Odchod od rodičov

gab1kaaa
18. jan 2014

Asi tu budem za debila, no som tu kratko a este som si nezvykla :D zalozila som otazku Osamostatnenie sa, omylom sa mi nahodila dva krat a zistila som ze nemozem odpovedat tak robim diskusiu. Prispevok pisem teda znova. dakujem za odpovede báb ktore mi pisali k otazke.

Milé žienky, rada by som vedela , ako prebiehal váš odchod od rodičov / začiatok bývania s partnerom.
My sme s priatelom spolu vyše 5 rokov z toho cca 3 roky byvame u našich, doma však nieje najlepsia atmosfera, hádky a výčitky su na dennom poriadku.
Radi by sme sa osamostatnili, no je veľa pre a proti tak a neviem rozhodnuť.
Môžem buď ostať doma, znášať hádky, výčitky, krik, ale byť bez dlhov, alebo sa osamostatniť, žiť si štastne a spokojne no zavesiť si na krk hypotéku čim sa nam výrazne zníži životný štandard. Čakám na nejaký impulz ktorý by ma presvedčil, niekedy su doma pekne dni kedy si hovorim ze je tu fajn a nechcem odist no o par minut by som sa najradsej zbalila.
Ďakujem za každu radu alebo vašu skusenosť, ako zobrali odchod vaši rodičia a ake boli začiatky v novom, ďakujem

kvietocek55
18. jan 2014

Pre dobro v celej rodine.. osamostatnite sa.. čím skôr začnete splácať hypotéku, tým lepšie.. ja som bývala takto s manželom u svokrovcov 5 rokov.. u nás bol ale problém, že som jeho nevedela dostať od mamky.. odvtedy som rada, keď svokrovcov nevidím.. uvidíš, vzťahy sa zlepšia, ty nebudeš mať pocit, že musíš byť vďačná.. niet nad ten pocit, že si vo vlastnom byte môžeš robiť čo chceš bez akýchkoľvek výčitiek.. Raz to aj tak budete musieť urobiť..

maca_p
18. jan 2014

nikdy som nebyvala s partnerom u rodicov a nikdy by som nebyvala s partnerom a detmi u rodicov. ale hovori sa nikdy nehovor nikdy 😉 takze tak z mojej strany 😉

gab1kaaa
autor
18. jan 2014

Premyšlali sme že pojdeme ku svokrovcom, ale to by sme šli z kaluže do blata.
Priateľ by nemal problem, no ja som realista, rozmyšlam aj nad tým čo nečakane sa može prihodiť, možno ten strach ma odrádza.

pralinka25
18. jan 2014

ja som za osamostatnenie.
hyposku ma dnes 90% ludi mladych. pokial pracujete nevidim problem. ak by ste to nevladali platit stale mozete byt pedat a splatit dlh.
problemy budu len narastat. rodicia uz mladsi nebudu a cim su starsi tym vacsie byvaju priepasti medzi zivotnym stylom mladych a starsich.
ked pridu deti este sa to moze vyostrit. ak sa osamostatnite na 99% sa vase vztahy zlepsia. podla mna zit pod kontrolov rodicov stale sa prisposobovat zit v hadkach je omnoho nizsi standard ako to ze budete mat menej penazi. nikde neni napisane ze za rok nebudete mat vyssi plat. a mozno sa vam ju podari splatit aj skor.

dejnas
18. jan 2014

@gab1kaaa ale niečo nečakané sa môže kedykoľvek prihodiť... i keď budete 15 rokov manželia a budete mať napr. 3 deti...
keby som neustále takto uvažovala, dodnes by nemali byt a zrejme ani deti... to je môj názor 😉
ak si môžete dovoliť splácať hypotéku alebo podnájom, tak ani neváhaj! mnoho rodín nemá ani takú možnosť... prebehni si fórum a prečítaj koľko konfliktov a nedorozumení prináša takéto spolunažívanie rodičov a dospelých detí s vlastnou rodinou 😒
ako som už písala v tej predošlej téme, ja osobne som veľmi rada, že sme to stihli poriešiť ešte pred narodením detí 😉

gab1kaaa
autor
18. jan 2014

@dejnas Ja si to všetko uvedomujem, mam to každy den pred očami, viem ake tazke je sužitie dvoch generacii v jednej domacnosti. Je mi luto mojho priatela, po dvanastich hodinach v praci musi ešte trpieť zlu naladu svokry a opiteho svokra, nechcem mu ešte priťažiť hypotekou, no zrejme to bude nevyhnutné.

