Patrí dieťa matke alebo otcovi?

zanted
7. feb 2018

Prosim poradte mi .Rozisla som sa s priatelom a chcem aby vyrastalo dieta so mnou.Malicky ma este len 2roky a vsak otec dietata si ho chce tiez nahat aj ked si myslim ze sa len vyhraza,ale aj tak sa bojim..Chcem sa opytat ci si ho moze kedykolvek zobrat do vychovy aj on .Viem ze ma rovnaky narok na maleho malicky ma trvalí pobyt aj so mnou na jednom mieste a otec dietata ho ma na inom mieste.Advokatka mi povedala ze dieta musi byt automaticky so mnou a on si musi poziadat o vychovu dietata na sude ak ho chce vychovavat.Aj ja si musim poziadat o vychovu alebo nie...Kazdy mi povie nieco ine Nevadi mi ked si po dohode kedykolvek maleho vezme vsak je to jeho otec ale nechcem aby ho on vychovaval ...co mam robit ??????Som zufala na sud to nechcem velmi davat lebo otec dietata s tym sesuhlasi ale bojim sa ze po skonceni materskej mi ho vezme....dakujem za kazdu radu

alex49
7. feb 2018

dieťa nepatrí nikomu, obaja rodičia sa majú podieľať na jeho výchove na polovicu. Pokiaľ nemáte určené súdom, že je zverené do výchovy iba jedného rodiča, tak ten druhý ho môže kedykoľvek zobrať. Kým nemáte určené súdom práva a povinnosti, tak ho môže otec matke zobrať aj do Thajska na mesiac. Chod na upsvar, pracovníčky ti pomôžu spísať návrh a tiež výživné.

zanted
autor
7. feb 2018

@alex49 dakujem

ukulela
7. feb 2018

@zanted ak nemate urcene zverenie dietata, hned o to poziadaj. ak sa o dieta prikladne staras, mate kde byvat, tak je minimalna sanca, ze by neostalo s tebou. ako pise baba vyssie, chod na UPSVaR a popros o pomoc. ak sa da, skus sa s ex dohodnut na navstevach maleho a aj to ries hned so ziadostou o zverenie do opatery. (vola sa to myslim uprava styku otca s dietatom, tiez ti poradia na UPSVaRe.)
a teda ked uz to riesis, odkladaj si vsetky blocky, co nakupujes malemu, aj potraviny, oblecenie, lieky, vsetko, zide sa ti to pri ziadosti o vyzivne.
taka osobna rada, nebran styku ptca s dietatom, spravaj sa rozumne a nesnaz sa ich oddelit. ked to sud uvidi, ze si ochotna sa dohodnut, bude to v tvoj prospech.
... este dodatok - skratka sudu sa nevyhnes, zverenie do opatery musi byt urcene sudom. inac - ak je otec zapisany v rodnom liste - moze si ho vziat kedykolvek a kamkolvek. ozaj - je zapisany v rodnom liste ako otec???

zanted
autor
7. feb 2018

@ukulela ano je zapisany ako otec.chcela som sa vyhnut sudu ....otec dietata sa o maleho zaujima a je dobry otec ale aj ja sa povazujem za dobru matku mam vlastny dom aj dobry prijem malemu venujem vsetok volny cas rozisli sme sa s dovodu jeho nevery ale to tu teraz neni podstatne myslim ze dieta by malo byt so mnou ex sa mi dost vyhraza ak pojdem na sud ze sa zmeni jeho postoj ku mne otcovi dietata absolutne nebranim aby si ho braval viem ze by to nebolo rozumne....neviem preco sa tak tomu brani ...

ukulela
7. feb 2018

@zanted brani sa, lebo urazena jesitnost na prvom mieste a na druhom, bez urcenia starostlivosti o dieta sudom ta bude mat v hrsti. moze si maleho vziat, keby ti ho nevratil podla vasej dohody, musela by si si ho vymahat sudne ... takze brani, nebrani, vy mozte uzavriet dohodu a dat si ju sudom len "schvalit", ked sa dohodnete. navrhni mu dostatocny priestor na stretavanie sa s dietatom, aj cez vikend, aj cez tyzden, zdoraznuj, ze si za dohodu a nechces mu branit, len to chces mat podchytene na papieri.
takze sup sup - zajtra na UPSVAR - najneskor v pondelok - a poradit sa, ako spisat navrh na zverenie do opatery, navrh na urcenie styku ... tam sa dake predbezne opatrenia davaju, mali by ti poradit.
jo, ak ak nedoverujes chlapovi, zmaz si fotku/zmen nick, ak nechces, aby sa o tvojich zameroch dozvedel z netu a uskodil ti.

cacianka
7. feb 2018

Chod do skupiny pravne poradenstvo alebo rozvody a sudy.precitaj si vela stran he tam o tomto popisane mrte.dobre rady a postupy lebo sa to neustale opakuje

maria1678
7. feb 2018

@ukulela no a za týchto okolnosti by som o to výživné určite požiadala, mala si inú temu

pininka
7. feb 2018

Prave preto ze sa ti vyhraza by som to hned riesila, aby dali dieta mne do starostlivosti a jemu povedala,ze nemas problem dohodnut sa kedy, a kolko bude a dietatom, ale ak sa ti bude vyhrazat, tak mu to urci sud. Sama sebe si odpovedz, ci je to ozaj dobry otec,ktory chce odtrhnut dieta od matky.

elysiacik
8. feb 2018

Ak sa o dieťa staráš tak ako máš tak nie je dôvod prečo byt ti ho mali brať. Ale mali by ste to dať na súd, nech máte presne určené kedy si ho môže priateľ brať a podobne, bolo by to pre teba lepšie

rozalianda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anicka766
9. feb 2018

@alex49 do Thajska? Bez suhlasu matky ho nemoze zobrat nikam...

cacianka
16. jún 2019

Uz preslo vyse roka, ako ste to ustali ?