Partner občas pije. Je rozvod riešenie?

sylviasd
28. dec 2012

Som 18rokov vydatá a máme dve deti. Manžel je hanblivý, tichý, nikde nechodí, väčšinou prerába doma. Nemíňa peniaze a nie je ani žiarlivý. Problém je ale v tom, že ak je doma z roboty, alebo má voľno pije.Vypije si skoro každý deň. Nie moc, ale keď príde tá hladina, je nervózny, vyhľadáva spory, je agresívny, už aj rozbíjal a aj ma sotil a vulgárne nadáva mne aj synovi. Skrátka ak si vypije, bojím sa ho, chodím po ňom ako psík a poslúcham každý jeho príkaz a aj tak vždy nájde dôvod urobiť "bordel"a je jedno či je noc, alebo ráno. Párkrát sa už aj zbalil ale som ho uprosila aby zostal.Vždy našiel dôvod prečo to urobil a povedal že sa zmení.Nikde som to nehovorila, nikto o tom všetko nevedel. Tentokrát to ale videla sestra a postavila sa na moju stranu. Pýtala sa ho, či sa nehanbí vzbíjať si zlosť na slabších, na deťoch a žene, aj ju sotil škaredo nadával a odišiel k mame.Dnes si prišiel pre veci, že odchádza, ale neprosila som ho aby zostal . Sestra povedala, že to nie je život celé dni sa báť a čakať čo bude. Ja ale neviem či je rozvod riešenie, lebo keď nepije je dobrý. Neviem čo robiť je to veľké rozhodnutie.

anjelicek26
28. dec 2012

@sylviasd - ale on pije. Tym to konci. Pokial si nesiahne na vlastny nos a neuvedomi problem a nezacne ho riesit, pojde to od desiatich k piatim. Nedovol mu zatiahnut do toho aj teba a deti. Ak uz je tam agresivita :( Ak mas moznost - chod.

hradnapani
28. dec 2012

si este mlada na to, aby si si pokazila aj zvysok zivota s alkoholikom. Ano, rozvod je riesenie, pokial on nechce svoj alkoholizmus liecit. Zacni pracovat na svojom sebavedomi. Zacni zit - slobodne.

reni1512
28. dec 2012

To aký je, svedčí tomu, že si to kompenzuje alkoholom... pretoze sa nevybija inde, je tichy, nespolocensky atd, venuje sa beznym pracam doma a mozno ma nejaky komplex menejcennosti. Zo skusenosti vieme, ze clovek sa nedokaze zmenit uplne, mozno ciastocne aj to si vyzaduje velku drinu. Ak ma takyto problem, potrebuje pomoc, co si myslim ze bude odmietat, ak by aj nie, nevies ci to ma buducnost aj dalej, niektorym sa to podari a nikdy nezacnu pit, ale je tam vzdy to ,,možno" ...cely zivot sa strachovat ze si niekde ,,dá"? aj ked je to tazke, no moze to prerast k nasiliu a nielen voci tebe, ale aj synovi - nikdy nevies, aj ked je to jeho otec a tvoj manzel. Prosila si ho aby ostal doma z lasky, lebo mu chces pomoct, no to zalezi jedine na nom, on musi zacat u seba, inac to nema budunost. Prajem ti vela sil, ale ak nebude suhlasit so zmenou, hoc horko tazko, ale v takom vztahu by som nezotrvavala. Mozno casom ak by ste odisli, si uvedomi, co stratil, ak nie, nemas za cim lutovat 🙂!