zuzkat1
18. jan 2014

@gab1kaaa my sme u rodicov nikdy nebyvali... Je to nestastne riesenie... Sli sme hned do prenajmu a potom sme na hypoteku kupili byt.

gab1kaaa
autor
18. jan 2014

@zuzkat1 Ja som si to takto tiez nikdy nepredstavovala, no donedavna bolo vsetko v poriadku, zdalo sa mi mudrejsie vypomoct financne rodicom ako platit podnajom niekomu cudziemu. Teraz sa vsak situacia trochu zmenila, rodicom nestacia peniaze ktorymi prispievame do domacnosti a preto su odmerani. No s takymto pristupom si asi radsej zaplatim ten podnajom / hypo nez byt v takom strese.

dejnas
18. jan 2014

@gab1kaaa pokiaľ je to tak - a plánujete dieťatko, resp podľa pasu sa zrejme snažíte - tak je skutočne načase začať riešiť vlastné bývanie - alkohol v dome a malé dieťa, nie je najlepšia kombinácia...
dieťa by v takom prípade malo byť tým rozhodným impulzom
z čoho konkrétne máš obavy?

gab1kaaa
autor
18. jan 2014

Obavy ? je toho vela napr. to že sa naši možno nahnevaju (lebo pridu o časť prijmu ale budu to prezentovať inak), obavy zo straty zamestnania - nic tomu nenasvedčuje ale stat sa moze hocico, to ze sa nedokazeme postarat o male ak budeme mat vysoke vydavky na hypo a podobne. Ale myslim ze obavy k tomu patria a treba to len prekonať s pomocou partnera.

zuzkat1
18. jan 2014

@gab1kaaa podla mna akokolvek dobre vztahy sa nastrbia pri 2generacnom byvani... Pokial ste financne ok tak urcite rieste byvanie pred babom..ostanes na md v stresujucom prostredi a to nie je dobre pre nikoho...

zuzkat1
18. jan 2014

@gab1kaaa vasi museli ratat s tym ze raz odides... A ano stat sa moze hocico hocikedy... To mozme rovno vsetci doma sediet lebo co ak nam na hlavu padne vonku tehla...

gab1kaaa
autor
18. jan 2014

@zuzkat1 Financne neviem posudit ci je to OK, teraz je nam fajn no mozno preto ze nemame prave take vysoke vydavky ako je hypo.
S priatelom sme skušali rozpisat prijmy a vydaje ake by sme mali keby sme sa odstahovali, na papiery to vyzeralo dobre no v realite to moze byt ine.
Neviem si predstavit že ak by to nahodou nevyšlo že by sme predali byt a išli späť k nim.

tykat
19. jan 2014

@gab1kaaa náš odchod prebiehal takto
V 18.tich na internát VŠ s budúcim manželom - načierno sme bývali na hromádke 😎
V 23.rokoch po škole našla som si prácu a chvíľu bývala u svokrovcov, zadarmo, peniaze nechceli, muž chodil ešte do školy
Po polroku som si prenajala garsónku, polovicu výplaty som dala za nájom, v tom čase už manžel išiel na vojnu
Muž sa vrátil z vojny a bývali sme pol roka v garsónke, našla som si lepšiu prácu, pracovať začal aj muž
Svokrovci nám ponúkli bývať v ich byte len za poplatky, oni šli do domu, narodilo sa 1.dieťa, obaja sme kariérne postúpili.
Po 6 rokoch sme si kúpili dom na 20 ročnú hypotéku, narodilo sa 2.dieťa, teraz je 8 rokov čo splácame hypo, nemenila by som. Vzťahy sú čisté jasné, vieme do čoho dávame peniaze a čo je naše. Vlastné bývanie je pre mňa jednou z priorít.

zuzkat1
19. jan 2014

@gab1kaaa vyjde to... Musis pozitivne mysliet... Pozri nie je vam tam dobre tak treba zariskovat..dnes nemas inu sancu,jedine hypo..to by mladi len pri mamach sedeli keby takto rozmyslali...ja by som obisla vsetky banky a dala si urobit vypocet hypo-zisti si po com idu byty a pobehaj banky. Da sa teraz celkom slusny urok chytit

tykat
19. jan 2014

@gab1kaaa vyjde to, tiež som mala obdobie keď som v obchode kupovala len to bez čoho by som do druhého dňa nevydržala. Človek sa naučí hospodáriť s tým čo má.

