom, či bude hľadať podľa seba alebo podľa rodičov a ako sa vysporiada s neprijatím svojej polovičky. Všetci by radi kecali do výberov partnerov, ale jediné právo má ten človek sám. Otázka ale je, či potom dokáže prijať fakt, že s ním ostatní prerušia vzťahy. Na druhú stranu by sa ľudia mali naučiť rešpektovať osobu, ktorú si vybral. Nemusia ju mať radi, ale bolo by pekné pochopiť, že sú proste pár a buď ich berieš ako pár alebo ich neberieš nijako. Ten človek už proste nie je sám. Mne by tiež nebolo príjemné, keby mi napr. mama alebo brat povedali, že mám prísť na oslavu, ale sama bez muža, lebo ho nemajú radi. Smola. Mne je môj muž viac ako oni. Takže ak by som si musela vybrať, mám v sebe jasno, kto by ostal a kto by "šiel z kola von".

matkahelka
4. jún 2023

ja mam v okoli pripad, kde 65 rocny vdovec si nasiel o 16 rokov mladsiu rozvedenu zenu. on je skromny, tichy dobrak od kosti. ona je jeho presny opak. su spolu od jesene, ona uz mu vyhadzala vsetko oblecenie, nabytok - musel si kupit vsetko nove, nafarbila mu sedive vlasy na hnedo, aby vyzeral mladsie. pan bol po smrti manzelky uplne v "prdeli", bol hospitalizovany aj na psychiatrii, synovia mu boli velkou oporou. obaja sa po smrti matky prestahovali blizsie k nemu, zmenili pracu, detom skoly, len aby boli otcovi na blizku. s vnucatami bol vzdy velmi rad, ked 2 dni nevidel vnucata, uz synom robil vycitky a ta "macocha" ich postupne uplne od synov a vnucat odstrihava. teraz prejde aj tyzden a vnucata vidiet nepotrebuje a synom prizvukuje, ze by mu nemali stale vyvolavat, lebo ho to obtazuje. synovia mu ako kazdy rok zaplatili s nimi dovolenku pri mori, v decembri este s nimi vyberal hotel, teraz pred tyzdnom uz povedal, ze on s nimi nejde, ze nech mu daju tie €, ktore zaplatili za jeho osobu a on si dovolenku poriesi sam (s nou). vlastnil pozemky, nechcel ich ani za nic predat, lebo ved zostanu vnucatam, aktualne uz ma 2 z troch pozemkov na internete na predaj. s nou sa synovia samozrejme odmietaju stretavat, tak ona jemu tlaci do hlavy, ako nevesty zle vychovavaju vnucata a ako to on ma korigovat a upozornovat na to synov. vsetci, co poznaju ich situaciu si klopu na celo, co jedna zena dokaze s chlapom urobit.
Vidis aj tu, ze to je situacia dvoch taborov. zeny, ktore su partnerkami takych otcov/dedkov si budu hajit ake su oni super-truper, ako oni vsetko len dobre chcu a len tie partnerove deti su zle. A naopak, tak ako ty, tak ostatne deti rodicov, co maju takychto toxickych partnerov by sa ich najradsej zbavili.

kassandra25
4. jún 2023

A co riesis. Ani kamaratke nesmies rozkázať, ako, kde, s kým moze byt a nemoze byt a do kedy. Robis z neho nesvojpravneho, namiesto aby si spravila zo seba svojprávnu a stýkala sa s ludmi o pocte a frekvencii, akej sa ti vyhovuje. Otca zavalis dietatom a ocakavas, ze si dovolí byt na tvoj povel s dietatom celú dobu sám. Ale to tak nie je. Moze byt s tvojim synom a spolocne travit cas aj s byvalym narkomanom kamaratom alebo priatelkou, akou on chce. Aj kamaratke by si povedala zlé nedobré na jej priatela, s ktorým by sa stále schádzali a rozchádzali? Je to jeho vec a je sctým, s kým chce byt on.