janinna11
28. dec 2012

Ahoj, rozvod je jedno z moznych krajnych rieseni, ale musis mysliet na to, ze pokial on, alebo ty nemate kam ist, i tak spolu budete zit a potom to moze byt este horsie, lebo bude pit od zialu a ...
Ak ho mas este rada a keby sa zmenil, ostala by si s nim, skus mu navrhnut poslednu moznost - manzelsku poradnu a tam ho poslu, resp. odporucia nejake protialko sedenia, ber to ako posledny mozny pokus, pokial mu na vas zalezi, psycholog v poradni mu mozno pomoze ukazat cestu.... Drzim palce, je ale dolezite, aby ste to zvladali spolu 🙂

p.j.jacky
28. dec 2012

Ak naozaj pije kazdy den,je alkoholik.Liecit by sa mal,ale takeho tazko presvedcit a aj tak liecba nebyva az tak uspesna.Zit s clovekom ktoreho sa bojis...tvoja sestra ma pravdu.Myslim ze v tvojom pripade rozvod je riesenie.

hajajanka
28. dec 2012

Uz len tychto par viet, ktore si sem v skratke napisala, je dovod na rozvod.

katka1981
28. dec 2012

Ak je skvely clovek a ma len tuto "chybicku krasy". tak mu navrhni navstevu psychiatra a nech sa zacne liecit. Inej cesty niet. Osobne si neviem predstavit lubit a zit s niekym, z koho mam strach. A toto je dost vazny problem. Ak ho lubis a chces mu pomoct, tak touto cestou, ak nebude suhlasit, podla mna je lepsie od takeho cloveka odist (alebo nech odide on, to je na vasej dohode).

fomarik
28. dec 2012

neváhala by som s rozvodom ani minutu..za takýchto okolností ktoré opisuješ. To je aká budúcnosť?

advanc
28. dec 2012

Tak toto som zažila doma. Otec pil iba sem tam a bol tiež agresívny tiež sa nám len vyhrážal a napádal mamu a keď sme ju bránili tiež sme dostali facku. Dokial som ho jeden večer nechytila pod krk a neoplieskala o skriňu aj so sestrou.A vtedy nastal uňho zlom. Prestal aj piť aj fajčiť.Už je z neho dedo a mám ho rada ale nezabudla som.... Všetko je len na ňom či dá prednosť tebe a rodinke alebo je mu prednejší alkohol...Ale nepros ho keď sa chce odstahovať nech ide ...sám potom dojde na to čo stráca ak nie tak rozvod je lepšia cesta a život ide dalej .....

majka99999
28. dec 2012

Hmmm, a vies si predstavit, ze budes s nim takto zit nadalej? Ze budete dochodcovia? Vies, kolko potom bude mat volneho casu, aby ho stravil pitim? Pouvazuj... Vidim, ze tvoj druhy syncek je este maly, hadam ho nechces vystavovat naladam takehoto muza? ☹ Inac, moj otec je uplne rovnaky a preto neznasam chodit na navstevu k rodicom, lebo este aj mojho manzela taha do krcmy akoze na pivko a hadaj, aka je vecer potom nalada, ked sa vratia...

sirinka
28. dec 2012

Na prednej hore je krasne.... Urcite by som najprv skusila toto, len mu zrejme budes musiet dat ultimatum, ze bud liecenie, alebo rozvod.... Ale mozno aj sam po uprimnom rozhovore dospeje k zaveru, ze liecenie bude pre neho vhodne.

sisaha
28. dec 2012

kedze sa pobalil a odisiel, tak si svoj problem nepriznava (ako kazdy alkoholik). Mozno sa bojis docasnej samoty, no ber na vedomie, ze zivot s alkoholikom sa stava zo dna na den neznesitelnejsim. Dnes je to sotenie, zajtra to bude prva facka, o mesiac zlomeniny?