gab1kaaa
autor
19. jan 2014

@tykat Z tvojho príspevku vidím, že základom je dobrá a stabilná práca, bez toho to asi nepojde.

zuzkat1
19. jan 2014

@gab1kaaa inak hypo sa da aj refinancovat... My sme mali na 30rokov po 4rokoch sme zobrali druhu hypo-vyplatili sme prvu+plus dali sme co to z uspor a stiahli sme to na 11rokov... Takze teraz nam aktualne ostava 7rokov platit namiesto 22.

gab1kaaa
autor
19. jan 2014

@zuzkat1 Snažím sa myslieť pozitivne, no bála som sa ze do toho idem bezhlavo a aby som to potom neľutovala. Pohovorim s priatelom a asi pobehame po bankach, dakujem za radu.

dejnas
19. jan 2014

@gab1kaaa presne, ako kočky píšu... je viac možností hypo... po čase možné refinancovanie - nastaviť úver na vhodnejšie podmienky (ak sa naskytnú)...
tým pádom by som ale veľmi nečakala.. nakoľko 2 zamestnaní a zárobkovo činní máte väčšiu šancu schválenia úveru, než v situácii, ak by si už bola len na RD

gab1kaaa
autor
19. jan 2014

@dejnas Bohužial ja som bez práce, čo to si privyrobím - par stovák mesačne, niekedy viac niekedy menej, no dokladovať banke to neviem. Ak bude problém aj so získaním hypo tak potom ostáva už len podnájom a to je posledna moznost ktoru som nechcela 😢

dejnas
19. jan 2014

@gab1kaaa držím palce, aby vám to vyšlo 😉

gab1kaaa
autor
19. jan 2014

@dejnas Ďakujem 🙂 drž palce hlavne pri hladani prace, ak sa mi to podari tak sa snáď všetko pohne k lepšiemu.

gab1kaaa
autor
19. jan 2014

@tykat to je samozrejme, budem sa musiet prisposobiť novemu životu a tym padom aj hospodareniu s peniazmi. Snad to vyjde..

zuzkat1
19. jan 2014

@gab1kaaa vraj ste spolu 5 rokov to uz znie ako vazny vztah a planujete mimi takze vam to asi klape... V zivote nic nie je cierno biele,vsetko sa moze pokazit,ale ty akoby si len to zle cakala. Skuste tie banky a ked budete mat realne cisla k dispozicii tak budes vidiet ci vyjdete s peniazmi. Drzim palce

gab1kaaa
autor
19. jan 2014

@zuzkat1 ano, už 5 rokov. Musime teda po tych bankach bobehat, nech urobime aspon nejaky krok, dakujem 🙂

hennyinnsbruck
19. jan 2014

@gab1kaaa ja som sa od 14tich casto hadala s mamou,mozno aj preto ze v tom case zomrel ocino a chybala nam,, chlapska ruka,,.....
Proste ja a mam sme boli ako ohen a voda...ked som mala 20 rokov-na to nikdy nezabudnem, mi v jedno sobotne rano povedala,alebo budem akceptovat jej pravidla alebo si mozem najst nove byvanie.
Ona sa mi len vyhrazala, vyhodit ma nechcela, to viem aj mi to z odstupom casu vravela, ale ja som bola taka tvrdohlava ze som odisla...
Zo zaciatku som nemala okrem postele nic!!!!!!! Ani pracku,nabytok nic....ale casom sa to zmenilo.

A som rada ze som vtedy odisla, naucila som sa peniaze si vazit, setrit, nelutujem i ked zaciatky boli tazke.
Ale vsetko sa da zvladnut....

luba28
19. jan 2014

@gab1kaaa my rodicov nemame ani jeden,takze u nas nebolo na vyber,len hypoteka,....

luba28
19. jan 2014

@gab1kaaa a stacil nam prijem jedneho,kedze sme brali hypoteku ked sme este neboli manzelia,....

cerez
19. jan 2014

Radšej znížiť životný štandard ako žiť v dusnej atmosfére. Mám rada svojich rodičov aj svokrovcov, ale žiť vo svojom a po svojom je oveľa-oveľa lepšie. Ako náhle sme sa odsťahovali, zlepšili sa medzi nami vzťahy.
@gab1kaaa