zdenka11081983
4. jún 2023

Pozri ty ju ohováras tiez, dokonca verejne. Nikdy nevies kto sa tu spozna.. Samozrejme, ze si od nikoho nedaj skakat po hlave. Uvidis ako sa situacii vyvinie. Ja mam tiez muza a ten ma synov z prvého manželstva. Ani mi nejak nedali šancu aby sme vychadzali. Rešpektujem to. Nepcham sa do zadku ked su u nas. A co sa tyka muzovych vnúčat, no som zvedava sama ako to bude 🙂

panelacikova
4. jún 2023

@matkahelka ty si zašla v poslednom odstavci do takého extrému, že až 🙂 sú rôzni ľudia. ak teda autorka nezachádza do extrému, tak nech preruší s otcom kontakt. ak je tá žena sviňa, tak otec časom pochopí aj sám, časom sa rozídu a on sa so sklopenými ušami bude opäť kontaktovať s dcérou. ale ak je tá žena dobrá a milá k otcovi a rozumejú si, no autorka napriek tomu má výhrady, tak nech obmedzia stretávanie sa mimo domácností. napríklad občas cez víkend na prechádzku a nejaký obed v reštaurácii, raz za čas nejaký spoločný výlet (áno, aj s ňou, vyskúšala by som to, možno niekde von v prírode by sa správala inak). no a ak to nepôjde ani tak, tak si budú žiť každý svoj šťastný život. otec s priateľkou a autorka so svojou rodinou. veď napokon, má ešte mamu, ktorá má partnera pohoďáka a dobráka, ako sa vyjadrila, takže si myslím, že deti nebudú mať núdzu o "dedka" a ani autorka o otca. nikde nie je napísané, že otec a deti (v dospelom a vyššom veku) sú povinní sa stretávať 1 alebo 2x mesačne. stretnú sa raz za pol roka, pokecajú, zasmejú sa, dobre sa najedia a vybavené.

svetlonos
4. jún 2023

Páni mam ja qle stastie. Nas otec mal po rozvode tolko priateliek, ze sme mu casom chceli darovat mapu a vlajocky. Ze by na ne mena pisal a zapichoval do konkretnych miest, kde zeny byvali 😂 Vacsinu z nich sme spoznali a tedablen jednu poslal do prdelovic. Vtedy ked mu dala na vyber, bud my alebo ona 😁 A to sme uz malibokolo 20 a boli samostatne.
S predposlednou bol okolo 10 rokov, ok, rozosli sa chcela ho stale doma - robil mimo SK. Ale nikdy ho nehuckala proti nam, mala sama d e deti, rozvedena. Pokial boli spolu bola uplne v pohode a zlata aj na nas. Co bolo medzi nimi je ich vec, inak fajn zenska. Tuto poslednu si vzal. Je mladsia o dost. Ale je to dobra dusa, aj ked si teda vie otvorit usta, nastvat sa a povedat si svoje ked treba 🙂. Mame ju radi, je pohodacka a nenuti nam svoje nazory. Uz viac krat sme sa nasmiali spolu. Ona ma sice casto iny pohlad ako ja na urcite veci ale neriesi. Zopar veci co som chcela robit a povedala som im, vzali ze ok vyskusaj. Dodnes sa na tom smejeme, ake super ruzove predstavy som mala 😁 Len ze mi to vtedy nechcela kazit blbymi poznamkami.
Keby vsak islo o zenu, ktora by si otierala usta o moje deti, mna a vychovu, tiez by som nebola nadsena. Tato sa o ot a stara, zalezi jej na nom.
Ja vsak autorka z tvojej strany citim tak trochu obavy, ze by "vam" mohla siahnut na nejaky majetok, je tak?
Ved otca popros, ci sa mozte stretnut len s nim obcas. A ze chce od vas pomoc na chate, noo...
Ma ju snad pre radost a nie aby ste mu tam chodili so sestrou robit. Ked nieco mam, robim co zvladnem. Tiez by som na take zabavky nemala cas. Ako rodina s detmi nemame potrebu, aby nam robili program rodicia , podte pomoct na chatu, rolu a podobne. Otcov dom je vlastnictvom nas, deti. A neberiem to tak, ze mi to patri, je jeho. Ked by bolo treba, preda sa a neskor sa tak zabezpeci otcova opatera a pod.
Ty rob ako uznas za vhodne a svoje deti kludne s otcom nechaj. Len sa ho opytaj, ci pride na navstevu aj sam. Ved niejedy chemia nefunguje s kazdym.