mvp
28. dec 2012

ja si myslím že by ste si mali sadnúť na dlhý rozhovor a porozprávať sa o všetkom čo on cíti prečo je zlostný ked si vypije čo ho trápi možno že ho niečo hnevá o čom nevieš a nevie to spracovať /každý sme neni dokonalý/ a ak ho lúbiš ešte a on je okrem toho správny chlap tak mu daj šancu pokial bude súhlasiť s odbornou pomocou ale podla mňa by ste mali prísť na koreň veci a ked zistíte že sa to nedá odstrániť tak potom riešte rozvod ako sa hovorí v dobrom aj zlom ale do istej miery držím palce

talula
28. dec 2012

moj otec bol rovnaky, vypil si a bol agresivny a moja mama zas rovnaka ako ty, bala sa a vo vsetkom ho posluchala, co podla mna bola chyba.... vycitil strach a vedel, ze si moze hoc-co dovolit a ked ho navyse aj prosis, aby sa vratil... V prvom rade by si mala zmenit postoj ty. Si silna zena, vychovavas dvoch chlapcov, vselico si uz prezila - postav sa na rovne nohy, nenechaj si uz viac skakat po hlave, jednoducho, ak si zas vypije a zacne robit bordel, postav sa mu, urcite za nim neupratuj, co rozbil nech si uprace sam. Je to aj riziko pretoze ta uz 18rokov pozna ako poslusnu manzelku, nepoznam ho, mozno bude jeho reakcia este agresivnejsia alebo sa konecne spameta... A on by si mal uvedomit ake ma zodpovednosti v rodine, ze je hlavou rodiny, ze je manzelom a otcom a jednoducho musi byt dobrim prikladom pre svojich synov, aby zili plnohodnotny zivot!!!!! V kazdom pripade potrebuje odbornu pomoc. Ak si to uvedomi, ak vas lubi, ak ma zaujem zostat v manzelstve je velka pravdepodobnost, ze sa zmeni, ale musi nastat radikalny zlom! a ak nie, rozvod bude riesenim... Este by som chcela podotknut, ze sestru ani nikoho do toho netahaj, moze ich potom z toho obvinovat a nebude sa chciet zmenit (ale je dobre, ze ti sestra otvorila oci)

sissy27
29. dec 2012

@sylviasd v prvom rade je to dôvod na návštevu odborníka na liečbu alkoholizmu, závislosti... ale to si bude musieť tvoj muž najprv uvedomiť a priznať... neviem aký je, keď je triezvy, či si aspoň trošku uvedomuje svoje správanie, či sa s ním dá rozprávať na túto tému ... ak nie, tak pre mňa by to bol dôvod na rozvod, nie som z tých, ktoré by sa dobrovoľne nechali napádať, biť a terorizovať, a už vôbec nedovolím, aby bolo toho účastné moje dieťa...

borkavan
29. dec 2012

a koľko už takto pije? ak od začiatku... choď od toho. Ak od určitej doby... navrhni mu liečenie a nech je totalny abstinent, keď je v opitosti agresívny. Ak nebude súhlasiť, rozvod. Lebo to bude horšie a horšie a horšie. A si mladá, ešte sa nehádž do železa. Možno až ten rozvod ho posunie a prestane piť, tak mu daj druhú šancu. Je to na tebe.
môj otec pije celý život. A viac a viac a viac. Ale zas on nie je agresívny keď si vypije. Vôbec a ani nerobí bordel, len otravuje rečami a smrdí, ošťáva dosku a osiera záchod... a neumyje to po sebe. Trpela som toto dlho ale už bývam sama. Lenže je pravda, že by som sa nasrala na maminu, keby sa rozviedla. Lebo tatino je dobrý, keď sme boli malé sa nám veľmi venoval na jednej strane a na druhej strane aj popri tom pil a robil hambu po meste. Ale už aj tieto veci ako ošťatá doska... keď som bola staršia, tak som zúrila, bola naňho zlá, kričala som.. nervy som mala. Povedala som mu debil, čo mi nevie doteraz zabudnúť... ojooojoooj a vyčíta mi to stále...

Je to ťažké pre teba... proste mu navrhni nech vôbec nepije a nech sa ide dať liečiť a nech je zarytý abstinent, pokiaľ si chce zachovať úctu a rešpekt u teba a detí. Lebo časom budeš svojho muža nenávidieť za toto všetko, uvidíš. Vidím to na mamine.. ako je naňho alergicka aj keď je triezvy a nepije.. len hučí po ňom.. No lebo smrdí keď je opitý a mamina sa nevyspí... atď....Je to jeden začarovaný kruh medzi nimi.

malinkaaninka
29. dec 2012

prepáč ale je to asi riaden somár.spoločnosť vymeniť za chlastanie sám doma.on by nielenže potreboval prestať chlastať ale aj zmeniť životné postoje.ak si flašou kompenzuje to,že sa nemá s kým rozprávať,nežije tak je chyba hlbšie.a v opitosti sa asi búri to,že si zrejme vodca rodiny ty,nie on.ak je tichý atd tak to predpokladám.takže možno i preto zdvihne ruku.takže zmena povahy neexistuje,človek sa môže zmeniť ale nie uplne..utekaj kým sa dá,kým to nebude útek z pekla..

zrka
29. dec 2012

Ahoj, je to urcite velmi tazke rozhodnutie. Citala som prispevky, ale myslim ze ani jedna nemala taku skusenost ako ty, nemaju to doma a neziju s tym. Moja kamaratka je na tom podobne. Ma 36 rokov, pol rocne dieta. Je 2 roky vydata a s muzom su uz hadam 10 rokov...Konecne maju dieta. Ale on pije, ak nie kazdy den, tak kazdy druhy, pije do kolien a je neprijemny asi ako tvoj manzel ked si vypije. Kamaratka sa k tomu kroku - rozvod pripravuje uz hadam 1,5 roka. Ma rada manzela, manzel ma rad ju, aj dieta, aj aj..Ale dava prednost alkoholu. Liecenie zatial nehorozi - musi do prace - co je obdivuhodne, nikdy sa nestalo ze by kôli unave za alkoholu nesiel do prace- neprizna si ze je alkoholik, potom je liecenie zbytocne...Tazko sa rozhoduje v takejto situacii. Moja kamaratka sa boji, ze ak by ho opustila, nemal by kde byvat, totalne by upadol, mozno skoncil ako bezdomovec, ze by si to potom vycitala. Kazda minca ma 2 strany. Ako ta, ktora pocuva ake trapenie je pri muzovi, ktory pije viem pochopit jednu aj druhu stranu mince. Je prilis jenoduche povedat ano rozved sa, ved ti pije, bude ti lepsie. Ja by som asi najskor urobila vsetko preto, aby som mu otvorila oci, nech ide k mame, nech odide od teba na nejaky cas, nepros ho naspat. Uvidis, ci si ten clovek uvedomi, ako mu je bez teba, ci by tak naozaj chcel zit... Myslim ze casom sama dospejes k nejakemu rozhodnutie, za ktorym si uz budes pevne stat. Drzim ti palce, aby si sa spravne rozhodla, to ti nikto nepovie co mas robit. To musis urobit sama

hyta
29. dec 2012

Chúďa moje, máš to ťažké. Musíš si zvážiť všetky za a proti. Ak sa tvoj manžel nebude ochotný liečiť, je ozaj lepšie z takéhoto vzťahu zutekať a to čím skôr! Na druhej strane si zváž materiálnu stránku veci. Ostal by dom, či byt tebe a deťom? V susedstve mám kámošku, ktorá sa rozviedla pre mužov alkoholizmus a neveru. Nemala ho ako vyplatiť z bytu a tak jej tam pílil nervy ďalších 5 rokov, vláčil si tam návštevy, robili bordel...až sa z toho zdravotne zosypala. Rozhodne ho však nepros, aby zostával s vami, vtedy sa cíti na koni.Prajem ti veľa šťastia a hlavne pevné nervy.

osemsmerovka
29. dec 2012

Alkohol = vymetač mozgovych buniek a rozvracač rodín 😠 😠 o koľko problémov menej by bolo,keby neexistoval? ☹ držím palce,aby si sa správne rozhodla 😵 🙂